Što sa hardom?

poruka: 13
|
čitano: 2.123
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Što sa hardom?

Prije par mjeseci sam kupio nove komponente(sve osim hdda),ali mi racunalo i dalje ponekad zastajkuje,pa sumnjam na probleme sa hardom.Star je oko 8 godina,pa razmisljam da uzmem novi.
Jel bi mi to popravilo probleme sa loadanjem/povremenim lagovima?
Jel mi se vise isplati uzet neki ssd pa stavit ovaj hard kao sekundarni ili uzet novi hdd?
Preporucate neki kvalitetniji/jeftiniji ssd/hdd?

Hvala. 

Markinho19
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Što sa hardom?
markinho19 kaže...

Star je oko 8 godina,pa razmisljam da uzmem novi.

Već bi bilo i vrijeme. {#} Jesi provjerio u kakvom ti je stanju? SMART status? Benchmark? Provjera ima li bad sektora?

markinho19 kaže...

Jel mi se vise isplati uzet neki ssd pa stavit ovaj hard kao sekundarni ili uzet novi hdd? 

Ako ti je disk neispravan, mogao bi ti uzrokovati probleme u radu i ako bi ti OS bio na SSD-u.

15 godina
Što sa hardom?

Kako da to provjerim? :)

Markinho19
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa napisao ti čovjek - provjeri S.M.A.R.T, skeniraj je li ima bad sectora i odvrti benchmark.

Sve to obaviš sa jednim alatom - HDtune.

My name is Legion... For we are many!
15 godina
Što sa hardom?

Malo me ovo sad zbunjuje,prije skeniranja je ovo vec pisalo da ima ostecenih sektora,a scan je pokazao da nema ostecenja? :S
I sta s benchmarkom? Kolko da ga ostavim da radi?Da ga pustmi da radi sam,tj da ja ne radim nista drugo na racunalu? 
EDIT:SMART status je ok.  

Iz tablice Health:

HD Tune Pro: WDC WD3200AAJS-00B4A0 Health

ID                Current  Worst   ThresholdData    Status    

(01) Raw Read Error Rate     200    200    51     0     ok      

(03) Spin Up Time         153    153    21     3325    ok      

(04) Start/Stop Count       100    100    0     35     ok      

(05) Reallocated Sector Count   199    199    140    7     warning   

(07) Seek Error Rate       200    200    0     0     ok      

(09) Power On Hours Count     68     68     0     23583   ok      

(0A) Spin Retry Count       100    253    0     0     ok      

(0B) Calibration Retry Count   100    100    0     0     ok      

(0C) Power Cycle Count      95     95     0     5595    ok      

(C0) Unsafe Shutdown Count    200    200    0     560    ok      

(C1) Load Cycle Count       199    199    0     5595    ok      

(C2) Temperature         107    99     0     36     ok      

(C4) Reallocated Event Count   199    199    0     1     warning   

(C5) Current Pending Sector    200    200    0     0     ok      

(C6) Offline Uncorrectable    200    200    0     0     ok      

(C7) Interface CRC Error Count  200    200    0     53176   attention  

(C8) Write Error Rate       200    200    0     0     ok      

Health Status      : warning

Markinho19
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2014 20:54 (markinho19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
markinho19 kaže...

Malo me ovo sad zbunjuje,prije skeniranja je ovo vec pisalo da ima ostecenih sektora,a scan je pokazao da nema ostecenja?

Moderni diskovi imaju rezervne sektore, koje koriste umjesto fizički neispravnih sektora na samom disku. Zato ti i dalje možeš čitati podatke s diska (iako je moguće da su ti podaci u nekim sektorima bili oštećeni) i mogu ti sve kockice biti zelene, no na disku doista imaš bad sektore. U radu ti dolazi do "štekanja" moguće baš onda kad disk čita iz tih rezervnih sektora ili imaš još potencijalno problematičnih sektora pa mora ponavljati čitanje.

markinho19 kaže...

I sta s benchmarkom? Kolko da ga ostavim da radi?

Do kraja. Da vidiš graf brzine. Tamo gdje imaš drastični pad, tamo najvjerojatnije imaš bad sektor koji je zamijenjen ovim rezervnim. Iako ti nije nužno obavljati benchmark jer je jasno da ti disk više ne radi kako treba.

markinho19 kaže...

EDIT:SMART status je ok.

Otkad su upozorenja (warning, attention) OK?!

Kupi novi disk, a ovog ili pošalji u mirovinu ili ga eventualno imaj kao dodatni disk, na kojem nećeš čuvati ništa bitno jer je počeo propadati i pitanje je koliko će još izdržati.

15 godina
Što sa hardom?

Ne izgleda bas dobro...
Sto se SMART statusa tice to sam u cmdu provjerio,bilo mi najlakse,posto u hd tuneru ne nalazim tu opciju.
Jel mi se isplati uzet onda ssd od 120 gb pa stavit ovaj hard kao sekundarni? Ili mi je bolje uzet neki hdd pa da sam siguran?
Koji su kvalitetni a da nisu preskupi trenutno?
Sorry sta tolko smaram,al u diskove se stvarno en kuzim :) 

Markinho19
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2014 23:25 (markinho19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
markinho19 kaže...

Ne izgleda bas dobro...

Zapravo i ne izgleda preloše, pogotovo ako nemaš jaki kompjuter ili imaš dosta toga u pozadini. Izgleda bolje nego meni na laptopu. {#} Možda bi trebao još jednom-dvaput proći, i to nakon restarta kompjutera i prije pokretanja ijedne aplikacije. Ovi nepravilni šiljci gore-dolje su vjerojatno rezultat softvera, a ne nekih problema s diskom. Tj. možda i neki šiljak je uzrokovan bad sektorom, ali ga se ne vidi zbog svega drugog uzrokovanog softverom i samim Windowsima.

markinho19 kaže...

Sto se SMART statusa tice to sam u cmdu provjerio,bilo mi najlakse,posto u hd tuneru ne nalazim tu opciju. 

SMART status ti je ovo što ti piše u kartici Health. {#} A to ne izgleda dobro.

markinho19 kaže...

Jel mi se isplati uzet onda ssd od 120 gb pa stavit ovaj hard kao sekundarni? Ili mi je bolje uzet neki hdd pa da sam siguran?

Ne znam što bih ti rekao. Ovisi koje su tvoje potrebe - koliko ti treba brzina, a koliko prostor. Imaj na umu da ti uz SSD treba pored još i disk, a ovaj tvoj disk je nešto na što se čovjek ne može pouzdati. Ako ti SSD nije nužan, onda ti je možda bolje uzeti disk - uzmeš neki od 2 TB na 7200 o/min i imaš prostora ko u priči. Koji? Provjeri na forumu teme o diskovima - sigurno su ljudi raspravljali o tome što je najisplativije.

17 godina
Što sa hardom?

Provjeri si i Hard disk sentinelom što će ti napisati, nikad ne vjeruj samo jednom alatu pri dijagnostici diska.

Imaš u ovoj temi objašnjeno/pojašnjeno kako provjeriti disk pa si posjeti i prouči:

http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/kako-provjeriti-disk-kojem-sumnjate-ispravnost/190794.aspx

Ovi CRC errori kojih imaš mali milijun ukazuju na probleme s podatkovnim kabelom. Ostali su možda čak i vezani uz to.

Probaj zamijeniti kabel i prati jel broj grešaka raste, ako ne bude rastao disk možeš još koristiti (ali NE kao primarni).

Drugim riječima, novi disk svakako trebaš, a na tebi je da odlučiš hoćeš li novi SSD, HDD ili kombinaciju (oboje).

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Što sa hardom?

Budem kasnije pustio benchmark par puta.
Sta se memorije tice nemam ja velike potrebe,glavno da mi stane windows,par programa,2-3 igre i to je to.Za sve ostalo tu ce bit ili vanjski ili sekundarni hard.I sada mi je zauzeto 100 gb uz to da imam instalirano sve i svasta.
Razmisljam da uzmem sada ssd,neka bude ovaj sekundarni bar dok ne rikne do kraja ili se ne skupi lova za neki hdd.Ne treba meni ionako puno storagea,ovaj od 320 mi je cist ok,s tim da imam jos jedan vanjski od 320. 

Markinho19
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2014 10:12 (markinho19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Što sa hardom?

Evo,provjerio sam jos par puta benchom nakon pokretanja racunala,bez ikakvih aplikacija u pozadini... Računalo mi je prilicno jako sta se ostalih djelova tice,sve sam mjenjao prije par mjeseci (updateo sam sada "moj pc" :) ) tako da je vjerojatno do harda sta se tice tih lagova i stekanja.
Sad citam opet o tim ssdovima,svi su 2.5", ako uzmem ssd moram jos nabavit i bracket,to ce me jos na kraju izac puno para...
Jel velika razlika u brzini izmedu ssda i hdda? Da jednostavno uzmem samo novi hdd? 

Markinho19
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2014 17:35 (markinho19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da, zbog diska je. Imaš 7 bad sektora koji su relocirani (dakle nije strašno, ne raste broj sektora) i možeš taj disk i dalje koristiti (samo za nebitne stvari, ne bih nešto bitno držao na poluispravnom disku) pod UVIJETOM da zamijeniš S-ATA kabel.

Da, SSD-ovi su 2.5" i ako ti kućište nema utor za 2.5" disk ili neki način montiranja baš za SSD (modernija kućišta imaju) trebao bi ti bracket. Ne brini, koštaju samo 15-30 Kn (ovisno o proizvođaču i izvedbi) i ima ih u svakoj informatičkoj trgovini.

U krajnjem slučaju, SSD možeš montirati bilokako, nije bitno hoće li se mrdati, biti nagnut/ukošen i slično - kod SSD-a to nema utjecaja i lagani su pa se neće potrgati od vlastite težine ako recimo vise. Tako sam pred koji mjesec ugradio jedan SSD disk u stariji komp pričvrsteći ga samo s jedne strane s 2 šarafa u prostor gdje bi došao DVD.

Razlika u brzini? Neopisiva. Mehanički disk ti ima vrijeme pristupa recimo 15 milisekundi, a SSD recimo 0.15 - dakle SSD bi bio 100 puta brži u pristupanju podatcima. Onda recimo SSD ima 500 MB/s sekvencijalno čitanje dok dobar HDD recimo 150, a pisanje SSD recimo 450 MB/s a HDD npr 130 MB/s. Drugim riječima paljenje i gašenje Windowsa, pokretanje programa, učitavanja u igrama (koje su na SSD-u), pokretanje browsera i otvaranje tabova itd - sve je to puno puno brže, recimo da skoro pa i nema čekanja. Jednom na SSD i više nema natrag.

Twitter: @191x7
15 godina
Što sa hardom?

Hvala puno na informacijama :))
Vjerojatno cu uzet intelov 520 ,posto mi je 120 gb cist dosta,ovog cu stavit kao sekundarni.Ako budem mogao stavit cu ga i ja u prostor za dvd ako vec nigdje drugdje ga ne mogu pricvrstit,ako nista,selotejpom ga priljepit ili nesto :)) Makar moze mi i stajat na ladici za 3.5" posto mi se kuciste ne mice gotovo pa nikad.
Hvala jos jednom svima i LP :D 

Markinho19
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2014 19:18 (markinho19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice