Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.117
|
čitano: 8.709.157
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Rast mišića i visina
overhaul kaže...

IMHO za ovakvo tijelo (desno) tip stvarno nije trebao rokati sterkane.
Plus, čini mise, on je to uzimao totalno bez informiranja i uputa?
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/may/18/healthandwellbeing.features1

Tip uzeo steroide da bi izgledao normalno,bravo majstore,taj physique se da postici u pola godine natty ako krenes skinny,i prije cak

l<l<l<l<l<l
18 godina
intexuz kaže...
overhaul kaže...

IMHO za ovakvo tijelo (desno) tip stvarno nije trebao rokati sterkane.
Plus, čini mise, on je to uzimao totalno bez informiranja i uputa?
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/may/18/healthandwellbeing.features1

Tip uzeo steroide da bi izgledao normalno,bravo majstore,taj physique se da postici u pola godine natty ako krenes skinny,i prije cak

Ma čitaj što si je luđak napravio. Mjehure u tijelu, otpalu kosu, bitch tits, nabreklu prostatu, a naručio je iz grčke iz veterinarske 
apoteke, bez uputa na engleskom. Ja neznam, da mu i plate da demonizira doping, tko bi se unakazio bez kontrole i informiranja što s čime koliko i kada...?
I ono, baš da je doslovno preko noći izgubio sav gain i snagu? Još tvrdi da je prije ciklusa bio redoviti u teretani godinama i dostigao svoj plato sa 40 kg dumbelom u svakoj ruci na benchpressu...
Da, ta slika lijevo je definitivno slika tipa koji diže redovito u teretani 80 kila u bučicama. 
E da, i kako je kreatin došao na zao glas? citat iz priče:

'Mr Davidson,' the doctor asked over the phone, 'are you on any herbal medications or' - a pause - 'bodybuilding supplements?'

'I was on creatine'

'Mr Davidson.' Another pause, followed by a heavy exhale. 'Never, ever take creatine again.'

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.7.2015 22:40 (overhaul).
18 godina
loky4i4 kaže...

koliko vježbi radite za noge ..ja radim čučnjeve,iskorak i podizanja po 4 serije x 12 , jel to dovoljno

trenutna forma 97kg/193cm

Radim 4-5 vježbi po treningu.

Naravno, naglasak na čučnju, obično 6 serija po 5-10 ponavljanja (2 lakše serije po 10x i 4 teške sa 5-8).

Onda listove 3x12-15

Onda nešto za zadnju ložu, leg curlsi, iskorak, stiff leg dl itd...

I onda opet listove te eventualno neki finisher na spravama.

Nekad znam sq i stiff leg dl u superseriji raditi, što baš brutalno bude.

Sve grupe, pa tako i noge, radim cca 2x tjedno (PPL-odmor-PPL-odmor)

I have nothing to say. Thank you and goodbye. EUNE: replik91
18 godina
Rast mišića i visina

A čuj ovog. Žao mi čovjeka... nedaj bože ikome, ali tvrdio da mu je za karcinom jetre kriva prehrana. 
Hm. http://www.24sata.hr/zdravlje/jeo-10000-kalorija-na-dan-za-misice-pa-umro-od-karcinoma-429318
Ja inače maksimalno smanjio vježbanje, odradim ponešto ali gledam da se ne forsam, dok ne prođe najgori toplinski udar. Nisam neki ljubitelj preznojavanja, pogotovo kad se sjetim kako izgleda noć poslije prave dehidracije.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
16 godina
Rast mišića i visina

E usput, sad je na MyProtein.hr besplatna dostava za narudžbe od 50€, viš nije za 90€ 

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
18 godina
KIKI3ooo kaže...

E usput, sad je na MyProtein.hr besplatna dostava za narudžbe od 50€, viš nije za 90€ 

Ja pak dobio od building body.com obavjest da ih je kupio polleo sport i da za
nagradu daju 10% popusta na sve. 
http://www.24sata.hr/najveci-regionalni-fitness-portal-od-strane-polleo-sporta-429327
Nije baš neki mega popust, a i trenutno imam sve standardno što kupujem. Po ovoj vrućini baš nebih uzimao zalihe da se pokvare :/<
Možda jedino neke utege, no to nije ni sa 10% neka prilika...

14 godina
Rast mišića i visina

Pametan čovjek 

15 godina
Rast mišića i visina

Znam da je ovdje uglavnom ekipa koja se bavi teretanom(hipertrofija) uz možda malo cardia. I ja sam to radio godinu dana, ali lagano mi dosađuje, a i nimalo mi ne paše osjećaj kad izgledam ogromno, a na rukometnoj ligi koju igram već tjedan dana imam jebenih problema sa guranjem i hrvanjem jer mi fali snage.

Znači, bavi li se netko anaerobnim treningom, šprintanja, izdržljivost... 

Kako bi uopće trebao izgledati trening u teretani ako tražim tako nešto. Frend mi je rekao da treba ići na 2/3 ponavljanja glavne liftove, a ne >15 kako sam ja mislio. Što kažete?

14 godina
odjavljen
Keops kaže...

Kako bi uopće trebao izgledati trening u teretani ako tražim tako nešto. Frend mi je rekao da treba ići na 2/3 ponavljanja glavne liftove, a ne >15 kako sam ja mislio. Što kažete?

Ako sam te dobro razumio, tebi fali snage?

Kad bismo "zdravo seljački" išli analizirati broj ponavljanja i povezati ih sa svrhom, tablica bi izgledala ovako (napominjem ovo je samo karikirano...)

1-5 ponavljanja = Jakost i snaga
5-8 ponavljanja = Podjednako i jakost i mišićna masa
10-12 ponavljanja = Mišićna masa s nešto izdržljivosti
12-15 ponavljanja = Izdržljivost s nešto prinosa u mišićnoj masi

15-20 ponavljanja = Uglavnom izdržljivost

Masa se često povezuje sa snagom jer je princip treniranja sličan ( velike težine što automatski podrazumijeva manji broj ponavljanja), tako da teško je bit "velik" (naravno pričamo o mišićnoj masi) i biti slab tako da bi rekao da je problem u nečem drugom.

Rukomet je sam po sebi grub sport i tu treba tijelo naviknuti na udarce i koordinirane pokrete pod opterećenjem. Mislim da bi uvelike mogao imati koristi od nazovimo ga "primitivnog" treninga.

Dakle treninga daleko od udobnosti teretane tzv. čeličenje.

Nisam baš u prilici da sad detaljno analiziram sve, a i nisam siguran da je to ono što te zanima, pa slobodno se javi sa pitanjem u poruci i kad stignem probat ću ti pomoći.

15 godina

Malo sam se krivo izrazio(ili si me ti krivo shvatio), kod nas kad s ekaže nemam snage najčešće mislimo da ne možeš više, moraš odmoriti...

Znači stvar je nekakve anaerobne kondicije koliko sam ja shvatio. S trčanjem nema problema i tu imam dosta kondicije, ali kad s tim trčanjem kombiniraš ono rukometno hrvanje, odmah se umorim.

Uzmi npr. Karabatića, gledao si ga valjda jednom kad igra, čovjek se u obrani pegla ko manijak, a u napadu stalno neko hrvanje i prolaženje igrača sve na silu. Čista zvijer od igrača. Znači kužiš me, mogu trčati, ali kad krenu rukometna hrvanja i prolaženja, ne mogu puno, umorim se za čas. Je li to povezano sa mišićnom izdržljivosti, ili anaerobnom kondicijom ne znam, zato vas i pitam.

13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Kreno sam prije nekoliko dana vjezbati nakon duze pauze i nakon sta zavrsim sa treningom kao da neku slabost osjecam, kao da trnem malo. Sta bi to moglo biti? I kojei bi mi post workout meal predlozili, nesto brzo za spremit ili vec kupljeno spremljeno bi bilo idealno, jer neda mi se kuhat niti pec ista

13 godina
neaktivan
Zin8 kaže...
Keops kaže...

(......)

(......)

http://www.strengtheory.com/wp-content/uploads/2015/05/Rep-Ranges.png

Izgleda da sve što znamo o treningu za hypertrofiju(masu)/snagu vrlo vjerovanto može bit "broscience" ili ti ga mit. Ja još nisam vidio lika koji bencha preko svoje tjelesne težine a da ima nerazvijena prsa tako da radim 5x5 treninge, ista težina na svakoj seriji a svaki trening dižem kilažu za 2x1,25kg pločice, ako ne uspijem onda smanjim kilažu za 10% i nastavljam na istom principu. Preporučio bi svima ICF (Ice cream fitness) ukoliko imate vremena jer trening traje ~ 2h, nekad i više (3x sedmično).

Nego inače jel vas nervira što 99% ljudi vjeruje u retardirane mitove, npr.

"Da se udebljaš trebaš jest kasno"

"Bodybulding smanjuje agilnost"

"Dizanje tegova usporava/zaustavlja rast"

"Ne mogu se udebljat/smršat jer imam spor/brz metabolizam"

"Ja sam genetički debeo"

"Kreatin/protein će te napumpat za 3 mjeseca"

"Radi više ponavljanja za definiciju"

.......

14 godina
odjavljen
kenan.M kaže... 

Ma je i nikom ništ ak to drži za sebe, al mi je stvarno žalosno bilo vidjeti dva prijatelja koji skupa dođu u gym i kaže jedan da je čitao da su čučnjevi smrt za koljena i da ih zato neće radit 

EDIT: i TU za ovaj 5x5, nema mi boljeg

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.7.2015 14:18 (Zin8).
16 godina
neaktivan
Zin8 kaže...

Ma je i nikom ništ ak to drži za sebe, al mi je stvarno žalosno bilo vidjeti dva prijatelja koji skupa dođu u gym i kaže jedan da je čitao da su čučnjevi smrt za koljena i da ih zato neće radit 

EDIT: i TU za ovaj 5x5, nema mi boljeg

čučnjevi su smrt za mnogo toga ak se ne rade pravilno :)

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
11 godina
neaktivan
kenan.M kaže...
Zin8 kaže...
Keops kaže...

(......)

(......)

Izgleda da sve što znamo o treningu za hypertrofiju(masu)/snagu vrlo vjerovanto može bit "broscience" ili ti ga mit. Ja još nisam vidio lika koji bencha preko svoje tjelesne težine a da ima nerazvijena prsa tako da radim 5x5 treninge, ista težina na svakoj seriji a svaki trening dižem kilažu za 2x1,25kg pločice, ako ne uspijem onda smanjim kilažu za 10% i nastavljam na istom principu. Preporučio bi svima ICF (Ice cream fitness) ukoliko imate vremena jer trening traje ~ 2h, nekad i više (3x sedmično).

"Ja sam genetički debeo"

.......

1: iz mog iskustva to je istina, kad jedem kasno npr sendvice tj komplex smece ugljikohidrate udebljam se u svega par tjedana

2: kako nebi smanjivao agilnost, zar su jednako agilni ljudi od 140 kila i onaj od 75? Onda bi svi gimnasticari imali preko 100 kila, a nemaju, imaju max 80 kg jer veca tezina=manja agilnost.

3: ovo necu ni komentirat, dokazano je i opce poznato da moze zaustavit rast ako si retard i krivo radis vjezbe, sto puno ljudi cini

4: ovo necu komentirat jer nemam dovoljno znanja o tome, al vjerujem da se nekim ljudima teze udebljat od drugih

5: to je istina, dodu zene od 100 kg i kazu da su one tako rodene, da uopce ne jedu puno.. a truse po kilo kruha i paste na dan, al glavno da one meso ne jedu jer "to deblja"

6: djelomicno istina, napumpat ce vodu i bit ces veci, bar je tako kod mene slucaj, al da ce misicne mase dodat nije istina

7: opet djelomicno istina, ovisi sto smatras vise ponavljanja..

13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

@foobar333

Calories in/calories out, ako jedeš više nego što trošiš energije udebljat ćeš se ako jedeš manje smršat ćeš. Kad konzumiraš te kalorije nema nikakve veze sa bilo čime. To što ti pojedeš sedvič bez i da brojiš kalorije nije nikakav dokaz, počni brojat kalorije pa ćeš vidjet. Ako znaš engleski preporučio bi ti da pročitaš prvo FAQ/wiki na reddit/r/fitness (jako kratko objašnjeno sve) te onda neke knjige tipa "Starting strength", posjetiš stranice/programe kao stronglifts, ICF, starting strength, greyskull LP, PPL variacije, PHUL itd.

Definicija ti nastaje kada imaš dovoljno mišićne mase a nizak bodyfat (tjelesna masnoća) procenat, možeš ti napravit 10 000 sklekova/čučnjeva/trbušnjaka ali ako imaš dosta masnoće/sala u tijelu neće se ti mišići vidjet. Također je nemoguće ciljano smanjit masoću/salo u jednom dijelu tijela npr. stomaku, možeš gubit samo sveukupno salo a najčešće zadnje ide sa stomaka.

Agilnost ti ovisi i od genetike ali se može i navježbat. Ja evo dižem tegove intenzivno 3 mjeseca i u isto vrijeme povećavam agilnost tako što radim na danima odmora istezanja kod kuće.

Kreatin osim što zadržava vodu pospješuje rast mišića ali to je nekih mizernih par procenata, u većini slučajeva zanemarivo. Ako te više zanima o kreatinu/supplementima posjeti examine.com, jako dobra stranica sa dosta informacija te izvorima za svaku tvrdnju.

P.S: pravu diskusiju o treningu možeš vodit na /r/bodybuilding /r/fitness /r/weightroom /r/powerlifting , tek kad sam počeo posjećivat ove subreddite shvatio sam da je 100kg bench od lika koji ima 95kg nakon 6 godina treninga jako loše utrošeno vrijeme i poprilično loš rezultat. Benchat svoju tjelesnu težinu bi trebao nakon godinu (plus minus koji mjesec) dana treniranja ukoliko treniraš pravilno sa adekvatnom ishranom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.7.2015 17:21 (kenan.M).
15 godina
neaktivan
foobar333 kaže...
kenan.M kaže...
Zin8 kaže...
Keops kaže...

(......)

(......)

"Ja sam genetički debeo"

.......

1: iz mog iskustva to je istina, kad jedem kasno npr sendvice tj komplex smece ugljikohidrate udebljam se u svega par tjedana

2: kako nebi smanjivao agilnost, zar su jednako agilni ljudi od 140 kila i onaj od 75? Onda bi svi gimnasticari imali preko 100 kila, a nemaju, imaju max 80 kg jer veca tezina=manja agilnost.

3: ovo necu ni komentirat, dokazano je i opce poznato da moze zaustavit rast ako si retard i krivo radis vjezbe, sto puno ljudi cini

4: ovo necu komentirat jer nemam dovoljno znanja o tome, al vjerujem da se nekim ljudima teze udebljat od drugih

5: to je istina, dodu zene od 100 kg i kazu da su one tako rodene, da uopce ne jedu puno.. a truse po kilo kruha i paste na dan, al glavno da one meso ne jedu jer "to deblja"

6: djelomicno istina, napumpat ce vodu i bit ces veci, bar je tako kod mene slucaj, al da ce misicne mase dodat nije istina

7: opet djelomicno istina, ovisi sto smatras vise ponavljanja..

Djelomicno si apsolutno sve fulao

1.Jedes vise nego inace,udebljas se zbog suficita

2.Svi koji rade mobilnost su agilni ko sam vrag,Ogus,Bradley Martin,Kai Greene u svakom showu pokazuje svoju agilnost,i svi ostali BB imaju dosta slicno kao i on jer jednostavno moraju imati,svi powerlifteri i weightlifteri rade na mobilnosti da bi izveli pokret sto bolje,pricas gluposti,i ljudi od 50 kila mogu biti zakrzljali ako ne rade nista

3.Opce je znanje 99% ljudima da ako jedu navecer da ce se udebljat sto je glupost,kao i ovo.

4.Samo moraju jest vise,svi imaju svoj metabolizam,nema tu teze lakse nego vise manje

5.Ne nije,opet metabolizam,u pretjeranom su suficitu i gotovo

6.Ne nece,kreatin ne napumpa nista niti gura vodu u misice

7.Krivo,radis defku,smanjis kilaze,tebi se tjelo adaptira na te kilaze i smanjuje se misic

Get your facts right 

l&amp;lt;l&amp;lt;l&amp;lt;l&amp;lt;l&amp;lt;l
18 godina
Rast mišića i visina

Kad već pričamo o tome koji rep range je za što, zanimljivo je reći da npr. Kai Greene radi sve u jako visokom rep rangeu, točnije ispod 20 skoro ništa, ni bench, ni squat...

I kad se sprema za natjecanje, kad reže, kad bulka...

Doduše oni bildaju "drugačijim načinom" tj na prvom mjestu je maksimiziranje mind-muscle connectiona, a to se ipak ne može dovoljno naglasiti ako se moraš brinuti da te težina ne poklopi itd... (znači u 5-10 rep rangeu).

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2015 1:19 (FlyBoy).
14 godina
FlyBoy kaže...

Kad već pričamo o tome koji rep range je za što, zanimljivo je reći da npr. Kai Greene radi sve u jako visokom rep rangeu, točnije ispod 20 skoro ništa, ni bench, ni squat...

Doduše oni bildaju "drugačijim načinom" tj na prvom mjestu je maksimiziranje mind-muscle connectiona, a to se ipak ne može dovoljno naglasiti ako se moraš brinuti da te težina ne poklopi itd... (znači u 5-10 rep rangeu).

Kao da je on referentan za bilo što kad je u biti upitno je li on još uvijek dio ljudske vrste s obzirom na kojoj su mu razini hormoni i koliko kemije u sebi ima 

18 godina
Doduse on je na tolko steroida da je krajnje nevazno kak trenira tak dugo dok trenira.

Svaki trening je dobar i trenirajte kak vas veseli ali redovno. Najgori trening je onaj koji se ne desi.
16 godina
FlyBoy kaže...

Gledajući one steroidaše na YT sam zaključio + kad je to isto otvoreno rekao Rich Piana - izgeda da svi koji su na steroidima imaju visok rep range. Kažu da se na steroidima ne isplati raditi veće težine i manje ponavljanja, za natty se slažu da je to najbolji napredak, ali na sterkaćima, 20+ najnormalnije. 30-40 repova je na sterkaćima normalno. Možete zamislit kakav ih pump prikine nakon serije. Ja mislim da ne može doć sebi 10 minuta.

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

branch warren je isto sigurno na steroidima a ne radi serije sa puno ponavljanja koliko sam gledao sve je oko 8-12 i manje 

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
15 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...

branch warren je isto sigurno na steroidima a ne radi serije sa puno ponavljanja koliko sam gledao sve je oko 8-12 i manje 

A mislis da on sve svoje vjezbe i serije i rep rangeove stavi na youtube? A i kako god,to sto su na steroidima ne znace da sve rade na ultra high rep range,pogledaj Ronniea,squat i dl je radio dvice i trice pa load dropao i onda high reps

l&amp;lt;l&amp;lt;l&amp;lt;l&amp;lt;l&amp;lt;l
18 godina
loky4i4 kaže...

Bilo ti je gore. Rulja koja je toliko izmedikamentana hormonima gotovo da nemora ništa raditi, samo upravljati "pump", kako bi potaknuli hipertrofiju. U ovom dokumentarcu

imaš izjavu doktora, kaže da tip na steroidima može jesti smeće, piti alkohol i nespavati, ali pomest će pod sa urednim i marljivim konkurentom koji nije na kemiji. Naravno, samo za period dok je na kemiji. Zato je i nastao "bro science" i zato se takvim tipovima sav "gain" izgubi nakon prestanka, jer treba prebroditi vrijeme kad je tijelo bez ikakvog testosterona(vlastiti se mora tek početi ponovno proizvoditi, tj testisi vratiti natrag u mošnje) a navike i inače nisu bile zdrave. U tom periodu totalno potonu jer vježbanje ide slabije nego u doba prije steroida a kamoli za vrijeme, a i sramota ih je zbog toga uopće vježbati.
Dakle, da se vratim; Piana je rekao jednostavno da kad je na sterkanima, da mu se ne isplati mučiti sa velikim teretima (osim za slikavanja) jer je iskustvom ustanovio da su rezultati isti, a manja je opasnost od ozljede. To ne znači da zato Branch Warren ne radi dobro, nego radi što mu paše. Ipak tu opet igra i konstitucija ulogu (ektomorfi trebaju veće opterećenje za muscle gain nego meso ili endomorfi). Dakle, nisu svi isti, čak ni sa dopingom... imaš čak i legendarnog Mike Mentzera, koji je tvrdio da je dovoljno čak i jedno super intenzivno vježbanje najtežih tereta do otkaza u 7-12 dana. Nije teško pogoditi zašto.  
Odličan tekst o toj temi:
http://bonytobeastly.com/advanced-lifting-myth-2-training-to-failure/

13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

@overhaul

Ne postoje ectomorphi/mesomorphi/endomorphi, to je jednostavno mit. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Somatotype_and_constitutional_psychology

How should I eat or work out as an ectomorph / mesomorph / endomorph?

The same way as everyone else because somatotypes aren't real. They are the result of a now debunked theory of psychology and had nothing to do with predicting how one gained fat or muscle. Describing yourself by one of the three somatotypes is just a limiting belief and a rationalization for failure.

izvor

18 godina
kenan.M kaže...

@overhaul

Ne postoje ectomorphi/mesomorphi/endomorphi, to je jednostavno mit. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Somatotype_and_constitutional_psychology

How should I eat or work out as an ectomorph / mesomorph / endomorph?

The same way as everyone else because somatotypes aren't real. They are the result of a now debunked theory of psychology and had nothing to do with predicting how one gained fat or muscle. Describing yourself by one of the three somatotypes is just a limiting belief and a rationalization for failure.

izvor

Gle na netu možeš naći dokaz za sve. Ali ovo je jednostavno kao da kažeš da ne postoje niski i visoki ljudi, ili azijati i crnci da su fizički isti.
Dobro znam, kad sam još kao klinac trenirao sa ostalima, kakvih je "kolega" bilo. Jedan, visok kao ja, imao je zapešće koje nisam mogao obujmiti prstima. Dakle mjesto gdje nema mišića. Jednako stari, isto jeli, jednako trenirali. Drugi je imao V taper, a dijete od 9 godina. Niti mu roditleji sportaši, niti je on čuo ili radio ikakve vježbe koje bi mu to razvile (posebno u toj dobi). Ja ne pričam priče o tome da se neki udebljaju (pa za to krive somatotip), nego fizička genetska
konstitucija nam NIJE svima ista. Zašto onda misliš da bi, ako nismo svi iste visine, i nismo svi identično brzi na 100 metara ma kako jednako trenirali i jeli, trebali svi biti identičnog tjelesnog tipa? Pa imaš ljude koji ne probavljaju laktozu. Mlijeko im je ne samo totalno beskorisno, nego trenutno izaziva nadutost, proljev i plinove. Drugi imaju celijakiju. Treći alergični na kikiriki. A svi bi trebali identično jesti? Neznam jesi li prošao vojnu obuku. Ali to je idealno mjesto da vidiš razlike između ljudi. Potpuno kontrolirani uvjeti, svi 18 godišnjaci. Isto spavanje, isti 6 mjesečni dril, ista prehrana. I na kraju obuke od 6 mjeseci, pogodi jesu li svi fizički isto napredovali. Somatotipi su debunkani zbog antropometrijskih stereotipa (tipa endomorfi su tupavi lijeni i spori, ektomorfi kao strašljivci i klempavi), ne zbog očigledne fizičke razlike. 
Evo ti wiki citat sa tvojeg linka:
Sheldon's ideas that body type was an indicator of temperament, moral character or potential—while popular in an atmosphere accepting of the theories of eugenics—were soon widely discredited.
No povezanost sa sportskim preidspozicijama nije debunkana, link sa tvoje linkane stranice:
http://www.topendsports.com/testing/somatotype.htmS time da sam ovdje još bio preopćenit. Intenzitet i način vježbanja morao bi idealno biti prilagođen svakoj osobi posebno. Prvo zbog godina, drugo zbog medicinske povijesti, povijesti fizičke aktivnosti, a potom fizičkog tipa, spola, vremena na raspolaganju, zadanih ciljeva i trenutačnog psihofizčkog stanja/zdravlja. Zato imaju smisla (stručni) osobni treneri. Iako, naravno, može svatko i sam duljim putem ispipati što preferira i kako napreduje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.7.2015 19:38 (overhaul).
13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Naravno da svi nismo isti ali priča da mršav čovjek sa uskim člancima/kostima te užim prsnim kavezom/košem ne može dobit mišića ili udebljat se ako jede više je mit/izmišljotina. Ako jedeš više bićeš veći i tu priča završava. Svako od nas ima drugačije genetičke predispozicije, nivo testosterona, strukturu kostiju i sl.

18 godina
kenan.M kaže...

Naravno da svi nismo isti ali priča da mršav čovjek sa uskim člancima/kostima te užim prsnim kavezom/košem ne može dobit mišića ili udebljat se ako jede više je mit/izmišljotina. Ako jedeš više bićeš veći i tu priča završava. Svako od nas ima drugačije genetičke predispozicije, nivo testosterona, strukturu kostiju i sl.

Pa nitko ne tvrdi ovo što si ti naveo, sve priče o mogućnosti dobijanja mišićne mase su uvijek komparativne, dakle kako njegovo tijelo reagira na isti tretman (gledajući prehranu i režim treninga) u odnosu na nekoga drugoga.

18 godina
Rast mišića i visina

Sorry na duplom postu, al eto da se pohvalim da sam se prebacio u gyms4you.

Iskreno, teretana nije ništa specijalno, ok sprave su nove, prostor je moderan i čist, ali fali nekih sprava, mislim da čak nisam vidio decline bench, samo 1 stalak za čučanj, nema baš mjesta za DL dediciranog itd...

Ali 24/7 mi ipak previše znači da se ne bih prebacio.

evo i upper chest progressa :)

13 godina
neaktivan

Ekipa ne znam jeli bila rasprava, ali zanima me sta mislite o Herbalife prehrani i Herbalife24? 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice