Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.147
|
čitano: 8.769.883
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Rast mišića i visina
Što se tiče proteina, dovoljno je 1g po kilogramu tjelesne mase, ovo što govore 2g najmanje (najčešće po internetu, marketing) to su gluposti
14 godina
Re: Rast mišića i visina
Super flaeryy kaže...
Jeli se bas nuzno mora 30 grama po danu unjeti proteine , ili se moze npr : ujutro 30 i poslje treninga 30?

dnevno moras unijeti barem 2gr po 1kg tjelesne tezine. ako imas 75 kg. unosis barem 150 gr proteina dnevno.a ne 30  :D .. iako si ti mislio na pwm, tj whey. al svejedno je glupo pitanje. whey ne sluzi samo za poslije treninga. tako da ;) 

fila2208 sexic kazes? al pazi onda da mijenjas ruke redovito. malo desnom malo lijevom. da bude ravnopravno

MV_gamer e to.. upravo to sto si napisao ;) tako treba... nebitno koliko stavis... mozes 20 mozes 100 ... taj jedan shake ti nece cinit nikakvu razliku

zdenko1991 100gr je ipak premalo. jedino ako si na refeed danu ..pa smanjis p na minimum...ja bi rekao ispod 150 nitko nebi trebao ici...

EZY-E ja objasnjavam tako sto si bio pocetnik. pocetnik ce napredovati makar jeo govna (doslovno)

Super flaeryy mlijeko ili voda. osobni izbor. mozes poslije treninga mlijeku. nema razlike. razlika je samo u tome sto ces s mlijekom dobiti vise kalorija,..a voda znas i sam da nema kalorijsku vrijednost... eto

MARKOZD15 dovoljno za sta? odrzavanje misicne mase? mozda i jeste.ali za izgradnju misicne mase, a pogotovo za ocuvanje misica pri defki, nikako nije dovoljno..barem 2gr .... nisi u pravu nikako. slazem se da ne treba preko 2.5gr ici..ali od 1.8 do 2.5 je ok.. 

pricamo o cistoj misicnoj masi.. dakle ako netko ima 120 kg..ali je recimo 40 kg od toga SALO .. onda ne racunas salo, nego racunas 80kg..  kuzis ? 

salo ne koristi proteine. misici da ... ugl ako ne napredujes u smjeru kojem zelis, zapitaj se zasto je to tako.. premalo proteina unosis i to je to....probaj barem 150. to nije tesko unijeti.. pola iz hrane, pola iz wheya. bez problema, i vrlo jeftino

vjeruj mi da protein mnogo znaci, ,razlika izmedju 1g i 2 g je velika ;) .. pokusaj pa ces vidjeti.. slazem se da preko 2.5 bacanje para.ali ispod 2 nije optimalno

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2013 20:17 (exer1234).
13 godina
exer1234 kaže...
Super flaeryy kaže...

vjeruj mi da protein mnogo znaci, ,razlika izmedju 1g i 2 g je velika ;) .. pokusaj pa ces vidjeti.. slazem se da preko 2.5 bacanje para.ali ispod 2 nije optimalno

nebi rekao da ispod 2 nije optimalno.

baš suprotno, mislim da je 1.5g P po kg čist ok, da je sve iznad te mjere za one koji se bave bb il žive od svog tijela.

realno, onaj tko trenira recimo u teretani 3x tjedno, i gradi svoje tijelo da se bolje osjeća, nema nikakve potrebe za pretjerivanjem, a nije ni da se ubije toliko da će mišići iskoristit tu silnu gramažu proteina.

nije da lupam napamet, na tone stručnih literatura pišu kak je 1.5g P po kg za naprednije vježbače a sljedeći su sa 2g po kg bb, a čak face poput arnolda i ronnia pisali da preko 2g nema smisla ic( kažu probali i nije imalo učinka).

pa tebi ako pogledaš na myfitnesspal isto računa 1.5g.

al ok, svatko ima pravo na svoje mišljenje i nek radi kak mu paše.

uBlowMeBro?
14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina
a dobro ja sam danas u sebu uneso oko 80 grama wheya + hrana , i btw: koliko 1 jaje ima proteina?
eune : Flaeryy
15 godina
Super flaeryy kaže...
a dobro ja sam danas u sebu uneso oko 80 grama wheya + hrana , i btw: koliko 1 jaje ima proteina?

