Molim Vas da generalno pojasnite antenska pojačala za tv i da napišete svoja pozitivna i negativna iskustva u korištenju tih kutijica.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ak imaš kvalitetnu i dobru antenu to ti netreba, znači bolje je kupit bolju antenu nego neku jeftinu sa pojačalom
Imam običnu riblju kost i jačina digitalnog signala mi je na 50% (lcd).
Problem su mi analogni kanali iz Bosne koji su mi bez pojačala
jako loši.
Imam običnu riblju kost i jačina digitalnog signala mi je na 50% (lcd).
Problem su mi analogni kanali iz Bosne koji su mi bez pojačala
jako loši.
Obična riblja kost je valjda najlošija antena koja se proizvodi, znam imam dvije i pojačalo. Kada sam stavio pojačalo nisam primjetio značajno pojačanje jako slabih kanala, več je bilo suprotno. Ali opet ja imam to na 4 TV-a spojena.
Prije mijesec dana samo kod frenda slagali da hvata kanale iz bosne, imao je isto dvije riblje kosti i pojačalo, kupio je jaču antenu cca 2 puta i kanali su sa njom bili bolji nego sa ribljim kostima i pojačalom.
Ima dvije vrste pojačala, uskopojasno ili pak oni koji pojačavaju samo određenu frekvenciju i širokopojasna koji sve pojačavaju. Glavni problem pojačala je taj da oni pojačavaju sve, i signal i šum pa je bolje uzet kvalitetnu antenu.
Ovakvo nešto bi ti preporučio
http://mke.hr/shop/product_info.php?products_id=288
ili
http://mke.hr/shop/product_info.php?products_id=483
To su UHF antene i od prilike imaju 2-3 puta veče pojačanje riblja kost ima 7-8dB aove imaju od 14-18dB.
Vidim da je tema stara, ali mi trba pomoć ok antene i pojačala.
Imam antenu s pojačalom, koja zahtijeva 5V napajajne. Stvar radi super ako je uključim na DVB-t reciver koji ima 5V izlaz korz antenski konektor. Problem je kad uključim tu antenu u TV karticu.
Zanima me kako da pustim napon kroz antenski kabel, ali s vanjskim adapterom. Da li postoji neki adapter koji kominira antenski signal i 5v DC napon, a da nije previše skup. Ako takvo nešto postoji, bilo bi lijepo da mi date link.
Hvala
imaš onih običnih 5 V adaptera za kupit od bilo kojeg komada tehnike....većinom imaju ovi punjači baterija za aku bušilice ili adapteri od routera i slično
rastaviš onaj antenski konektor i zalemiš žice od adaptera na antenski konektor koji ti ide u TV...ne onaj što je već na TV-u (ulaz) nego onaj dio koji ulazi u TV dakle onaj konektor...znači taj konektor rastavi i zalemi žice od adaptera na konektor
Moram li izolirati tv karticu nekim iduktivitetom kapacitetom. Strah me da ne izgorim nešto u kartici, ako naturim 5V izravno na konketor koji ide u tv karticu. :-) Pretpostavljam da plus ide na onu centralnu bakrenu žicu, a minus na licnu. :-)
Hvala na prijedlogu.
Moram li izolirati tv karticu nekim iduktivitetom. Strah me da ne izgorim nešto u kartici, ako naturim 5V izravno na konketor koji ide u tv karticu. :-) Pretpostavljam da plus ide na onu centralnu bakrenu žicu, a minus na licnu. :-)
Hvala na prijedlogu.
E to ti nebi znao reć....ja sam to vidio kod svog tetka i vidim da nije ni on ništa izolirao...ali mislim da neće ništa biti od 5V struje.....ali reda radi izoliraj ti to da nebi bilo "ups...e jbg sad"
Spojiš ovako
Znači da spriječiš da 5 volti doše na ulaz tv kartice moraš dati kondenzator jer serijski spojen kondenzator u istosmjernom signalu predstavlja prekid.
Nisam siguran koliko da bude kondenzator, staviš neki i na konektoru koji ćeš stavit u tv karticu instrumentom provjeriš dali ima napona.
Spojiš ovako Znači da spriječiš da 5 volti doše na ulaz tv kartice moraš dati kondenzator jer serijski spojen kondenzator u istosmjernom signalu predstavlja prekid.
Nisam siguran koliko da bude kondenzator, staviš neki i na konektoru koji ćeš stavit u tv karticu instrumentom provjeriš dali ima napona.
Što se tiče kondezatora tu si u pravu. (Hvala na korekciji) To sam skužio sinoć kad sam pokušao napraviti shemu. :-D
Zavojnica (induktivitet) bi mi ubila signal. Ona je za visoke frekfencije otvoren krug, za istosmjerni napon kratki spoj. :-)
Je... ga davno se to radilo na faksu, a nisam baš puno ni razmišljao dok sam pisao prvotnu poruku.
Spojiš ovako Znači da spriječiš da 5 volti doše na ulaz tv kartice moraš dati kondenzator jer serijski spojen kondenzator u istosmjernom signalu predstavlja prekid.
Što se tiče kondezatora tu si u pravu. (Hvala na korekciji) To sam skužio sinoć kad sam pokušao napraviti shemu. :-D
Zavojnica (induktivitet) bi mi ubila signal. Ona je za visoke frekfencije otvoren krug, za istosmjerni napon kratki spoj. :-)
Je... ga davno se to radilo na faksu, a nisam baš puno ni razmišljao dok sam pisao prvotnu poruku.
Ma popravljo sam ja napajanje za pojačalo, rikno trafo pa sam "snimio" shemu. Ak ćeš stavit an neki adapter stavi stabilizator napona 7805, za svaki slučaj, a ak češ stavit na usb priključak onda možda ni netreba.
http://freedatasheets.com/blog/uploaded_images/7805datasheet-730100.gif
Ma popravljo sam ja napajanje za pojačalo, rikno trafo pa sam "snimio" shemu. Ak ćeš stavit an neki adapter stavi stabilizator napona 7805, za svaki slučaj, a ak češ stavit na usb priključak onda možda ni netreba.
http://freedatasheets.com/blog/uploaded_images/7805datasheet-730100.gif
Zmaju, nije mi bilo ni na kraj pameti da uzmem napajanje iz USB-a. Ma to će biti zakon. Roknem u seriju priključak prema kartici, veliki kapacitet, 5V žicu s usba i konektor prema anteni i to bi trbalo raditi kao pjesma.
Puno hvala na hintu.
probaj sa 120pF
http://www.elektronika.ba/forum/viewtopic.php?f=4&t=152
imaš tu shemu i sve
http://www.inet.hr/~obacan/antensko.htm
tu piše 1nF
Ne valja ti samo staviti kondezator. Na izlazu iz napajanja imaš kondezator koji će se naći između signala i mase, a predstavlja kratki spoj. Ako koristiš USB onda praktički dovodiš antenski signal na napajanje USB-a na matičnoj. Treba ti minimalno kondezator prema TV kartici i zavojnica prema napajanju, iako u pravilu sklopovi napravljeni za to svrhu imaju još malo elektronike (ako me pamćenje dobro služi). Pitaj u kakvom audio-video shopu imaju li adaptor za napajanje antene koji dolazi s antenskim utikačem za na kabel koji u sebi ima svu potrebnu elektroniku.
Ne valja ti samo staviti kondezator. Na izlazu iz napajanja imaš kondezator koji će se naći između signala i mase, a predstavlja kratki spoj. Ako koristiš USB onda praktički dovodiš antenski signal na napajanje USB-a na matičnoj. Treba ti minimalno kondezator prema TV kartici i zavojnica prema napajanju, iako u pravilu sklopovi napravljeni za to svrhu imaju još malo elektronike (ako me pamćenje dobro služi). Pitaj u kakvom audio-video shopu imaju li adaptor za napajanje antene koji dolazi s antenskim utikačem za na kabel koji u sebi ima svu potrebnu elektroniku.
Pa ideja i jest da ovaj kondezator bude kratki spoj, ali samo za promijenivi signal. Dok je on otvorena sklopka za istosmjerni napon. Istina nije mi pala na pamet zavojnica da zaštitim USB. Odlična natuknica i zahvaljujem na njoj. Što se tiče ovih gotovih napajanja, uglavnom što sam uspio naći vani su 220/12V, a meni je 12V puno.
probaj sa 120pF
http://www.elektronika.ba/forum/viewtopic.php?f=4&t=152
imaš tu shemu i sve
http://www.inet.hr/~obacan/antensko.htm
tu piše 1nF
Majstore,
hvala na linkovima. Ona shema fantomskog napajanja je baš ono što meni treba. Jedina je kvaka, što ja nikad u životu nisam sa sheme stavio nešto na tiskanu poločicu. Završio sam računarstvo na FER-u i najdalje što smo došli su bijesni proračuni na papiru. (Elektronika I i II, mjerenja u elektrotehnici...) E, da na elektronici smo spajali to sve na one testne igračkice koje imaju puno rupa na sebi. (Više se ne sjećam kako se zovu.) To je bilo lako jer smo veze između komponenti ostvarivali običnim komadima žice. :-)
Dok kako staviti nešto što ima svoju shemu, na već gotovu tiskanu ploču stvarno nikad nisam vidio. Nacrtati shemu iz složene ploče bi još i znao (mučno i dugotrajno), ali obratno je već druga filozofija. :-)
Tako ako ima koja dobra duša da mi posloži komponente fantomskog napajanja na pločicu i pošalje sličicu toga, bit ću joj jako zahvalan.
Pozdrav i hvala svima na pomoći.
Imaš u chipoteki ili nekoj drugoj trgovini kupit pločicu koja izgleda ovak
i onda samo ovako posložiš elemente
Tu gdje sam stavljo elemente uzmeš noš ili skalper i odstraniš dio voda.
Ovaj P1 trimer valjda služi da možeš narihtat napon na izlazu napajanja, nepiše u opisu sheme ništa o njemu
E sad, najbolje bi bilo da staviš sve elemente i onda spojiš samo napajanje pa instrumentom pogledaš koji ti je napon na priključku za antenu, mislim da se taj napor regulira sa trimerom
Imaš u chipoteki ili nekoj drugoj trgovini kupit pločicu koja izgleda ovak
i onda samo ovako posložiš elemente
Tu gdje sam stavljo elemente uzmeš noš ili skalper i odstraniš dio voda.
Ovaj P1 trimer valjda služi da možeš narihtat napon na izlazu napajanja, nepiše u opisu sheme ništa o njemu
E sad, najbolje bi bilo da staviš sve elemente i onda spojiš samo napajanje pa instrumentom pogledaš koji ti je napon na priključku za antenu, mislim da se taj napor regulira sa trimerom
Ljudino,
tako se pomaže čovjeku. Hvala na shemi i na savjetu za pločicu. Mislim da meni ti otpori neće trebati, možda samo trimer, jer USB ionako ajde cca 5V, to je koliko meni baš treba.
Jedino moram još provjeriti koliko struje troši ta antena, da vidim dali to može usb dati. Ako može, voila moj problem riješen. :-)
Još jednom hvala na savjetu.
Pa ideja i jest da ovaj kondezator bude kratki spoj, ali samo za promijenivi signal. Dok je on otvorena sklopka za istosmjerni napon. Istina nije mi pala na pamet zavojnica da zaštitim USB. Odlična natuknica i zahvaljujem na njoj. Što se tiče ovih gotovih napajanja, uglavnom što sam uspio naći vani su 220/12V, a meni je 12V puno.
Ne samo da zaštitiš USB, već i da izbjegneš kratki spoj antenskog signala (crvena crta):
Ne samo da zaštitiš USB, već i da izbjegneš kratki spoj antenskog signala (crvena crta):
Ovo bi se trebalo dogoditi zbog parazitnog kapaciteta u USB-u ili?
Ovo bi se trebalo dogoditi zbog parazitnog kapaciteta u USB-u ili?
Ne, nego zato što praktički svako napajanje ima kondezator (kao i linije za napajanje USB-a), tako da će sigurno naići na barem jedan.
Imam dva tv spojena na riblju kost jedan mi sve kanale lovi savršeno i skoro nikada ne gubi signal dok
drugi televizor ima problema sa gubljenjem signala pojedinh kanala tipa Z1,net tv ,jabuka tv.
Signal uglavnom varira od 0-50,što bi meni bilo pametnije ugraditi to pojaćalo ili nabaviti novu antenu.
trebam pomoć.... imam kabelsku tv u stanu koja je zapravo ilegalna! nisam ju ja slagao jer sam u iznajmljenom stanu! imam dva tv-a! jedan je quadro od 55cm i on hvata uglavnom sve programe! kupio sam si mali tv samsung biovision od 35 cm i taj tv mi ne hvata sve programe kabelske kao ni novu, rtl, htv2! pošto se ne razumijem baš u tehniku mene zanima da li se može staviti kakvo pojačalo za antenu ili tv da ulovi koji program više jer na vhf i uhf kanalima od 40 programa hvata samo 10! ja sam došao dozaključka da samsung pošto je mali tv ima slabi prijamnik u sebi za razliku od quadra, pa ako postoji netko tko bi mi mogao pomoći i savjetuje kaj bi se trebalo napraviti....! hvala :)