Defragmentacija SSD-a

poruka: 14
|
čitano: 12.884
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Defragmentacija SSD-a

Poznato mi je da defragmentacija SSD-a nije poželjna, jer mu skraćuje vijek trajanja. Međutim, nije mi poznato smijem li nakon instalacije novog softwera na SSD uključiti funkciju " Optimize registry for better performance (Reboot required)" iz programa Advanced System Optimizer!

Hoće li ova optimizacija registrija također štetno djelovati na SSD!?

0 0 hvala 0
17 godina
Defragmentacija SSD-a

Ne, neće. To defragmentira sam registry windowsa a ne cijeli disk.

Povoljni CD-keyevi: http://www.cjs-cdkeys.com/affiliate/idevaffiliate.php?id=250
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Defragmentacija SSD-a
Šomi kaže...

Poznato mi je da defragmentacija SSD-a nije poželjna, jer mu skraćuje vijek trajanja. Međutim, nije mi poznato smijem li nakon instalacije novog softwera na SSD uključiti funkciju " Optimize registry for better performance (Reboot required)" iz programa Advanced System Optimizer!

Hoće li ova optimizacija registrija također štetno djelovati na SSD!?

Defragmentacija registryja radi istu stvar kao i defragmentacija cijelog diska samo što je ograničena na nekolicinu datoteka u kojima se registry nalazi. Svako pisanje na SSD troši flash memorijske ćelije te mu smanjuje vijek trajanja, defragmentaciju bilo koje vrste ne možeš raditi bez zapisivanja. Jasnije?

Tim više što defragmentacija podataka na SSD disku, čije je vrijeme pristupa ekstremno nisko, nema nikakvog smisla.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.9.2012 19:19 (rustweaver).
15 godina
protjeran

Defregmentacija ima smisla. Ali ne kao klasična defragmentacija, nego kao optimizacija.

Software:

Diskeeper

S njim možete namjestiti da jednom tjednom radi optimizaciju SSD-a.

Toliko je dobar, da je bundliran sa prvim SSD-ovima koji nisu podržavali TRIM funckiju,

ili za sustave koji ne podržavaju TRIM funkciju (XP itd).

Preporuka

From all the things I lost, I miss my mind the most...
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Defregmentacija ima smisla. Ali ne kao klasična defragmentacija, nego kao optimizacija.

Defragmentacija je defragmentacija. TRIM je TRIM. Sve od Viste nadalje podržava TRIM, tako da nema tu baš ni mjesta za alate poput Diskeepera.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.9.2012 0:15 (rustweaver).
15 godina
protjeran

Isprobaj ga pa se uvjeri sam.

Meni je SSD uvjek na cca 5GB free - na 60Gb to je malo - performanse pandu na cca 300MB/s.

Nakon diskeepera - dignu se na cca 550MB/s.

Pametnom dosta.

17 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Meni je SSD uvjek na cca 5GB free - na 60Gb to je malo - performanse pandu na cca 300MB/s.

Pametnom dosta.

De reci, u kratkim crtama, kako dobijas boost od skoro 90%

Link?

17 godina
nemam ssd, ali se isto radi o flashu (micro sd hc)

memorijsku od androida sam defragmentirao, svi pricaju istu stvar za celije, ali se pokazalo kao ajmo rec revolucionarno rjesenje, stvarno dize boost kod citanja (nesto sitno oko 2MB/s dodatno kod pisanja,a li je veci boost kod pisanja) pa su operacije uredaja kad treba citat iz sd kartice dosta brze.

najbolje ti je da stavis perfect disk 12.5 i odaberes opciju consolidate free space, on radi nesto malo defragmentacije, ali puno manje koristi write, a opet daje dobre rezultate, ako ga stavljas svakih tjedan dana, nakon par tjedana ces imat iste rezultate kao i na punom defragu, a trosio si manje celija.
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Pametnom dosta.

Čime to mjeriš? Kako to da ti se perfomanse stalno spuštaju da ti je potreban diskeeper? Čak i na mehaničkom disku, nakon što je neki file defragmentiran on se neće ponovno fragmentirati sam od sebe, neovisno o tome koliko se zapisuje na disk.

Jednostavna računica:

Uzmimo da je jedan sektor 512 bajta (u flash memoriji najmanja organizacijska jedinica je zapravo page i iznosi 2 KB)

Vrijeme pristupa je 0.1 ms po sektoru. Koliko vremena je potrebno da se pronađe 550 MB podataka na disku?

550 MB = 576716800 B

576716800 / 512 = 1126400 sektora

1126400*0.1=112.640 ms

Da smo u obzir uzeli flash page, a ne sektor od 512 bajta koji koriste magnetski mediji, tada bi vrijeme potrage bilo 4x kraće jer se vrši 4x manje traženja.

Mitch kaže...
najbolje ti je da stavis perfect disk 12.5 i odaberes opciju consolidate free space, on radi nesto malo defragmentacije, ali puno manje koristi write,

To je takozvana defragmentacija praznog prostora, opet ima dosta pisanja. Uzalud ja vama o tome tu pričam ako ne razumijete što se zbilja događa kada se defragmentira disk, tj. algoritme koji stoje iza toga...

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 0:10 (rustweaver).
15 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...

Link?

Disk inače radi na 555/535, ali uspori od prezauzeća.

I onda radi "jadno" - dok se ne optimizira,

rustweaver kaže...

Čime to mjeriš? Kako to da ti se perfomanse stalno spuštaju da ti je potreban diskeeper? Čak i na mehaničkom disku, nakon što je neki file defragmentiran on se neće ponovno fragmentirati sam od sebe, neovisno o tome koliko se zapisuje na disk.

Crystal Disk Markom i ATTO-om -> na njemu se vidi poboljšanje.

15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...
Lazarus Long kaže...

Link?

Disk inače radi na 555/535, ali uspori od prezauzeća.

I onda radi "jadno" - dok se ne optimizira,

rustweaver kaže...

svaki put kad benčaš ssd-performanse ssda padaju!

Don ti prmjetiš razliku kad ti padnu performanse ssda s 555 na 400?u svakodnevnom radu pod windowsima?

Što ga više lome-to ga više volim!
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Nemam pojma što taj program točno radi, ali tu nešto ne štima.

Postoji jedno poboljšanje perfomansi koje nakon defragmentiranja možeš osjetiti na SSD-u - zapisivanje. To je zbog toga što read blok i erase blok nisu iste veličine. Točnije erase blok je sačinjen od cca 64 read bloka. Da bi se zapisao jedan blok podataka, svi blokovi u erase bloku se moraju izbrisati i ponovno zapisati (ovaj puta sa izmjenjenim podatcima). U defragmentiranom disku velika je šansa da je jedan read blok okružen blokovima iz iste datotkeke što znaći da je za zapisivanje 128 KB podataka sekvencijalno dovoljno izvršiti samo jednu operaciju brisanja nekog bloka. Za nasumično zapisivanje po disku broj operacija brisanja može doseći broj operacija pisanja, što je daleko od idealnog (i po pitanju trošenja diska i po pitanju perfomansi). Proces defragmentacije i sam koristi ekstremno velik broj zapisivanja tako da on u konačnici može pomoći samo kod perfomansi zapisivanja, ali ne i kod trajnosti.

Kod čitanja podataka se primjenjuje računica iz prethodnog posta. Perfomanse operacije čitanja su kudikamo bitnije prosječnom korisniku, isplati li se defragmentacijom trošiti flash čipove radi nešto bržeg zapisivanja na svakome je da si sam prosudi.

15 godina
neaktivan
Defragmentacija SSD-a

http://www.tech-forums.net/forums/f128/ssd-tweak-guide-236563/

od kad imam ssd u kompu-neam problema sa padom performansi-koristim sve ove twekowe,i nemaš brige,..prije svake instalacije windowsa na ssd napravim secure erase sa parted magic-om i to je to..nikakve defragmentacije điđe miđe...

Što ga više lome-to ga više volim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bahrija kaže...

http://www.tech-forums.net/forums/f128/ssd-tweak-guide-236563/

od kad imam ssd u kompu-neam problema sa padom performansi-koristim sve ove twekowe,i nemaš brige,..prije svake instalacije windowsa na ssd napravim secure erase sa parted magic-om i to je to..nikakve defragmentacije điđe miđe...

pošto kupujem ssd već neko vrijeme gledam razno razne tutoriale i svi savjetuju (a bez nekog pravog razloga) da se ugasi system restore. jasno mi je da je tako nešto imalo efekta pred par godina kad su ssd diskovi imali 30-40 gb kapacitet i ograniče broj zapisivanja ali danas sa sinkronim ssd diskovima od 120 i više gb kapaciteta (a to je trenutni bestbuy po omjernu uloženo-dobiveno) kojima je mtbf 2 milijuna sati prosječan korisnik može barem narednih nekoliko godina bit miran bezobzira što mu je upaljen jedan "glupi" feature koji može poprilično olakšat život u slučaju sw poteškoća (loš driver/softver)

kod mene normalno radi.....(osim usranog apple iJpeg-a)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice