Brisanje svih podataka sa HDD-a. Kako?

poruka: 9
|
čitano: 2.974
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Došao sam do SATA diska kapaciteta 320GB koji je relativno malo korišten. Htio bih sada da obrišem permanentno sve podatke s njega (i sistem naravno), da kupim HDD Case za SATA Disk od 3.5" i koristim ga kao neku verziju externog diska. Pa me interesuje na koji način mi je njabolje da "zblanjam" sve sa diska? Da li to možda disk-wipe? Pozdrav!

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

a zašto???

quick format i to je to - glava će pisati po disko kao da je nov i imaćeš isto mjesta kao da je nov...

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Kontam wipe disk zato što se formatom brišu samo tabele sa lokacijama podataka...pa rekoh možda je neko imao slično iskustvo...

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Brisanje svih podataka sa HDD-a. Kako?
srky333 kaže...

Kontam wipe disk zato što se formatom brišu samo tabele sa lokacijama podataka...pa rekoh možda je neko imao slično iskustvo...

A zašto ti treba nešto više od toga?

12 godina

Ako te ne zadovoljava običan format onda možeš s DBanom napravit full format.

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Naučinkovitije je iz command prompta pokrenuti diskpart i sa clean all napraviti potpuno čiščenje(u svaki sektor na disku upisuje nulu). Samo traje jako dugo, u prosjeku 320GB po satu. Osim ako gore nisu neki podaci koje je nužno uništiti(neki top secret stvari :D) ne vidim potrebu wipeanja diska

♪♫♪♫♪♫ Princip je isti, sve su ostalo nijanse ♪♫♪♫♪♫
Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

:)

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2014 22:03 (srky333).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Molio bih nekoga da mi korak po korak objasni kako izbrisat totalno sve sa hdd-a..

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Brisanje svih podataka sa HDD-a. Kako?
Amater258 kaže...

Molio bih nekoga da mi korak po korak objasni kako izbrisat totalno sve sa hdd-a..

http://www.pcworld.com/article/261702/how_to_securely_erase_your_hard_drive.html

Twitter: @191x7
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice