Open Office umjesto MS Office?

poruka: 40
|
čitano: 38.902
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen

Također koristim OpenOffice i u privatnom i u službenom kontekstu,nisam LINUX power user,ali guram opensource gdje god ide,što se WRITE modula tiče nemam nikakave zamjerke osim problema sa formatiranjem teksta,ponekad stravičnim hrvatskim prijevodima,sada koristim englesku verziju,Jedina stvar preko koje nikako nemogu prijeći je problem importa u SCALC iz BASE modula nakon importa od 3 rowa,program se sruši,pa opet 3 importa pa opet CRASH.Inače to koristim u svrhi izrade izvještaja dok podatke pohranjujem u tablice.Inače na poslu gdje radim 100% svih dopisa,faktura,izvještaja i dokumenata je nastalo upravo u OpenOffice,i nema razlike.Osim svakodnevne frustracije sa bazama podataka.

1 0 hvala 0
15 godina

Da malo oživim temu isfrustriran jučerašnjim danom. Možda ide malo u {#} pa isprika a ako post i obrišu barem će mi biti lakše jer sam ga napisao i bar neko je pročitao.

Jučer sam trebao srediti header i footer za memo firme i za korištenje u dokumentaciji. Isti je trebalo odraditi u Word-u i Excellu. Posao od cca 1-2 sata. U haederu je trebao s lijeve strane biti logo (.jpg) a s desne 5 redova teksta (naziv firme, čim se bavi, adresa, telefon i fax te OIB i MB). Prije dvije godine kada smo počimali u OpenOfficu sam to jako brzo sredio i izgleda super.

Krenuo sam prvo s Excellom jer znam kaoliko je frustrirajuće napraviti dobar header/footer u excellu (ista je stvar i u calcu OO). Odavno sam prestao za header u Exellu koristiti pravi header, rađe napravim u prvih 5-6 redova što trebam i zakačim da se isti printaju na svakoj novoj stranici. Seljačka fora ali dobijem ono što želim uz razumnu količinu uloženog truda. Ubacim sliku bez problema te krenem na drugi dio. Problem kod ovih 5 redova teksta je u tome što nisu iste širine a u nazivu firme treba koristiti i neke efekte na fontu (outline i shadow). Inače sam u OO taj problem riješio na slijedeći način: Napisao tekst bez ikakvih efekata isprintao ({#} excell i calc nisu wysiwyg) i utvrdio koji dio teksta je najdulji i koji je najkraći. Odabrao neku sredinu između ove dvije krajnosti i raširio (expand) i suzio (condens) svaki red pojedinačno kako bih dobio poravnat tekst. Relativno brzo napravljenu u calc-u.

Mislio sam da će ići i u Excellu. Ubio sam se tražeći po cjelom Excellu i nigdje pronaći mogućnost širenja i stiskanja teksta (MS Office 2010, riboni me ubijaju). Na kraju sam iznerviran stvar riješio razmaknicom i štelanem veličine fonta uz isprintanih 30 listova.

PK znam da je excell zaguljen pa idem na word tamo bi sve moralo štimati. Išlo je malo lakše ali ni tamo nisam uspio naći mogućnost stiskanja i širenja teksta.

Izišao sam iz forme što se tiče MS Office-a ali nakon jučerašnjeg iskustva moram priznati da su ga zakomplicirali do bola. Možda su nekom riboni savršeni ali mene naprosto ubijaju. Čovjek pošizi da nakon toliko godina nisu složili pošteni header/footer editor za excell (da bude wysiwyg). Mislim da se to može i mora riješiti da kad odeš u page break preview imaš na vrhu/dnu svake stranice jednostavno editabilan header/footer. Da se razumijemo i calc boluje od istog problema ali košta 0 kuna.

Pouka je da ću drugi put rađe pregristi jezik nego reći nekome "Srediti ću ti to".

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Open Office umjesto MS Office?
mario.L_hr kaže...

na kartici VIEW imas Page Layout - tamo ti je header i footer klikabilan i možeš raditi što želiš

14 godina
neaktivan

Koristim open office na faksu umjes ms office. Excel je nešto slabiji, no meni je važno da je writer porširiv dodatkom za pisanje matematičkih formula i jednažbi.Open office je sasvim dovoljan za prosječnog korisnika + nemoraš ga ni skidat ako imaš bug  br. 200-201.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jučer je izašla finalna verzija LibreOffice, ajmo reći nasljednik OpenOffice-a

Nešto više ovdje

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.1.2011 17:10 (brixy).

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nazalost....

koristim dosta excell fileova s Macronaredbama. I to poprilican broj razlicitih i novih sheet-ova i workbook-ova (sorry, ali glupo mi je ovo prevodit) i to na mjestima gdje nije dostupan internet. Uglavnom, problem Macronaredbi i dalje ostaje problem. Sve te stvari ne funkcioniraju "on-the-click" kako bi to prosjecan korisnik zelio. Sve je to jos uvijek, previse zapetljano, ili zahtjeva "on-line" konverziju sto je ili (relativno) dugotrajno, ili prekomplicirano (ako se radi rucno). Ili cak nemoguce, ako nema dostupnog interneta (kao u mom slucaju).

Na ostatak paketa, nemam apsolutno nikakve primjedbe, ali ovo...ovo ostaje iskljucivi razlog neprelaska na OpenOffice. Da ne koristim Macronaredbe prebacio bi se odmah. Ovako...drzim palceve da OO vrbuje dovoljan broj prosjecnih korisnika, da netko konacno skine MS poluproizvode s trona.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Open Office umjesto MS Office?
R2R kaže...

Nazalost....

koristim dosta excell fileova s Macronaredbama. I to poprilican broj razlicitih i novih sheet-ova i workbook-ova (sorry, ali glupo mi je ovo prevodit) i to na mjestima gdje nije dostupan internet. Uglavnom, problem Macronaredbi i dalje ostaje problem. Sve te stvari ne funkcioniraju "on-the-click" kako bi to prosjecan korisnik zelio. Sve je to jos uvijek, previse zapetljano, ili zahtjeva "on-line" konverziju sto je ili (relativno) dugotrajno, ili prekomplicirano (ako se radi rucno). Ili cak nemoguce, ako nema dostupnog interneta (kao u mom slucaju).

Na ostatak paketa, nemam apsolutno nikakve primjedbe, ali ovo...ovo ostaje iskljucivi razlog neprelaska na OpenOffice. Da ne koristim Macronaredbe prebacio bi se odmah. Ovako...drzim palceve da OO vrbuje dovoljan broj prosjecnih korisnika, da netko konacno skine MS poluproizvode s trona.

Jep, macronaredbe su i kod mene praktički jedina veća zamjerka OO, sada i LO-u. Moram reć da je zadnja verzija OO-a daleko sporija od LO-a.

Inače ima tu sitnica u kojima je MS bolji, ali to je više stvar navike, nipta što se neda riješit uz malo truda, osim makra, tu nema praktične i dovoljno funkcionalne pomoći.

Jedino ne znam zašto bi itko rekao da MS Office poluproizvod, jer Office je stvarno jako jako dobar skup programa/alata. Čak i više od toga.

14 godina
neaktivan
Re: Open Office umjesto MS Office?

Jedino ne znam zašto bi itko rekao da MS Office poluproizvod, jer Office je stvarno jako jako dobar skup programa/alata. Čak i više od toga.

Da ne bude zabune, ovo je opceniti komentar M$ proizvoda (Programi s nadoplatom, programi zakljucani na regiju korisnika...i sl. B.G. gluposti).

Office uistinu jest,  dobar uredski paket.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.4.2011 9:54 (R2R).
16 godina
neaktivan

Jel možda znaš kako da otvaram dokumente worda 2007 poslane u ekstenziji doc. ili docx. Postoji li neki konverter?

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.9.2011 8:50 (Dali).
15 godina
Dali kaže...

Jel možda znaš kako da otvaram dokumente worda 2007 poslane u ekstenziji doc. ili docx. Postoji li neki konverter?

Ne trebaš nikakav posebni konverter, zadnje verzije OO/LO otvaraju te dokumente. Interpretacija .doc-a je bolja nego .docx-a.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice