Sata gaming disk

poruka: 13
|
čitano: 1.401
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Sata gaming disk

U prilogu vam stoje specifikacije mojeg računala, sa podacima iz everesta i karakteristikama i slikom matične ploče, a želio bih kupiti još 1 HDD. Imam storage server tako da mi nije bitna veličina, nego brzina. Trenutno imam jedan disk od 250 GB, wndows experience index mi je 5,9 samo radi njega, inače mi je sve preko 7, jer imam quad procesor i hd 7750 na windowsima 7 (32bit). Nije stvar samo windows indexa nego mi se čini da jednostavno ne mogu iskoristiti nikako potencijal komponenti, brzina otvaranja i snimanja bilo čega mi je prosječna, čak bih rekao i ispodprosječna.

Što se tiče igranja, imam npr. CS Global Offensive na steamu koji stvarno nije zahtjevan koliko imam vidit, ali meni i dalje jednako sporo loada, trza i ostale slične gluposti...

molio bih vas preporuke ili da me uputite ako u nečemu griješim {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Sata gaming disk

Kingston SSD 120GB

To si kupi i profitiraj.

Nema veze što ti je ploča SATA2, jednog dana kad kupiš nešto novo, ostat će ti solidan SATA3 disk.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
16 godina

Nisam uopće znao da mogu na svoju ploču spojiti SSD disk?

16 godina

OK, svoumim se još uvijek oko ssd-a i nekog brzog hdd-a...zna li mi netko reći koji su najbrži (i najpovoljniji) trenutno hdd sata 3 diskovi?

15 godina
protjeran

Nije bitno koji ti je najbrži mehanički disk, ni jedan ti neće imati ocjenu veću od 5.9 ako nije u RAID-u.

Jedini disk koji je kod mene imao ocjenu 6.0 je Toshiba 500GB @ 7200rp/m.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
16 godina

a koju bi ocjenu mogao imati ovaj ssd od 120 gb, spojen na sata II?

16 godina
Electroroll kaže...

..wndows experience index mi je 5,9 samo radi njega, inače mi je sve preko 7, jer imam quad procesor i hd 7750 na windowsima 7 (32bit). ..

-griješiš u više stvari, npr CPU nije quad, imaš njagori chipset za win7 (ali važno je da radi) pa ipak provjeri dali si updateao drivere, možda i BIOS.

-za mehaničke HDDove je max 5.9, iznad toga samo Raptor, Ceetah i RAID ili SSD. To je OK.

-2GB RAMa nije baš nešto za današnje kriterije, ako imaš smeća u systrayu i sl. počisti, možda je samo u tome problem.

-internet, što god da radiš, linija i server ne ovise o tebi, tako da performanse PCa i ponašanje online igre nisu iste stvari nit se tako mogu riješiti.

-same igre se također updateaju-patchevi, kao i config-settinzi koji utječu na performanse. VGA je OK, ali ne zanači da sve mora iči glatko, Athlončić nije Pentač, stara MBO-shipset.. sve to guši VGA uz možda nedovoljno RAMa ako imaš 'nametnike'... zato prvo počisti sistem od utilsa, možda čak i antivirus (zna biti preagresivan).. pa i redovito čišćenje (prašina-hlađenje) možda bude rješenje jer se kod pregrijavanja gube performanse. Podrazumjeva se i čišćenje diska, defrag (pa i provjera diagom dali je HDD 100% ok, quick jer godine čine svoje i sve se može pokvariti), naravno ako istovremeno imaš neki seeder-torrent ili fraps onda dalje ne moraš tražiti..

-previše je mogućih uzroka i rješenja koja o tomu ovise, pa kreni nekim redom i eliminiraj, ono što ostane je obično odgovor na pitanje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...
Electroroll kaže...

..wndows experience index mi je 5,9 samo radi njega, inače mi je sve preko 7, jer imam quad procesor i hd 7750 na windowsima 7 (32bit). ..

-griješiš u više stvari, npr CPU nije quad, imaš njagori chipset za win7 (ali važno je da radi) pa ipak provjeri dali si updateao drivere, možda i BIOS.

-za mehaničke HDDove je max 5.9, iznad toga samo Raptor, Ceetah i RAID ili SSD. To je OK.

-2GB RAMa nije baš nešto za današnje kriterije, ako imaš smeća u systrayu i sl. počisti, možda je samo u tome problem.

-internet, što god da radiš, linija i server ne ovise o tebi, tako da performanse PCa i ponašanje online igre nisu iste stvari nit se tako mogu riješiti.

-same igre se također updateaju-patchevi, kao i config-settinzi koji utječu na performanse. VGA je OK, ali ne zanači da sve mora iči glatko, Athlončić nije Pentač, stara MBO-shipset.. sve to guši VGA uz možda nedovoljno RAMa ako imaš 'nametnike'... zato prvo počisti sistem od utilsa, možda čak i antivirus (zna biti preagresivan).. pa i redovito čišćenje (prašina-hlađenje) možda bude rješenje jer se kod pregrijavanja gube performanse. Podrazumjeva se i čišćenje diska, defrag (pa i provjera diagom dali je HDD 100% ok, quick jer godine čine svoje i sve se može pokvariti), naravno ako istovremeno imaš neki seeder-torrent ili fraps onda dalje ne moraš tražiti..

-previše je mogućih uzroka i rješenja koja o tomu ovise, pa kreni nekim redom i eliminiraj, ono što ostane je obično odgovor na pitanje.

- Ma čini mi se da je ova stara verzija Everesta u banani, ne pokazuje mi točne podatke, evo screenshot iz systema, procesor mi je quad i imam 4 gb rama, bar bi tako tribalo bit :)

- Znam da mi je chipset banana, ovo je stara i loša matična za ono što ja želim ali eto guram do kraja pa koliko ide :)

- Razmišljao sam čak i o raptoru, ili wd black možda ali ne znam koliko bi mi ubrzali stvar...znam isto tako da mi je net u banani, t-com ima strašne periode, linija bude nikakva, ping skače bez obzira bio spojen samo ja ili 5 drugih korisnika, to je već drugi par opanaka :)

- Računalo više manje redovito čistim i održavam, iako nisam radio defrag neko vrijeme već i baš sam planirao da mi to bude iduće, ali koliko se sjećam otprije, neću puno toga dobiti niti sa tim...

Najviše me strah ovog starog chipseta i da bez obzira na sve neću dobiti puno poboljšanja ako promijenim i stavim novi ssd ili neki brzi hdd...volio bih da me neko uvjeri u suprotno i da sutra naručim jedan u protisa :)

16 godina
Electroroll kaže...
..

volio bih da me neko uvjeri u suprotno i da sutra naručim jedan u protisa :)

-ne, moraš se sam uvjeriti (ili Vidoviti Milan?), otkriti razlog sporosti. Ako je sporo jer je to relativan pojam.

Kreni od tog da problem može biti hardware ili software.

Hardware može biti  PC, ali i vanjska oprema-internet. Eliminiraj ono na što ne možeš utjecati ili testirati. Za takav test je preduvjet čist OS-software koji mora jednako raditi na svim računalima ako su ispravna. Tu već imaš veći problem, software, OS-driveri, kombinacija utilsa-antivirusa-klasićnih parazita... i nepopularne MBO, PC koji je već nakupio nekoliko godina pa je svaki kvar lako moguć.

-Prašina-pregrijavanje je samo jedna od natuknica, kao i defrag HDDa. Naravno, to vjerojanto nije rješenje... pa nastavi dalje, eliminacija.

Možda tvoj PC radi točno u granicama svojih mogućnosti, možda čak i bolje od prosjeka, ali to je relativno, nije lako opisitvo i ne vrijedi jednako za svakog korisnika riječ brzo i sporo kao i koja konkretna igra.

-poštio imaš problema s internetom, .. to je jedan od mogućih uzroka za konstantno 'trokiranje'.. jer je sad sve (OS) poveznano i nešto 'čačka s neta'. Eliminiraj prvo liniju iz testa, ako bez neta radi normalno, tad ne možeš puno napraviti osim provjeriti kablove i eventualno reklamirati ISPu.

.

16 godina

mislio sam da će biti jednostavnije, al dobro...hvala na pomoći {#}

16 godina
ihush kaže...
Electroroll kaže...

Gdje mogu saznati nešto više o svom chipsetu, o chipsetima općenito i kako utječu na performanse?

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 14:16 (Electroroll).
16 godina
Electroroll kaže...
..

Gdje mogu saznati nešto više o svom chipsetu, o chipsetima općenito i kako utječu na performanse?

- na googleu? {#}

- sve je dosta dobro posloženo npr na wiki, za teh. opis, ali stvarne performanse ili probleme (kompatibilnost) možeš saznati smao po forumima ili reviewima-bench testovima, guru, tomsharwdare itd..

- razni utilsi za info PC komponenti, npr CPUz ID. Vidi desno, zip je portable, nije potrebno instalirati samo pokreneš (raspakiraš u neki folder), ver 32bit radi svugdje, 64 samo na 64OSu. (ne nije 'bolji' svejdno..).

-svi chipsetovi rade, ali ne jedanko pouzdano, brzo, dugotrajno.. to je zapravo najbitniji dio MBO.

Recimo da je: intel=Mercedes, AMD(ATI) je Opel(Ford), VIA je Fiat, Sis je Moskvić, nForce je ... pa ispada kinez. Ponekad OK, ponekad se 'raspadne'.

Problematične serije, nForcea jer je sve u jedan sistem, ali često nije radilo kako je zamišljeno. Upravo zato postoje driveri (posebni) npr za audio i lan. Neobično je i to da npr za XP ima driver, za Vista-Seven ne (što bi značilo da je direktno podržan od OSa, a vidimo da nije).

Krivac je nVidia kojem je chipset najsporednija stvar, pogotovo održavanje-updateovi za starije serije.

Bez obzira što će se nači stručnjaci koji tvrde drugačije, jedno jednostavno objašnjenje one gornje podjele (kvalitete), sve top konfiguracije se vrte na top chipsetu, intelu, s intel CPUom kao i7 npr kad se benchaju VGA, ... testeri (pogotovo vlasnici-proizvođači) žele u startu osigurati najbolje uvjete, tj reklamu za proizvod. Nitko ne bencha na nForceu ili Sisu, osim kad se testiraju chipseti (takvih testova odavno nema, jer nema konkurencije). Za HDD-SSD, USB, VGA.. uvjek je zvjer PC na intelu, posljednje generacije chipseta npr z77 ili x79 pogotovo kad se bencha SSD ili USB 3.0.

16 godina

Hvala puno stari na trudu da mi pojasniš sve ovako laički, kužim sve što hoćeš reći sada puno bolje. {#} ja sam blizu odluke da kupim jedan bolji ssd disk ili brzi hdd, pa kako ispalo...imam solidne komponente, za jedan dobar disk još mislim da se isplati uložiti, pa ako stvarno ne bude ništa na bolje išlo (a mislim da mora bar donekle), onda samo promijenim matičnu, komponenete skoro već sve imam. Samo šta će na kraju ispasti da ću kupiti novo računalo dio po dio, a krenuo sam sa 2 gb rama {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice