- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Za mene skupo,ali za tebe dobra zamjena za Raptore
2 soma eura, ne hvala, uostalom ja bi rade uzeo dva 128 GB kingstone u raid 0 modu i jos bi mi ostalo za 4 TB wd CB i par piva
:)) -cijene su krive, iz povjerljivih izvora, umjesto 300$=299$ /... 2200#=2199$ itd, tako da je to već skoro prihvatljivo. A dok maknu jednu nulu bit će OK.
-Naravno, to je još uvijek 'jeftikaner kategorija', jmicron, interni raid0 za perfomanse... kad će intelov?
:)) -cijene su krive, iz povjerljivih izvora, umjesto 300$=299$ /... 2200#=2199$ itd, tako da je to već skoro prihvatljivo. A dok maknu jednu nulu bit će OK.
-Naravno, to je još uvijek 'jeftikaner kategorija', jmicron, interni raid0 za perfomanse... kad će intelov?
Malo si promašio o "jeftikaner" kategoriji - nisu u pitanju JMicron kontroleri nego Indilixovi kakvi se koriste u Vertex seriji. Vertex serija je blizu MLC Intel SSD-ima po performansama, dok je OCZ-ov support u svemu miljama ispred Intela - znam to iz vlastitog iskustva. 95% vremena koristim laptop pa me nešto ovakvo ne zanima, ali Colossus bi trebao biti dobra zamjena za Velociraptore u RAIDU.
Druga je stvar da su kod nas cijene za OCZ u oblacima - npr. 60GB Vertex je u HR oko 2750kn, dok je cijena u Irskoj (online shop) 306 Eura za 120GB model - s plaćenom dostavom, carinjenjem i porezom košta manje nego 60GB kod nas.
to je ipak preskupo
-jeftikaner je običan sarkazam, tome služe i navodnici.
-u teh spec za 1TB model, su 2x500 spojeni jmicronom u raid0... -njihovi podatci, ne moji. Ako je greška, opet nije moja. :)
-ovo sve zapravo spada u akademsku raspravu, ili retorički pogled na nakupine nula i jedinica. Pogotovo cijena, 2.200$/1TB po sadašnjem omjeru kod nas može biti i 5.000$. Trgovački je očekivati x99 format cijene ili ako ih dijeli Tcom onda x98, VIP x91...
ipak presupo za mene...
Odlična stvarčica, ali (za sada) neisplativog omjera uloženo/dobiveno, pogotovo kad se uzmu u obzir trenutno dostupna dosta jeftinija mehanička rješenja.
S obzirom na nepostojanje mehaničkih dijelova, sigurnost RAID-a 0 je stotinama puta veća od one na mehaničkim diskovima.
Pojam uloženo/dobiveno je jako relativan kad su u pitanju računala.
Ako je netko spreman potrošiti 2-3k kuna više (i još više) na računalo da bi imao malo bolje performanse kod igranja/zabave, onda je meni razumljivo potrošiti 2k kuna za nadogranju laptopa od 10k kuna i zamjenu najsporije komponente - uskog grla u cijelom sistemu.
S obzirom na nepostojanje mehaničkih dijelova, sigurnost RAID-a 0 je stotinama puta veća od one na mehaničkim diskovima.
? da. OK. ( :)))) ) .. -ili ako svedemo na najniži zajednički nazivnik, ovisi o jednom disku? ili o kontroleru? MTBF/MTTF im je podjednak a sve se kvari.. kad-tad, obično kad nam baš treba. enivej, mislim da je ovaj dovoljno siguran (ili neki drugi, ubrajajući i floppy) spriječava me jedino ovo:
Pojam uloženo/dobiveno je jako relativan kad su u pitanju računala.
Ako je netko spreman potrošiti 2-3k kuna više (i još više) na računalo da bi imao malo bolje performanse kod igranja/zabave, onda je meni razumljivo potrošiti 2k kuna za nadogranju laptopa od 10k kuna i zamjenu najsporije komponente - uskog grla u cijelom sistemu.
-da, dobra usporedba, još samo sitnica oko cijene.. jer trenutno je samo disk (koliko je to?..) 11k kn? in USA?. Meni malo probija platežnu (ne)moć...
-da, dobra usporedba, još samo sitnica oko cijene.. jer trenutno je samo disk (koliko je to?..) 11k kn? in USA?. Meni malo probija platežnu (ne)moć...
Pa, ne znam baš da li ti treba brzi, sistemski disk od 1 TB. A za 1k kuna (vani, ne kod nas) su dostupni kvalitetni SSD-ovi (Vertex 60GB i slični s istim kontrolerom) koji mogu podići performanse bilo kojem desktopu u radu (dizanje sistema, učitavanje aplikacija...). Ja sam išao na 120GB samo zato jer je malo brži od 60GB.
A za storage uvijek možeš uzeti 1TB HDD ili slično... naravno, samo ako pričamo o desktopu - s laptopima je situacija malo drugačija. Ja, naprimjer, za storage koristim adapter za HDD umjesto optičkog pogona s 250 GB diskom izvađenim iz laptopa (imam mogućnost hot-swapa) i vanjski disk od 500 GB.
Malo si promašio o "jeftikaner" kategoriji - nisu u pitanju JMicron kontroleri nego Indilixovi kakvi se koriste u Vertex seriji. Vertex serija je blizu MLC Intel SSD-ima po performansama, dok je OCZ-ov support u svemu miljama ispred Intela - znam to iz vlastitog iskustva. 95% vremena koristim laptop pa me nešto ovakvo ne zanima, ali Colossus bi trebao biti dobra zamjena za Velociraptore u RAIDU.
Druga je stvar da su kod nas cijene za OCZ u oblacima - npr. 60GB Vertex je u HR oko 2750kn, dok je cijena u Irskoj (online shop) 306 Eura za 120GB model - s plaćenom dostavom, carinjenjem i porezom košta manje nego 60GB kod nas.
Daj malo detaljnije o tom online shopu u irskoj :) Ja sam mislio prvo kupit Intel X25-M G2, ali kod nas nema niti Intel X25-M G1 valjda više, a i preskup je, pa sam išao tražiti dalje nešto što bi bilo dobro, pa sam naletio na Corsair P128, ali tome je cijena (bar u Optimumu) narasla sa oko 2.5k kuna na 3k kuna.