Ma jeli ovo naša NovaTV prešla na 16:9?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
DA.
Aj neka. To mi je bila jedina zamjerka Novoj. Zbogom HRT
Vec vidim, pola stvari ce bit razvuceno horizontalno pa cu morat rucno prebacivat na 4:3 da ne gledam spljoštene face ko na rtl 2...
Vec vidim, pola stvari ce bit razvuceno horizontalno pa cu morat rucno prebacivat na 4:3 da ne gledam spljoštene face ko na rtl 2...
a najbolje onda da ostanemo na 4:3 formatu do početka 22. stoljeća
A recimo da izgleda jesu valjda, no nisu baš narihtali nišanske sprave za 16-9 format.
Ako imaš original materijal snimljen u 16-9, onda nema problema video če pokrit cijeli 16-9 TV ekran ili monitor.Eto recimo ova domača serija jel, koja se sad vrti na Novoj TV ona se na mom 16-9 monitor ne prikazuje baš kak treba jer na bokovima ima malo crnih linija. Dakle nekaj nisu kak treba podesili, ili ta domača serija nije snimljena u 16-9 formatu druge opcije nema.
Ova dole fotka je samo informacija, ili tehnikalije glede snimljenog video kojeg emitira Nova TV kaj drugo.
Aj neka. To mi je bila jedina zamjerka Novoj. Zbogom HRT
Jedina? :D Trash televizija...
A recimo da izgleda jesu valjda, no nisu baš narihtali nišanske sprave za 16-9 format.
Ako imaš original materijal snimljen u 16-9, onda nema problema video če pokrit cijeli 16-9 TV ekran ili monitor.Eto recimo ova domača serija jel, koja se sad vrti na Novoj TV ona se na mom 16-9 monitor ne prikazuje baš kak treba jer na bokovima ima malo crnih linija. Dakle nekaj nisu kak treba podesili, ili ta domača serija nije snimljena u 16-9 formatu druge opcije nema.
Ova dole fotka je samo informacija, ili tehnikalije glede snimljenog video kojeg emitira Nova TV kaj drugo.
Meni je slika skroz ok, nisu opce face rastegnute, jer sliku zoomiraju tako da je fit na 16:9 okvir. Slika je dobra i proporcije su zadrzane. Ovih crta sa strane meni nema...
Inace kad san reka da mi je to bila jedina zamjerks nisan cilja na sadrzaj koki prikazuju, nrgo sto se tice tehnike...
Meni je slika skroz ok, nisu opce face rastegnute, jer sliku zoomiraju tako da je fit na 16:9 okvir. Slika je dobra i proporcije su zadrzane. Ovih crta sa strane meni nema...
Inace kad san reka da mi je to bila jedina zamjerks nisan cilja na sadrzaj koki prikazuju, nrgo sto se tice tehnike...
Kod tebe crta sastrane nema, jel tvoj klasičan TV ravuče sliku na cijeli ekran jer je večina današnjih TV-a podešena na taj način po defoltu.Ja ne gledam Novu TV preko klasičnog TV-a, več preko TV kartice u kompu koja je podešana da prikazuje Aspect Ratio kao Original prema signalu videa koji dobiva izvana.Zato je ona domača serija kod mene imala tanke crne crte na bokovima jer ja to vidim kao original prikaz slike. Iako je to na papiru 16-9 ali zapravo baš i nije,(jer serija nije snimljena uu 16-9) pa onda slika ne pokriva cijeli ekran kad imaš original izvor signala i to je to.
Eto sad trenutno na Nova TV ide turska turbo sapunasta serija koja je normalno snimljena u 16-9 formatu. Sad je kod mene moj 16-9 monitor popunjen slikom kako treba cjeli ekran dakle puni 16-9 prikaz jel.
Kod tebe crta sastrane nema, jel tvoj klasičan TV ravuče sliku na cijeli ekran jer je večina današnjih TV-a podešena na taj način po defoltu.Ja ne gledam Novu TV preko klasičnog TV-a, več preko TV kartice u kompu koja je podešana da prikazuje Aspect Ratio kao Original prema signalu videa koji dobiva izvana.Zato je ona domača serija kod mene imala tanke crne crte na bokovima jer ja to vidim kao original prikaz slike. Iako je to na papiru 16-9 ali zapravo baš i nije,(jer serija nije snimljena uu 16-9) pa onda slika ne pokriva cijeli ekran kad imaš original izvor signala i to je to.
Eto sad trenutno na Nova TV ide turska turbo sapunasta serija koja je normalno snimljena u 16-9 formatu. Sad je kod mene moj 16-9 monitor popunjen slikom kako treba cjeli ekran dakle puni 16-9 prikaz jel.
Meni nema crta ni na 4:3 ni na 16:9 televiziji, ni kad gledam preko tv kartice... Al dobro mozda meni to sve automatski podeseno, ko zna... Ali oni su onu seriju zumirali tako da bude fit u 16:9 okvir, tako da slika trebala bit ko da je serija u originalu snimana u 16:9.
Evo ja baš jučer krenio do bake,upalim TV,kad ono NOVA TV U 16:9. Moram priznati da ljepše izgleda,pogotovo kad filmove gledam,pogotovo one iz 90-ih gdje im je slika 4:3. Sad napokon ne moram cijelo vrijeme tipkati po daljinskom kad je neki film u 4:3. Hvala ti Bože
Evo ja baš jučer krenio do bake,upalim TV,kad ono NOVA TV U 16:9. Moram priznati da ljepše izgleda,pogotovo kad filmove gledam,pogotovo one iz 90-ih gdje im je slika 4:3. Sad napokon ne moram cijelo vrijeme tipkati po daljinskom kad je neki film u 4:3. Hvala ti Bože
Ne možeš ti izvorni film 4-3 formata, okvirno prebacit u 16-9 i da to izgleda dobro to je sranje bez greške.Ono šta kod nas znaju radit u praksi RTL recimo pa i neki drugi, to je da određeni 4-3 film ili sadržaj razvuku na puni 16-9 ekran no to ne valja ništa u tom je poanta.
Nema tu puno mudrovanja jel, video sadržaj se mora gledat u izvornom formatu bez razvlačenja i zumiranja na puno 16-9 ekran.
- ako imaš izvorni 4-3 video onda ga tako i gledaš, sve ostalo kao razvlačenje i zumiranje 4-3 videa da se pokrije 16-9 ekran je sranje
- ako gledaš neki film u filmskom širokoekranskom formatu kao 2.35:1 ili nešto slično, na 16-9 ekranu gore i dole imat češ crne linije i tako to mora bit bez greške. Ne smiješ tu ništa zumirat na puni 16-9 ekran, jer onda izgubiš vidno polje po širini i to ne valja nikako.Eto ti dole finog primjera u praksi, Rambo dakle on je izvorno snimljen u filmskom 2.35:1 formatu i kad se ispravno prikazuje na 16-9 ekranu moraju bit gore i dole crne linije.Ali to kod nas nečeš gotovo nikad vidit u praksi, bilo na RTL ili Nova TV to oni ne rade več zumiraju filmski format 2.35:1 na puni 16-9 ekran a to nikak nije dobro.Inače ja sam znal vidit baš taj filmski široki format sa gore i dole crnim linijama, kad su pustili neki film na TV Net pa čak i par puta na Z1 dakle može se itekak no zakaj to ne radi RTL ili Nova TV pitaj njih.Dakle primjer prva slika ispod to je Rambo i njegove original filmske tenikalije. Druga slika je snimka Ramba sa RTL-a jel, i šta piše u tehnikalijama 16-9 format ali fučkaj ga Rambo nije snimljen u 16-9 formatu kaj ne. No RTL svejedno fino zumira 2.35:1 format, onako usput na cjeli 16-9 ekran a to nikak nije dobro bez greške.
Gledam jedan dan na domi(doma je od nove) našu malu kliniku i nemam pojma što oni rade sa tim 4:3 formatom. Na početku serije slika je bila normalna 4:3, ali nakon reklama falilo je slike na krajevima i svu su je razvukli. Oni su je tako da slika nije cijela stala u ekran. Evo vam primjer:
Da,znam to. Oni to ipak rade zbog kvalitete filma da ne zgade sliku. Ja se sjećam još da je jedan film pod imenom "Smrtonosna zona" (a hvala Bogu ima ih milijun koji su prevedeni pod tim imenom),film iz 1993,4:3 format,ima neku odvratnu zelenu crtu ispod slike. Ta se crta može primjetiti jedino kada baš prebaciš u 16:9 format,a tu mogućnost imaju neki televizori. Ja imam televizor koji je star jedno desetak godina,a tada su se još proizvodili televizori koji nisu bili 16:9
Gledam jedan dan na domi(doma je od nove) našu malu kliniku i nemam pojma što oni rade sa tim 4:3 formatom. Na početku serije slika je bila normalna 4:3, ali nakon reklama falilo je slike na krajevima i svu su je razvukli. Oni su je tako da slika nije cijela stala u ekran. Evo vam primjer:
To sam primjetio. Doma TV cijelo vrijeme jebe tu sliku,pa jedno vrijeme bude 16:9,a poslije se prebaci na 4:3!