Imam vanjski hdd od t-coma, verbatim 250gb, no, svako malo, disk se prilikom uključenja ne prepoznaje, lampice mu žmigaju i ne prepozna ga windows uopće (ili pak, iako rijetko proizvodi čudne zvukove). Budući da je bio u servisu jer ga windowsi uopće nisu prepoznali, stručni ljudi su samo formatirali disk. Budući da imam još 2 mjeseca garancije, je li po slikama disk ispravan i je li potrebno "servisiranje".
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Disk ima oštećene neke sektore. Nije ispravan.
Kad ideš u servis, ponesi i ispis ovih screenshotova koje si priložio, da te opet ne zeznu. Formatiranje to neće riješiti.
da se i ja ubacim i mene zanima posudio sam frendu jedan hard od 160gb hitachi i on mi ga vraca i onako dobaciva se sa njim i ja ubacim u komp i hard ko da kuca nece bios dalje a nece ni hard
da se i ja ubacim i mene zanima posudio sam frendu jedan hard od 160gb hitachi i on mi ga vraca i onako dobaciva se sa njim i ja ubacim u komp i hard ko da kuca nece bios dalje a nece ni hard
Ako onako "škljoca" u istom ritmu, onda mu je glava otišla. Tak da 99% možeš na taj disk zaboravit. I frendu se slobodno zahvali što je tako pažljiv s tuđim stvarima - kako se tek ponaša s vlastitima.
Imam vanjski hdd od t-coma, verbatim 250gb, no, svako malo, disk se prilikom uključenja ne prepoznaje, lampice mu žmigaju i ne prepozna ga windows uopće (ili pak, iako rijetko proizvodi čudne zvukove). Budući da je bio u servisu jer ga windowsi uopće nisu prepoznali, stručni ljudi su samo formatirali disk. Budući da imam još 2 mjeseca garancije, je li po slikama disk ispravan i je li potrebno "servisiranje".
Da li je disk nakon "stručnog formatiranja" uopće proradio?
Ako onako "škljoca" u istom ritmu, onda mu je glava otišla. Tak da 99% možeš na taj disk zaboravit. I frendu se slobodno zahvali što je tako pažljiv s tuđim stvarima - kako se tek ponaša s vlastitima.
eh steta, vlastite cuva u kompu neda ih nikome
Je, onda ga je windows očitao, ali opet imam iste "simptome" (žmiganje, uključenje diska tek nakon 3. spajanja,...) S time da sada znam dobiti poruku da neku "datoteku nije moguće otvoriti".
Just a long shot - probaj s drugim USB kabelom. Ako možeš naći USB Y kabel - to je onaj koji ima dva normalna USB konektora s jedne strane i jedan mini USB s druge strane. U komp se kopčaju OBA normalna USB konektora (radi potrebne veće struje).
No ako je suditi po HD Tune-u i imaš bad sectore, tada je muka malo veća. Možeš pokušati prebrisati disk sa "write zero" procesom i to po nekoliko puta (programčići koji ti očiste čitavu particiju tako da ispišu sve nule po disku i to je najjači delete koji postoji).
Drugo, prije nego reklamiraš disk, što možeš probati su neki programi koji pokušavaju ispraviti bad sectore tako da šalju niz različitih magnetskih impulsa prema oštećenom sektoru. To zna pomoći ako je samo debalansirano magn. polje kod tih sektora, ali ako je došlo do fizičkih oštećenja diska (kad magn. glava udari u ploču uslijed pada ili sličnog trzaja), onda nema pomoći. Mislim da je program za pokušaj popravka magn. polja - HDD Regenarator. No, ne očekuj čuda. Koristio više puta i u manjem broju slučaja je uspješan.
Ono što bih sigurno napravio - pokušaj napraviti check diska - u DOS promptu upišeš chkdsk X: /r (umjesto X upišeš slovo koje označava tvoj hard). Taj proces će pokušati izolirati bad sectore i označiti ih kao neupotrebljive.
No, sve to pada u vodu ako i dalje imaš problema upogoniti HDD u startu i trebaš po nekoliko puta da ga "dobiješ" u sustav. Predložio bih ti i neke dijagnostike preko Linux distribucija, ali ne znam koliko ćeš se snaći u tome. Ako toliko šteka s prijavom diska u sustav, čak i sa USB Y kabelom, tada te možda i elektronika diska zeza. Uglavnom, previše toga da bih se osobno zamarao i pokušaj nekako reklamirati disk. Jedino zamjena u ovom slučaju izgleda kao potpuno i najčišće rješenje.
Niš, probaj ga u komp spojit kao sekundarni disk(nemoj zaboravit stavit kao SLAVE ako je još uvijek stari disk s PATA iliti IDE sučeljem i ako ide na drugu poziciju na već priključeno kabelu), a ne kao sistemski. Ako ga uspije sustav prepoznati, odlično. Tada si odmah povuci podatke. No, ako se stvarno radi o škljocanju, to je kada glava zapne i mislim da ti se ne isplati ništa tu poduzimati. Frendu uzmi 300kn i kupi novi disk od 500GB. Ili nek ti on nabavi 160tku koja radi.
Niš, probaj ga u komp spojit kao sekundarni disk(nemoj zaboravit stavit kao SLAVE ako je još uvijek stari disk s PATA iliti IDE sučeljem i ako ide na drugu poziciju na već priključeno kabelu), a ne kao sistemski. Ako ga uspije sustav prepoznati, odlično. Tada si odmah povuci podatke. No, ako se stvarno radi o škljocanju, to je kada glava zapne i mislim da ti se ne isplati ništa tu poduzimati. Frendu uzmi 300kn i kupi novi disk od 500GB. Ili nek ti on nabavi 160tku koja radi.
ma nije mi bed za hard jer imam WD BLUE 1TB pa onda nego mi ovaj disk bio za druge winse dao sam mu 2 tjedna da mi nabavi disk kako god zna
A ovog mu sad možeš dati u trajno vlasništvo...
to sam i napravio
Je, onda ga je windows očitao, ali opet imam iste "simptome" (žmiganje, uključenje diska tek nakon 3. spajanja,...) S time da sada znam dobiti poruku da neku "datoteku nije moguće otvoriti".
Problem je jos u tome kaj to Verbatim kucište ima šrot elektroniku unutra tj USB-Sata kontroler. Kratko receno loše kuciste sa još gorom elektronikom zato ti se pali i gasi, Bad Sectors se mogu popravit na disku ak ih nema ko kineza. Ak je disk ok otvori kuciste i baci ga u smece jer ionak ne valja, pa spoji disk na maticnu plocu na Sata normalno ko 3.5 disk. Pa vidi kak ce radit a treba probat i popravit Bad Sectors, inace u tom kucištu je Samsung sata disk ali opet slike nece normalno na forum nikak moš se fuckat.
Problem je jos u tome kaj to Verbatim kucište ima šrot elektroniku unutra tj USB-Sata kontroler. Kratko receno loše kuciste sa još gorom elektronikom zato ti se pali i gasi, Bad Sectors se mogu popravit na disku ak ih nema ko kineza. Ak je disk ok otvori kuciste i baci ga u smece jer ionak ne valja, pa spoji disk na maticnu plocu na Sata normalno ko 3.5 disk. Pa vidi kak ce radit a treba probat i popravit Bad Sectors, inace u tom kucištu je Samsung sata disk ali opet slike nece normalno na forum nikak moš se fuckat.
Budući da imam jamstvo još 2 mjeseca, odnijeti ću u servis (možda dobijem novi) i vjerovatno učiniti navedeno.