Jel itko imao/čuo za ovaj problem?

poruka: 5
|
čitano: 2.263
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Kupio sam prije nekih 4 mjeseca 3 Tb-ni (tvrdi interni, Western digital, Caviar Green) disk u HG spotu i posebno kučište da ga napravim eksternim.

Moram priznati sam u početku imao problema s formatiranjem istog kao eksternom (naime, Windows 7 prepoznavao je kapacitet od samo 746 Gb),

što sam riješio tako da sam ga spojio kao SATA-u (napravio sam samo jednu particiju, što mislim da je manje bitno).

Nakon formatiranja sve savršeno; mogu prenašati na/sa njega fileove i preko 100 Gb velike, itd. ... sve dok ne napunim toćno 742 Gb - dakle, kad

pogledam disk na Properties, piše mi da imam točno 2,00 Tb slobodnog mjesta od ukupno 2,72 Tb. I tada usred kopiranja sve zablokira - Windows

ne javlja nikakav error, samo se sve smrzne i ne mogu otvoriti Internet, ne mogu do My Computer-a, ne mogu stvar ni riješiti preko Task Manager-a.

Dakle, jedino rješenje je da disk rućno odspojim od računala pa da se napokon sve vrati u normalu. U nastavku, ne mogu kopirati više ništa na njega

što je veće (pazite sad ovo!) od točno 4,00 Gb; sve ispod toga mogu, što mi ne znači baš puno jer sam disk kupio isključivo za rad s većom

gigabitažom. Dakle, mogu kopirati sa njega sve veće od toga, ali ne i na njega.

U protekla dva mjeseca to mi se desilo dvaput. Prvi sam put kupio novi disk i na njega prebacio tih 742 Gb podataka kako bih onog prvog formatirao

iznova, nadajući se da će to riješiti problem. Formatirao sam disk, ali nisam prebacio kompletno sve podatke na njega... sve do danas kad se desila

ista stvar, na istom mjestu (2,00 Tb free space).

I nemojte mi davati savjete da ga formatiram u NTFS format jer u tom formatu on već jest (bio i prvi put).

Prije reklamiranja diska ostaje mi još jedna solucija, a to je da ponovno spojim u SATA-u i probam kopirat na njega nešto veće od 4,00 Gb pa da vidim

dal će raditi, što mi baš i nije zgodno u trenutku jer trebam napraviti mjesta za njega (a eksterno kučište sam kupio s namjerom da ga ne koristim kao

takvog).

Dakle, jel itko od vas upoznat s ovim problemom? Ako jest, volih bih čuti način na koji se ova greška može zaobići.

Hvala unaprijed!

P.S. U međuvremenu, spojit ću ga u SATA-u pa javiti kako je prošlo.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Jel itko imao/čuo za ovaj problem?

Ni nije tako jednostavno kako se na prvi pogled čini. Kod prvog spajanja diska na kontroler interni (SATA) ili eksterni (USB, e-SATA) disk se inicijalizira kao basic ili dinamic, vrlo je bitno kako je HDD prvi puta spojen i na koji kontroler, kako je disk inicijaliziran možeš pogledati u control panel>administrative tools>disk management. Ako si svoj disk kod prvog uključenja uključio na interni SATA kontroler inicijaliziran je kao basic disk.

Dakle da izbjegneš ovaj problem trebao si prije prve uporabe disk ugraditi u u eksterno kučište i tada bi disk bio ispravno inicijaliziran za namjenu u koju ga namjeravaš koristiti odnosno kao dinamic disk.

Nadalje kod stvaranja velikih diskovnih particija na HDD-u većem od 2TB problem mogu prouzročiti i MBR i GPT ograničenja, isto kao i USB kontroler na eksternom disku, boot-anje sa UEFI i GPT particija rješeno je u 64 binoj verziji Win 7.

U slučaju da je eksterni disk kupljen kao gotov proizvod u svom kučištu, pri inicijalizaciji preko USB ili e-SATA sučelja (plug&play) bio bi ispravno inicijaliziran.

Nisi napisao koji chipset imaš možda problem leži u neinstaliranim Intelovim RST driverima, ako problem ne riješiš RST driverima (ili nije Intelov chipset) pokušaj instalirati Acronis True Image WD Edition, nakon instalacije Acronis Extended Capacity Manager i aktivacije drivera diskovni prostor iznad 2 TB se koristi kao Extended Capacity diska, tada pokušaj napravi particiju (detaljno opisano u PDF-u poglavlje 4).  Ako ni tada prostor ne bude ispravno alociran ostaje problem u neispravnom USB kontroleru eksternog HDD-a.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.9.2012 23:12 (Hardwhelper!!!).
16 godina
neaktivan

Par prijedloga kako naći krivca, odnosno riješiti problem:

1. Spominjao si Win 7 kao OS, no da li si probao sa nekim drugim OS-om, npr. Linux? Linux predlažem zato jer gleda na stvari iz drugačijeg kuta. Danas imaš razne live verzije Linuxa koje možeš pokrenuti sa cd-a. Moja preporuka je Ubuntu 12.04 (stane na cd i ima veliku bazu drivera); ako i u Linuxu imaš problema, onda  su problemi hardverske prirode i vjerojatno ćeš morati nešto poduzeti po pitanju BIOS-a ili hardvera.

2. Ako ti je problem samo u Windowsima, morat ćeš provjeriti da li su ti Windowsi dobro podešeni (upute koje je kolega u postu iznad mene detaljno objasnio)

3. Provjeri memoriju. I ja sam imao problema sa kopiranjem na vanjski disk (i štošta drugo) dok kasnije nisam ustanovio da mi memorija radi probleme; sumnjam da je to problem kod tebe, ali vrijedi pokušati

4. probaj odnijeti hdd kod nekog kolege i vidi da li imaš iste probleme

Jesi pokušao sa dock stationom? Spaja se na usb a može primiti bilo koji sata drive.

Nadam se da sam barem malo pomogao. Uživaj i javi kako je prošlo.

I don't belong
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Jel itko imao/čuo za ovaj problem?

Za WD diskove većih kapaciteta bitno je napraviti advanced format (Win 7 to radi automatski),

te treba koristiti tool 3TB Unlocker za windowse ako je disk eksterni i ne radi kako treba.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
13 godina
odjavljen

Pitanje jel ta ploča uopće zna baratati sa takvim velikim diskovima.

Napiši nam koje komponente imaš da ti možemo pomoći s riješavanjem problema.

Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice