Eksterni HDD - Problem

poruka: 7
|
čitano: 3.526
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Eksterni HDD - Problem

Prije 2 godine (možda malo više), sam kupio eksterni hard disk od 500 GB. Sve je uredno radilo, disk je brz, brzina upisivanja (kopiranja) je obično oko 25-35 mb/s. Danas slučajno provjerim obavjesti u TuneUp Utilities, a tamo piše da trebam provjeriti moj eksterni disk G. Instaliram Hard Disk Sentinel, i dočeka me ovo neprijatno iznenađenje:

Da ponovim, disk i dalje savršeno radi, nema šanse da bih primjetio da nisam ovo gledao. Zatim sam išao na onu Windows opciju da mi checkira disk, evo ovdje dokle je stiglo:

Dakle, šta mi je činiti? Postoji li način da se nekako vrati u rad disk? Ili je sve zauvijek izgubljeno.. Iskreno, mogao bih i bez podataka na disku, ako će šta značiti format (sumnjam)..

Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi. Winston Churchill
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 19:09 (ulinsky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Eksterni HDD - Problem

Pokušaj promijeniti kabel jer on zna praviti takva sranja.

Nisi napisao je li disk povezan USB vezom ili Sata kabelom, no svejedno, pokušaj.

Pazite kada ce Kepler da ga nafuraju mali sirok i pljosnat..(c) Vlada011

0 0 hvala 1
16 godina
Re: Eksterni HDD - Problem
ulinsky kaže...

.., ako će šta značiti format (sumnjam)..

-prvo treba provjeriti sve druge moguće uzroke, kao kabel, možda i na drugom računalu...

-svaki HDD ima određenu količinu bad sectora i poseban dio za alociranje bad sectora. Kad se taj rezervirani dio potroši iz bilo kojeg razloga dođeš do ove situacije. Uzrok može biti i loš firmware ili logička greška (za razliku od fizičke, formatiranjem dobijaš ispravan HDD).

-ako je fizičko oštećenje nema pomoći. (možeš samo napraviti takav raspored particija da izoliraš neispravan dio (ne koristiš, ostaviš neformatiran) i nadaš se da će ostatak raditi..

-format može pomoći. To se ne radi 'OSovskim' formatiranjem, nego utilsom proizvođača (uobičajeno diag, LLF..), može se skinuti sa www proizvođača ali je praktičnije neki Hirens.. To se ne radi iz OSa, nego s boot medija. Takav format počisti i SMART status-brojače, realocirane sektore i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.9.2012 10:05 (ihush).
16 godina
neaktivan
Eksterni HDD - Problem

Disk je povezan USB vezom. Instalirao sam program HDD Regenerator i namjestio opciju da traži i odmah popravlja bad sectore. Evo trenutnog stanja:

Sumnjivo mi je što Hard Disk Sentinel pokazuje 517 bad sectora, a ovdje ništa od toga.. Pa ću prvo provjeriti sa HDD regeneratorom do kraja..

Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi. Winston Churchill
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Eksterni HDD - Problem

Interesira me ako itko zna. Naime imam HDD u ladici koji prikopčavam preko USB 3.0. I sada malo se čuje, smrdi željezni dio na kablu koji je uključen u uređaj. Ne znam jeli to normalno ili će mi upropastiti disk radi nekog kratkog spoja. Žica od USB-a je nova kupljena pošto sam staru "iskrivio".
Pitam jer mi je nov disk pa nebi želio upropastiti hard disk od 1 TB. 

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Eksterni HDD - Problem
Ako ti je sumnjivo bolje mjenjaj, jeli tako prije bilo? zagrijava li se nešto više nego što treba (kabel, kontakti, HDD, Napajanje hdd-a?
486 PWNZU! http://www.speedtest.net/result/1456936834.png
17 godina
Eksterni HDD - Problem

Evo skinuo neki program da vidim temperature. U IDLE je 31°C, sad sam upalio neke testove i nakon pola sata testiranja digla se do oko40.
A prije nisam provjeravao kabel niti ništa pa ne znam, ali mi je pao stari disk i oštetio se, i kabel se iskrivio, pa sam ga zamjenio i kupio novi kabel. Pa gledam da nebi kućište/ladica uništila disk, ali vjerojatno neće.

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.9.2012 21:21 (markoal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice