SSD OS - kako formatirati HDD?

poruka: 11
|
čitano: 5.126
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Dakle,kupio sam Kingstonov UV400 od 120 GB i želio bih na njega staviti OS (Windows 7 64 bit).Do sada sam koristi WD Caviar blue kapaciteta 1 TB,koji je bio podijeljen na 2 particije.Na particij C je bio OS, dok se na particiji D nalaze "popratne stvari" (slike,video,igrice isl.).Čitao sam post o SSD-u i znam da bi bilo najpametnije otpojiti HDD i spojiti samo SSD (podesiti sve što treba u biosu) i friško instalirati OS.
E sad,pitanje je što kad naknadno ponovno uključim HDD,OS je postavljen da mi se boota sa SSD-a,ali se isti OS nalazi i na C particiji HDD-a.Da li je moguče formatirati samo C particiju (ništa što se nalazi na D particiji nije ovisno o particiji C,dakle samo fileovi su u pitanju),te na koji način se onda particija C formatira? Ako već postoji slično pitanje ili post ja se ispričavam,pa molim da mi se samo postavi link na isti,ili ako može odgovori.Unaprijed zahvaljujem.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: SSD OS - kako formatirati HDD?

Može se obrisati ta sistemska na HDDu i "proširiti" D particiju sa tim prostorom. Uzmeš recimo ovaj alat.

Samo pazi da ne obrišeš krivu particiju... Zanemari slova, gledaj prema veličini.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
neaktivan
domagoj50 kaže...

Dakle,kupio sam Kingstonov UV400 od 120 GB i želio bih na njega staviti OS (Windows 7 64 bit).Do sada sam koristi WD Caviar blue kapaciteta 1 TB,koji je bio podijeljen na 2 particije.Na particij C je bio OS, dok se na particiji D nalaze "popratne stvari" (slike,video,igrice isl.).Čitao sam post o SSD-u i znam da bi bilo najpametnije otpojiti HDD i spojiti samo SSD (podesiti sve što treba u biosu) i friško instalirati OS.
E sad,pitanje je što kad naknadno ponovno uključim HDD,OS je postavljen da mi se boota sa SSD-a,ali se isti OS nalazi i na C particiji HDD-a.Da li je moguče formatirati samo C particiju (ništa što se nalazi na D particiji nije ovisno o particiji C,dakle samo fileovi su u pitanju),te na koji način se onda particija C formatira? Ako već postoji slično pitanje ili post ja se ispričavam,pa molim da mi se samo postavi link na isti,ili ako može odgovori.Unaprijed zahvaljujem.

ako OS instaliraš na ssd, mudro je odspojiti hdd prije toga. nije ga problem poslije vratiti. ovaj alat koji ti kolega iznad preporučuje je izvrstan no meni nije jasno zbog čega ti taj hdd ne bi čitav bio jedna particija (D), odn. logički = fizički disk. ionako neće biti sistemski, ne?

usput, ako formatiraš hdd sa sitemskom particijom, učini to neovisno o ssd-u (izvan svojeg stroja, ako možeš [u docku], ili boot cd-om/usb-om s linuxom [mint, npr.] BEZ instalacije) 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
10 godina
neaktivan

Ma mislim samo formatirati  tu C particiju,mislim da je tak svejedno da li da proširim particiju D (mogu ostaviti 2 logičke particije na HDD-u zar ne?).Pitam samo kad se sistem boota sa SSD-a da li mi treba Win 7 DVD ili se može na neki drugi način formatirati ta C particija ? Vjerojatno će C biti SSD ali ne brinem se,znat ču koju treba formatirati :)

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ne kompliciraj puno...

1. Odspoji HDD

2. Spoji SSD, instaliraj Windowse, napravi da je SSD samo jedna particija

3. Bootaj u Windowse, sve lijepo podesi i napravi

4. Ugasi PC, spoji HDD

5. Upali PC

6. Ostavi da boota sa SSDa

7. Sa alatom koji sam ti dao link obriši "sistemsku" particiju sa HDDa

8. Proširi drugu particiju na HDDu sa ovim novonastalim praznim prostorom

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
10 godina
neaktivan

Hvala! Tak bum i napravil,step by step.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Samo info ako netko misli zašto odspojiti HDD ako se ionako Windwsi instaliraju na SSD, a to je da se slučajno System, Recovery, MSR ne instaliraju na HDD, a ako se to dogodi i zamjeni se HDD Windowsi neće raditi kako treba. Nema smisla ali eto tako je.

17 godina
Ne kuzim sta ce vam dodatni programi za to, ja sam to napravio sa obicnim manage iz windowsa
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
16 godina
neaktivan

e, da. s obzirom da instaliraš 7 a ne 10, pripremi si i drajvere za matičnu, grafiku, zvuk, mrežu ... (desetka to povuče sama, sedmica ne) koje intaliraš kad se ukopaju windowsi.

a propos storage managera u windowsima, neće on baš uvijek disk na kojem je sistemska particija formatirati čitav, kak spada (ostavlja nekakav prostor, pretpostavljam za recovery "bivšeg" sustava, nekih 450 MB).

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Evo čekam nekakvih 21 h da klinci odu spavati pa ću onda krenuti s poslom.Znam da trebam drivere instalirati,imam ih sve ili na DVD-u od matične,ili za grafu na usb sticku.Ploča je FM2+ A88XM-Plus a procesor A8 X4 7600.Koristim integriranu grafu od APU-a,s tim da sam prodao Kingstonovu Hyperx Fury memoriju 2X4GB 1866 MHz i zamjenio je sa HyperX Savage 2x4GB 2400 Mhz.Znam da sam na početku posta o SSD-u čitao da SSD najbolje radi sa Intelovim procesorima,jel zna netko kakva je situacija sa AMD APU-ovima?

0 0 hvala 0
16 godina
ParaNO1d kaže...

Samo info ako netko misli zašto odspojiti HDD ako se ionako Windwsi instaliraju na SSD, a to je da se slučajno System, Recovery, MSR ne instaliraju na HDD, a ako se to dogodi i zamjeni se HDD Windowsi neće raditi kako treba. Nema smisla ali eto tako je.

-da.. + nema slučajnosti. Tj. na postojećem HDDu već postoji boot i tad bi install koristio upravo taj boot, dodao novi.. (i sve bi radilo a li bi se ovisilo o tom HDDu, ako ga se odspoji nema boota) ne bi se kreirao boot na SSDu, kasnije dodavanje je teže (nije nemoguće, + MS ne želi samo tako promjene zbog licenci i sl. pa killswitch ili samo GUID problem spriječe boot). Iskapčanjem se to eliminira kao mogućnost (na koju u tijeku instalacije korsnik nema utjecaja, osim da ručno u cmdu tipka diskpart.. ili neki drugi alat. Zato je to KISS pravilo. Inače može bilo kakao.

+ drugi dio problema je sam BIOS tj stari OS kao do XP i novi od Viste/linux, sam redosljed diskova-particija a time i slovnih oznaka koje dobije aktivan OS + pathovi od boota do OS diska... stariji OSevi su taj redosljed preuzimali od BIOSa + komplicirana shema po particijama (prvi disk, prava aktivna particija, drugi disk prva particija.. pa onda prvi disk extended particije, pa drugi disk... i problem ako se 'slovo' promijeni). Zato je uvedeno 'C:' tj neovisno o apsolutnoj stazi-pathu aktivni OS je na C:, svi ostali su 'zbrčkani' kako ih os dodijeli ili korisnik promijeni + hidden koje je preskočen itd. Linux je tu jednostavniji, ima pravi path.. sda(broj), sdb, sdc..

- slova: A i B su rezervirani za floppy, prvo slovo za disk je C: .. treba znati particiju-labelu (ili bar veličinu) za razlikovati ih, odnosno redosljed može biti drugačiji ovisno koji OS bootamo, xp, w10, live/hirens/linux.. itd. + win skrivene particije za boot/recovery/OEM.. + posebni alati za specijane particije + na svu priču o MBRu dodano novo GPT i ovisnost o UEFIju :)

inače u osnovi, vrlo jednostavno :))) a odspajanje eliminira 90% takvih briga.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice