USB bi koristio kao HDD

poruka: 13
|
čitano: 6.820
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

Pozdrav, evo zanima me kako da složim USB koji bi mi koristio kao HDD. Imam jedan od 2GB koji hoću zaštekati u stari komp i gore instalirati windows 98 ili 2000, razmišljao sam to izvesti tako da prilikom instalacije s CD-a odaberem da mi instalira Windowse na USB (mislim da bi on bio C), jer u kompu nema HDD. Jedino kak da onda složim da kad hoću Windowse da ih Boota s USB-a.

Model matične vam javim poslje jer trebam monitor i periferiju preštekavat. Jel neko već to probao, vidio sam samo teme kako instalirasi windows S USB-a a ne NA USB.

Znači dali mogu instalirati windowse na USB i s njega ih očitavati. 

PS. ne želim da USB rikne :D

PUC GA MEDO

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

Prvo, taj kompjuter sigurno ne može bootati OS sa USB-a. Znači i da WIndows uspiješ instalirat na

stick, ne bi ga mogao pokretati. Drugo, instalacija Windowsa na USB drive (stick ili HDD) nije oficijelno

podržana, ali je moguća. Neki linux bi se mnogo bolje snašao u toj ulozi. No opet imaš prvi problem...

EDIT: Sad sam vidio da hoćeš 98/2000, a ja sam našao za XP...

I stick bi riknuo kad-tad jer flash memorija podnosi samo određeni broj zapisivanja.

bit.ly/dcyfs
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 11:44 (nedIm).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: USB bi koristio kao HDD

-problem je u Microsofttovoj želji da to onemogući. USB-Flash disk nije jednak HDDu, BIOS ga drugačije vidi.

Jedno od mogućih rješenja je obraditi ga alatima, kao HPtools, ili ovisno o BIOSu tip emulacije. S tim je povezano recimo kreiranje particija.

Nema jednostavnog pravila kako to napraviti jer se firmware uređaja i BIOSi razlikuju. To mora biti na tom (low levelu rješeno-dozvoljeno, kao boot s CDa) jer inače bez OSa nijedan USB uređaj ne radi (usporedi s podrškom za USB tipkovnicu-miša u BIOSu).

... ili pređi na linux.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

ok, koliki su zahtjevi za linux, koliko MB/GB ima? 

kažete da bi riknuo?!  pa koliko zapisivanja? a šta bi bilo da stavim vanjski HDD?

neznam di je ta HDD,brat ga je nekome prodal,a imao je 18,5 GB

EDIT: jel linux isto ima te podvrste? koji mi preporučate za komp koji je još nekak sporije vukao XP

PUC GA MEDO
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 11:53 (jurek95).

0 0 hvala 0
16 godina

-koji bi bio smisao instalacije na vanjski HDD?

-Brzina, kapacitet i cijena su svakako na ugradbenoj strani. Pogotovo sigurnost (kvar).

(znam, tj. nagađam razlog..) korištenje 'po potrebi'.. e, zato MS to ne želi. Konkretinije rješenje je multiboot ili virtualizacija. (ili linux).

Resusrsi koje traži neki OS (Win, linux..) nisu pretjerano važni, važna je namjena, jer ona određuje konkretne potrebe. Primjer, kako ćeš instalirati igru od par GB na disk od 1GB.. kao i ograničenja u količini RAMa (98=512MB) ili driveri za VGA i ostale uređaje...

-Poigraj se malo tim stvarima (ako te zanima), predpostavka da ćeš nakraju odustati od takvog rješenja.

edit: i da, takava instalacija nije 'portabilna' na drugo računalo, osim u slučaju da su računala identična.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 11:58 (ihush).
17 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

Sve zavisi od distribucije i grafičkog sučelja koje ona koristi.

Tebi kao početniku bi najbolja varijanta bio Linux Mint LXDE.

Njemu treba 3 GB diska i 256 MB rama (mada mislim da mora moći

raditi i sa manje.) Ili možda Mint baziran na Debianu.

Za njega nisam uspio naći sistemske zahtjeve, ali bi mu 256 MB

rama trebalo biti dosta. Procesor nije bitan. Razmisli i o Xubuntu

i Lubuntu distrama. I starije verzije Ubuntua se zadovoljavaju sa

dosta manje rama nego aktuelna verzija.

Imaš i mnogo drugih dosta manje zahtjevnih (i bržih) distribucija

poput Puppyja, DSL-a, Archa, Slacka, ali one nisu baš prilagođene

početnicima. A Mint i Ubuntu dijele repozitorije aplikacija pa se gotovo

sigurno nikad nećeš naći u situaciji da nešto moraš kompajlirati.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

eh čujte to je jedan komp star 11 godina, kad smo kupili novi brat se je starog odma dokopao i uzeo HDD. sad bi ja htio taj komp osposobiti kao neki "oldtimer".  nebi imao neku namjenu tak da  brzina i mogućnosti nisu bitne. po potrebi mogu nešto improvozirati, ali neću kupovat nove stvari za nj. 

ajde ako imate ideje kakve recite, a ja ću pokušat od nekoga nabavit stari HDD (kak ja nabavljam ova tema će trajati 10g {#})

PUC GA MEDO

0 0 hvala 0
15 godina

Uf... ja neki dan raskopao 10GB disk. Tak, iz dosade. Ima tema za staru kramu pa pitaj. :)

s.f. - s.n.
15 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

Jel ima programa da USB glumi HDD. Nema opcije bootanja s USB, ali ima nešto s LAN-a? Što ako stavim da boota s vanjskog HDD i može li ga to oštetiti?

PUC GA MEDO

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

Jel ima ko? Šta bi bilo ako stavim windowse na vanjski HDD, neće mi zaribat HDD ? što s podacima?

PUC GA MEDO

0 0 hvala 0
16 godina

-nejasno je na što misliš pod vanjski HDD, fizički izvan kučišta je sporedno, važan je tip priključka. Preko IDE ili SATA (eSATA) kabela je normalan HDD, preko USBa je USB HDD, to opet nije isto nekom drugom tipu 'vanjske memorije'. USB HDD se ponaša jednako 'običnom', jer u biti on je običan, samo preko USB adaptera-kontrolera spojen na drugi port. Sve ostale funkcije kao boot, particije, activ particija itd su identične.

Problem je samo u BIOSu i emulaciji, odnosno OSu koji dozvoljava ili ne takvu instalaciju.

Veći problem ako su bitne performanse je brzina, to je u najboljem slučaju polovica naspram normalnog kontrolera. USB3 bi to malo ubrzao..

Možda je lakše razumjeti npr ext.USB-CD/DVD. PC ga vidi i koristi jednako kao ugradbeni, nema razlike za boot ili instalaciju, jer je tako i predviđeno (nije onemogućeno).

15 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

vanjski imation HDD 500 gb USB 2.0, što si s time htio reć, jel bi moglo na ovaj pored navedeni ići windows 2000 ili ne.

kad sam uštekal usb stick instalacija je javila "NO HARD DISC DETECTED, PLEASE CHECK YOUR DATA CABLE" (nema uopče harda)

EDIT: već sam mogel isprobat ali ne želim bezveze formatirat, selit podatke i sl...

PUC GA MEDO
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 19:36 (jurek95).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
USB bi koristio kao HDD

Kad instaliram windows 2000 piše da nema uopće spojenog Hard Diska a spojio sam jedan externi na USB port. jeli ikad itko uspio instalirati windowse na externi HDD?

PUC GA MEDO

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice