C particija

poruka: 3
|
čitano: 1.354
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
C particija
pitanje

Imam sledeće probleme Disk mi je podjeljen na dve particije C i D. Na C particiji mi je sistem i par programa a na D su mi svi ostali programi. E danas mi je odjednom nestalo 5 GB sa C particije i ostalo je slobodno još 3GB. Nikako ne mogu da skontam gdje je nestalo tih 5GB i šta ih je pojelo. Ako je neko imao sličan problem i zna rješenje neka napiše. OS je XP Professional.

Drugi problem je nezatvoren DVD. Naime neko je narezivao DVD i sad ga ja ne mogu otvoriti na svom računaru jer komp ga prepoznaje kao praznog. Pokušao sam sa nerom da ga zatvorim ali bez uspjeha. Zna li iko način da zatvorim DVD ili barem da nekako izvučem podatke sa njega?  

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: C particija
prihvaćeno rješenje

Instaliraj CCleaner i očisti malo komp. Internet explorer može zauzeti dosta mjesta s svojim temporary fileovima. Također možeš isključiti system restore (što baš i nije preporučljivo). Klikni desnom tipkom na my computer, potom propertiers i odaberi System restore. Ako ga želiš isključiti klikni na "Turn off System restore on all drives". Naravno ako ti se desi neki zaj*b sa sistemom nećeš moći vratiti na dan kada ti je sistem normalno radio. Također mjesto može zauzimati i hibernacija. Ajde u control panel i pod power options klikni na "Disable Hibernation". Hibernacija ti zauzima onoliko mjesta na disku koliko imaš RAM memorije. Npr. ako imaš 2 GB RAM-a zauzimat će ti oko 2 GB. Šta se tiče DVD-a čini mi se kako nije pravilno spržen. Nemam neku posebnu ideju da ti u vezi toga pomognem.

17 godina
neaktivan
RE: C particija

Pogledajte sadrzaje na ovoj stranici:

http://www.informatika.buzdo.com/prilozi/p045.htm

Prilikom instalacije zakrpi i programa, te prilikom citanja nekih

dokumenata, znaju se dobro napuniti neki imenici s 'glupostima'

koje poslije instalacije nikom ne trebaju (osobito TEMP).

Jedan od primjera je i 'Deleted Items.dbx' datoteka

u kojoj 'Outlook Express' cuva (eh!) izbrisane sadrzaje.

Ta zna narasti jako velika. Moze se slobodno izbrisati.

Nakon toga cistac koji zna cistiti i registar jer su sve radnje

i zapisi glede svih navedenih sadrzaja u njemu evidentirani.

Kad se potom izvrsi defragmentacija disk ce biti znatno 'slobodniji'.

Sto se tice DVD-a pokusajte ga procitati na racunalu na kojem je kreiran,

mozda je napravljen s nekimcudnovatim programom.

Pozdrav

Have a nice day - Compa
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice