Eksterni disk na samrti - može li se popraviti?

poruka: 60
|
čitano: 28.498
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Imam eksterni 2,5" disk WD Passport od 160 GB. Sad je star otprilike 2 godine i nedavno je počeo škljocati. Nakon nekog vremena svaki puta kada škljocne ploča se prestane okretati.

Disk sam po sebi još uvijek radi, doduše nešto sporije, ali je pitanje dana kada će do kraja riknuti.

Postoji li način da se ovo na neki način popravi pa da ipak sačuvam taj disk, ili jednostavno ostaje samo pustiti da umre u miru?

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Eksterni disk na samrti - može li se popraviti
Danny_HR kaže...

Imam eksterni 2,5" disk WD Passport od 160 GB. Sad je star otprilike 2 godine i nedavno je počeo škljocati. Nakon nekog vremena svaki puta kada škljocne ploča se prestane okretati.

Disk sam po sebi još uvijek radi, doduše nešto sporije, ali je pitanje dana kada će do kraja riknuti.

Postoji li način da se ovo na neki način popravi pa da ipak sačuvam taj disk, ili jednostavno ostaje samo pustiti da umre u miru?

ja imam jedan seagate disk i tako škljoca pola godine i još radi nezz kolko će ovaj tvoj još raditi ali mislim da bude jedno pola godine sigurno

{#}

AKO SAM TI POMOGAO STISNI HVALA ! ! !
17 godina
neaktivan
Jughead kaže...

ja imam jedan seagate disk i tako škljoca pola godine i još radi nezz kolko će ovaj tvoj još raditi ali mislim da bude jedno pola godine sigurno

{#}

Ma nije stvar koliko će raditi. Može on u principu raditi još godinu dana a može riknuti sutra. Al bi volio ako postoji način nekako to popraviti. Ak ništa drugo bar ću se malo zabaviti.

15 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Jughead kaže...

{#}

Ma nije stvar koliko će raditi. Može on u principu raditi još godinu dana a može riknuti sutra. Al bi volio ako postoji način nekako to popraviti. Ak ništa drugo bar ću se malo zabaviti.

Mislim da se nemože popraviti "svemu jednom dođe kraj",ali ako ima garu pošalji ga na servis. Jel ne bih ti preporučio da ga otvoriš i razšarafiš. {#}

AKO SAM TI POMOGAO STISNI HVALA ! ! !
17 godina
Danny_HR kaže...
Jughead kaže...

{#}

Magnetna igla je pod vakumom i bilo kakvo prckanje ce samo jos vise unistiti HDD.

Na zalost, nemas kako popraviti ovaj uredaj. (barem koliko ja znam)

- Psiho246
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Disk radi i onda najednom škljocne i ugasi se ili?

Ja sam imao taj disk prije i svaki put kad bih ga uštekao počeo je samo škljocati, tj. gasio se/palio, ali to je bilo samo kada je kabel nije bio ispravno namješten ili je disk bio u nezgodnom položaju.

A dok je bio disk na stolu na ravnome i kabel dobro uštekani uredno je radio.

Probaj malo prodrmati/drzati kabel, možda je do toga.

Jahao sam pješice.
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

A da nije elektronika? Isto tak se ponašaju i oni Verbatimovi ''pokloni'' od T-Coma. A kad ga izvadiš iz kućišta i staviš u PC ili u neko drugo kućište ,radi ko urica!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
17 godina
neaktivan

Disk radi "normalno" što se zapisivanja/čitanja podataka tiče.

To škljocanje u pravilnim je intervalima, cca 10 sekundi i tada se na trenutak prestane rotirati ploča.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Disk radi "normalno" što se zapisivanja/čitanja podataka tiče.

To škljocanje u pravilnim je intervalima, cca 10 sekundi i tada se na trenutak prestane rotirati ploča.

A zapisivanje/čitanje i dalje ide?

Jahao sam pješice.
17 godina
neaktivan
Da. Mrvu sporije nego što je bilo prije zbog zaustavljanja ploče ali ide.
16 godina
neaktivan

Mislim da ti ostaje pustiti ga nek umre. Znam da su to teški trenutci, ali tako je {#}

Jahao sam pješice.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja imam taj disk nekoliko godina vec i uredno radi. Mozda je do kucista kao sto neko rece. Mada moj ne skljoca moram priznati.

:)
17 godina
neaktivan

gle uvijek možeš na kratko spremiti podatke s diska na računalo , te zatim samo zamjeniš disk u tom kučištu s nekim novim 2,5 in diskom pa vratiš podatke nazad

imaš ih već za 300 kn

kao ovaj naprimjer

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=109&products_id=7313

16 godina
protjeran
Danny_HR kaže...
Da. Mrvu sporije nego što je bilo prije zbog zaustavljanja ploče ali ide.

ista stvar i meni 

samo ja sam imao OS na njemu pa se svakim zaustavljanjem ploce zamrzavalo racunalo

uspio sam sve spasit i zamjenit ga 

NekoChan
17 godina
neaktivan
brezonja kaže...

gle uvijek možeš na kratko spremiti podatke s diska na računalo , te zatim samo zamjeniš disk u tom kučištu s nekim novim 2,5 in diskom pa vratiš podatke nazad

imaš ih već za 300 kn

kao ovaj naprimjer

Ma nije opće stvar u tome, lako za kupovinu novog diska i kućište.

Mislio sam ako se ovo može kako srediti...

17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
Danny_HR kaže...
Jughead kaže...

{#}

Magnetna igla je pod vakumom i bilo kakvo prckanje ce samo jos vise unistiti HDD.

Na zalost, nemas kako popraviti ovaj uredaj. (barem koliko ja znam)

SIguran si u ovo sto tvrdis? Koliko ja znam nije vakum unutra ali je sredina bez prasine.

:)
16 godina
protjeran

SIguran si u ovo sto tvrdis? Koliko ja znam nije vakum unutra ali je sredina bez prasine.

nije vakum sigurno jer ima jedna mala rupa na harddisku 

NekoChan
16 godina
neaktivan

Imam također Vebatim "poklon" od T-Coma i neki dan je stao kod zapisivanja podataka i probao sam na tri različita kompa ga priključiti, ali niti jedan ga sistem ne prepoznaje. Kao da nije ništ priključeno. Fora je u tome da se vrti i svjetle plave žaruljice.Čak mu dam i duplo napajanje preko " Y USB-a" i neće ga učitati. Gdje je problem?

Na kraju, mislio sam da su tvrdi diskovi pouzdani za čuvanje podataka, jer sam negdje u BUG-u čitao kako su CD i DVD-i kvarljiva roba.

I kako sad trajno čuvati podatke ? (na tom HD mi je sve što imam u elektronskom obliku) Kako spasiti podatke ????

zalutao u svijet jedinica i nula

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Eksterni disk na samrti - može li se popraviti

Kod tih Verbatima je često crkavala elektronika unutar kućišta (tj. sučelje SATA - USB).

Sam disk je vjerojatno ispravan; izvadi ga iz kućišta i spoji SATA kabelom na PC ili ga stavi u neko drugo USB kućište.

KaeR
17 godina
neaktivan
žeto kaže...

Kako spasiti podatke ????

Imam ti ja ispravnu elektroniku od tog T-Comovog Verbatima (kućište je malo smrdano) pa ako ti je neispravna (izvadi disk iz kućišta i ubaci u komp pa vidi dal je disk ok) javi pa ti pošaljem elektroniku.

World Championships: 7, GP started: 275, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,455
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2011 11:08 (F1-IVO).
16 godina

@ žeto,

-vjerojatno je otišla elektronika, dok je (vjerojatno) HDD ispravan.

Rastavi i provjeri. Ako je SATA s normalnim konektorima možeš ga spojiti direktno na MBO i vidjeti dali je HDD ispravan (ugašen PC!).

Kućište za SATA (i PATA) 2.5" su cijenama oko 70kn (50-100). Pitanje dali ima smisla da ti Shummy šalje poštom svoj višak.

Ako je (nekim čudom) PATA konektor tad ga nemožeš bez 2.5-3.5 adaptera spojiti na MBO, tih stvari možda još ima u chipoteci, cca 20kn, ali teško ih je pronači, logičnije je odmah kupiti takvu kutijicu. Postoje i univerzalne kutije za SATA-PATA 2.5" HDD koje su tad možda praktičan izbor ali moraš pronaći po trgovinama (jer su većinom NoName, možda Manheeten, Canyon, i sl.).

edit:

- .. nastavak @ žeto,

pošto je starija MBO u pitanju, postoji šansa da je njen USB problematičan (naponi). Y-kabel je samo jedno od rješenja ali ne uvijek, čak ako je 'do jučer radilo'.. ili recimo da ti je front-USB kontakt loš i ima pad napona ili kratki spoj, koji radi probleme svim USB portovima.

-obavezno provjeri na drugom (novijem) računalu jer možda je s diskom sve OK, možda ti treba novi kontroler-USB.. (ima modela i s dodatnim napajanjem interni kabel FDDa, obično cijene 30-50kn)...

Na drugom računalu ako možeš (novije sigurno ima SATA) provjeri i direktno HDD. Tek tad kreni u popravak-nabavu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2011 12:36 (ihush).
16 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...
žeto kaže...

Kako spasiti podatke ????

Imam ti ja ispravnu elektroniku od tog T-Comovog Verbatima (kućište je malo smrdano) pa ako ti je neispravna (izvadi disk iz kućišta i ubaci u komp pa vidi dal je disk ok) javi pa ti pošaljem elektroniku. 

Unaprijed ti zahvaljujem, samo, pošto nisam toliko navudren u sve to pitam : kak` ga ubaciti u komp, a iz kučišta sam ga izvadil.I kaj sad?

Na njemu piše da je SERIAL ATA ,  a gore kolega sugerira da spojim SATA kabelom. Ne kužim?! Drugo, moj komp je toliko star, da ja nemam ni SATA priključke, nego ATA. Ako možeš, pomagaj u "navigaciji" kak uraditi.Ako ne bu išlo, kaži uvjete da mi pošalješ pločicu. Tnx.

16 godina
moderator
žeto kaže...

Unaprijed ti zahvaljujem, samo, pošto nisam toliko navudren u sve to pitam : kak` ga ubaciti u komp, a iz kučišta sam ga izvadil.I kaj sad?

Na njemu piše da je SERIAL ATA ,  a gore kolega sugerira da spojim SATA kabelom. Ne kužim?! Drugo, moj komp je toliko star, da ja nemam ni SATA priključke, nego ATA. Ako možeš, pomagaj u "navigaciji" kak uraditi.Ako ne bu išlo, kaži uvjete da mi pošalješ pločicu. Tnx.

Serial ATA = SATA, dakle to je isto...

ako nemaš SATA konektore u kompu, imaš valjda nekog frenda, susjeda, rođaka...pa kod njega spojiš...

moja definicija svemira: Svemir je ko dobro dupe, ima dva brijega i dolinu u sredini, u sredini te doline se nalazi crna rupa , a na 'donjem' kraju doline se nalazi tunel koji vodi u drugu dimenziju.
16 godina
neaktivan
Vidiš, sad opet nekaj više znam! Hvala, al još uvijek ne znam kak ga spojiti na PC kod frenda.Pomagaj i kaži, pa ću i to naućiti i svoje(tvoje) znanje prenijeti drugima.
p.s. kaj ti misliš da mi e-starkelje od 50 godina života sve znamo?
16 godina
neaktivan
žeto kaže...
Vidiš, sad opet nekaj više znam! Hvala, al još uvijek ne znam kak ga spojiti na PC kod frenda.Pomagaj i kaži, pa ću i to naućiti i svoje(tvoje) znanje prenijeti drugima.

Taj disk što je bio iz externe kučište izvadi ga a ako ima utor sa SATA i možeš u komp ugradit ako matićna podržava SATA utora, a potrebno samo SATA kabel i napajanje koji predviđen večini za sata hard diskove.

Ja sam isto s laptopa koji ima hard disk na SATa i probao u svom kompu i radi ko i laptop. Tako da bez problema, Ako matična nema sata može se poslužit adapter sata to IDE radi kao konventer.

Nenad
16 godina
moderator
žeto kaže...

ako pogledaš disk on s jedne strane ima 2 konektora, podatkovni (SATA) i naponski (SATA Power)

ako frend ima SATA disk u svom računalu vrlo lako ćeš vidjet kako je taj njegov disk spojen i s kojim kablovima pa tako spojiš i svog...

nemoraš se bojat, ništa se nemože krivo spojit ili uštekat jer su konektori takvi da nemožeš pogriješit...

moja definicija svemira: Svemir je ko dobro dupe, ima dva brijega i dolinu u sredini, u sredini te doline se nalazi crna rupa , a na 'donjem' kraju doline se nalazi tunel koji vodi u drugu dimenziju.
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
brezonja kaže...

imaš ih već za 300 kn

kao ovaj naprimjer

Ma nije opće stvar u tome, lako za kupovinu novog diska i kućište.

Mislio sam ako se ovo može kako srediti...

Danny instaliraj Speccy i HD Tune i pratit temperature. I visok temperature može uzrokovat zastoj diska jer se može jako zagrijava pa se on usporava. (Aj probaj trčat na 100km i kad trčanje znojiš više i umoriš i više nemožeš ? Tako se ponaša kada disk jako zagrijava. E sad neznam dali pomaže a da probaš stavit neki vent da puše na hard disk i ako čak super radi i ne zastajkulje u zapisivanju. Ako to pomaže. Sa HD Tune sporije skeniraj da sigurno nemaš bad sectora.

Meni u mom laptop hard disk mi se jako zagrijava i manje usporava pa bi disk vrišti preko 65 stupnjeva za samo 15min kad sam pogledao u speccyu i HD Tune. Nadam se ako ti to pomaže.

Nenad
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

@ žeto,

-vjerojatno je otišla elektronika, dok je (vjerojatno) HDD ispravan.

Rastavi i provjeri. Ako je SATA s normalnim konektorima možeš ga spojiti direktno na MBO i vidjeti dali je HDD ispravan (ugašen PC!).

Kućište za SATA (i PATA) 2.5" su cijenama oko 70kn (50-100). Pitanje dali ima smisla da ti Shummy šalje poštom svoj višak.

Ako je (nekim čudom) PATA konektor tad ga nemožeš bez 2.5-3.5 adaptera spojiti na MBO, tih stvari možda još ima u chipoteci, cca 20kn, ali teško ih je pronači, logičnije je odmah kupiti takvu kutijicu. Postoje i univerzalne kutije za SATA-PATA 2.5" HDD koje su tad možda praktičan izbor ali moraš pronaći po trgovinama (jer su većinom NoName, možda Manheeten, Canyon, i sl.).

edit:

- .. nastavak @ žeto,

pošto je starija MBO u pitanju, postoji šansa da je njen USB problematičan (naponi). Y-kabel je samo jedno od rješenja ali ne uvijek, čak ako je 'do jučer radilo'.. ili recimo da ti je front-USB kontakt loš i ima pad napona ili kratki spoj, koji radi probleme svim USB portovima.

-obavezno provjeri na drugom (novijem) računalu jer možda je s diskom sve OK, možda ti treba novi kontroler-USB.. (ima modela i s dodatnim napajanjem interni kabel FDDa, obično cijene 30-50kn)...

Na drugom računalu ako možeš (novije sigurno ima SATA) provjeri i direktno HDD. Tek tad kreni u popravak-nabavu.

Čuj, zaista hvala, al`pun mi ga je kufer. Sad sam odšrafio ona dva šrafa i još ga neki jarac drži u sredini, a ne znam kaj. Sve vaše preporuke su zaista vrijedne pohvale(na žalost, nemam vas gdje pohvaliti na forumu, jer je tema "pohvala i kritika" clock), al mi znači da pomažete laicima kao što sam ja. No, da ...kak da skinem pločicu i oslobodim ...konektore? Da ga zviznem u zid i zaboravim na sve zadnih tri godine? Ili da kresnem 2 x 2 "Vranca" i opet se uhvatim u koštac?

16 godina
neaktivan

Hej, pitam se kak je xxxman protjeran sa foruma, a malo prije mi poslao poruku?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
žeto kaže...
Čuj, zaista hvala, al`pun mi ga je kufer. Sad sam odšrafio ona dva šrafa i još ga neki jarac drži u sredini, a ne znam kaj. Sve vaše preporuke su zaista vrijedne pohvale(na žalost, nemam vas gdje pohvaliti na forumu, jer je tema "pohvala ikritika" clock), al mi znači da pomažete laicima kao što sam ja. No, da ...kak da skinem pločicu i oslobodim ...konektore? Da ga zviznem u zid i zaboravim na sve zadnih tri godine? Ili da kresnem 2 x 2 "Vranca" i opet se uhvatim u koštac?

Ne paničari:)

Budem ti poslikao kučište i elektroniku i označio koje vijke trebaš skinut.

World Championships: 7, GP started: 275, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,455
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice