Eksterni disk i spindown na Windows 7

poruka: 16
|
čitano: 4.964
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Imam pitanje: radi se o WD Passport disku od 160 GB. Trenutačno je na kompu W7 Ultimate. Za kontrolu vanjskih uređaja na USB-u koristim USB Saftly remove. Dok sam imao XP sve je lijepo išlo: disk se potpuno zaustavi i kontrolna led dioda na njemu dosta zatamni nakon čega sam ga isključivao iz USB-a. A sad na W7 odspojim disk sa USB-a (ne fizički, sa programom), ali se on i dalje punom brzinom vrti i led svijetli punom snagom. Kad izvučem onda dolazi do zaustavljanja. Sad me zanima, da li je to štetno za disk, jeli to kakav propust u Winđowzima i kako se to može riješiti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Na istu temu (W7 i passport) ja nisam uspio dobiti odgovor. Definitivno je bolje da se disk zaustavi, koliko ne znam. Opet bolje je i ovakvi remove, nego nikakvi jer barem chache isprazni. Primjetio sam još jednu stvar. Ukoliko je USB kabel lošiji, ali ne toliko loš da spin-up ne uspijeva uopće, već mu valjda treba više vremena 7-ica ga mounta kao read-only.

I mene zanima kako riješiti i jedan i drugi problem.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Eksterni disk i spindown na Windows 7

Naletio sam na jednom forumu na neki odgovor od nekog lika iz Microsofta koji veli da je to namjerno tako ostavljeno zbog punjenja mobitela, fotoaparata i sl. (koja glupost) nakon što je uređaj uklonjen iz Windowsa, te da takav nakin odspajanja ne bi trebao biti štetan za disk. Pazi, "ne bi trebao biti štetan". Onda su se javili drugi koji upozoravaju na upute proizvođača da se disk mora u potpunosti zaustaviti prije odvajanja od USB-a. Na kraju se lik javi i veli da ima HP-ov komp i da je kontaktirao s HP-om o tom istom problemu. Kad su skužili što je na stvari izdali su hitnu zakrpu u roku od 24 sata i tu zakrpu ugradili u sve buduće nadogradnje. Sad ga hebi, tko je tu na kraju pametan ???

17 godina
neaktivan
Ja nisam nijednom stisnuo "safely remove hardware" u životu i eksterni disk od 100GB star par godina mi radi kao da sam ga jučer kupio /Seagate/ Znam iz iskustva sa WD prijenosnim diskovima da su loši i da se često kvare barem modeli pred par godina, općenito imam loša iskustva sa WD-om ne samo s prijenosnim već i sa ugradbenim (unutarnjim diskovima). Preporučam: Seagate i Samsung
Random chance seems to have operated in our favor.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Stradali su tako u USB stickovi, a ne samo diskovi. Posebno je kritično kod 2,5" diskova koji se napajaju preko USB-a.

0 0 hvala 0
17 godina

A evo i "rješenja" sa WDC foruma:

Resolution:
Microsoft knows of this issue and is currently working on a patch or hotfix. For more information about this issue, please contact Microsoft for support .
As a workaround, you will need to shut down the computer system with the hard drive attached to safely eject/dismount the hard drive.

17 godina
neaktivan
Moj je takav i nikad nista..tako i sve USBove vadim isto, takodjer nikad ništa. Frenda koji isto tako brije na "safely remove hardware" sprdam da mu od toga i disk ne radi kako treba. A stvarno mu i nije radio :D Kad mi je stvar Idle, dakle ne u sred kopiranja/čitanja, samo ga izštekam :)
17 godina
odjavljen

Da, Microsoft je jedna velika igraonica u kojoj programeri troše višak vremena kako bi napravili nešto što je potpuno nepotebno, a dokaz je to što tebi ništa još nije crklo. Za sve postoji prvi put, jednom će ti se dogoditi da ti neki program u pozadini brljavi po disku ili će nastati oštečenje prilikom nekontroliranog spin-downa, a onda je kasno.

Tako i ja mogu reći da mi ne treba pojas u autu jer nisam još nikad poginio u prometnoj. Jednaka logika.

Još je u redu da ti nešto zatupiš i riskiraš svoj disk, ali uvjeravati druge da je to sigurno je prilično glupo!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ne uvjeravam nikoga i sigurno ne tvrdim da je sigurnije. Rekao sam da u dugogodišnjem stažu rada i takvog iskapčanja meni se ništa nije dogodilo (to tvrdim za svoj hard disk i par FLASH memorija koje koristim), htio sam reći da je poprilično sigurno a to sam zaključio empirijskom metodom. Ne moramo ulaziti u apstraktne situacije koje se mogu desiti. Tako ja mogu kazati ako se hoću prepucavat i napadat da je šansa otkaza rada diska ako se samo ištekava iz PC-a jednaka onoj da kad danas izađem s posla da će me strefit grom, dakle ona postoji, ali je nikakva. Inače, par puta mi je i radio write kad sam ga izvuko, na windowsima sam dobio Baloon pop-up "Delay write failed" i to nije eror nego upozorenje i to je to. Radi. A za Microsoft moram komentirat i da je velika igraonica jer u svim ovim godinama rada i OS-ova, svaka čast na zgrnutoj lovi, ali oni nisu u stanju napraviti pouzdaniji OS od DOS-a 6ice
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2010 13:06 (Spock).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam do sada imao 6-7 2.5'' prenosnih diskova i nijedan se nije gasio kada bi stisnuo safely remove. Bilo u XP-u, visti ili sada u Win7. To sa safely remove je samo da windowsima kazes da taj disk ide van i da ako imaju nesto u cache-u, a da nisu jos snimili na njega da to obave i da releasaju disk. Isto kao i sa USB stickovima. Jos nisam cuo za nijedan slucaj da bi to bas fizicki gasilo disk.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pa to i ja mislim. To Safely Remove je glupost.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Solo761 kaže...

Ja sam do sada imao 6-7 2.5'' prenosnih diskova i nijedan se nije gasio kada bi stisnuo safely remove. Bilo u XP-u, visti ili sada u Win7. To sa safely remove je samo da windowsima kazes da taj disk ide van i da ako imaju nesto u cache-u, a da nisu jos snimili na njega da to obave i da releasaju disk. Isto kao i sa USB stickovima. Jos nisam cuo za nijedan slucaj da bi to bas fizicki gasilo disk.

E, pa passport se na XP-u gasio. Čuo bi se spin-down, ako bi bio spojen na hub (s napajanjem), na hub-u bi se ugasila ledica koja indicira da je neki uređaj spojen, a na disku bi se ledica prigušila. Na Win 7 se ne čuje spin-down, ne ugasi ledicu na hub-u, a kad ga ištekam zvuk prilikom spin-downa je puno oštriji nego prilikom safetly remove-anja diska. Očito postoji neki protokol za sigurno zaustavljanje vrtnje diska koji su na Win7 odlučili ignorirati.

16 godina
neaktivan

bez obzira na na to koliko je sigurno/nije sigurno, činjenica je da su korisnici naviknuti koristiti Safely remove tako da ovaj nedostatak u 7ici sigurno ljudima ide na živce..

mislim, čemu uopće postoji ta opcija, ako ne radi? /konkretno, ja ju koristim, ali sad na Win7_64 ne radi mi ni na jednoj eksternoj memoriji../

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Meni se to ne sviđa. Srce mi se cijepa kad ga čujem kako na silu staje...

17 godina
neaktivan

I meni dodje suza na oko..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ico2005 kaže...

Imam pitanje: radi se o WD Passport disku od 160 GB. Trenutačno je na kompu W7 Ultimate.

.....

A sad na W7 odspojim disk sa USB-a (ne fizički, sa programom), ali se on i dalje punom brzinom vrti i led svijetli punom snagom. Kad izvučem onda dolazi do zaustavljanja. Sad me zanima, da li je to štetno za disk, jeli to kakav propust u Winđowzima i kako se to može riješiti.

Ja sam uvjeren da je stetno, pa svoj disk niti ne vadim iz usb-a, stalno je spojen. Skini program sa ove stranice (ja imam WD disk, mozda radi i sa drugim diskovima). Program je za starije win-ove, znaci vista i sedmica nisu podrzani. Medjutim, ako pokrenes program u compatibility modu (xp service pack 3), program dobro radi. ;) Ja koristim samo opciju standby, i disk se stvarno prestane vrtiti (spin-down). Opcija stop ne radi dobro, jer se onda dogodi isto kao safely remove (disk se i dalje vrti ali ga windowsi vise ne vide).

Inace, meni je na sedmici disk radio i kada bi ugasio komp, sto me posebno zivciralo, pa sam stalno morao odspajati disk...

Jedina losa strana ovog programa je sto ces ti uvijek sam morati poslati disk u standby, ali ovo je najbolje rjesenje koje sam nasao... :|

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.8.2010 22:26 (1v4n).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice