Pozdrav!
Imam "spin-down" problem sa hard-diskom (WD Caviar 40 GB, star 6.5 godina, jedna particija, NTFS).
Nakon nekog vremena (događa se nasumično, no ponajviše tijekom paljenja računala), navedeni hard-disk se prestane vrtjeti (spin-down). No, istog tog trenutka se ponovo zavrti (spin-up), i nakon par sekundi, PC se smrzava. Taj problem se i nije toliko često dešavao dok nisam koristio zvučnike (nisu bili uključeni u produžni kabel)... Možda je slabljenje struje u pitanju?
Zadnji put mi se desilo kad sam išao uploadati sliku na Facebook preko njihovog Java-appleta, taman kad se trebao pojaviti directory-tree mog PC-a. To je bio i najgori slučaj od svih - Windowsi XP Pro SP3 se više nisu htjeli podići (taman kad bi se trebala pojaviti "welcome" poruka). PC se sam od sebe restartira i prikaže se poruka koja pita želim li odabrati Safe Mode, Last Known Good Config, Start Normally, itd. Bilo koja od tih opcija vodila je prema istom rezultatu - restart PC-a. Ni flashiranje BIOS-a nije pomoglo.
Problem se može privremeno popraviti re-instalacijom Windowsa - nakon zadnje re-instalacije izdržali su malo više od tjedna.
U BIOS-u sam isključio disketni pogon (da, još postoji :-), promijenio boot-sekvencu (izbacio sve osim navedenog hard-diska) i promijenio opciju "Hang On - All Errors" na "Hang On - No Error". Također sam i iskopčao disketni pogon (oba kabela).
Sada samo ostaje vidjeti koliko će izdržati...
Moja konfiguracija:
1. dio - komponente stare 6.5 godina (nisu nikad mijenjane):
AMD Athlon XP 2200+ (1.8 GHz)
768 MB DDR RAM (3x 256 MB)
ASUS A7V8X-X matična ploča (VIA KT400, AGP 8x, LAN, Audio, 3x DDR, 6x PCI, 2x IDE Parallel ATA)
>>> WD Caviar 40 GB (IDE, Primary Master) <<<
SAMSUNG SyncMaster 763MB (17" CRT)
TEAC PowerMax 200 zvučnici
MS Industrial tipkovnica (PS/2)
MS KHA-422 kućište + MS MAV-400W-P4 napajanje (400 W)
2. dio - komponente kasnije kupljene:
WD Blue Caviar 160 GB (ATA, Secondary Slave)
ATi Radeon 9700 (R300 GPU, 128 MB DDR, AGP 8x) + hladnjak GlacialTech NorthPole 1000 (pasivni + kartica s 2 aktivna ventilatora)
Genius NetScroll 110 optički miš (USB)
Thomson ADSL modem
ASUS DRW-1814BL DVD snimač (IDE, Secondary Master)
Sve je spojeno na 1 produžni kabel (4x = PC + monitor + zvučnici + ADSL modem)
EVEREST Ultimate Edition javlja ove vrijednosti:
Voltage:
CPU Core = 1.65 V
+3.3 V = 3.23 V
+5 V = varira između 4.73 i 4.89 V
+12 V = varira između 12.42 V i 12.48 V
+5 Stand-By = 4.95 V
Hard-disk S.M.A.R.T. (samo za problematični disk):
ID Attribute Thr. Val. Wor. Data Status
05 Reallocated Sector Count 140 199 199 5 OK:Value is normal
(HDTune ovu vrijednost označava žutom bojom i javlja da HDD ima 1% Bad Sectora)
I za kraj, ja osobno mislim da je problem u hard-disku, ali može biti i napajanje ili matična ploča. A ponekad (uglavnom ujutro) mi se dešavalo da upalim monitor, zatim PC, no lampica na monitoru samo nastavi treperiti, a PC se smrzava (lampica za HDD stalno svijetli). Tipka Reset je bila jedina opcija.
Mogao bih jednostavno kupiti novi HDD (istovjetan onom 160 GB HDD-u navedenom gore), ali ukoliko nije problem u njemu, bit će to bačen novac (iako od viška prostora glava ne boli).
Ljudi, pomagajte, ili me čeka novi re-install Windowsa ;-)))