Došao sam do SATA diska kapaciteta 320GB koji je relativno malo korišten. Htio bih sada da obrišem permanentno sve podatke s njega (i sistem naravno), da kupim HDD Case za SATA Disk od 3.5" i koristim ga kao neku verziju externog diska. Pa me interesuje na koji način mi je njabolje da "zblanjam" sve sa diska? Da li to možda disk-wipe? Pozdrav!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
a zašto???
quick format i to je to - glava će pisati po disko kao da je nov i imaćeš isto mjesta kao da je nov...
Kontam wipe disk zato što se formatom brišu samo tabele sa lokacijama podataka...pa rekoh možda je neko imao slično iskustvo...
Kontam wipe disk zato što se formatom brišu samo tabele sa lokacijama podataka...pa rekoh možda je neko imao slično iskustvo...
A zašto ti treba nešto više od toga?
Ako te ne zadovoljava običan format onda možeš s DBanom napravit full format.
Naučinkovitije je iz command prompta pokrenuti diskpart i sa clean all napraviti potpuno čiščenje(u svaki sektor na disku upisuje nulu). Samo traje jako dugo, u prosjeku 320GB po satu. Osim ako gore nisu neki podaci koje je nužno uništiti(neki top secret stvari :D) ne vidim potrebu wipeanja diska
:)
Molio bih nekoga da mi korak po korak objasni kako izbrisat totalno sve sa hdd-a..
Molio bih nekoga da mi korak po korak objasni kako izbrisat totalno sve sa hdd-a..
http://www.pcworld.com/article/261702/how_to_securely_erase_your_hard_drive.html