SATA diskovi na novu matičnu

poruka: 6
|
čitano: 3.199
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Dakle imam dva SATA diska Segate Barracuda 7200.10 od 500gb  (poput ovih na slici)

http://www.dansdata.com/images/n299/slimseagates1280.jpg

i ubacio sam ih sinoć iz starog u friško složeni komp.

E sad, vidim da ima jumper koji ako je gore onda je uključeno "Limit to 1.5 Gb/s Operation", a ako je off onda je 3 Gb/s Operation.

Možda je glupo pitanje, ali dal da maknem taj jumper ili treba prije formatirati ili sl.?

Na matičnoj imam GSATA3, SATA3 i SATA2. U što od ovog da uključim te diskove?

Drugo, BIOS me pita ako hoću da prebaci diskove iz IDE u AHCI, što sam ja prihvatio pa se komp počeo rušiti i nisu se htjeli dići windowsi 7, pa sam morao vratiti na IDE ručno.

Zašto se to događa?

m

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jumper možeš skinuti ili ga pak pustiti. Na brzini nećeš dobiti jer je to mehanički disk i samim time nema neku veliku brzinu čitanja/pisanja (u odnosu na SSD).

Ograničenje za sata prve generacije (sata 1.5) je 150MB/s a sata 2 300MB/s.

Pročitaj ovdje malo za jumpere:

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/najcesci-hardverski-problemi-rjesenja-faq/89623.aspx?page=0&jumpto=1722392&sort=asc&view=flat

Diskove spoji slobodno na SATA2 ili SATA3 konektore. Prebacivanjem iz IDE u AHCI u biosu ti rezultira ne podizanjem Windowsa jer su instalirani kao IDE te je tako podešeno u registryju. Sata drivere možeš ih naknadno instalirati bez potrebe za reinstalacijom sustava ali ćeš onda morat uredit registry bazu prije nego u biosu prebaciš na AHCI (obično se nalaze u paketu sa driverima za chipset).

http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?91808-Change-from-IDE-to-AHCI-after-Installation

World Championships: 7, GP started: 288, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,517
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2012 9:37 (F1-IVO).

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Re: SATA diskovi na novu matičnu
F1-IVO kaže...

Jumper možeš skinuti ili ga pak pustiti. Na brzini nećeš dobiti jer je to mehanički disk i samim time nema neku veliku brzinu čitanja/pisanja (u odnosu na SSD).

Ali koliko se u stvari dobije na brzini? 150mb/s i 300mb/s je dupla razlika.

m
16 godina
neaktivan
mountain_spring kaže...
F1-IVO kaže...

Ali koliko se u stvari dobije na brzini? 150mb/s i 300mb/s je dupla razlika.

150 mb/s je največa brzina koju može prenjeti sata1, a 300 Mb/s sata2.

F1-Ivo ti je dobro rekao. Največa brzina tvog diska je oko 100 Mb/s, što znači da prebacivanjem nečeš dobiti ništa.

Slikovitije:

Tvoj štap je širok 100 mm a ti imaš rupu od 150 mm. Ne trebaš širiti rupu na 300mm da bi tvoj štap prošao.{#}

Ali eto radi mira u duši možeš prebaciti i na sata2.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2012 19:29 (ivo_svetrice).
13 godina
neaktivan
ivo_svetrice kaže...

F1-Ivo ti je dobro rekao. Največa brzina tvog diska je oko 100 Mb/s, što znači da prebacivanjem nečeš dobiti ništa.

Slikovitije:

Tvoj štap je širok 100 mm a ti imaš rupu od 150 mm. Ne trebaš širiti rupu na 300mm da bi tvoj štap prošao.{#}

Ok, kužim. :)

Kaj onda stavljaju jumper za to kad je disku ionako nedostižno?! :D

m
16 godina
neaktivan
mountain_spring kaže...
ivo_svetrice kaže...

Slikovitije:

Ok, kužim. :)

Kaj onda stavljaju jumper za to kad je disku ionako nedostižno?! :D

Da mogu koristiti iste dijelove na diskovima koji mogu imati veče brzine.

I radi kompatibilnosti sa starim matičnim pločama koje zatjevaju SATA1.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice