Opterećenje hard diska na 100%

poruka: 8
|
čitano: 10.579
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Znači ovako, laptop star nekih 5-6 godina je odjednom počeo dosta usporeno raditi. U resource manageru sam otkrio u čemu je problem - hard disk je većinu vremena pod 100% opterećenjem, čak i kad se ništa na njemu ne radi. 

Skenirao sam da eliminiram mogućnost virusa, nije našlo ništa, pa sam formatirao sve i stavio nove winse, što je malo pomoglo, al problem i dalje stoji. Sad dok je komp "idle" opterećenost je dosta niska, ali čim pokrenem neki program (firefox recimo) opet skače na 100%. Stavio sam par slika da vidite.

Moja teorija je da hard polako umire, ali prije nego ga zamijenim zanima me postoji li još nešto što bi mogao probati? 

0 0 hvala 0
13 godina

da li je možda laptop hp? brzina čitanja 2,9 mb pri 100% opterećenju, tu definitivno nešto ne štima

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Je, model NX7400, a disk je SATA. Nisam spomenuo da kod kopiranja podataka brzina nikako ne prelazi 7-8 MB/s. 

0 0 hvala 0
17 godina

Ovdje je prvo potrebno definirati što je to 100% opetrećenje diska.

U praksi, to je situacija kad Av. queue length prijeđe 1. A to nije problem napraviti s brdo malih operacija.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jel imaš kakvu ideju što da probam napraviti?

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Opterećenje hard diska na 100%
betmen kaže...

Jel imaš kakvu ideju što da probam napraviti?

Treba provjeriti stvarno opterećenje, tj. koji procesi ga napadaju. S druge strane, izvadi disk iz te mašine, spoji u drugu i testiraj ga (ako možeš).

13 godina

mojoj sestrični isti problem tj sve je bilo jako usporeno od ulaska u bios pa do kopiranja datoteka. problem je bio u punjaču (ni ja nisam mogao vjerovat). kako se kabel svijao, došlo je do prekida i žica koja je spojena na onaj iglasti pin je pukla i kad je laptop bio na bateriji normalno je radio. čim ga je uključila odmah su bili ti problemi. konektor ima onu iglicu. probaj sa drugim punjačem.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Opterećenje hard diska na 100%
peace_of_cake kaže...

mojoj sestrični isti problem tj sve je bilo jako usporeno od ulaska u bios pa do kopiranja datoteka. problem je bio u punjaču (ni ja nisam mogao vjerovat). kako se kabel svijao, došlo je do prekida i žica koja je spojena na onaj iglasti pin je pukla i kad je laptop bio na bateriji normalno je radio. čim ga je uključila odmah su bili ti problemi. konektor ima onu iglicu. probaj sa drugim punjačem.

Nažalost, nije pomoglo.

U međuvremenu sam probao sve i svašta te čak zamijenio hard disk, formatirao ga i napravio frišku instalaciju windowsa. Prva dva dana je sve radilo ok, ali onda se opet pojavio isti problem :/

Znači s vremena na vrijeme, laptop zablokira (mogu micati miša, ali klikanjem i skrolanjem se ne događa ništa. Tek nakon što on odblokira izvede se taj klik, skrolanje, itd). Lampica za hard ne trepće nego konstantno svijetli, a Resource Manager pokazuje da je pod 100% opterećenjem (iako se ništa značajno ne događa na disku, poput nekih skeniranja ili prebacivanja fajlova). 

Sad budući da je hard zamijenjen mogu otkloniti sumnju da je u njemu kvar, ali što bi onda drugo moglo biti? Može li to imati ikakve veze s matičnom pločom ili eventualno s procesorom? Cijenim vaša mišljenja i savjete koji bi mi mogli pomoći da rješim ovaj problem.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice