Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.053
|
čitano: 8.391.637
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Bodybuilding - od početnika do naprednih

Složio gym doma i nađe se vremena za trening.

Bez žene da pričuva dijete ništa, ali stalno si tako uskačemo i kombiniramo pa guramo nekako.

Know your limits.
14 godina
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih
Vratio sma se u teretanu nakon dosta vremena (zdebljao sam se kao krmača), obavio laparaskopsku operaciju umbiliklane hernije prije koju godinu. Doktor je naravno nešto malo sfušao tako da sad oko pupka osjećam laganu bol kad pritišćem prstima.
Pretpostavljam da bi mi pomogao nekakvi elastični pojas, ali sve što sam izguglao su pojasi za mršavljenje i pojasi za lumbalni dio kralježnice.
Imate li kakav savjet, slušam...
11 godina

Malo treninga na šipkama. U gymu postaje zagušljivo, kako je krenulo toplije vrijeme. Kako vam se čine moja leđa? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.6.2023 22:11 (BeLLicus).
14 godina

u rangu Colemana

5 godina

Kada se računa dnevnu unos potrebnih g proteina, računa li se tipa 1,4 - 2,2 g proteina po ukupnoj tjelesnoj masi ili se od ukupne tjelesne mase oduzme postotak b.f. pomnoženo s 1,4 - 2,2 g P?

17 godina
Eric Prydz kaže...

Kada se računa dnevnu unos potrebnih g proteina, računa li se tipa 1,4 - 2,2 g proteina po ukupnoj tjelesnoj masi ili se od ukupne tjelesne mase oduzme postotak b.f. pomnoženo s 1,4 - 2,2 g P?

Po svemu što sam čitao, ide do max. 2g proteina po kg ciljane čiste (lean) mase. Osim ako si profi sportaš, ali onda imaš nekoga tko o tome brine za tebe...

Razlog za max. 2g/kg su mogući zdravstverni problemi, te ako se ide na tako veliku količinu treba piti puno tekućine (i to baš diuretika, tipa voda ili čaj), kako bi bubrezi čim više radili i izbacivali nusprodukte. U suprotnom riskiraš oštećenje bubrega, a ako se ne reagira na vrijeme ostaju trajni problemi.

Inače je 0.8-1 g/kg ciljane lean mase za održavanje, a 1.2 do 1.5 g/kg za rekreativce. Ovih do 2.2 g/kg za koje ti pitaš bi po tome bilo za ukupnu masu, a i to kao stvarno gornja granica

E sad, ja sam tako čitao iz izvora (Ripped body) koji mi se pokazao dobar i korektan. Kod Andya sam to prvo pročitao, kasnije s više strana potvrdio. Pa ako su lagali mene...

Gledam te!
15 godina
Eric Prydz kaže...

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
5 godina

Moj cilj nije ni bio ta gornja granica od 2,2 g P, raspon koji sam naveo je ono što sam pročitao da se spominje.

S obzirom na moju ukupnu tjelesnu težinu i b.f., koju god računicu uzeo, razlika će biti 10ak g P dnevno što nije neka brojka, ali me zanimalo pri računanju uzima li se lean masa ili ukupna tjelesna težina.

Kako sam tek počeo, trenutno sam negdje između 1,2 g i 1,6 g dnevno, ovisi o danu ali se trudim da ne padnem ispod 1,2 g.

7 godina

Računa se po lean masi. Nippard ima dobre videe na tu temu, većinom je 1.5g dovoljno, više od toga ako si u deficitu ili profić

14 godina
Eric Prydz kaže...

Ovisi od unosa, ako unosis samo 1.4 onda bih racunao cijelu tezinu, ako unosis 2.2 onda mozes samo bezmasnu 

14 godina
fila2208 kaže...
Eric Prydz kaže...

zapratite ovog lika, i nipparda, i vise vam nista ne treba od izvora KVALITETNIH informacija

5 godina

Pitanje o kreatinu:

Piše se o povećanom unosu vode u organizam, vidim i po 4-5 litara vode dnevno. Računaju li se tu i druge tekućine? Primjerice, mislim da dnevno puknem oko 1l mlijeka, zero sugar pića, računa li se npr. sok?

8 godina
Nemam baš neki odgovor na to, ali iz nekog osobnog iskustva, kreatin najbolje djeluje s vodom. Sokovi, pogotovo oni "bez šećera" ti ne trebaju, jer iako možda nemaju šećera, imaju pun k drugih gluposti.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.6.2023 18:12 (robogo).
14 godina

Los odgovor od lika iznad mene

Dobar odgovor:

Svaka tekucina koju unosis u sebe se racuna,

ne boj se sokova bez kalorija, iako u sebi imaju drugih stvari koje se promoviraju kao stetne, to uopce nije istina.

Naravno u normalnim kolicinama (ali nenormalne kolicine je i tesko fizicki unijeti u sebe, tako da nemas brige)

Sto se tice kreatina, opet netocan odgovor. Kreatin ne djeluje instant, tako da opet nije bitno. Bitno je da unosis tekucinu... 

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.6.2023 21:26 (exer1234).
17 godina
exer1234 kaže...

Naravno u normalnim kolicinama (ali nenormalne kolicine je i tesko fizicki unijeti u sebe, tako da nemas brige)

Ja bih samo dodao:

1. Da ne unosis vise od 1 litre vode na sat

2. Da voda zapravo uopce ne hidratizira dobro kao mlijeko (citaj: s manje mlijeka mozes postici isti efekt hidratacije kao s vise vode. Koliko manje/vise? Jbga, ne znam).

Postoje tekucine koje su diuretici (tjeraju vodu van iz organizma) kao cajevi (neki, ne svi) ili pivo (zapravo opcenito alkohol). Jedini problem s mlijekom je sto ima puno kalorija. Mozda bi kokosova voda bila idealna...

Gledam te!
11 godina
Veliki Brat kaže...
exer1234 kaže...

Ja bih samo dodao:

1. Da ne unosis vise od 1 litre vode na sat

2. Da voda zapravo uopce ne hidratizira dobro kao mlijeko (citaj: s manje mlijeka mozes postici isti efekt hidratacije kao s vise vode. Koliko manje/vise? Jbga, ne znam).

Postoje tekucine koje su diuretici (tjeraju vodu van iz organizma) kao cajevi (neki, ne svi) ili pivo (zapravo opcenito alkohol). Jedini problem s mlijekom je sto ima puno kalorija. Mozda bi kokosova voda bila idealna...

Haha više od 1 litre na sat, jel ima ljudi koji piju 1 litar vode na sat, budni smo u danu cca 14 15 sati. To bi bilo 14 litara vode 

17 godina

Ma pusti, ljudima svašta padne na pamet. Ako neće biti uz vodu neko vrijeme, popije hrpu odjednom, pa da ispuni normu... Ne mora ni piti cijeli dan i utrpati u sebe XX litara, dovoljno je samo da prebrzo popije previše.

Ja bi bez problema mogao popiti pola litre vode svakih pet minuta - i samo bi zalegao. Sjećam se one priče o ženi koja je umrla - pobjednici "Hold your wee for a Wii" natjecanja.

Gledam te!
5 godina

Onda sam na konju, što se tiče sokova bez šećera, popijem povremeno 0,25 energy bez šećera, svaki drugi ili treći dan. Alkohol i čajeve ionako ne pijem...

Koliko vremena prođe od trenutka kada počnem uzimati kreatin do prvih efekata, mene konkretno zanima povećanje snage?

14 godina

Cca mjesec dana, ovisno o načinu uzimanja, kao i o godinama, količini vode koju konzumiraš itd.

Ali ne očekuj čuda jer ćeš se razočarati.

Nećeš probujati kao Arnold niti se definirati kao Zane.

Dobit ćeš malo vode u mišićima, 0,5kg na vagi i moći ćeš dići dva ponavljanja više u benchu na istoj težini (karikiram, čisto da ti dočaram što možeš očekivati).

Know your limits.
11 godina
guls kaže...

Cca mjesec dana, ovisno o načinu uzimanja, kao i o godinama, količini vode koju konzumiraš itd.

Ali ne očekuj čuda jer ćeš se razočarati.

Nećeš probujati kao Arnold niti se definirati kao Zane.

Dobit ćeš malo vode u mišićima, 0,5kg na vagi i moći ćeš dići dva ponavljanja više u benchu na istoj težini (karikiram, čisto da ti dočaram što možeš očekivati).

U najboljem slucaju to sto si naveo ili nece nista osjetit.Ako je pocetnik ima bitnijih stvari na koje bi se trebao fokusirat,a ne oce unijet 1.5 ili 2gr proteina i koliko ce pomoc kreatin.

Origin_Steam: hrka11
5 godina

Očekivao sam malo više.. 😃

S obzirom da trenutno ne mogu dizati veliku kilažu zbog male mišićne mase, nadao sam se maloj "pomoći" kreatina u tom segmentu.

Dan po dan...

14 godina

fulao si ceo fudbal

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.6.2023 17:06 (exer1234).
11 godina
Eric Prydz kaže...

S obzirom da trenutno ne mogu dizati veliku kilažu zbog male mišićne mase, nadao sam se maloj "pomoći" kreatina u tom segmentu.

Dan po dan...

Što fali maloj težini :), podebljano je najbitnije 

10 godina
neaktivan
exer1234 kaže...

Dobar odgovor:

ne boj se sokova bez kalorija, iako u sebi imaju drugih stvari koje se promoviraju kao stetne, to uopce nije istina.

Sto se tice kreatina, opet netocan odgovor. Kreatin ne djeluje instant, tako da opet nije bitno. Bitno je da unosis tekucinu... 

Da li i se uračunava i Coca Cola zero ?

https://www.youtube.com/watch?v=1EAHz5PgHa0
5 godina

Ništa ne fali, ali svaka pomoć je dobrodošla. 😉

Daleko od toga da sam opterećen, svakako ne računam na brze nerealne rezultate, ali ako nešto uzimam, volim znati što me čeka.

Imam neke manje do umjerene upale, je li to realnost i vas što dugo godina idete u gym?

15 godina
Eric Prydz kaže...

Daleko od toga da sam opterećen, svakako ne računam na brze nerealne rezultate, ali ako nešto uzimam, volim znati što me čeka.

Imam neke manje do umjerene upale, je li to realnost i vas što dugo godina idete u gym?

Kako godine prolaze one su sve jače 😁 to je normalno, zato je vrlo važno imati dovoljno odmora između treninga, ja radim srijeda pull, petak noge i nedjelja push... Ako radim primjerice nedjelja pull pa utorak push osjetim da to nije optimalno (pogotovo kad krenem sa zagrijavanjem) i slabije odradim trening

A što se tiče težine i jačine, mani se tih kojekakvih gluposti koje poprilično koštaju a kakve posljedice ostavljaju je upitno... Ono što ti treba je kofein ako ne piješ kavu (ili guarana), zdrava hrana i voda, ostalo će doći sa vremenom i rezultati će ti biti bolji kad znaš da si ih potpuno prirodno postigao svojim trudom

14 godina
morbida kaže...
exer1234 kaže...

Dobar odgovor:

Da li i se uračunava i Coca Cola zero ?

svaka tekucina, coca cola zero je isto tekucina s okusom

14 godina
Eric Prydz kaže...

Dan po dan...

Pusti onda kreatin, fokusiraj se na unos mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda kako bi povećao unos bjelančevina, pij dovoljno vode i svaki trening idi do kraja, dok se tijelo ne počne tresti od umora.

Novce koje si mislio upucati u whey i kreatin usmjeri u domaće piceke. Vrlo brzo ćeš vidjeti rezultate. Nije to nikakva filozofija. Sretno!

Know your limits.
11 godina
guls kaže...
.. male mišićne mase..

Pusti onda kreatin, fokusiraj se na unos mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda kako bi povećao unos bjelančevina, pij dovoljno vode i svaki trening idi do kraja, dok se tijelo ne počne tresti od umora.

Novce koje si mislio upucati u whey i kreatin usmjeri u domaće piceke. Vrlo brzo ćeš vidjeti rezultate. Nije to nikakva filozofija. Sretno!

Ma nije to loše pogotovo ako nije navikao jesti dobro dođu kalorije od wheya i dodatne bjelančevine u danu. Samo kreatin kad prestaneš pit ispušeš se i ja sam osobno primjećivao kako više nema toliko vaskularnosti itd. Slično kao i kad se momci koji koriste druge supstance siđu s njih, ali u puno blažem obliku naravno.

5 godina
Genoxxx kaže...
Eric Prydz kaže...

Kako godine prolaze one su sve jače 😁 to je normalno, zato je vrlo važno imati dovoljno odmora između treninga, ja radim srijeda pull, petak noge i nedjelja push... Ako radim primjerice nedjelja pull pa utorak push osjetim da to nije optimalno (pogotovo kad krenem sa zagrijavanjem) i slabije odradim trening

A što se tiče težine i jačine, mani se tih kojekakvih gluposti koje poprilično koštaju a kakve posljedice ostavljaju je upitno... Ono što ti treba je kofein ako ne piješ kavu (ili guarana), zdrava hrana i voda, ostalo će doći sa vremenom i rezultati će ti biti bolji kad znaš da si ih potpuno prirodno postigao svojim trudom

Upale mišića onda spadaju u "stvari koje vam nitko neće reći kada krenete u teretanu!!!" xD

Dugogodišnji vježbači o tome vjerojatno ne razmišljaju, ali meni koji sam izuzetno fizički aktivan otkad znam za sebe i nisam imao takvih problema je itekako novost.

guls kaže...
Eric Prydz kaže...

Dan po dan...

Unosim proteine iz navedenih izvora svakodnevno, ali za preporučenu količinu za izgradnju mišića, nekome tko nije navikao jesti tolike količine hrane bi bez wheya to bilo tri puta teže. Moja prehrana se do sada sastojala uglavnom od UH, količinski nisam morao toliko jesti...da ne kažem žderati. Nisam se do sada loše hranio, samo sam se hranio za drugačiju vrstu sporta.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice