LAN externi hdd

poruka: 19
|
čitano: 6.044
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
LAN externi hdd

Oko 1TB. Imate li preporuke? Mislio sam ovaj od WDa al nije raspoloživ u Vemilu.

http://www.vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1080058

Razlika između njega i ovog jeftinijeg je jedino LAN? Rađe bi LAN jer bi morao biti brži prijenos, ili?

Hvala

P.S. Hm, kako se dodaje link? Ne vidim ikonu, a ne znam kod

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2009 12:51 (Crayox).

0 0 hvala 0
16 godina
RE: LAN externi hdd

-LANom će ti biti (u pravilu) sporiji prijenos, redom: SATA-FW-USB-LAN (mada će netko reći ..USB-FW..) kod velikih diskova/količina podataka, pošto eSata nije dostupan na svim PCima, FW još rjeđe, obično je USB-2.0 izbor. Ja bi ipak uzeo LAN, jer su mi možda drugačije potrebe, ali zbog univerzalnosti i cijene, logiačan je USB model.

-tools/link ispred smajlića. označiš riječ i klik.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Vec je postojala jedna tema... dakle Dlink 232 (ili 323)... dual bay NAT (mrezni disk)... sa upgrejdom firmwarea podrzava diskove do 1.5 TB. Podrzava raide sve zive i nezive vrste (koliko ih vec mozes imat sa 2 diska), torrent, ftp jada jada... Brz, pouzdan, tih... mozda bi trebalo izvesti neko bolje grijanje ali ni ovo ne smeta. U svakom slucaju topla preporuka.

E sad razlika izmedju USB i LAN... pretpostavljam da ces ga zakacit na winXP... winXP ti ima ogranicenje od 10 konekcija na dijeljeni disk/mapu. Mrezni disk direktno zakacis na switch ili ruter i racunala direktno pristupaju njemu. Znaci neovisan je koje je raucnalo ukljuceno. Usb disk ima nesto sporije performanse. Vise od 10 racunala se ne moze zakacit na njega, kom na koji je taj disk zakacen mora biti upaljen ako mislis da mu drugi pristupaju.

Takodjer windows XP po defaultu usb drajvove montira pod FAT32 fajl sistem koji je danas anticki naspram NTFS-a ili linuxovom fajl sistemu. Tu imas ogranicenje na velicinu fajla, eto jucer sam saznao da ima ogranicenje koliko fajlova moze stati u direktorij. Postoje nacini da se to zaobidje ali...

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

Koliko ja znam Gigabit Ethernet standard je brži od USB 2.0, Fire Wire, pa čak i od FireWire 800.

17 godina
LAN externi hdd

naravno... gigabitni ethernet je visestruko brzi od USB 2.0... Kod etherneta ce ti usko grlo biti brzina prijenosa kod diska (zbog toga sam si spomijao raid kombinacije, u ovom slucaju raid 0)

USB i firewire imaju TEORETSKI velike brzine ali ne postizu ni priblizno toliko koliko su deklarirani...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2009 13:19 (tnakir).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
LAN externi hdd

Ako imaš GB LAN i više PC-a u mreži ,ne znam u čemu je problem :jeste da LAN diskovi koštaju ,ali se zato i isplate! Evo ti moj prijedlog ,disk je fantastičan ,iako košta.

I'm so tired
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

OK. Hvala na preporukama. NAS već imam, ovaj bi trebao biti za prijenos baš. LAN sam mislio jedino ako je brži, kako jedan komp ima 100mbit LAN onda ništa.

Sviđa mi se ovaj iz Linksa ali mi je previše 2 TB i novčano.

17 godina

Hm, baš gledam, Audigy kartica ima FW, jel? Mislim da ga onda imam, ali nikad nisam koristio. Da li bi taj FW bio br

i od USB 2.0?

16 godina

-teorija i praksa? Nazivno GBE je cca 132MB/s u stvarnosti 10-30 (rezultati za Raid-NAS) zbog samog načina rada mreže, dodatno-Fast-100 ima transfer oko 2.5MB/s -zbog većine routera to je trenutni standard, nasupot konkretnom modelu WD-1TB USB=32/FW=40/SATA=76 MBs

- nedugo u BUGu je bio test, s identičnim rezultatima.... (stvarnim!)

Tako da tvrdnje o brzinama ...LoL -btw. zato je FW brži od USBa jer je napravljen za takve potrebe, mada bi teorija tvrdila suprotno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2009 14:05 (ihush).
17 godina
LAN externi hdd

Sa 100 Mbit lanom ocekuj prijenos od oko 10 - 12 MB u sekundi. Sa usbom nemoj to ocekivati.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
LAN externi hdd

Ovih 10-12 MB/sec kod 100MBit je teorija (točnije 12,5 MB/sec) , u praksi se dobije "čistih" 8-9 MB/sec.

Za GBit mrežu je nažalost i nepovoljnije ... umjesto 125 MB/sec, obično je to realnih 30-35 MB/sec.

Dobar USB2.0 ext.disk (kućište) ima 20-30 MB/sec (najbrži što sam probao je 2.5" IcyBox 290 koji u kombinaciji sa WD Scorpiom 320GB vozi na 33-34 MB/sec.

Što se tiče mrežnih diskova (NAS), usko grlo je obično njihov procesor.

Imam gore spomenuti D-Link 323 i iako ima GBit mrežu, brzine se vrte "samo" oko 12-15 MB/sec. (dva diska nezavisno, nisam testirao RAID 0).

Obzirom na ostale funkcije (USB print server, dobar management, BT client, FTP server ...) sve u svemu i nije loš.

U toj kategoriji (SOHO), koliko znam i nema boljih (bržih) rješenja već samo sporijih (useri se posebno žale na WD sa 3-4 MB/sec).

Naravno, ima i bržih, samo to je već profi kategorija (QNAP, Intel i sl.) koji uz jače procesore i više RAMa povuku i 30-40 MB/sec.

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
LAN externi hdd

Kako to ja onda na starom simensovom ruteru (Gigaset 515) iman protok laptop komp 12 MB konstantnih u sekundi?

A kod gigabitne veze... tih 30 mb ti je brzina diska. Neide brze!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina

uf, ima još par takvih slučajeva extremnih brzina rada, zavidno.

... Nevinašce (@Crayox, zaboravi naše savijete i koristi floppy.)

btw -da, FW na kartici se može koristiti.. mada je deklariran kao Audio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2009 21:29 (ihush).
17 godina
LAN externi hdd

Nisu to ekstremne, to su normalne brzine rada...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
tnakir kaže...

Kako to ja onda na starom simensovom ruteru (Gigaset 515) iman protok laptop komp 12 MB konstantnih u sekundi?

A kod gigabitne veze... tih 30 mb ti je brzina diska. Neide brze!

Ne znam kako si mjerio ... ja gledam čisto kopiranje (na par GB fileova se da lako izmjeriti) bez ukupnog prometa (sam protokol, kontrolni paketi i sl.)
Što se tiče diskova, današnji povuku preko 100MB/sec ... Ne znam koliko je mjerač u npr. TotalCommanderu pouzdan ali tamo kopiranje između internih diskova (ne particija istog diska) ide i po 80-90 MB/sec. Kad se ista stvar prebacuje preko GBit switcha, onda padne na tih 30-35 MB/sec koje sam spomenuo.
17 godina
LAN externi hdd

100 MB po sekudni disk kazes... uuuu da mi je jedan takav... Dakle to je mozda kod citanja velike datoteke, ajd provaj sa par tisuca malih datoteka velicine par stotina kb i slicno pa mi javi rezultate.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina

Naravno da ovisi o strukturi fileova, primjer koji sam naveo pokazuje samo da i GBit mreža može biti usko grlo.

(radilo se o kopiranju istog direktorija na interni pa na disk u umreženoj makini).

U idealnim situacijama (kao što je i onih 100 MB/sec među internim diskovima) npr. kopiranje DVD imagea, na GBit mreži ulovi peak na 52 MB/sec što je i dalje daleko manje od nazivnih 125 MB/sec (1 GBit).

17 godina
LAN externi hdd

Cuj, read kod diska dosize do 80 - 100 MB/s, ali write ne. Zbog toga i imas 50MB/s jer ovaj disk ne moze progutat koliko mu ovaj salje. U tome je problem.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina

A kad je interni onda može ? :) (kopiranje je r/w, ne samo read ... idealni uvjeti, veliki fileovi, čisti diskovi itd.).

Testirao sam na istim diskovima (WD6400AAKS i single-platter Barracude (320 i 500 GB modeli)).

No, da ne razvlačim dalje, previše smo otišli u offtopic.

Što se tiče teme, za ext. rješenja, NAS mi se čini kao najpametnije (najfunkcionalnije), eSATA kao najbrže a USB kao najmobilnije (posebno u 2.5" varijanti jer ne treba dodatno napajanje).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice