Uvjetno formatiranje i izdvajanje podataka u Exelu

poruka: 5
|
čitano: 3.763
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Dakle, problematika je sljedeča:

Imam niz brojčanih podataka podataka (neka budu 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14) poredani u jedan stupac.

Potrebno je vizualno izdvojiti dva najveća i dva najmanja broja, na način da svaki bude drugačije formatiran (npr, 14 obojan u zeleno, 12 u plavo, 4 u žuto i 2 u crveno).

Također, tim brojevima je potrebno dodijeliti određeni broj "bodova" (npr. 14 dobiva 2 boda, a 4 dobiva -1 bod)

Ono što je bitno je da se ti brojevi konstantno mijenjaju

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Uvjetno formatiranje i izdvajanje podataka u E
markonio kaže...

Dakle, problematika je sljedeča:

Imam niz brojčanih podataka podataka (neka budu 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14) poredani u jedan stupac.

Potrebno je vizualno izdvojiti dva najveća i dva najmanja broja, na način da svaki bude drugačije formatiran (npr, 14 obojan u zeleno, 12 u plavo, 4 u žuto i 2 u crveno).

Također, tim brojevima je potrebno dodijeliti određeni broj "bodova" (npr. 14 dobiva 2 boda, a 4 dobiva -1 bod)

Ono što je bitno je da se ti brojevi konstantno mijenjaju

koja je logika iza dodjele brojeva? zašto 14 dobije 4, a 4 dobije -1?

17 godina
neaktivan

evo ti kratke upute kako složiti "farbanje" ćelija bazirano na rangu u odnosu na sve druge.

tebe zanimaju prva dva mjesta i zadnja dva mjesta. najjednostavniji način jest korištenje funkcije RANK.

funkcija RANK ima 3 argumenta (2 obavezna i 1 opcionalan).

=rank(broj koji uspoređuješ;cijeli raspon ćelija sa podacima;način rangiranja-uzlazno ili silazno)

u mom primjeru to ti je slijedeće:

=RANK(A1;A1:A7;0 ili 1) -> o ili 1 mi odrđuje da li me zanima prvo i drugo mjesto ili zadnje i predzadnje (nije važna količina podataka)

ja sam ti složio 4 verzije funkcije RANK koje ti trebaju da dobiješ oblikovanja prema uputama - i ovdje nije važno koliko imaš brojeva, jer uvijek radi!

funkcije koje ćeš ubaciti u uvjetno oblikovanje su:

=RANK($A1;$A$1:$A$7;0)=1
=RANK($A1;$A$1:$A$7;0)=2

=RANK($A1;$A$1:$A$7;1)=1
=RANK($A1;$A$1:$A$7;1)=2

a kratke upute kako umetnuti u uvjetno oblikovanje su:

1. conditional formatting

2. new rule...

3. use a formula to determine...

4. umetnuti formulu (jednu od gore navedene 4)

5. odabrati boju pozadine na kartici Fill i boju teksta na kartici Font

6. OK

i ovaj proces ponoviti za sve 4 funkcije gore navedene. time ćeš dobiti 4 pravila koja ti trebaju za bojanje 2 največa iznosa i dva najmanja iznosa neovisno o tome koliki su i koliko ima podataka.

sretno i piši ako zapneš (dolje imaš i nekoliko slikica da ti pomognu).

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

sasa, puno hvala na riješenju prvog dijela...

Idem vidjet da li pomoću RANK-a mogu riješiti i drugi dio. A logika drugog dijela je sljedeća: Največi broj dobije dva boda, drugi največi dobije jedan bod, najmanji broj dobije -2 boda a drugi najmanji dobije -1 bod. ostatak ne dobije ni jedan bod, odnosno dobije 0 bodova.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Uvjetno formatiranje i izdvajanje podataka u E
markonio kaže...

sasa, puno hvala na riješenju prvog dijela...

Idem vidjet da li pomoću RANK-a mogu riješiti i drugi dio. A logika drugog dijela je sljedeća: Največi broj dobije dva boda, drugi največi dobije jedan bod, najmanji broj dobije -2 boda a drugi najmanji dobije -1 bod. ostatak ne dobije ni jedan bod, odnosno dobije 0 bodova.

evo ti upute onda i za taj drugi dio.

znači, u stupcu A su podaci, a u stupcima B i C imaš dvije verzije iste funkcije (ugnježđeni IF sa funkcijom RANK).

u stupcu B je funkcija:

=IF(RANK($A2;$A$2:$A$8;0)=1;4;IF(RANK($A2;$A$2:$A$8;0)=2;2;IF(RANK($A2;$A$2:$A$8;1)=1;-2;IF(RANK($A2;$A$2:$A$8;1)=2;-1;0))))

u stupcu C je funkcija:

=IF(RANK($A2;$A$2:$A$8;0)=1;4;IF(RANK($A2;$A$2:$A$8;0)=2;2;IF(RANK($A2;$A$2:$A$8;1)=1;-2;IF(RANK($A2;$A$2:$A$8;1)=2;-1;""))))

jedina je razlika što u prvom slučaju imaš 0, a u drugom slučaju imaš praznu ćeliju.

vidi koja ti bolje odgovara. u prilogu je slika da vidiš kako to izgleda u Excelu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice