Pa da. A na koju izvedbu si ti mislio kad si spomenuo da razmatraš betonski s crijepom?
Nisi me dobro shvatio 
Meni su opcije
2. Kosi krov na 2 vode
Pa da. A na koju izvedbu si ti mislio kad si spomenuo da razmatraš betonski s crijepom?
Nisi me dobro shvatio 
Meni su opcije
2. Kosi krov na 2 vode
Ok, ali napisao si citiram: "Što se tiče kosog krova na 2 vode, i on mi je opcija ali tu nisam siguran da li da bude betonski sa crijepom ili samo grede + izolacija i crijep."
Ok, ali napisao si citiram: "Što se tiče kosog krova na 2 vode, i on mi je opcija ali tu nisam siguran da li da bude betonski sa crijepom ili samo grede + izolacija i crijep."
Pa kad bih isao na kosi krov, tu imam te 2 podopcije, ne mora biti betonski s crijepom, mogu biti grede i crijep. Uglavnom to su te dileme, pa ako netko ima neki savjet...
A opet sve ovisi o tvojim mogućnostima i željama, kako se radi o adaptaciji, moje mišljenje je kosi krov, grede i crijep (ili možeš razmisliti o limu tipa Gerard ili slično). Ako ideš na betonirani krov, pitanje je kakvi su postojeći temelji i mogu li izdržati novo opterećenje, a za ravni krov meni se osobno ne dopada, a sad hoće li procuriti ili ne, to ne znam.
Novogradnja je sva u betonu jer se najbrže-najjeftinije izvodi. Izvode se nagibi i hidroizolacija koja bi se u principu trebala mijenjati svakih 10 godina.
Ako ti je kuća starija, ako nemaš dokumentaciju o izvedenim elementima i ako su ti zidovi opečni ne savjetujem da ideš na opciju teške betonske ploče na vrhu konstrukcije. U prijevodu, trebamo više info o postojećem objektu. Gdje se nalazi kuća?
Novogradnja je sva u betonu jer se najbrže-najjeftinije izvodi. Izvode se nagibi i hidroizolacija koja bi se u principu trebala mijenjati svakih 10 godina.
Ako ti je kuća starija, ako nemaš dokumentaciju o izvedenim elementima i ako su ti zidovi opečni ne savjetujem da ideš na opciju teške betonske ploče na vrhu konstrukcije. U prijevodu, trebamo više info o postojećem objektu. Gdje se nalazi kuća?
Kuća je u Dalmaciji, kvalitetna je gradnja i statičar odobrava sve opcije za kat.
Iskreno, nisi puno rekao. Ajde javi se u box ako želiš da popričamo o tome jer ću zaspammati potpitanjima da tu krenemo.
Kakva je to hidroizolocija koja se mijenja svakih 10 godina?
Tako to ide po PS-u, u praksi nije tako jer to naravno košta. Svaka trgovina, šoping centar, poslovna zgrada mijenja pri isteku tih 10g koliko jamči proizvođač. Na stambenim objektima se treba svakih 5 (barem 10) godina provjeriti i sanirati. To se zove održavanje zgrade, HI je potrošni materijal na koji djeluju vanjski utjecaji
Gluposti... Hidroizolacija, kao i ostali dijelovi konstrukcije koji su teže dostupni se izvode da nemaju roka trajanja. To što ti garancija pokriva neki vremenski raspon je samo neki zakonom propisani minimum kojeg proizvođač mora dati odnosno ograđivanje proizvođača jer je dosta varijabli koje mogu na duži vremenski rok prouzročiti štetu na sustavu, a koje nisu u kontroli proizvođača sustava hidroizolacije. Npr. nepravilno izvedeni ostali dijelovi kao armatura koja zna "probosti" izolaciju, nepravilni ili premali spojevi kod varenja, nepravilno izvedeni padovi, loša podloga, rad na previsokim/preniskim temeperaturama kod ugradnje itd... A dokazati taj nemar ili grešku drugih kad hidroizolacija popusti je veliki "pain in the ass".
Naravno da se kasnije pravilno održavanje podrazumijeva. Ali da će netko kopati ponovo temelje kako bi ponovo izveo hidroizolaciju temelja nakon što istekne garancija je glupost i u praksi neostvariva. Slično vrijedi i za hidroizolacije ravnih krovova. Jednom kad se ugradi na nekakvu podlogu i na hidroizolaciju se (pravilno) izvedu svi potrebni slojevi koji između ostalog služe i kao zaštita hidroizolacije (XPS, druge folije, slojevi šljunka /betona u padu, keramike, deckinga i slično) tu ostaju dok se zgrada ili dio zgrade ne ošteti, rekonstruira ili ne ruši.
Daj molim te link na upute nekog proizvođača gdje se navodi tih 10 godina, da se mijenja?
Gluposti... Hidroizolacija, kao i ostali dijelovi konstrukcije koji su teže dostupni se izvode da nemaju roka trajanja.
Imaju rok trajanja, ako se ne varam, zakonski projektirani rok građevine mora biti minimalno 50 godina, pa tako i materijali moraju biti prilagođeni tome.
Stavi žbuku ka čovik na kuću. Na zgradu stavi prani kamen il fasadu ciglu.
Prije je bilo bolje.
Stavi žbuku ka čovik na kuću. Na zgradu stavi prani kamen il fasadu ciglu.
Prije je bilo bolje.
A da, "prije je bilo bolje" — naravno, kad su ljudi stavljali salonitne ploče i udisali azbest jer je to tada bio "materijal budućnosti".
Ili kad se temelj mazao katranom iz bačve jer "tako su svi radili", pa danas imaš vlagu do stropa i zidove koji se ljušte kao osunčana koža u kolovozu.
Nekad se zidalo bez hidroizolacije, bez armature, bez prave ventilacije — i naravno da su te kuće "trajale", jer nitko nije imao pojma koliko su zapravo loše dok se ne sruše ili ne pojavi gljivica po pola zida.
Danas, kad se poštuju pravila struke, koristi kvalitetna hidroizolacija, toplinska zaštita i sustavi koji dišu, kuća stvarno traje i ne postaje spomenik vlazi.
Problem nije u modernoj gradnji, nego u onima koji misle da je "dovoljno stavit žbuku ka čovik" i "prani kamen za izgled"(koji se ujedno stavlja samo na grobne okvire)
.
To su isti oni što danas fušare pod krinkom "iskustva".
Moderna gradnja, kad se radi kako treba, nema veze s fušom, nego s dugotrajnošću, uštedom energije i zdravim životom. A to je malo više od onog "prije je bilo bolje", zar ne?
Zgrada je projektirana na 50 godina što uključuje redovito održavanje, ne baci se u prostor i tako stoji 50 godina.
Ako vas zanima garancija na materijal i ugradnju slobodno šaljite upite u Siku, Rofix i slično pa vidite garantne uvjete i rokove.
Hidroizolacija se "troši" i sa svim navedenim slojevima (neće sve što si naveo spriječiti promjene u vlazi zraka i temperaturi) , naravno manje nego da ih nema. U pravilu ih vjeruj mi na objektima nema. Često je samo sloj šljunka, a zamjena sloja nije toliki pain in the ass, hilticom i pajserom se skine stara, opere i nanese se novi sloj. Doslovno svaki Lidl radi tu zamjenu svakih 10 godina.
Što se temelja tiče, postoji više metoda sanacije i izvedbe nove hidroizolacije. Osim toga izvodi se prekid kapilarne vlage, prouči, izvodi se na ogromnom broju objekata.
Mislim, ja vas ne tjeram da radite kako vi to želite, a stanje kuća i zgrada u HR govori više nego što ću ja ikad napisati.
Ja znam što stoji iza mog žiga i što je ispravno, pa to podijelim tu u dobroj volji, međutim kad je građevina u pitanju svi sve znaju i onaj koji zamješa mort i složi dvije cigle je odjednom mag.ing. tako da 
Pa dobro, daj primjer za neki Sikin proizvod za hidroizoloaciju gdje piše da se mijenja nakon 10 godina.
Zgrada je projektirana na 50 godina što uključuje redovito održavanje, ne baci se u prostor i tako stoji 50 godina.
Ako vas zanima garancija na materijal i ugradnju slobodno šaljite upite u Siku, Rofix i slično pa vidite garantne uvjete i rokove.
Ovo nema nikakvog smisla, pa ne mijenjaš ni auto ili TV čim im istekne garancija.
Garancija i vijek trajanja nisu jedna te ista stvar.
Hidroizolacija se "troši" i sa svim navedenim slojevima (neće sve što si naveo spriječiti promjene u vlazi zraka i temperaturi) , naravno manje nego da ih nema. U pravilu ih vjeruj mi na objektima nema. Često je samo sloj šljunka, a zamjena sloja nije toliki pain in the ass, hilticom i pajserom se skine stara, opere i nanese se novi sloj. Doslovno svaki Lidl radi tu zamjenu svakih 10 godina.
Što se temelja tiče, postoji više metoda sanacije i izvedbe nove hidroizolacije. Osim toga izvodi se prekid kapilarne vlage, prouči, izvodi se na ogromnom broju objekata.
Mislim, ja vas ne tjeram da radite kako vi to želite, a stanje kuća i zgrada u HR govori više nego što ću ja ikad napisati.
Ja znam što stoji iza mog žiga i što je ispravno, pa to podijelim tu u dobroj volji, međutim kad je građevina u pitanju svi sve znaju i onaj koji zamješa mort i složi dvije cigle je odjednom mag.ing. tako da 
Naravno da postoje metode sanacije konstrukcija, kao i redoviti pregledi i održavanja. Kod nas se to uvelike ne provodi i tu leži dobar dio problema. U praksi ne znam niti jednu zgradu kod koje bi se išlo u preventivno mijenjanje hidroizolacije jer je prošlo 10, 15 ili 20 godina, a da se ne radi neki drugi oblik rekonstrukcije. Ovo za Lidl prvi put čujem...
S druge strane, nije isto mijenjati završni sloj na ravnom krovu kad se radi o PVC / TPO folijama pa ju se lako "počupa" i zamijeni ili kad se radi o nekoj HI traci koja je ukopana ispod podruma. Kod zahtjevnijih se objekata često koriste konzervativnije metode zaštite od vlage (npr kombinacija dobre drenaže, višeslojnih vanjskih HI folija i vodonepropusnog betona) upravo zato jer nije predviđeno da se ponovo kopa ili krpa taj dio koji je teško dostupan.
Dobar sustav hidroizolacije uvijek počiva na načelima dobrog projektiranja koji predviđa primarne i sekundarne, a često i tercijarne sustve odvodnje vode tako da ako jedan sustav zakaže ostali mogu pokupit ili zadržati vodu. I ovo na kraju da je danas svatko mag.ing. se apsolutno slažem. Problem je i što su takvi sveznalice često najglasniji.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS