Kupnja vanjskog hard diska-savjet molim

poruka: 14
|
čitano: 18.055
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Planiram kupiti vanjski hard disk preko 300gb prostora i da se spaja na računalo usb-kablom.I da kad ga spojim,da imam pristup podacima na njemu kao i kod usb-a.

Zanima me da li na što moram paziti pri kupnji,da se nešto mora poklapati s mojim računalom.

Rekao bi pošto je to samo jedan obični prijenosnik podataka s mnogo prostora(primjerice za backup i sl.), da ne bi trebalo bit nekih komplikacija,ali nisam siguran pa zato naravno pitam.

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Kupnja vanjskog hard diska-savjet molim
lebron kaže...

Planiram kupiti vanjski hard disk preko 300gb prostora i da se spaja na računalo usb-kablom.I da kad ga spojim,da imam pristup podacima na njemu kao i kod usb-a.

Zanima me da li na što moram paziti pri kupnji,da se nešto mora poklapati s mojim računalom.

Rekao bi pošto je to samo jedan obični prijenosnik podataka s mnogo prostora(primjerice za backup i sl.), da ne bi trebalo bit nekih komplikacija,ali nisam siguran pa zato naravno pitam.

Ništa se posebno se ne mora poklapat sa tvojim računalom, ti diskovi imaju USB 2.0 ili 3.0 sučelje kao i tvoje računalo (ako je 3.0 a ti imaš 2.0 radit će na 2.0 nema problema), ali imaš jednu stvar koja je bitna, a to je da nemoj kupovat već složen disk tipa WD My Passport, ti diskovi lijepo izgledaju ali nisu više što su nekad bili, više nemaju u sebi SATA na USB adapter nego trajni USB priključak, prije si mogal disk izvadit iz kućišta i stavit ga u novo ili u PC, ali toga više nema, meni se je oštetil ulaz za kabel na WD My passport a sada ga mogu bacit, jel nikako ne mogu iskoristit disk, a i ovi već složeni diskovi su skuplji a ako se recimo ošteti nešto na kućištu diska (najčešće ovaj SATA na USB adapter) to onda treba otvarat a lako se potrga ili ošteti disk i onda nemaš ništa.

Riješenje ti je ovo, uzet disk posebno, a kućište za njega posebno, poslije se lakše održava ako dođe do problema, kad kupiš to svako posebno jako jednostavno se slaže i ako treba rastavlja (disk je za kućište učvršćen vijcima, a ne nekakvim kopčama koje se lako trgaju kao ovi sklopljeni diskovi).

Znači uzmi ovo:

1. HDD 2.5" za laptop:

http://www.protis.hr/products/details/hdd-sata-ii-500-gb-wd-scorpio-blue-25-5400rpm-8mb-wd5000bpvt/39424

Kućište Icy Box za 2.5" disk:

http://www.links.hr/index.php?naziv=Eksterno+ku%E6i%9Ate+ICY+BOX+IB-284StU-B%2C+crno%2C+ko%9Ena+presvlaka%2C+2.5%27%27+SATA%2C+USB+2.0&option=artikl&id_kategorija=051603&id_artikl=051.603.110

Info o kućištu:

http://www.raidsonic.de/en/products/external-cases.php?we_objectID=7518

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.8.2011 21:20 (Valentin17).
16 godina
neaktivan

Sorry,al kakva kučišta ti spominješ,želim samo kupit obični vanjski hard disk da se na računalo spaja s usb-om i to je to.

Vidio sam takav jedan od jednog poznanika,čovjek samo spoji preko usb kabla vanjski hard disk sa usb-ovim konektorom na računalu i ima pristup podacima na njemu i to je to,vrlo jednostavno.

I ovo što spominješ sata diskove,nije li to obično samo za unutarnje hard diskove a ne za vanjske?

Samo da kažem da imam dva PATA unutarnja hard diska(spojena naravno IDE kablom) iako to ne bi trebalo imati nikakve veze s vanjskim hardom koji želim kupit,jel da?

17 godina

covjek ti je sve lijepo pojasnio. ili kupis gotovi ili ga sam sastavljas. nema te sto bunit sata sucelje unutarnje konekcije. ja preferiram rucno sastavljanje.

imam ovakva 3 chiefteca. kupis kuciste nekog renomiranog proizvodjaca kucista i unutra ugradis hdd koji inace ide u pc.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Eo ovakav vanjski hard mislim kupit,pogledajte molim Vas stranicu:

http://www.makromedia.hr/katalog/apacer-ac601-320gb-2-5-hdd-silver

0 0 hvala 0
17 godina

ok. to ti je prakticno i radi na bilo kojem pc-u bez problema. ustekas ga u usb i vozi. uvijek na usb konektore iza kucista jer je tamo bolji napon koji mu je potreban za rad. naravno potrebnu struju crpi preko istog usb-a.  nekada bude problema kada se usteka na prednji panel kucista pc-a.

ako te vec zanima 320gb, imas 120kn povoljnije. regaj se,naruci i prekosutra ti je vec doma.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

OK,samo da Vas pitam u vezi usb priključka.Da li su to oni standardni usb konektori na takvim vanjskim hard diskovima sa valjda ona 4 pina ili što već,mislim da budem siguran da ne moram vračat proizvod zbog jedne takve glupe greške.Pitam zato jer znam da postoji više vrsta usb-ova odnosno pinova na njemu.

15 godina
lebron kaže...

OK,samo da Vas pitam u vezi usb priključka.Da li su to oni standardni usb konektori na takvim vanjskim hard diskovima sa valjda ona 4 pina ili što već,mislim da budem siguran da ne moram vračat proizvod zbog jedne takve glupe greške.Pitam zato jer znam da postoji više vrsta usb-ova odnosno pinova na njemu.

Usb ti je standardni, ako se na hard disku nalazi manji konektor dobije se kabel skupa s njim, na drugom kraju kabela je normalni konektor.

U teoriji nema razlike između teorije i prakse ali u praksi ima.
16 godina

USB za PC postoji samo jedan (na prvu zvuči čudno, pogrešno..). To je A-muski konektor. Druga strana može biti recimo B (printer) mini itd..

Ukratko, svi uređaju koji su predviđeni za spajanja na računalo (HDD je svakako takav) mora imati upravo taj USB (ni jedan drugi), dok je druga strana (na samom uređaju) sporedna, može biti i fiksni kabel.

btw, u drugom postu si dobio detaljno objašnjenje, linkove.. klikni i vidi kućište za HDD. To je ext.USB kućište, u osnovi ista stvar s onim tvojim linkom. Usporedi cijene i kapacitet pa ponovo pročitaj taj post.

btw2, nedavno se pojavil na tržitu serija Buffalo diskova, jeftiniji su od WDa cca 100kn i sasvim OK. Isplati se uzeti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.8.2011 0:26 (ihush).
14 godina

Ljudi čuvajte se dobro ovih wd diskova, za ovaj My Passport sam siguran da više nema unutar svoga kućišta SATA na USB adapter, nego stalni USB, meni je počel prekidat ovaj konektor na strani diska (slika 1) i sada da sam uzel kućište posebno, a disk posebno, lijepo bi disk izvadil i stavil ga u drugo kućište, a ne ovako moram bacit sve a koštalo je 550 kuna, da sam složil sam još bi uštedil 100kn i dobil disk od 500GB a ne 250GB koliko ima ovaj My Passport.

Nisam siguran jel isti slučaj sa Elements portable, Elements desktop i My Book. Po meni ima puno boljih kućišta za kupit od ovih u kojima dolaze wd-ovi diskovi (primjer ovo Chieftec-ovo, košta 200 kn u linksu).

EDIT: Slažem se sa torrente-om, ja sam sebi uzel WD Green od 1TB i ovakvo isto Chieftec-ovo kućište, radi super, a ne ovaj već složeni WD koji je smeće da ne može bit veće.

Evo dva meni jako zgodno USB 3.0 kućišta za 2.5" disk i jedno za USB 2.0, pa tko ima USB 3.0 matičnu može uzet i imat veće brzine prijenosa. Malo su skuplja, ono koje sam preporučil u postu 2 je sasvim dosta.

http://www.links.hr/index.php?naziv=Eksterno+ku%E6i%9Ate+ICY+BOX+IB-223StU3%2BWh%2C+bijelo%2C+sleeve%2C+2.5%27%27%2C+SATA+-+USB+3.0&option=artikl&id_kategorija=051619&id_artikl=051.619.002

http://www.links.hr/index.php?naziv=Eksterno+ku%E6i%9Ate+ICY+BOX+IB-250StU3-BH%2C+crno%2C+2.5%27%27%2C+SATA+-+USB+3.0&option=artikl&id_kategorija=051619&id_artikl=051.619.003

http://www.links.hr/index.php?naziv=Eksterno+ku%E6i%9Ate+ICY+BOX+IB-226StU-B%2C+crno%2C+2.5%27%27+SATA+-+USB+2.0&option=artikl&id_kategorija=051603&id_artikl=051.603.108

Slika 1 Slika 1
Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.8.2011 8:14 (Valentin17).

0 0 hvala 0
15 godina

D'oh. A kaj su ovi pinovi koji vire? Čudno...

Inače, lično i osobno preporučam Transcend StoreJet 25M3, USB 3.0, testiran na padanje po nekom tamo američansko-vojnom standardu, brz, tih, lep, nije (da prostite) pi*kast i shiny nego izgleda kao nešto što možeš bacit u ruksak i ajd bok. 500-gigabajtni model je cijenom pao ispod kune po gigabajtu, nije loše. Jedan takav se trenutno trucka u torbi moje mršavije polovice (oksimoron), a ako može preživjet žensku torbu, nema mu kraja.

A ne preporučam eksterna kućišta + disk jer većina kućišta su jeftine hrpice lima i plastike i još te ispadne skuplje, al ono... sto ljudi sto ćudi :)

s.f. - s.n.
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.8.2011 8:23 (ninotocka).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ovaj Icy Box su renomirana kućišta, vjeruj mi nisu smeće kao neki Konig koji je više od duplo jeftiniji.

Vidim da autor ove teme nije baš na ti sa tim kućištima i diskovima koji se ugrađuju naknadno, pa evo par linkovima.

Link 1: WD My Passport koji se kupuje sklopljen je jedan običan WD Scorpio Blue disk za laptop ugrađen u kućište.

Link 2: Icy Box kućišta skalpanje diska, prikazano je i kućište za koje sam dal link u prijašnjem postu, to je link 2.

Link 2:

http://www.links.hr/index.php?naziv=Eksterno+ku%E6i%9Ate+ICY+BOX+IB-250StU3-BH%2C+crno%2C+2.5%27%27%2C+SATA+-+USB+3.0&option=artikl&id_kategorija=051619&id_artikl=051.619.003

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.8.2011 9:07 (Valentin17).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Preporuka vanjskog hard diska do 500Gb?

Da ne otvaram novu temu, našao sam ovu malo stariju. Frend pod hitno treba vanjski hard ne skuplji od 700kn. Minimalni kapacitet bi trebao biti 500Gb, brzina harda nije bitna, kao ni veličina hard diska. Meni se čine ovaj Prestigio 750Gb čini kao najbolja kupnja? Da li ima neki bolji hard za tu cijenu?

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2012 18:31 (Balvan8).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Preporuka vanjskog hard diska do 500Gb?
Balvan8 kaže...

Da ne otvaram novu temu, našao sam ovu malo stariju. Frend pod hitno treba vanjski hard ne skuplji od 700kn. Minimalni kapacitet bi trebao biti 500Gb, brzina harda nije bitna, kao ni veličina hard diska. Meni se čine ovaj Prestigio 750Gb čini kao najbolja kupnja? Da li ima neki bolji hard za tu cijenu?

Ja imam WD-hard disk 1,5TB i zadovoljan sam sa njime kupio sam ga u linksu za 650 kn 

za sada su povisili cijenu ali za božić znaju dosta sniziti cijene evo link ako ti nije frka pričekaj

http://www.links.hr/artikl-051.520.165

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice