WD caviar Green vs. Caviar Black

poruka: 117
|
čitano: 50.108
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: WD caviar Green vs. Caviar Black

WD black za sistem ili samsung spinpoint f3 osobno bi wd zato sto nikada sa njima nisam problema imao...

Moje najdraze stranice:http://adf.ly/Then i http://adf.ly/ThfF
15 godina
protjeran
CroVandal kaže...

WD black za sistem ili samsung spinpoint f3 osobno bi wd zato sto nikada sa njima nisam problema imao...

5 VS 3 godine jamstva za Black...

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
15 godina
odjavljen

I 600 vs 400 kuna. Pretpostavljam da je samsung tiši?

Drugo pitanje je, gdje kupiti? Ne želim zezanciju u slučaju da treba iskoristit jamstvo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2011 12:49 (Profesor Jakov).
15 godina
protjeran

tipa nakon 3.5 godine ti se pojave bad sektori, samsunga baciš a WD-a zamjeniš za veći&bolji&brži&tiši model...

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina

Ovako, zanima me par stvari u vezi ovih diskova.

Sad trenutno u kompu imam WD Blue od 320GB, a mislim nabavit još jedan WD Green od 1 ili 2TB.

Na taj Green disk mislim spremat HD filmove, mjuzu, serije itd.

pa zanima npr. kada se HD film pokreće sa Green diska, pokreće li se normalno ili sporije nego sa Blue diska budući da Green diskovi imaju brzinu od 5400RPM ?

I je li bolje igre instalirati na Blue ili na Green disk ?

When the power of love overcomes the love of power the world will know peace. Music is my religion.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Green je za prvenstveno spremanje, ali možeš pokretati filmove i igre s njega

da bog da crk'o rock'n'roll, kad ga svako svira
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

po procitanom mogu onda slobodno zakljucit da je wd green super kupnja? pretpostavljam da taj vrti na 7200 o/min?

a sto kazete na ovaj

Mozda imam Alzheimerovu.......ali barem nemam Alzheimerovu xD
17 godina
Lfbo kaže...

Ja se nekuzim toliko pa me samo zanima.. Po cemu je bolji ako se wd vrti na 7200 - f4 na 5400, wd ima 64MB buffer - samsung 32, wd ima advanced format tech sa 512byta na 4Kbyta i kazu da je wd tisi.. Nije da pametujem nego me cisto zanima mozda ne kuzim..

Nevrti se na 7200 rpm-a, nema 4kB sektore, wd nije ništa tiši od samsunga.

Samsung je tehnološki bolji i nema tu dileme neke + manje se kvari od wd-a sudeći po feedbacku korisnika.

Living in a world of unordinary dreams that will never come true
16 godina
neaktivan

Intellipower - vrti se na 5400rpm, po potrebi se zavrti na 7200rpm (svi green imaju to)

http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=120 tu procitaj o tom ili googlaj..

Advanced format - http://www.bit-tech.net/hardware/storage/2010/04/01/the-facts-4k-advanced-format-hard-disks/1

Sto se tice glasnoce procitao sam to na forumima tako da to nisam siguran (vrlo bitno, ni jedan ni drugi mi nece ostetit sluh), a sto se tice kvarova wd se vise kvario kod starijih modela manjeg kapaciteta, kod ovih novijih je druga prica.. Uostalom nebitno, ja sam prezadovoljan greenom od 2TB tako da me ni ne zanima vise koji je bolji.. pozz

14 godina
neaktivan

Da li bi se sa Caviar Black-om osjetila razlika npr. pri bootanju, i sl. u odnosu na Green? I, sve u svemu, da li je on isplativ, i nudi li neka veca poboljsanja da bi opravdao svoju ne bas malu cijenu?

Naime, namjeravam kupiti komp na kojem bi na tom jednom hddu od 1tb bilo sve, od os-a pa nadanje..

Intel ftw :D

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mate960 kaže...

Da li bi se sa Caviar Black-om osjetila razlika npr. pri bootanju, i sl. u odnosu na Green? I, sve u svemu, da li je on isplativ, i nudi li neka veca poboljsanja da bi opravdao svoju ne bas malu cijenu?

Naime, namjeravam kupiti komp na kojem bi na tom jednom hddu od 1tb bilo sve, od os-a pa nadanje..

a ako ce ti na jednomm hdd-u bit i os i sve to onda black definitivno , meni je moj black 640 osobno spor tj osjeća se kako hdd masovno bottlenecka ostatak kompa ali taj problem moze rijesit samo ssd , tako da mislim da bi koristenje greena za sistem bilo katastrofa xd , moram se pozalit da blackovi nisu bas najtisi xd , ali su stvarno hladni , tj nisu hladni ko led ali u usporedbi s onim smecem od seagatea i starih wd-ova cudo jedno,mozes ga pasivno hladit bez straha

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.7.2011 1:23 (athlon64).
15 godina
neaktivan

Koji bi sada bio best buy 1TB disk. Kakva je razlika npr izmedju Samunga EcoGreena i Wd Blua posto je receno da je Sami Zeleni brzi od wd zelenog..cisto me zanima usporedba s plavim wd-om..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
WD Blue ti je odličan ako si ne možeš priuštiti Black. Po meni ide ovako. Black i Blue za OS i storage, a Green za backup i storage onih stvari koje ne koristiš svakodnevno kao naprimjer kolekcija filmova. WD je tata mata, ostale slobodno zanemari.
Sve je moguće osim drvene peći, a i ona ako se ne loži.
13 godina
neaktivan

preporucam black ili blue..... imam green i prica se da je ta serija sjebana.... za koji dan ide moj na servis.... sjebano totalno... poceo je sam bristi podatke

(tocnije izbriso mi windowse )

ja,ja i samo ja
Moj PC  
0 1 hvala 1
15 godina
protjeran

Hahahahaahhahaa!!! {#}

From all the things I lost, I miss my mind the most...
16 godina
neaktivan
mali_mata kaže...

preporucam black ili blue..... imam green i prica se da je ta serija sjebana.... za koji dan ide moj na servis.... sjebano totalno... poceo je sam bristi podatke

Disk ti je izbrisao Windowse?! Inteligentan neki disk. {#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
15 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
mali_mata kaže...

Disk ti je izbrisao Windowse?! Inteligentan neki disk. {#}

Da, '' jako inteligentan '' , meni se sam od sebe formatirao kompletno .

... Ako te zanima otkud sam, pogledaj na profil ...
16 godina
neaktivan

Moj se WD10EARS jedne noći u 3 ujutro sam odpojio, izašao iz kućišta i otišao po snack. Ujutro sam ga našao kako prežderan leži kraj otvorenog frižidera. Čak je prolio i tekući jogurt po sebi.

Moj PC  
8 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Kad smo kod WD-a

Trebam neki eksterni disk za pohranu podataka.1 Tb ce mi bit uvrh glave

razmisljao sam o ovom.

Može li nešto bolje za te pare?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zin8 kaže...

Kad smo kod WD-a

Trebam neki eksterni disk za pohranu podataka.1 Tb ce mi bit uvrh glave

razmisljao sam o ovom.

Može li nešto bolje za te pare?

NE!

Naravno da može bolje.

Njegov kabel sam ti poslao. Rastavio sam ga, metnuo u komp i sad mi radi kao interni, jer taj disk kriptira sve podatke on-the-fly i ako ti slučajno rikne elektronika možeš zaboravit na sve što imaš na njemu.

Solidan je kao backup disk, ali ni za to nije baš najbolji, odnosno ima boljih.

Moj izbor bi bio WDBPCK0010BBK i to ponajviše zbog praktičnosti i radi toga što ti mali 2.5" diskovi mogu podnijeti više temperature, pošto im je primarna namjena ugradnja u prijenosna računala.

Koliko često i za koju namjenu planiraš koristiti disk? Nisu svi jednako dobri za sve.

17 godina
neaktivan

Imam veliku dilemu u vezi hard diskova a ovo je čini se prava tema za to i MOLIM POMOĆ OD NEKOGA KO SE STVARNO DOBRO RAZUMIJE.

Kao prvo da spomenem da sam se začudio da prve stranice ovog threada iako oko 2 godine stare govore o samo malo manjim kapacitetima i čak i nižim cijenama po kapacitetu nego što su danas aktualni, što puno govori o tome kako kapacitet HD-ova stagnira zadnjih godina a cijene su čak nazadovale zbog onih poplava.

Što se tiče mog problema - plan je ovakav - nabaviti 1 SSD i 2 HD-a za novu konfiguraciju. SSD je za sistem i instalacije aplikacija i igara, i vjerovatno igra Intel 520 od 120 ili 180 GB, ali to sad nije bitno. Prvi HD je za ostale podatke, a drugi HD je backup SSD-a i prvog HD-a. I oba HD-a bi bili iste veličine i modela.

E sad, izbor nije širok, zbog vlastitog iskustva i reputacije bi išao na Western Digital, a oni sad imaju basically dvije serije - Green i Black (od Blue su na moju veliku žalost čini se odustali jer nema više od 1 TB, a Red je namijenjena za druge stvari).

Dakle recimo da je dilema između Black 2 TB i Green 3 TB (Black 4 TB je ASTRONOMSKI skup).

Green je tiši, i što je manje bitno troši manje struje i manje se grije.

Black je glasniji, i troši više struje i više se grije.

Black je brži od Greena po raznim testovima koje sam gledao oko 10-20% u sequential read / write brzini, a 30-40% u random accessu. Međutim kako bi sistem i aplikacije kao što rekoh ionako bili na SSD-u random access mi nije puno bitan. Sequential read / write brzina je tu puno relevenatnija, za kopiranje većih fileova (kao filmova), za trajanje backupiranja itd.

Cijena Blacka po kapacitetu je 70% veća nego Greena (izračuna sam prosjek cijene za nekoliko poznatih webshopova) i jednostavno mi se ne čini da razlika u brzini od 10-20% (sequential) opravdava tako golemu (bezobrazno golemu) razliku u cijeni.

Tako da zbog omjera kapacitet / cijena i tihog rada uzeo bi Greena makar po cijenu neznatno sporijeg rada sekundardnog diska (i tako je sigurno brz bar kao moj trenutačni zastarjeli na kojem su mi i sistem i podaci).

Međutim tu u igru ulazi još jedan kriterij - pouzdanost. S obzirom da ću imati backup recimo da nije u pitanju gubljenje podataka. Međutim ipak kad disk crkne gnjavaža čak i ako imaš backup i garanciju za zamijeniti ga, a ako je istekla garancija imaš i značajan gubitak love.

Black ima garanciju 5 godina a Green kao i Blue koliko vidim 2 godine.

Osim toga gledao sam user reviewe po Amazonu i Neweggu, oni su obično dobra indikacija kvalitete i pouzdanost proizvoda (jasno da za bilo koji proizvod ima negativnih reviewa i da veći postotak nezadovoljnika posta na netu nego zadovoljnih jer su motiviraniji pa je zbog toga prosjek iskrivljen u negativnom smjeru, međutim ipak se može nešto odrediti iz mase negativnih ocjena i opisa).

Kao prvo primijetio sam da za sve diskove uključujući Blackove ima zabrinjavajuće puno slučaja DOA (dead on arrival) ili crkavanja u prvih nekoliko mjeseci (mnogim ljudima je čak 2-3 diska od 4 kupljena bilo DOA). Kao drugo DOA i crkavanje je čini se češće za Green diskove nego za Black (logično s obzirom na trajanje garancije) ali i nego Blue (pogledajte graf sa brojem ocjena 1/2/3/4/5 za ta tri diska na Amazonu, razlika je očigledna).

S obzirom na razliku u cijeni (WD Green dođe 130-140$ vani a ~1200 kn odi) mislio sam ih nabaviti izvana (i uz skupu poštarinu se isplati ako ne platiš namet) ali s obzirom na DOA rizik ne mogu bez garancije (a garancija iz US ili ne vrijedi ili nema smisla zbog cijene slanja nazad).

Osim toga neki tvrde da moderni diskovi veći od 1 TB imaju značajano veći rizik crkavanja od starijih diskova, evo citiram jednog reviewera :

"I build RAID6 systems for mid-size businesses. As disk capacity has grown from 250GB to 4TB, I've noticed a definite increase in failure rates from ALL manufacturers. I have some 8 year old 250GB, 320GB and 500GB drives that are still in service. But I've never had a 1TB or greater drive last more than 3 years, regardless of manufacturer. Also, about 25% of drives 1TB or greater seem to arrive DOA, and another 25% die within 6 months."

Ne mogu vjerovati da je failure rate stvarno tako velik. Jedan moj poznanik kojem vjerujem tvrdi da je prodao masu WD diskova i da su mu samo 2-3 vraćena zbog kvarova (i Black i Green).

Šta vi mislite da li stvarno novi veliki diskovi (N * TB) imaju značajno veći failure rate od starijih manjih diskova (N * 100GB) ?

Neki tvrde da je WD Green jednako pouzdan kao i konkurencija a WD Black pouzdaniji. Čita sam također tvrdnje da na Green diskovima treba nekim WD utilityem isključiti automatsko parkiranje glave nakon 8 sekundi jer takav defaultni setting skraćuje vijek trajanja diska (to zovu agresivno parkiranje glave).

Dakle što mislite koliko je stvarno pouzdan ili nepouzdan WD Green, i da li bi ste u mojoj situaciji (dakle disk nije sistemski pa random access nije toliko bitan, i postojat će backup) išli na tihi, znatno jeftiniji, neznatno sporiji, i (upitno) nepouzdaniji Green ili glasni, znatno skuplji, neznatno brži i (upitno)pouzdaniji Black ? Molio bih i kakvu bar kratku argumentaciju izbora.

EDIT : Na nekoliko mjesta sam bio greškom stavio Blue umjesto Green - ispravljeno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.11.2012 18:58 (Enkidu).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pade mi na pamet još jedna stvar - kog je vraga Green uopće manje trajan nego Black kad bi po logici stvari trebao biti još trajniji !?

Mislim disk se sporije vrti i manje zagrijava, dakle manje se mehanički troši nego ovaj drugi i trebao bi trajati više, a umjesto toga traje kraće... Mora da je tu neki gadni zajeb u dizajnu, možda ono preagresivno parkiranje glave ili nešto, vidia san na netu da neko spominje da mu je polomilo glave na disku zbog preagresivnog parkiranja...

Da bar nisu ukinuli Blue seriju, ona je bila fenomenalno pouzdana, solidno brza, i jeftinija od Blacka. Imam 2.5" 1 TB Scorpio Blue u eksternom kućištu (vrlo tankom), u idleu je praktično potpuno nečujan a kad kopa puno čuje se lagano ali zvuk nije ni glasan ni iritantan, za razliku od 2.5" Hitachija u mom netbooku koji je kad kopa iritantan do besvijesti...

Da je dostupan Blue od 2-3 TB ne bi se ni trenutka mislio... {#}

0 0 hvala 0
17 godina
Enkidu kaže...

Pade mi na pamet još jedna stvar - kog je vraga Green uopće manje trajan nego Black kad bi po logici stvari trebao biti još trajniji !?

Mislim disk se sporije vrti i manje zagrijava, dakle manje se mehanički troši nego ovaj drugi i trebao bi trajati više, a umjesto toga traje kraće... Mora da je tu neki gadni zajeb u dizajnu, možda ono preagresivno parkiranje glave ili nešto, vidia san na netu da neko spominje da mu je polomilo glave na disku zbog preagresivnog parkiranja...

Da bar nisu ukinuli Blue seriju, ona je bila fenomenalno pouzdana, solidno brza, i jeftinija od Blacka. Imam 2.5" 1 TB Scorpio Blue u eksternom kućištu (vrlo tankom), u idleu je praktično potpuno nečujan a kad kopa puno čuje se lagano ali zvuk nije ni glasan ni iritantan, za razliku od 2.5" Hitachija u mom netbooku koji je kad kopa iritantan do besvijesti...

Da je dostupan Blue od 2-3 TB ne bi se ni trenutka mislio... {#}

Nije sve što se tiče pouzdanosti u brzini vrtnje i sličnim stvarima. Za pouzdanost su odgovorni milijuni detalja.

Ne možeš pouzdanost mjeriti po nekoliko komada ili par primjera viđenih na netu. WD jasno definira zašto je podijelio po klasama svoje diskove, ali prave RMA rezultate teško ćeš vidjeti.

Blue nije povučen koliko znam (samo nema većih od 1 TB), a u tvojoj dvojbi osobno bi išao na black.

Nego, kakav ti je backup?

17 godina
neaktivan

Znam da nije povučen Blue ali kao što rekoh gore dostupan je samo do 1 TB tako da mi ne dolazi u obzir za kupnju novog diska i očigledno je da odustaju od te serije dugoročno, a bila je njihova najbolja (ili bar best buy) serija.

Backup je kao što rekoh gore (u malo podužem postu istina {#}) drugi identičan interni disk na koji se ovaj sa podacima kao i sistemski SSD klonira recimo jednom tjedno. Prije sam imao 2 HD-a, jedan za sistem i data, drugi njegov klon, pa bi jednom tjedno klonira prvi na drugi. Više mi se to sviđa nego RAID rješenje jer mogu vratiti ako nešto softverski zahebem na prvom (recimo skupim malware) i mogu eksperimentirati sa programima na drugom (da vidim koja je verzija bolja npr.).

Eventualno nekad uzmem i eksterni za sekundarni backup dvaput godišnje (recimo ako komp sprži munja ili crknuta matična)... Trenutačno imam 1 TB 2.5" eksterni za to, dok ja pređem 1 TB diskovi od 2 i 3 TB će bit dostupni za siću...

E i što se tiče WD-ovog definiranja klasa kvalitete, ne virujem ni tome ništa, jer po njima je (sudeći po trajanju garancije) Green u istoj klasi kao Blue a Black iznad njih (2/2/5 godina), dok iz vlastitog iskustva znam da je Blue vrhunski disk a sa Green i Black nemam iskustva, ali vidim po Amazon reviewima da ima DALEKO veći postotak problema sa Green diskovima nego i Blue i Black, koji oba imaju sličan i manji postotak.

Osim toga company policy im je pregenijalan, neko se tužio u vezi ovog problema sa preagresivnim parkiranjem glave i kako to isključiti, a oni kažu što manje koristite disk pa će se rjeđe parkirati. Zbilja genijalno rješenje, ja mislim da bi disk najduže trajao kad bi ga stavio u hermetički zatvorenu kutiju u ormaru... {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.11.2012 20:03 (Enkidu).
16 godina
neaktivan
Evo ja ti imam Blue za podatke i Green za backup, a prije sam imao Black (i to dva komada). Uglavnom, Blue ti je odličan disk za podatke i podjednako je brz kao i Black, ali Black je puno bolji kao primarni i OS disk zbog toga što ima dual processor i nema nikakvog pada performansi kad radiš istovremeno dvije zahtjevne stvari (npr. instalacija igre ili programa i kopiranje par gigi podataka), dok Blue u tom slučaju ipak malo uspori. Green je odličan disk za backup, jer praktički ništa ne radi većinu vremena. Moj Blue ima oko 270 dana rada, dok Green ima jedva 60 dana rada, a i ta bi brojka bila puno manja da mi nije par mjeseci bio storage disk za video fajlove.

Black

- idealan za OS i kao primarni (ili jedini) disk

Blue

- solidan za OS i kao primarni (ili jedini) disk
- idealan kao disk za pohranu podataka kojima se često pristupa

Green

- idealan kao backup disk
- idealan kao disk za arhiviranje podataka kojima se rijetko pristupa
17 godina
neaktivan

Hvala ti za info ali uglavnom nije potreban i nije onaj koji sam tražio.

Kao što rekoh u prvom postu kojeg očigledno nitko nije pročitao radi dužine Blue me ne zanima jer nema kapaciteta iznad 1 TB, dilema je između Black 2 TB i Green 3 TB, i ne treba mi OS disk jer to će biti SSD nego disk za razne podatke i za backup.

To da Green nije za ništa nego za backup nije baš tako jer pregleda sam puno testova i vidio da je razlika u brzini u odnosu na Black neznatna u sequential read / writeu što je bitno za disk sa podacima, a što se pokretanja programa tiče (di je bitniji random access i veća prednost Blacka) tu je SSD koji ću uzet ionako za red veličine brži od sve tri WD klase pa usporedbe nemaju smisla.

Dakle uzimam SSD i 2 Blacka ili SSD i 2 Greena. Pitanje je da li ima smisla potrošiti 500kn više i imati 1 TB manje diskove za veću pouzdanost, ili uzeti Greenove i nadati se da ću imati sreće da požive 7-8 godina koliko bi trebalo.

Recite vi odi koji ste imali ili imate Greenove jesu li živi ili crknuti i kojeg kapaciteta i starosti su.

P.S.

WD Green 3 TB je u testovima primjetno brži od WD Green 2 TB, pogotovo u random accessu, i mislim da je bar ravan ovome Blue od 1 TB jer to je prilično stariji disk.

Mislim da je malo predrasuda protiv Greena što se te sporosti tiče (jedini je bitno brži Black i jedino u random accessu), glavna mana mu je koliko ja vidim nepouzdanost (jer se svagdje spominju svakakvi kvarovi i DOA) i zanima me kolika je tačno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.11.2012 20:35 (Enkidu).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pa iz mog odgovora si jasno mogao iščitati ono što te zanima. Green uzmi za backup, a Black za aktivni storage. Green nije dugoročno dobar za aktivni storage i oni crknuti su uglavnom korišteni u te svrhe. Green se zgasi (odnosno parkira glavu) kad ne radi niš i nakon što ga se (kroz korištenje kao aktivni storage) neko vrijeme neprekidno podvrgava tom pali/gasi režimu on jednostavno odbije sudjelovati i ode na vječni počinak u HDD raj.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice