Hard disk - ispravnost

poruka: 4
|
čitano: 1.909
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Hard disk - ispravnost

Frend mi nudi sata hdd od 160gb za 70kn, disk ima bad sectore ali on tvrdi da se regeneriranjem do može ispraviti. Zanima me da li mi može tko dati kakav savjet i da li se zapravo mogu ukloniti bad sectori? Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Hard disk - ispravnost

Ne troši novac uzalud.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Hard disk - ispravnost

Ovisno o tipu.

Logički bad sectori - rezultat gašenja u krivo vrijeme, greška u softveru... Ugl, bad sectori nastali softverskim putem. Daju se popraviti sa scandiskom (+ scan and attepmt recovery of bad sectors). Takvi sektori se ili poprave ili označe kao neispravni pa windowsi ništa ne zapisuju na to područje. Ovisno o FSu kojim je disk formatiran, mogući su gubici prostora i do 64k * broj sektora.

Fizički bad sectori - nastali fizičkim oštećenjem HDDa (udarac tijekom zapisivanja i sl.) i nemoguće ih je popraviti. Daljnjom uporabom diska šire se na susjedne sektore i disk (ovisno o intezitetu uporabe) je mrtav u vrlo, vrlo kratkom roku. Osim ako imate sreće pa su oštećenja na samom rubu diska te se page file nalazi također na kraju pa se tim sektorima zbog veličine page fajla i relativno malog prostora iza ne pristupa.

Kako doznati o kakvim je oštećenjima riječ? Odvriti scandisk sa Fix... opcijom upaljenom. Nakon što završi, odvrti HDTune i vidi jel se situacija popravila.

Osobno, taj disk nebi uzeo ni za živu glavu. Kad jednom počne zaebavati, nastavit će.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.2.2012 12:47 (Sum_of_all_fears).
14 godina
Hard disk - ispravnost

Frend, kažeš?

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice