Micanje Raid1 polja

poruka: 3
|
čitano: 1.130
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Micanje Raid1 polja

Pozdrav,

u desktopu imam 2 320GB Diska koja su slozena u Raid 0 (Stripe) na kojem se nalazi OS i programi.

Takodjer, imam unutra 2 * 2TB diska koja se nalaze u Raid1 (Mirror) polju.

Kako mi treba veliki disk za media player mislio sam jednostavno izvaditi jedan od 2 TB diska iz desktopa i staviti ga u media player.

Raid je napravljen koristenjem raid kontrolera maticne ploce Asus P5Q Deluxe.

Pitanje. kako da izbacim disk iz raida, a da ne bude nikakvih negativnih posljedica za podatke na diskovima, tj. da svi podaci ostanu.

U biti, bitno mi je da podaci ostanu na onom disku koji ce ostati u kompjuteru jer cu onog koji ide van naknadno formatirati kako bi ga "ocistio".

Da li je dovoljno u BIOS-u disableat raid i onda izvaditi disk van ili izvaditi prvo disk, pa onda ubiti raid?

Najbitnije mi je da na disku koji ostaje u kompu svi podaci ostanu netaknuti i citljivi.

If you're not paranoid, you're not paying attention
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Micanje Raid1 polja

Jedini način je backup svih podataka sa raida na neki treći disk i nakon vađenja jednog diska vratiti podatke na onaj disk koji je ostao, pod uvjetom da će svi ti podaci stati.

Koliko ja znam drugog načina nema. Raid 0 nije predviđen za vađenje diskova i on funkcionira tako da zapisuje podatke na oba diska odjednom radi brzine. Posljedica toga je da je dosta podataka djelomično na jednom a djelomično na drugom disku i zasebno su nečitljivi.

Edit: Oprosti pogrešno sam pročitao, mislio sam da hoćeš razbit raid 0. Vađenje diska iz raid 1 bi trebalo biti OK, jer bi izgledalo kao da je jedan disk otkazao, a to i je cijela poanta raid 1 polja. E sad, ako hoćeš ugasiti preostalo raid polje (sa tog jednog diska koji je ostao u kompu) onda nisam siguran što će se dogoditi.

Ovdje bih nešto kao trebao napisati, jel?
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.11.2012 16:48 (Mr. Monster).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Re: Micanje Raid1 polja
Mauro kaže...

Da li je dovoljno u BIOS-u disableat raid i onda izvaditi disk van ili izvaditi prvo disk, pa onda ubiti raid?

Najbitnije mi je da na disku koji ostaje u kompu svi podaci ostanu netaknuti i citljivi.

Ovo gore nemoj ni slučajno radit.

A (ako nemaš opciju za backup podataka sa RAID1 polja)  

1. Bolja opcija ti je izvadit jedan od ta dva (2Tb) diska vanka. RAID1 polje će biti narušeno ali će i dalje funkcionirati.

2. Digni OS i pogledaj da li se vide podaci na RAID1 polju.

3. Disk koji si izvadio spoji na drugi kontroler (sata port) i preformatiraj. Ako nemaš extra SATA port ubaci ga u neku externu ladicu.

4. Kopiraj sve sa diska koji je ostao RAID1 polju na taj svježe formatiran.

5. Sada možeš razbit RAID1 polje. 

6. Preformatiraj taj disk koji je bio ostao u RAID1 polju i prebaci ga u media player. 

B (Ako imaš opciju za backup podataka sa RAID1 polja)   

1. Napravi file backup svih podataka.

2. Razbij RAID1 polje.

3. Preformatiraj oba dva diska.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.11.2012 17:13 (ivo_svetrice).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice