Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.053
|
čitano: 8.392.579
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Bodybuilding - od početnika do naprednih

Meni je kreatin top. 1.5kg na vagi na benchu poprilicna razlika naspram kad nisam uzimao. Prije 5 tjedana 100kg 4 puta a max je bio 110, jučer 100kg x 7 puta max 120. 

Taman mi je jučer bilo 8mj kako treniram bez prekida. Kad sam došao u gym jedva sam 50kg mogao dići nekoliko puta. Mislim jebeš kilaže i to sve ali čisto za neku usporedbu da znaš na čemu si pa jednom mjesečno probaš svoj max. Kreatin je jeftin i odličan ali više ga smisla ima uzimati kad si već u nekom treningu i napredak je sporiji.

15 godina
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih
Eric Prydz kaže...
Genoxxx kaže...
Eric Prydz kaže...

Ništa ne fali, ali svaka pomoć je dobrodošla. 😉

Daleko od toga da sam opterećen, svakako ne računam na brze nerealne rezultate, ali ako nešto uzimam, volim znati što me čeka.

Imam neke manje do umjerene upale, je li to realnost i vas što dugo godina idete u gym?

Kako godine prolaze one su sve jače 😁 to je normalno, zato je vrlo važno imati dovoljno odmora između treninga, ja radim srijeda pull, petak noge i nedjelja push... Ako radim primjerice nedjelja pull pa utorak push osjetim da to nije optimalno (pogotovo kad krenem sa zagrijavanjem) i slabije odradim trening

A što se tiče težine i jačine, mani se tih kojekakvih gluposti koje poprilično koštaju a kakve posljedice ostavljaju je upitno... Ono što ti treba je kofein ako ne piješ kavu (ili guarana), zdrava hrana i voda, ostalo će doći sa vremenom i rezultati će ti biti bolji kad znaš da si ih potpuno prirodno postigao svojim trudom

Upale mišića onda spadaju u "stvari koje vam nitko neće reći kada krenete u teretanu!!!" xD

Dugogodišnji vježbači o tome vjerojatno ne razmišljaju, ali meni koji sam izuzetno fizički aktivan otkad znam za sebe i nisam imao takvih problema je itekako novost.

Ne, bio si aktivan, ali nisi bio ovako aktivan. Upale su normalan proces i nakon 10 god treninga ima dana da se upalim ko šibica i ginem na poslu, pa me netko pita šta ti to treba hehe

al eto, treba, i neka ih, iako nemoj mislit dfa jaka upala znači da si napravio jako dobar trening ili da rasteš brže.

Jednostavno je proces i dio procesa izgradnje mišićne mase.

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
14 godina

Upala moze biti dobar pokazatelj da je trening bio stimulativan, ali ne mora biti

Tipa drzis se programa i radis progresiju, imas upalu - trening je bio dobar

Tipa ne drzis se programa nego radis random kako ti dodje (sto ne preporucujem) imas upalu - ne znaci nista, vjerojatno je samo zbog promjene vjezbe, ne znaci da si napravio optimalni stimulans za hipetrofiju

Upalu mozes dobiti i da kopas bastu, cijepas drva, hodas duze.. da li to znaci da si potaknuo misice na rast? 

10 godina
Postoji li neka krema koja ublaži izgled crvenih strija, a da zapravo djeluje?

12 godina
Veliki Brat kaže...

Razlog za max. 2g/kg su mogući zdravstverni problemi, te ako se ide na tako veliku količinu treba piti puno tekućine (i to baš diuretika, tipa voda ili čaj), kako bi bubrezi čim više radili i izbacivali nusprodukte. U suprotnom riskiraš oštećenje bubrega, a ako se ne reagira na vrijeme ostaju trajni problemi.

Nebuloze

15 godina
MedO1337 kaže...
Postoji li neka krema koja ublaži izgled crvenih strija, a da zapravo djeluje?

Trudnice koriste maslinovo ulje za strije pa probaj sa njim

17 godina
steelman kaže...

Nebuloze

Sve pet, osobno ionako pijem dosta vode jer mislim da je to dobro.

U Andyevu obranu, taj dio o bolesti bubrega nisam pročitao kod njega (ne mogu se sad sjetiti izvora), nego količine.

I dalje ostaje preporuka da se 2g/kg ne premašuje, iako ne vidim nigdje neki konkretniji razlog zašto, radi li se o nekoj opasnosti (tipa sve je lijek ili otrov, ovisno o količini) ili jednostavno balansu unosa makronutrijenata.

EDIT:

Ovo me baš zainteresiralo, jer to nisu stvari za igrati se i olako ljudima davati savjete. Uglavnom, Nippard je u svom videu malo površan.

Na Mayo clinic site-u kažu:

For most healthy people, a high-protein diet generally doesn’t hurt when followed for a short time. Such diets may help with weight loss by making you feel fuller.
But many health issues may happen if you follow a high-protein diet for a long time. And researchers are still studying the long-term risks of high-protein diets that limit carbohydrates (carbs).

Članak s werywellfit:

Alarmingly, the BUN reached the abnormal range when the student athletes ate the high protein diet. Their urine was also more concentrated, which is a sign of dehydration.

I na kraju livestrong (za studije pročitati cijeli članak):

If you're taking in a lot of protein — somewhere around the recommended upper limit of 1.6 grams per kilogram of body weight — you'd benefit from additional fluids, whether that protein is coming from whole foods or protein powder.

Moj konačan zaključak bi bio da je Nippard u pravu, ali površan, jer visok udio proteina u prehrani nije sam po sebi loš, ali traži pažnje i to upravo u smislu većeg unosa tekućine (za ljude sa zdravim bubrezima) ili ne tako visoki nivoi unosa proteina i svakako medicinsko savjetovanje za ljude s bolesnim bubrezima.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.6.2023 11:00 (Veliki Brat).
15 godina

Pijte mlijeko, ima proteina i pruža bolju hidrataciju od vode. Kroz dan se lako popije litra i ostalo se unese hranom 

15 godina

au kad te sad rasture ovi da je mlijeko štetno

16 godina

Nema mi većeg gušta nego složiti protein shake s mlijekom navečer nakon treninga :) Sporije se razgrađuje preko noći.

It is always darkest just before the dawn.
15 godina
mrsmith kaže...

Nema mi većeg gušta nego složiti protein shake s mlijekom navečer nakon treninga :) Sporije se razgrađuje preko noći.

ajme ajme pa ne moraš s vodom radi brže apsorpcije mlijeko je lošem za tebe ne miješa se dobro i nezdravo je ima kalorije ajme

14 godina

A ja sve gledam kako bi kupio parcelu od susjeda do sebe, da nabavim kravu za mlijeko koliko se bombardiram s tom predivnom bijelom tekućinom :)

Know your limits.
15 godina
guls kaže...

A ja sve gledam kako bi kupio parcelu od susjeda do sebe, da nabavim kravu za mlijeko koliko se bombardiram s tom predivnom bijelom tekućinom :)

:)

3 godine
protjeran

Mlijeko ili jogurt, što je "bolje" u ovom slučaju?

14 godina
mrsmith kaže...

haha komedijas ?

14 godina
Veliki Brat kaže...
steelman kaže...

Nebuloze

Sve pet, osobno ionako pijem dosta vode jer mislim da je to dobro.

U Andyevu obranu, taj dio o bolesti bubrega nisam pročitao kod njega (ne mogu se sad sjetiti izvora), nego količine.

I dalje ostaje preporuka da se 2g/kg ne premašuje, iako ne vidim nigdje neki konkretniji razlog zašto, radi li se o nekoj opasnosti (tipa sve je lijek ili otrov, ovisno o količini) ili jednostavno balansu unosa makronutrijenata.

EDIT:

Ovo me baš zainteresiralo, jer to nisu stvari za igrati se i olako ljudima davati savjete. Uglavnom, Nippard je u svom videu malo površan.

Na Mayo clinic site-u kažu:

For most healthy people, a high-protein diet generally doesn’t hurt when followed for a short time. Such diets may help with weight loss by making you feel fuller.
But many health issues may happen if you follow a high-protein diet for a long time. And researchers are still studying the long-term risks of high-protein diets that limit carbohydrates (carbs).

Članak s werywellfit:

Alarmingly, the BUN reached the abnormal range when the student athletes ate the high protein diet. Their urine was also more concentrated, which is a sign of dehydration.

I na kraju livestrong (za studije pročitati cijeli članak):

If you're taking in a lot of protein — somewhere around the recommended upper limit of 1.6 grams per kilogram of body weight — you'd benefit from additional fluids, whether that protein is coming from whole foods or protein powder.

Moj konačan zaključak bi bio da je Nippard u pravu, ali površan, jer visok udio proteina u prehrani nije sam po sebi loš, ali traži pažnje i to upravo u smislu većeg unosa tekućine (za ljude sa zdravim bubrezima) ili ne tako visoki nivoi unosa proteina i svakako medicinsko savjetovanje za ljude s bolesnim bubrezima.

tko je rekao da je stetan? veci je problem sto neces imati benefita (a protein je skup makros), plus sto ces vise benefita imati s vecim unosom UH i masti nego s proteinom

14 godina
SaintGriz kaže...

u kojem "ovom"

3 godine
protjeran
exer1234 kaže...
SaintGriz kaže...

u kojem "ovom"

Pa nismo u temi o pravljenju kolača

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.6.2023 10:37 (SaintGriz).
16 godina
exer1234 kaže...
mrsmith kaže...

haha komedijas ?

Zašto? :) Super ozbiljan sam. Godinama uzimam proteine s mlijekom, meni odgovara - a nikad lean-iji 

Kad probam onu mućku s vodom, povraća mi se. Jedino što pijem s vodom su kreatin/pw.

7 godina

Ma pusti, ne hranite trola :) Bilo je već diskusija o tom korisniku, svakom ozbiljnom je na blok listi, lakši je život bez čitanja offtopica i provokacija :)

Mlijeko je super, produljuje vrijeme probave. Zobene s vodom ako ih jedem sat-dva prije treninga, a s mlijekom ako hoću dulje bit sit

Sa wheyem isto tako 

11 godina
mrsmith kaže...
exer1234 kaže...
mrsmith kaže...

haha komedijas ?

Zašto? :) Super ozbiljan sam. Godinama uzimam proteine s mlijekom, meni odgovara - a nikad lean-iji 

Kad probam onu mućku s vodom, povraća mi se. Jedino što pijem s vodom su kreatin/pw.

Kreatin je još bolje sa sokom, tipa 100% sok od naranče, bolje se apsorbira u prisutnosti ugljikohidrata, jer sok ima prirodnog šećera pa zbog inzulina puno više kreatina se apsorbira nego samo sa vodom, imaju neka istraživanja tipa na 5g kreatina pola propadne sa vodom jer se ne stigne apsorbirati dok sa sokom 90% se apsorbira... Ali otom potom. Ugl ako paziš na prehranu i ne piješ sokove ove gdje ima dodanog šećera, ja sebi kupim 100% sok od naranče, je malo skuplji ali nema veze. 

Whey uvijek sa mlijekom rokam i nema finijeg od toga. Ujutro 100g zobenih 30g wheya 250ml mlijeka, banana nakon toga i 5 sati na poslu ni ne pomislim na hranu koliko daje osjećaj sitosti. Prije nekoliko godina kad nisam pazio šta jedem, pojedem čokolino ujutro, gladan nakon sat vremena kao vuk. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.6.2023 10:50 (BeLLicus).
17 godina
BeLLicus kaže...

5 sati na poslu ni ne pomislim na hranu koliko daje osjećaj sitosti.

Nemam taj problem. Evo od nedavno prešao u cut fazu, zadnji obrok mi je u 20h, prvi u 14h. interesantno, lakše mi je podnijeti skroz prazan želudac, nego poluprazan - kad pojedem manji obrok, onda me samo vuče da nešto grickam...

Gledam te!
7 godina
Veliki Brat kaže...
BeLLicus kaže...

5 sati na poslu ni ne pomislim na hranu koliko daje osjećaj sitosti.

Nemam taj problem. Evo od nedavno prešao u cut fazu, zadnji obrok mi je u 20h, prvi u 14h. interesantno, lakše mi je podnijeti skroz prazan želudac, nego poluprazan - kad pojedem manji obrok, onda me samo vuče da nešto grickam...

Isto ovdje

čak sam skužio ako pojedem kasno (tipa iza 22), gladniji sam ujutro nego da je zadnji obrok bio ranije, oko 19-20

16 godina
BeLLicus kaže...
Kreatin je još bolje sa sokom, tipa 100% sok od naranče, bolje se apsorbira u prisutnosti ugljikohidrata, jer sok ima prirodnog šećera pa zbog inzulina puno više kreatina se apsorbira nego samo sa vodom, imaju neka istraživanja tipa na 5g kreatina pola propadne sa vodom jer se ne stigne apsorbirati dok sa sokom 90% se apsorbira... Ali otom potom. Ugl ako paziš na prehranu i ne piješ sokove ove gdje ima dodanog šećera, ja sebi kupim 100% sok od naranče, je malo skuplji ali nema veze. 

Zanimljivo :) Hvala na info.

Inace ne pijem sokove uopce, nikakve, pa se nisam nikada sjetio toga.

Trenutno sam u laganoj cut fazi, (1.90m, 100kg), da spustim na 96-97kg i odlicno. Taman da se six pack malo vise izbaci za ljeto, iako je i sada ok 

5 godina

Ima li smisla uzimati riblje ulje u tabletama ako skoro svaki dan pojedem 150g tunjevine (u sunc. ulju/vlastitom soku, ako je od važnosti)?

17 godina
Eric Prydz kaže...

Ima li smisla uzimati riblje ulje u tabletama ako skoro svaki dan pojedem 150g tunjevine (u sunc. ulju/vlastitom soku, ako je od važnosti)?

Po meni isplativije i zdravije bi ti bilo uzimati te Omega kapsule, tunjevina je riba koja sadrži najviši postotak žive u sebi pa ju nije preporučljivo konzumirati na dnevnoj bazi.

15 godina
Eric Prydz kaže...

pa tuna nema ništa masti, pogledaj sastav na konzervi u vlastitom soku..

14 godina
mrsmith kaže...
exer1234 kaže...
mrsmith kaže...

haha komedijas ?

Nisam trol, i nisi me shvatio.. Zasto ti je bitno da malo produzis vrijeme probave? mislim, ok je u teoriji, ali u praksi nema razlike... 

naravno da nema veze mlijeko ili voda sto se tice "leanosti" zato sto na to utjece kalorijski unos

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.6.2023 15:19 (exer1234).
14 godina
SaintGriz kaže...
exer1234 kaže...
SaintGriz kaže...

u kojem "ovom"

Pa nismo u temi o pravljenju kolača

Pa vidi, ne znam bas da li s jogurtom mozes napraviti shake, previse je gust. ali probaj

14 godina
BeLLicus kaže...
mrsmith kaže...
exer1234 kaže...
mrsmith kaže...

haha komedijas ?

Whey uvijek sa mlijekom rokam i nema finijeg od toga. Ujutro 100g zobenih 30g wheya 250ml mlijeka, banana nakon toga i 5 sati na poslu ni ne pomislim na hranu koliko daje osjećaj sitosti. Prije nekoliko godina kad nisam pazio šta jedem, pojedem čokolino ujutro, gladan nakon sat vremena kao vuk. 

Moze li link za tu studiju? hvala unaprijed

Btw to sto nisi gladan je zbog zobenih vs cokolino,  jer su puni vlakana, a ne zbog mlijeka

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.6.2023 15:11 (exer1234).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice