Cemu sluzi formatiranje hdda..??

poruka: 2
|
čitano: 2.271
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Cemu sluzi formatiranje hdda..??

poZz ljudi zanima me cemu sluzi formatiranje hdda uredno radim defragmentaciju al neznam cemu sluzi formatiranje pa sad jel mi moze neko objasnit u kratkim crtama i kako to radim na win8..:D

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Cemu sluzi formatiranje hdda..??

-na svim OSevima formatiranje služi kreiranju FileSystema kojeg OS-aplikacije mogu koristiti. Popularni FSovi su FAT(12-16-32-ex), NTFS(3x), ext(2-3-4)...

-Svaka trajna memorija (disketa, HDD, SD, Flash..) mora biti formatirana da bi se koristila. Izuzetak ako OS-aplikacija može koristiti RAW (npr interni FS, baze, overhead).

-Formatiranje je odavno postalo 'samo quick', LLF je ostao za HDD-utilse, noviji OSevi s Quickom samo pobrišu sadržaj (katalog sadržaja), dok s 'običnim' brisanjem upisuju nule (zero write), kao uvod u sigurno brisanje (mada je po standardima potrebno više prolaza, barem 3.. DOD) = nepotrebno gubljenje vremena.

-Format je zgodan na storage disku jer eliminira potrebu za defragom, tj obično brisanje ne briše i podatak, samo izbacuje iz sadržaja (kao i quick format) ali koristi se prvo slijedeće mjesto, pa dolazi do fragmentacije. To je zbog NTFSa-Windowsa, na linuxu je fragmentacija zanemariva (mada zna biti problema s catalogom)...

U pravilu, ne možeš formatirati sys.particiju (OS iz aktivnog OSa), ali možeš sve druge diskove-particije. Podrazumijeva se gubljenje svih podataka. (povratak podataka je uvjek moguć u nekoj mjeri osim fizičkog kvara ili shredera/DODa).

Normalan korisnik u normalnom računalu ima jedan HDD, možda u jednom komadu (particiji) tad zapravo nema formatiranja osim za druge medije kao diskete-USB. Za te externe medije je to povremeno preporučljivo (umjesto defraga) ali mem.kartice je pametnije formatirati u uređaju, npr foto-aparatu...

.. tadko da indirektno, nema velike koristi od funkcije formatiranja za većinu 'običnih usera'.. osim u procedurti instalacije (brisanje starog diska ili kreiranje FSa na novom).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice