Win7 sa HDD na SSD

poruka: 6
|
čitano: 1.316
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Win7 sa HDD na SSD

Pozdrav raja!

Već sam postavila pitanje u drugoj temi, al' očito mi nitko ne odgovara. Imam par pitanja.

1. Kako najbolje klonirati C: particiju na SSD, a da se pritom klonira i boot sector (boot particija)?

2. Kad sve uspješno kloniram, onda u BIOS-u moram postaviti SSD kao 1.boot device?

3. Mogu li kasnije obrisati C: particiju na HDD i proširiti D: na prazni prostor? (D: mi treba za igre, a trenutačno imam HDD 250GB)

4. Ako kloniram na SSD i obrišem C: na HDD-u, hoću li raditi svi oni programi koji su bili na HDD-u, a da se pritom isti pokreću sa SSD-a?

5. Koji je najbolji SATA-2 SSD u cjenovnom rangu od 400-600kn? Ako i kupim SATA-3 SSD, hoće li raditi na SATA-2 interface?

Good Moaning! I was pissing by the door, when I heard two shats. You are holding in your hand a smoking goon; you are clearly the guilty potty.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Win7 sa HDD na SSD
Nisam stručnjak, ali mislim da ti je najbolje staviti novi W7, tjst napraviti clean install.
Tako ćeš biti i siguran da će ti ssd uredno raditi...
Ali, možda sam u krivu..
17 godina
Flexan22 kaže...

Pozdrav raja!

Već sam postavila pitanje u drugoj temi, al' očito mi nitko ne odgovara. Imam par pitanja.

1. Kako najbolje klonirati C: particiju na SSD, a da se pritom klonira i boot sector (boot particija)?

2. Kad sve uspješno kloniram, onda u BIOS-u moram postaviti SSD kao 1.boot device?

3. Mogu li kasnije obrisati C: particiju na HDD i proširiti D: na prazni prostor? (D: mi treba za igre, a trenutačno imam HDD 250GB)

4. Ako kloniram na SSD i obrišem C: na HDD-u, hoću li raditi svi oni programi koji su bili na HDD-u, a da se pritom isti pokreću sa SSD-a?

5. Koji je najbolji SATA-2 SSD u cjenovnom rangu od 400-600kn? Ako i kupim SATA-3 SSD, hoće li raditi na SATA-2 interface?

1) Ja sam uz Samsung 850 evo dobio program za kloniranje, ali ga nisam koristio nego sam napravio čistu instalaciju Windowsa i ostalih programa, jer sam čitao na forumu da su neki imali problema, a i htio sam čistu instalaciju. Ako ti nije problem preporučujem čistu instalaciju bez kloniranja. 

2)  Ako želiš imati SSD kao primarni disk onda u biosu postavi da je first boot device i uključi AHCI opciju.

3) Možeš obrisati particiju i proširiti D sa opcijama u Disk Management-u. 

4) Trebali bi, ali neki su imali problema sa programima. 

5) Nisam siguran da postoje SSD sa SATA2 možda neki iz prvih serija, uglavnom su SATA 3 i radit će na SATA 2 utorima na ploči (u slučaju da imaš stariju ploču), samo će brzine biti nešto manje do 300 MB/s zbog ograničenja interfacea. Jednostavno plug & play. Ne moraš mijenjati SATA kabal. 

Ima razlog zašto predlažem čistu instalaciju zbog toga što uglavnom HDD bude postavljen u IDE modu rada (Bios) i u tom modu je SSD nešto sporiji, zato ako kloniraš Windows prebacit ćeš i registry u kojem je to zapisano pa će ti SSD biti u IDE modu, pa ako onda odeš u Bios pa prebaciš u AHCI vrlo vjerovatno ćeš imati BSOD. 

Najbolje je ako možeš napraviti čistu instalaciju da izbjegneš bilo kakve probleme.

1) Isključi PC, fizički odspoji HDD;

2) Prikopčaj samo SSD, uključi PC i odmah uđi u BIOS, postavi AHCI mod i SSD kao first boot device;

3) Instaliraj Windows, drivere, programe itd.

4) Ugasi PC, fizički prikopčaj HDD i onda u Windowsu u Disk Managementu odradi brisanje particije HDD i spajanje sa D. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
15 godina

1. Kloniraj cijeli stari HDD na novi ssd, odaberi opciju clone disk a ne clone partition. Nakon kloniranja obriši u windowsima drugu particiju koja nije sistemska i proširi sistemsku particiju na cijeli ssd.

2. Da, moraš postaviti SSD kao first boot device

3. Da, možeš obrisati poslije C particiju sa HDD-a i proširiti D na cijeli HDD

4. Da, raditi će svi programi najnormalnije ako sve napraviš kako treba sa kloniranjem.

5. Ne postoji samo sata II ssd, svi su sataIII i svi sata III ssd će raditi i na sata II portu samo nižom brzinom od deklarirane ali opet puno brže nego bilo koji HDD

11 godina
neaktivan
Win7 sa HDD na SSD

Ljudi, hvala za prijedloge. Kad budem imala vremena (negdje ljeti), ugradit ću SSD. Možda stavim W8.1, ali možda i Sedmica ostane. 

Good Moaning! I was pissing by the door, when I heard two shats. You are holding in your hand a smoking goon; you are clearly the guilty potty.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Win7 sa HDD na SSD

EaseUS partition master ima opciju migrate OS to SSD/HDD. Ja tako napravio sa windowsima 7 i nikakvih problema.

Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice