HDD umire?! Molim savjet

poruka: 9
|
čitano: 3.964
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
HDD umire?! Molim savjet

Bok svima. Imam jedan problem s laptopom HP6735s. Zapravo, problema su 2. Jedan je vezan uz HDD a drugi uz zagrijavanje procesora.

Na starim windowsima se prilikom startup-a laptopa stvar odvijala ekstra sporo. Nakon ulaska u win, klikom na start, sve se zamrzavalo. Miš sam mogao micat, ali niš nije radilo, ni ctr+alt+del.

Laptop sam totalno otvorio, rastavio na djelove, skinuo hladnjak, stavio novu pastu. U safe mode-u nisam mogao ni temperaturu proca očitat jer ni jedan softver nije radio. O biosu dotičnog HP6735s laptopa da i ne govorim. To je užas na n-tu. Tamo postoje i neki diagnostic testovi, i nakon svakog mi je pisalo FAILURE.

Nakon što sam lap sastavio, krenuo sam na format. Sad su gore winxpsp3, stavljeni su svi driveri i programi za rad i stvar zasad funkcionira okej.

No, imam one 2 zamjerke iz uvoda.

1) Laptop se čini mi se, jako zagrijava. U everestu sam izmjerio na stability testu 77celzijanera na procu nakon 15 minuta 100% opterećenja.

Laptop je izvana topao, osjeti se i na tipkovnici. 

Je li tih 77 stupnjeva malo iznad prosječna temp i je li sve okej? Znači, lap je skroz očišćen, na rebrima nema prašine, nova pasta je stavljena.

2) Odlučio sam sa HDTune i sentinelom napravit neke testove hard diska. Šaljem vam i screenšotove tak da vidite rezultate. Temp har diska se prilikom testiranja HDTune-om popela na 54 stupnja. Jel to normalno?? 

Također, oba alata za analizu vele da je health status loš dok ashampoo hdd veli da je excelent. 

Ono kaj znam je da HDD već pomalo rošta (ono uobičajeno krčkanje kod malo starijih diskova - znači nema lupanja i udaranja kad je stvar na samom kraju).

Također mislim da u HDtune-u nije uspio ni read test završit.. 

Laptop nije moj i čovjek me pita kakvo je stanje s diskom. Kaj da mu odgovorim? {#}

Hvala vam puno

0 0 hvala 0
16 godina
Re: HDD umire?! Molim savjet
Giorgio kaže...

..

Laptop nije moj i čovjek me pita kakvo je stanje s diskom. Kaj da mu odgovorim? {#}

- istinu?

Prvo prestani mučiti računalo (nepotrebnim) testovima. Rješi problem.

Po navedenom pregrijavanje i/ili kvar HDDa. Nijedno od tog se ne rješava hdtuneom ili everestom.

Ako čišćenje nije pomoglo, provjeri kontroler i HDD. Ako je neispravno zamijeni.. prije nego nepotrebnim testovima ostane bez ičeg (naravno, ako nema bitnih podtaka, tad ignoriraj ovaj dio..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Kako da provjerim HDD?? Kontroler? 

Laptop sad radi okej.. 

Thnx na odg. 

Nisam imao namjeru mučiti sustav, nemam ni vremena bog zna šta. Ali na neki način moram vidjet di šteka. Jesi pogledo slike? si vidio kolko ima damaged točaka?

16 godina

-za svaki HDD imaš proizvođakli utils-diag. Potraži ili iskoristi Hirens (to je jedna od svrha). Takav diag alat konkretno javi stanje HDDa, error code.

Iz windowsa, generički soft, i bad sektori.  .. mogu biti logički-soft, nakon formatiranja HDD može biti sasvim OK. (ako imaš sreće).

Pošto se računalo pregrijavalo i sve se mora pokvarit, mogući su i kvarovi kontakta, MBO, ... nema pomoći (osim pod garancijom-reklamacija). Uz provjeru koju si već napravio (ali nije dovoljno spuštena temperatura...) možda mora dodatni docking za hlađenje (cca -10c).

Najjednostavniji soft-test (uz eliminaciju svih soft uzroka) je dignuti s nekim LiveCDom npr ubuntu ili MiniPE.. ako radi par sati, tad nije kvar. (ali, po opisanom ne vjerujem).

To sve netreba raditi na postojećem HDDu jer može svaki čas otići (do kraja), ali ako nema bitnih podataka.. -preporučljivo formatirati pa vidjeti, čak i instalirati ubuntu u tom slučaju... (kao test).

15 godina
protjeran
HDD umire?! Molim savjet

tvoj hard disk je gotov,imas bad sectore.jedna crvena kockica imas pravo na reklamciju,kod tebe je cijeli red pa ti gledaj.inace HD Tune ti je vec u verziji 4.60,puno vise opcija od ovog tvog pa si DL

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

inush, ufff hvala ti kaj si ovak iscrpno odgovorio. Ubuntu ću probat, ali sam da ti velim i da na XP sad radi u komadu već više od 7-8 sati.

Jako mi je čudno da mu se unutrašnjos tako jako grije jer sam sve novo stavio. Očistio ga totalka. Docking će pomoć i to ću mu savjetovat.

budem još probao nać taj utils za hdd od proizvođača pa ću i taj test napravit.

Znam da su ove red dots oštećenja al nisam bio ziher dal je to bad sector, pošto sam što se diska tiče čisti primjer konzumerizma. Kad mi se ne sviđa kak radi, kupim drugi {#}

Hvala i tebi bugonja. 

Znači ak mu je račun unutar garancije, može zamjenit HDD?

15 godina
protjeran
HDD umire?! Molim savjet

bez problema.napisi samo da su na HDD-u bad sectori jer ako ne napises u cem je problem oni dijagnozu dodatno naplate.

0 0 hvala 0
16 godina

-notebooci imaju fizički nedostatak minijaturizacije -hlađenje. Pogotovo jači modeli s dodatnom VGA (ATI-nVidia). Tu nema neke pomoći osim dockinga s coolerom.

Naravno, svejedno provjeri dali su hladnjaci (toplovodne cijevi) dobro sjeli, zategni... (vjerojatno si to dobro napravio pa neće pomoći).

- Na Hirensu imaš HDD utilse za sve marke, npr za WD je WDdiag. (fujitsu, IBM, toshiba, Seagate.., svi takvi utilsi su besplatni). To je praktičnije nego skidanje s njihove stranice i izrada CDa. Error code koi ti takav diag prijavi, priloži u reklamaciji, skrćuje postupak (nepotrebno objašnjavanje).

Prije iskopiraj sve potrebne podatke i pokušaj s normalnim formatom..

-Ako je uzrok nešto drugo (ne HDD), recimo pregrijavanje ili MBO, tad će oni vjerojatno otkloniti i taj problem, samo napomeni da je jako vruć. To sve ima smilsla ako je pod garancijom. Ako je garancija istekla... prvo neka daju ponudu. U pravilu ako odbiješ popravak obično naplate diagnostiku cca 150kn.

edit:

.. svakako provjei u BIOSu postavke hlađenja i dali je instalirano sve (driver) jer o tome ovisi hlađenje.

-pošto notebook u pravilu nema naprednih postavki, nema ni mogućnosti downclocka i undervoltinga, ali to bi najkonkretnije snizilo temp. .. provjeri što ima od opcija.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2011 21:02 (ihush).
14 godina
neaktivan
HDD umire?! Molim savjet

Ma nedam im za dijagnostiku. Prošli put je lik nosio noviji ProBook. Nije mu komp ulazio u win. Otfuro je i ovi mu rekli da je crko disk. A kako je on tudum, reko je da će im javit i platio samo dijagnostiku. Kad sam vidio o čemu je riječ, napravio sam recovery ili format, ne sjećam se i sve do dan danas radi ko urica. 

Cigani su to. 

Znači 76 stupnjeva proc ni za laptop nije u redu? Previše je? 

Ak treba, ponovo ću otvorit, al sve je super zategnuto. Ak još jednom otvorim, ova prejeftina plastika će skroz popucat. {#}

Skidam hirens, pa ću još vidjet kakvo je stanje. 

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice