Hdd krci

poruka: 12
|
čitano: 7.939
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Hdd krci

Nedavno je u laptopu hdd poceo krcati pri gledanju yt videa... i igranje igara, zvuk je kao kad grizes tvrde bombone.
Zanima me ako ovaj krepa i kad bi uzeo novi hdd,jel bih morao ponovo se instalirati igre i ostale programe ili to ostane ?

Allen
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Hdd krci

Gdje ce to sve ostati ako izbacis stari :) Mozes skinuti hard disk sentinel i provjeri zdravlje svog hard diska , ako je lose uzmi jos dok ti ovaj radi , novi hard disk , spoji oba i prebaci si barem podatke ( slike mp3 i gluposti na novi ) a igrice windowse i ostalo instalacija na cisto

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Hdd krci
xFx889 kaže...

Nedavno je u laptopu hdd poceo krcati pri gledanju yt videa... i igranje igara, zvuk je kao kad grizes tvrde bombone.
Zanima me ako ovaj krepa i kad bi uzeo novi hdd,jel bih morao ponovo se instalirati igre i ostale programe ili to ostane ?

Ne mora nužno biti zdravlje diska u pitanju ako se čuje "roktanje", već je moguće da se nešto vrti u pozadini što kopa po disku, pogotovo ako su u pitanju dvije (ili više) stvari odjednom koje istovremeno znatnije opterete disk. U tom slučaju se diskovi znaju primjetiti više nego inače.

S druge strane neispravni diskovi znaju ispuštati vrlo specifične zvukove koje možeš poslušati na ovoj stranici.

Kao što je preporučeno u postu iznad - preporučljiva je provjera zdravlja pomoću HD Sentinela.

Ukoliko nema grešaka, ovisno o proizvođaču tog diska, neki diskovi se mogu utišati pomoću AAM (Automatic acoustic management) funkcije unutar Sentinela (WD naprimjer):

Na žalost ne podržavaju svi proizvođači ovu funkciju tako da je jedino probom moguće utvrditi dostupnost ove opcije, koja prvenstveno upravlja dinamikom aktuatora (tzv. "ruke") diska koji je zadužen za kretanje glave po pločama tvrdog diska.

Smanjivanjem ove opcije ponešto se i smanjuje brzina pristupa podacima, ali ukoliko ti je bitnija tišina, ovo može biti solidan kompromis (ukoliko ga tvoj disk podržava naravno).

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.11.2013 20:23 (dh41400).
14 godina
neaktivan

Pokazuje sve 100%, sa AAM nisam nista postigao opet isti zvuk, najvise ga cujem preko zvucnika jako iritira, dali da probam rastaviti ga ?

Allen
12 godina
neaktivan
Hdd krci

Vrlo vjerojatno tvoj disk ne podržava AAM tako da nije čudno, a jedino je čudno to što čuješ HDD preko zvučnika (ako sam dobro shvatio).

Otvaranje tvrdog diska je IZRAZITO nepreporučljivo, zbog njihove tehnologije izrade, pošto se tvrdi diskovi jedino smiju otvarati u posebnim čistim prostorijama klase 100.

Za usporedbu klasa 100 označava prostor od 1 kubnog metra u kojem se nalazi manje od 100 čestica prašine maksimalne veličine 0,5 mikrona, dok se s druge strane u zraku prosječnog stambenog naselja nalazi cca 35.000.000 čestica prašine minimalne veličine 0.5 mikrona (ili veće).  

Zbog najsitinijh čestica u zraku unutar prosječnog kućanstva, prilikom otvaranja tvrdog diska  gotovo je sigurno mehaničko oštećenje ploča i glave, te trajni gubitak podataka.

Da bi stvar bila bolja, svaki vijak na tvrdom disku je zategnut posebnim tzv. "torque" odvijačem, te svaki vijak mora biti zategnut točno određenom silom tj. količinom Newton metara.

Da nema ovakvog načina sklapanja, čestice prašine bi uništile pokretnu glavu koja čita podatke i ploču na kojoj se nalaze magnetski zapisani podaci (razmak između glave i ploča se mjeri u mikronima npr. 15um), dok bi nejednako zategnuti vijci doveli do disbalansa ploče i motorića prilikom njihove rotacije na visokim okretajima.

Ukoliko ti baš toliko smeta rad diska, jedina opcija je napraviti backup ili image podataka na disku (na eksterni disk), te nabavka novog HDD-a ili čak SSD-a (kojeg, osim brzine, odlikuje i bešumnost), te vraćanje image-a podataka natrag na disk.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.11.2013 10:52 (dh41400).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Hdd krci

Evo pogledaj snimio sam,najvise se cuje kad ocitava neki loading.

Allen
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Hdd krci

Očito je disk odradio svoje, te bi bilo dobro nabaviti drugi, te sa npr. Acronis True Image ili Norton Ghostom prebaciti podatke na novi disk.

Btw ako možeš stavi screenshot SMART parametara unutar Sentinela (tek informativno) da vidimo je li nešto registrirao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Hdd krci

Nemoguce da je ogradio svoje laptop sam uzeo pred kraj 9.tog mjeseca, nakon par dana od kupnje mi se isto culo onda odjednom nestalo na mjesec dana i eto prekjucer opet.
Jel to moze bit do nekog drivera ?
I de mi reci jel ima koje razlike između (Seagate,500gb,5400) i (Hitachi 320gb,7200rmp) ako budem moro uzimat novi.Oba kostaju 400kn

Allen
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Hdd krci

Vidi se po SMART podacima da je bilo nekih grešaka, poput  "Write Error Rate" i "G-sensor Error Rate" (gledaš ove boldane heksadecimalne "Data" vrijednosti sa 12 znamenki).

Čini se da je disk zabilježio neke padove i udarce, pa je vjerojatno to uzrok zvukova koje pušta.

Taj zvuk diska inače ne bi trebao izlaziti preko zvučnika, pa je i tu nešto sumnjivo ...

Ako je laptop kupljen nov u 9 mjesecu, bilo bi preporučljivo reklamirati ga, ukoliko ima garanciju.

Ukoliko nema, onda je jedina opcija zamjena diska. Odabir modela ovisi o tvojim potrebama - da li ti je bitnija brzina (7,200 su nešto brži) ili kapacitet (Seagate 500GB vs. Hitachi 320GB).

Osobno sam imao prilike raditi sa 2,5" Hitachi diskovima i pokazali su se sasvim solidnim, a konačan izbor prepuštam tebi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.11.2013 12:32 (dh41400).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Hdd krci

Garanciju sam izgubio jer sam zamjenio cpu i odljepio sam naljepnicu sto je bila na vijku.
Jel moze biti do drivera nekog ?

Allen
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
xFx889 kaže...

... Jel moze biti do drivera nekog ?

Dosad nisam vidio niti čuo da se neki laptop zbog drivera tako ponaša ... tako da je gotovo nemoguće.

Nešto na tom laptopu fizički ne štima ...

14 godina
neaktivan
Hdd krci

Aha ok

Tnx

Allen
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: