Kupio sam prije nekih 4 mjeseca 3 Tb-ni (tvrdi interni, Western digital, Caviar Green) disk u HG spotu i posebno kučište da ga napravim eksternim.
Moram priznati sam u početku imao problema s formatiranjem istog kao eksternom (naime, Windows 7 prepoznavao je kapacitet od samo 746 Gb),
što sam riješio tako da sam ga spojio kao SATA-u (napravio sam samo jednu particiju, što mislim da je manje bitno).
Nakon formatiranja sve savršeno; mogu prenašati na/sa njega fileove i preko 100 Gb velike, itd. ... sve dok ne napunim toćno 742 Gb - dakle, kad
pogledam disk na Properties, piše mi da imam točno 2,00 Tb slobodnog mjesta od ukupno 2,72 Tb. I tada usred kopiranja sve zablokira - Windows
ne javlja nikakav error, samo se sve smrzne i ne mogu otvoriti Internet, ne mogu do My Computer-a, ne mogu stvar ni riješiti preko Task Manager-a.
Dakle, jedino rješenje je da disk rućno odspojim od računala pa da se napokon sve vrati u normalu. U nastavku, ne mogu kopirati više ništa na njega
što je veće (pazite sad ovo!) od točno 4,00 Gb; sve ispod toga mogu, što mi ne znači baš puno jer sam disk kupio isključivo za rad s većom
gigabitažom. Dakle, mogu kopirati sa njega sve veće od toga, ali ne i na njega.
U protekla dva mjeseca to mi se desilo dvaput. Prvi sam put kupio novi disk i na njega prebacio tih 742 Gb podataka kako bih onog prvog formatirao
iznova, nadajući se da će to riješiti problem. Formatirao sam disk, ali nisam prebacio kompletno sve podatke na njega... sve do danas kad se desila
ista stvar, na istom mjestu (2,00 Tb free space).
I nemojte mi davati savjete da ga formatiram u NTFS format jer u tom formatu on već jest (bio i prvi put).
Prije reklamiranja diska ostaje mi još jedna solucija, a to je da ponovno spojim u SATA-u i probam kopirat na njega nešto veće od 4,00 Gb pa da vidim
dal će raditi, što mi baš i nije zgodno u trenutku jer trebam napraviti mjesta za njega (a eksterno kučište sam kupio s namjerom da ga ne koristim kao
takvog).
Dakle, jel itko od vas upoznat s ovim problemom? Ako jest, volih bih čuti način na koji se ova greška može zaobići.
Hvala unaprijed!
P.S. U međuvremenu, spojit ću ga u SATA-u pa javiti kako je prošlo.