Boot ti je sporiji nakon instaliranja drivera zato sto zi sad rade sve stvari koje ti prije (kad ti je boot bio 5 sec) nisu radile.
Npr. na pocetku ti je radilo samo 50% kompa, a nakon instalacije drivera 100%.
Uzivaj u SSD-u.
Sve ti je OK, ne brini.
Vidi moj SSD.
Prva slika prikazuje test diska kad je tek kupljen 24.11.2011 (disk nije neki tj. nije sinkroni)
Druga slika je danasSve ti je OK, ne brini.
Vidi moj SSD.
Prva slika prikazuje test diska kad je tek kupljen 24.11.2011 (disk nije neki tj. nije sinkroni)
Druga slika je danas
jesi ikad imao nekih divljih problema s njim?
npr ko ovo moje random 4k speed drop
Vrati se na HDD i nece te te brojke muciti, a boot ce biti munjevito spor!
Molim preporuku što napraviti.
Sestra ima stari laptop sa Celeron 1.6, 3 GB rama, ali ima PATA HDD.
Koliko je pametno uzimati PATA SSD i da li uzeti možda PATA to SATA adapter pa piknuti SATA SSD.
Laptop radi uredno i očuvan je a njoj ne treba nešto jače već samo da je malo brži prilikom loadanja dokumenta i programa.
Preporuke?
Molim preporuku što napraviti.
Sestra ima stari laptop sa Celeron 1.6, 3 GB rama, ali ima PATA HDD.
Koliko je pametno uzimati PATA SSD i da li uzeti možda PATA to SATA adapter pa piknuti SATA SSD.
Laptop radi uredno i očuvan je a njoj ne treba nešto jače već samo da je malo brži prilikom loadanja dokumenta i programa.
Preporuke?
Ne isplati ti se stavljati SSD u taj laptop, mislim da ne postoji PATA SSD, a i da staviš adapter PATA na SATA, SSD će opet raditi PATA brzinom, mislim da taj laptop ne podržava ni AHCI mode, znači ništa od TRIMa.
Bolje optmiziraj OS, ukloni nepotrebne programe, ugasi nepotrebne stvari (system restore i slično), podesi dobro visual style, počisti računalo i registry sa Ccleanerom, defragmentiraj HDD sa Auslogic disk defrag, skeniraj računalo sa Malwarebytes antimalware i nekim antivirusom.
Kao prvo, samo jedan od PATA SSD-ova
http://www.tomshardware.com/news/ssd-transcend-pata-upgrade-solid-state-drive,15162.html
Nadalje trim radi na oba IDE i AHCI, ne radi pod raidom ali i na tome se radi pa ima i takvih SSD-ova već.
Sva moguća optimizacija je već napravljena, tj. sve ovo što si nabrojao i još dosta toga.
Molio bih za pomoc.
Razmisljam o kupovini prvog ssd-a. Kako imam starije racunalo (vidi pod moj pc), htio bih pitati da li je izvediva ugradnja i kako? Sto bih sve morao uzeti i kako spojiti?
Tnx!
Molio bih za pomoc.
Razmisljam o kupovini prvog ssd-a. Kako imam starije racunalo (vidi pod moj pc), htio bih pitati da li je izvediva ugradnja i kako? Sto bih sve morao uzeti i kako spojiti?
Tnx!
Možeš ga spojiti običnim sata kabelom na slobodan sata konektor na matičnoj. Ssd će biti sata3 i raditi će malo sporije na tvojoj sata2 matičnoj. Vjerojtno češ u kutiji sa ssd-om dobiti adapter za montažu. Kasnije ga staviš za sistemski disk i podesiš sve u biosu i windows instalaciji.
O instalaciji nek odgovore kolege sa više iskustva sa ssd-ovima. lp
Molio bih za pomoc.
Tnx!
Možeš ugraditi SSD, nećeš imati nikakvih problema, matična ima SATA II 3Gb/s utore na sebi, ima 6 utora, spoji kao na slici (SLIKA 1).
Svakako prije nego ideš ugrađivati SSD nadogradi BIOS matične na najnoviji (osim ako već imaš najnoviji), samo postoji jedan problem, izgleda da matična ne podržava AHCI mode, sada ne znam hoće li ti raditi TRIM na SSDu, neka se ovdje malo uključe i ostali kolege i malo ovo razjasne.
Normalno na SSD stavljaš OS, igre i programe, a na 1TB Black i Maxtor 300GB HDDe imaš za spremanje podataka.
EDIT: Preporuka SSDa,
http://www.protis.hr/products/details/ssd-sata-iii-128-gb-ocz-vertex-4-25-vtx425sat3128g/56497
Ne znam koji bi kapacitet uzimao, ali mislim da ti se ispod ovoga gore ne isplati ići.
TRIM će radit, ali NCQ neće, stoga očekuj još sporiji SSD.
Zašto neće? Ploča ne podržava na SATA II?
Zašto neće? Ploča ne podržava na SATA II?
Ploča podržava SATA II brzinu, ali ne poržava NCQ.
Kvragu, stvarno ne bih očekivao da SATA II ploča takvo što ne podržava...
Pitanje
Koliko bi max mogao trazit/dobit za ovaj svoj SSD star 1,5 godinu, garancija jos 1,5 godina?
Test diska u postu iznad KLIK.
Vise o disku na stranici KLIK.
Recenzija KLIK.
Tnx
Kvragu, stvarno ne bih očekivao da SATA II ploča takvo što ne podržava...
Pa napisali ste da nema ACHI moda, ako nema ACHI-a nema ni NCQ
Ako ima TRIM, ima AHCI. Čudi me da nema NCQ jer je to standard za SATA-u.
Ako ima TRIM, ima AHCI. Čudi me da nema NCQ jer je to standard za SATA-u.
Ne, TRIM radi čak i ako nema ACHI, NCQ ne.
Ne, TRIM radi čak i ako ACHI nema, NCQ ne.
Može raditi (ali i ne mora, ovisno je o izvedbi i razni proizvođači imaju različita mišljenja), no sve ono toliko novo da ima TRIM moralo bi imati i AHCI (to je bitno starije).
Hm, sad ste me malo zbunili s Trim-om, achi-em i ncq-om.
Da preformuliram pitanje: isplati li mi se kupiti ssd i gnjaviti spajanjem na ovu plocu?
Hm, sad ste me malo zbunili s Trim-om, achi-em i ncq-om.
Da preformuliram pitanje: isplati li mi se kupiti ssd i gnjaviti spajanjem na ovu plocu?
Zavisi o tebi, sam procijeni. Ubrzanje ćeš dobit definitivno, a sad kakvo... bi ti trebao reći netko tko ima tako postavljenu situaciju. Mislim da bi trebao dobit oko 40 posto najviše moguće brzine tog SSDa kojeg uzmeš u takvoj konfiguraciji. Fale ti neke ključne tehnologije koje SSD koristi, jbg. A sad koliko ćeš osjetiti taj nedostatak ne znam...
bump
2xSamsung 840Pro 512MB u RAID0 na Z77 chipsetu
Samo 2? Mah..
Pa rekao je da cijena nije problem
A OK, 4 da može i RAID0 i RAID1 radi zaštite podataka
Za sve one koji su instalirali windowse u ide modu a da ne instaliraju na novo windowse možete u windowsima prebaciti u ahci mode bez ponovne reinstalacije windowsa. Vidio sam da mnogi tzu kažu da to nije moguče ali funkcionira bez problema jer sam i sam to radio dok sam kupio prvi ssd koji sam zaboravio prebaciti odmah u achi mode. Evo postupka kopiranog sa stranog foruma
little guide:
I am receiving a lot of emails from users who bought a SSD drive, installed Windows 7 in IDE mode and then realize they need AHCI mode for faster SSD performance. Once you enable that in the BIOS during Windows 7 boot up, the OS will crash.
The common question is, is there a solve for this ?
To answer that question (and I do this safely with all Intel ICHR9/10 chipsets) there is a way to safely enable AHCI mode. Here we go:
1. Startup "Regedit
2. Open HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services
3. Open msahci
4. In the right field left click on "start" and go to Modify
5. In the value Data field enter "0" and click "ok"
6. exit "Regedit"
7. Reboot Rig and enter BIOS (hold "Delete" key while Booting
In your BIOS select "Integrated Peripherals" and OnChip PATA/SATA Devices. Now change SATA Mode to AHCI from IDE.
You now boot into windows 7, the OS will recognize AHCI and install the devices. Now the system needs one more reboot and voilla .. enjoy the improved SSD performance.