4-7 grama, ovisno o tome koliko je jaje veliko i teško.

exer1234 kaže...
Super flaeryy kaže...
Jeli se bas nuzno mora 30 grama po danu unjeti proteine , ili se moze npr : ujutro 30 i poslje treninga 30?

dnevno moras unijeti barem 2gr po 1kg tjelesne tezine. ako imas 75 kg. unosis barem 150 gr proteina dnevno.a ne 30  :D .. iako si ti mislio na pwm, tj whey. al svejedno je glupo pitanje. whey ne sluzi samo za poslije treninga. tako da ;) 

fila2208 sexic kazes? al pazi onda da mijenjas ruke redovito. malo desnom malo lijevom. da bude ravnopravno

Te fore nisu više ni u osnovnoj školi smiješne. {#}

potpis uklonjen, staff
13 godina
Super flaeryy kaže...

oko 6g al ovisi o veličini.

mislim  da nije teško saznat, jel?

uBlowMeBro?
15 godina
u2Noobish4Me kaže...
Super flaeryy kaže...

oko 6g al ovisi o veličini.

mislim  da nije teško saznat, jel?

Ili samo upišeš, EGG.

https://www.google.com/search?btnG=1&pws=0&q=how+much+protein+has+one+egg#pws=0&q=egg

Lol, ovisno o velčini kao što rekoh ali 4-7 ajmo reć.

I btw. pozdrav, noobish, dugo te nije bilo.

Kako ide, treniraš?

potpis uklonjen, staff
14 godina
u2Noobish4Me kaže...
exer1234 kaže...
Super flaeryy kaže...

nebi rekao da ispod 2 nije optimalno.

baš suprotno, mislim da je 1.5g P po kg čist ok, da je sve iznad te mjere za one koji se bave bb il žive od svog tijela.

realno, onaj tko trenira recimo u teretani 3x tjedno, i gradi svoje tijelo da se bolje osjeća, nema nikakve potrebe za pretjerivanjem, a nije ni da se ubije toliko da će mišići iskoristit tu silnu gramažu proteina.

nije da lupam napamet, na tone stručnih literatura pišu kak je 1.5g P po kg za naprednije vježbače a sljedeći su sa 2g po kg bb, a čak face poput arnolda i ronnia pisali da preko 2g nema smisla ic( kažu probali i nije imalo učinka).

pa tebi ako pogledaš na myfitnesspal isto računa 1.5g.

al ok, svatko ima pravo na svoje mišljenje i nek radi kak mu paše.

pa ja pricam o nekome tko zeli izgraditi misice, maximizirati rast misica,, kome je izgled prioritet... netko tko trenira da se bolje osjeca, naravno da nema potrebe za time.. pa nema veze iskoristavanje proteina itd. cijelo  tijelo ti koristi proteine. ne samo misici... sve sto imas na sebi je sacinjeno od proteina .... hahahaha odakle ti ovo za arnolda i ronnia?? jel znas da je ronnie unosio preko 600gr proteina dnevno. na svojih 140tak kg.. racunaj koliko je to.. preko 4gr na kg ;) ... za arnolda ne znam..ali isto tako i svako tijelo drukcije reagira na odredjen unos. netko ce od preko 2gr napredovati mnogo bolje. dok netko nece imati razlike.. i zato je za neke bacanje para... ja pricam o optimalu.. rekao bi od 1.8 do 2.5 , u tom rangu si ok... ispod 1.8 nebi.. i to je to ..ako zelis maximizirati rast misica. naravno tu igra mnogo uloga, ali pricam direktno na protein, protein gradi misice. jel...

myfitness pal ne treba gledati u tom smjeru,, njega korsiti za vodjenje dnevnog unosa, ne gledaj sta ti on preporucava. pa meni je stavio 60 gr proteina haha.. mislim. ;) 

svatko tko trenira duze vrijeme i tko zna sta prica, reci ce ti da je 2gr minimum,,a vecina unosi oko 2.5 do 3gr.. sigurno s razlogom ;) .. Matt Ogus unosi 225 gr ,a ima 70tak kg...

Super flaeryy najbolje uzmi vagu i izvazi jaje prije pecenja, uneses u mfp i dat ce ti tocno sve

13 godina
fila2208 kaže...
u2Noobish4Me kaže...
Super flaeryy kaže...
I btw. pozdrav, noobish, dugo te nije bilo.

Kako ide, treniraš?

fila{#}

ma tu sam svaki dan, prođem sve teme koje me zanimaju al ne pišem puno.

nakon dugih radnih dana čovjek dođe, pročita svašta pa se nasmije{#}

nisam htio ostavljat komentare na neke izjave/nebuloze, svatko radi po svom, jel.

a šta se treninga tiče, evo baš jučer preskočio prvi put nakon xy vremena, a sad uskoro krenem odradit današnji- posao ubija pa nije lako.

inače trenutno na 12% bf-a, defkam još, al skoro sam na cilju(10)

neću se štedjet za blagdane, nisam lud ne brini, hranu obožavam tako da ima tu još posla.

a i s blagdanima malo prekinem vježbanje, bar što se tiče teretane na 2tjedna, neznam kako vi al stalno je nešto pa još ovih par dana do badnjaka rokam.

težine standardne, malo smanjene jer radim više serija/ponavljanja, al uglavnom dobro se osjećam.

btw. kupio i koristim twinlab dualtabs, nakon 2 tjedna čist ok se osjećam i nakon treninga, nekako me manje sve boli( ponajviše bi rekao nema zatezanja u tetivama/kočenja mišića)

kod tebe? da bulkaš mi jasno, inače? 

edit: exer. ronnie je inače na 546g, i to mu je bila maximala, kako sam kaže.

bio je u nekom interview-u rekao da sa 300g na dan održava svoju težinu i izgled, znači nekih 2.1g. i to sam bio postao prije koji mjesec tu u temi kad se vodila rasprava kolko tko unosi(tebe još nije bilo){#}

a arnold je to rekao u onom časopisu što je nedavno ga pratio kad se opet vratio u teretanu, neznam točno koji inače bi linkao.

uBlowMeBro?
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2013 21:12 (u2Noobish4Me).
15 godina
u2Noobish4Me kaže...

fila{#}

ma tu sam svaki dan, prođem sve teme koje me zanimaju al ne pišem puno.

nakon dugih radnih dana čovjek dođe, pročita svašta pa se nasmije{#}

nisam htio ostavljat komentare na neke izjave/nebuloze, svatko radi po svom, jel.

a šta se treninga tiče, evo baš jučer preskočio prvi put nakon xy vremena, a sad uskoro krenem odradit današnji- posao ubija pa nije lako.

inače trenutno na 12% bf-a, defkam još, al skoro sam na cilju(10)

neću se štedjet za blagdane, nisam lud ne brini, hranu obožavam tako da ima tu još posla.

a i s blagdanima malo prekinem vježbanje, bar što se tiče teretane na 2tjedna, neznam kako vi al stalno je nešto pa još ovih par dana do badnjaka rokam.

težine standardne, malo smanjene jer radim više serija/ponavljanja, al uglavnom dobro se osjećam.

btw. kupio i koristim twinlab dualtabs, nakon 2 tjedna čist ok se osjećam i nakon treninga, nekako me manje sve boli( ponajviše bi rekao nema zatezanja u tetivama/kočenja mišića)

kod tebe? da bulkaš mi jasno, inače? 

Ja isto uzimam tamo od badnjaka pa do sveta tri kralja pauzu i uživat ću na najjače.

Ovih dana se ubijam. Danas odradio leđa pa odem na nogomet, budala, ali šta ćeš, baš se tarem.

Bulkam, a ono, neznam, pumpam i jedem, dakle  valjda bulkam {#}

Znaš mene ne brojim ništa samo vježbam {#}

Onda nakon nove možda malo ozbiljnije vidjet ćemo i poradit na nekim kritikalijama, ali zasad sam si kul.

Inače sam dobar, sve ide po planu, i guštam, uživam u životu, a sve ostalo će doći :)

Neka je zdrvlja i koja kuna u džepu {#}

potpis uklonjen, staff
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2013 21:12 (fila2208).
13 godina
Rast mišića i visina

Pozdrav ekipa . Htio sam vas zamoliti da mi složite neki trening za cijelo tijelo ( početnik sam ) . Idem 3 puta tjedno i cilj mi je masa . Imam 16 god ,185 cm visine i trenutačno 92 kile . 

14 godina
Rast mišića i visina

u2Noobish4Me znam da je unosio 600gr .pricao je na seminaru.. za ovo tvoje ne znam.ajd daj link da vidim... ok tih 600 gr ima smisla kod njega,, covjek od 150kg. na svemu zivom sto postoji. za naturalce nema smisla ici preko 2.5 ..ali to sto ti pises da je 1gr dosta.. nije. barem ne za bodybuildera.. i tih 300gr sto kazes, to je opet barem 2gr po 1kg..tako da. ne znam odakle ti 1.gr

13 godina
exer1234 kaže...

u2Noobish4Me znam da je unosio 600gr .pricao je na seminaru.. za ovo tvoje ne znam.ajd daj link da vidim... ok tih 600 gr ima smisla kod njega,, covjek od 150kg. na svemu zivom sto postoji. za naturalce nema smisla ici preko 2.5 ..ali to sto ti pises da je 1gr dosta.. nije. barem ne za bodybuildera.. i tih 300gr sto kazes, to je opet barem 2gr po 1kg..tako da. ne znam odakle ti 1.gr

pa ako mi nađeš di sam pisao 1g ti ja nađem ostalo...

rekoh/pisah 1.5g po kg. za nas smrtnike.

tu ti za ronnia da je na 550 na vrhuncu unosio.

i napisah da je to 2.1g po kg kad je sa 300g održavao.

odakle ti izvlačiš sve te krive podatke koje ja nisam pisao/reko?

uBlowMeBro?
15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Valjda je mislio na MARKOZD15, prvi post na ovoj stranici.

There are some corners of the universe that have bred the most terrible things. Things that act against everything we believe in. They must be FOUGHT.
15 godina
u2Noobish4Me kaže...
exer1234 kaže...

To je njegova argumentacija više manje.

Btw. nikad se nisam tim unosom proteina zamarao iskreno.

Što vi stvarno svaki obrok + na kraju whey računate koliko ste unijeli?

potpis uklonjen, staff
14 godina
neaktivan
Rucipe kaže...

Pozdrav ekipa . Htio sam vas zamoliti da mi složite neki trening za cijelo tijelo ( početnik sam ) . Idem 3 puta tjedno i cilj mi je masa . Imam 16 god ,185 cm visine i trenutačno 92 kile . 

Prvi dan: prsa/biceps (bench, incline bench, jedan pokret izolacije, dips | incline dumbell curl, hammer curl)

Drugi dan: noge/ramena (squat/front squat, stiff legs deadlift, listovi, ham curl, lunges | seated shoulder press, side lateral, rear delt fly, front raises)

Treći dan: leđa/triceps (pullup/lat mašina, bent over row, deadlift, reverse grip pulldown, t bar row | rope pressdown, french press, close grip bench press)

U zagradama sam ti naveo neke osnovne vježbe za te mišićne grupe, dosta ti je 3 komada po mišćnoj grupi.

Vezano za podlaktice i trbušnjake, njih ubaci bilo gdje dvaput tjedno.

When I get sad I stop Being sad and be awesome instead. True Story.
15 godina
Rast mišića i visina

razdvoji prsa i ramena

po meni ponedjeljak npr. prsa

srijeda leđa i petak ramena :)

potpis uklonjen, staff
14 godina
neaktivan
fila2208 kaže...

razdvoji prsa i ramena

po meni ponedjeljak npr. prsa

srijeda leđa i petak ramena :)

Ja bi radije leđa i biceps razdvojio, biceps odmah ubije sa prsima a sutradan ga leđa čekaju, ne paše baš, umaranje deltova se kod prsa može koliko toliko umanjit, al za biceps ima 10-12 setova izolacije.

13 godina
Rast mišića i visina

Kolike pauze između ponavljanja ,a kolike između serija ? 

14 godina
neaktivan
Rucipe kaže...

Ne utječe ti to puno, onako 30ak sec, minutu, ovisi kako se osjećaš, a između vježbi par minuta pauze.

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Ufff pocinjem propadat, danas 120 1sam. Lolcina.

13 godina
donator_bubrega kaže...
Rucipe kaže...

Ne utječe ti to puno, onako 30ak sec, minutu, ovisi kako se osjećaš, a između vježbi par minuta pauze.

Aha na početku ću ja to sporo radit zato što nisam ništa treniro 5 godina pa nema nimalo kondicije :) A zagrijavanje to otrčim 5 minuta na traci ili biciklo provozam ( onaj sobni haha ) i razgibam se jel to dovoljno ?

15 godina
odjavljen
Rast mišića i visina
@exer

pogledaj ovaj članak, meni je on u početku itekako pomogao, pa ćeš vidjet nešto o proteinima po kg...: https://www.fitness.com.hr/blog/extreme_fitness/Od-mrsavka-do-misicavka.aspx

uglavnom ja sad kad sam na ultra kalorijskoj dijeti, unesem i preko 200g proteina dnevno, oko 4000kcal, ali i puno masti, no ja sam čisti ekto, pa mi ne smeta, te rastem ko trava, a na defku ću tek kasnije, tako da sad preko zime samo rokanje :D
16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

zanima me da li neko osjeća umor/da mu se spava, sat vremena nakon što popije whey+glukoza+voda, poslje treninga ?

Na sreću nitko nije preživio (c) Saša Kopljar@@@@@@@@ http://www.youtube.com/user/0rdreSacre?feature=mhum
14 godina
u2Noobish4Me kaže...
exer1234 kaže...

ma ok. marko je napisao 1gr.. pa sam pomjesao tebe i njega..pa ok. tih 1.5 je minimum .. to nije optimalno.. ako zelis uciniti bolji rez, onda idi na oko 2gr po 1kg. sto nije tesko. ne vidim problema. tih 30 40 gr dnevno vise ti moze pomoci... ni ja ne unosim svaki dan tocno 200gr. nekad bude manje.. 180.. nekad 220.. zato imam neki raspon. unosim od 180 do 220 ...  i to je to. naravno racunam svaki protein. unoi ga iz rize, kruha, zobenih.. i sve... ali gledam da zivotinjskog porijekla unesem dnevno barem 150 do 170 grama. znaci sir, jaja, meso ,whey  je 170 gr. i ostalo se unese kroz izvore koji nisu primarni izvor proteina...tj sto se nakupi iz ostalog. .tijesta, riza, zobene, kruh.... 

ok.da mi link da vidim to za ronnia i tihz 550  i 300 gr proteina. ne kazem da lazes, nego me zanima. do sad sam vidio samo 600 gr.. kroz cijelu sezonu.. 

fila2208 pa ako zelis napredovati, mozes znat koliko unosis... ne moras racunati sve,ako si na masi, ali proteine moras zadovoljiti...

Rucipe pull push legs  ili upper lower je odlican program za tebe... znaci 1 dan radis pull.. ledja, zadnje rame, biceps... drugi dan push. prsa. srednje(prednje) rame, i triceps ,, 3 dan noge... ili upper lower. znaci 1 dan uradis cijeli gornji dio. naravno odaberes 2,3 vjezbe za ledja, 2 za prsa, a ne 4,5 za svaki dio tijela.. ugl manji volumen treninga.. uradis cijelo tijelo 2x tjedno i super. sigurno je bolje nego 1x, za naturalce ....moj savjet..ja bi isao na pull push legs .off .. repeat.... onda mozes i 2 dana off.. pa repeat..

donator_bubrega nebi spajao noge i ramena... noge su ipak pola tijela, i iscrpljujuce je radit ih, i onda poslije toga ramena. ne hvala...

ramena su mali misic, i mozes ih ubacit s prsima i ledjima. ne treba poseban dan za njih... pogotovo to sto ti prednje rame radi s prsima, a zanje s ledjima... bolje je onda u te dane uradit 1 dodatnu vjezbu za njih, i ubacis jos letenje za srednje rame, i super..

Rucipe pauze zavisi.. dok ne budes spreman za sljedecu seriju... ja na defki volim raditi krace pauze,, na masi ako idem na podizanje kilaza, onda duze. naravno.. ne mozes dizati kilazu bez dovoljno odmora...

zagrijavanje s biciklom? ako radis noge, ima smisla. ali ako radis ledja, prsa. nema smisla. podic ces samo tjelesnu temperaturu.. bolje zagrij ciljano ono sto radis. prsa. ledja. ruke,zglobove... znas i sam kako se to radi. ucili ste u skoli :D ... kreni s malom kilazom 2 serije.. polako dizi i to je to

14 godina
MARKOZD15 kaže...
@exer

pogledaj ovaj članak, meni je on u početku itekako pomogao, pa ćeš vidjet nešto o proteinima po kg...: https://www.fitness.com.hr/blog/extreme_fitness/Od-mrsavka-do-misicavka.aspx

uglavnom ja sad kad sam na ultra kalorijskoj dijeti, unesem i preko 200g proteina dnevno, oko 4000kcal, ali i puno masti, no ja sam čisti ekto, pa mi ne smeta, te rastem ko trava, a na defku ću tek kasnije, tako da sad preko zime samo rokanje :D

i sta s tim? to nista ne dokazuje.. svaka budala moze napisati neki text,, moze staviti 4gr po 1kg. pa ces mu vjerovat. moze napisati da ni ne trebaju proteini.pa ces mu vjerovat... 2gr je optimalno.. i to je to. a vi slusajte koga zelite. sto se mene tice, ni ne morate unosit proteine.

But it's just advice.. YOU CAN DO WHATEVER THE FUCK YOU WANNA DO!

pa zasto unosis 200gr proteina ako ti dovoljno samo 100? bezveze bacas pare.. (citiram tebe.. 1gr je dovoljno) ... zar ne? ja sigurno nebi unosio 300gr ako s 200 napredujem..100gr vise bi mi bilo bacanje para..

pogotovo na defki trebas vise proteina unosit. smanjen kalorijski unos, ocuvanje misica.. itd

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2013 22:26 (exer1234).
13 godina
Rast mišića i visina

Ma mislio na zagrijavanje da otrčim 5 minuta da se malo kompletno zagrijem a onda zagrijat i razgibat cijelo tijelo kako spada :) 

14 godina
Rucipe kaže...

Ma mislio na zagrijavanje da otrčim 5 minuta da se malo kompletno zagrijem a onda zagrijat i razgibat cijelo tijelo kako spada :) 

YOU CAN DO WHATEVER THE FUCK YOU WANNA DO! :D

jbg. radi kako hoces..svejedno je. ja nikad ne radi cardio prije tegova. niti zelim, jer je besmisleno.. osim bicikl 5 min prije nogu za zagrijavanje,ali to ima smisla. ovo drugo nema... ugl radi kako zelis..

ali mi bude muka kad vidi, 90% ljudi u teretani,cim dodju  u teretanu ,odmah na bicikl ili traku.. smijesno i zalosno... takve bih odmah potjerao kuci.

CreaToR pa zasto pijes glukozu.. tko te tjera :D bezveze broscience.. treba sve te glupe textove izbrisat s neta... naravno da se spava. zato ja prije treninga ne unosim uh.. jer me uspavaju... 

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2013 22:32 (exer1234).
13 godina
Rast mišića i visina

exer1234 kolega moras mi rec sta je bolje . Ja sam to procitao na internetu i neznam jel tocno ti mi moras pomoc zato što sam ja totalni početnik u vježbanju :) Šta je onda tvoj prijedlog ??

14 godina
Rucipe kaže...

exer1234 kolega moras mi rec sta je bolje . Ja sam to procitao na internetu i neznam jel tocno ti mi moras pomoc zato što sam ja totalni početnik u vježbanju :) Šta je onda tvoj prijedlog ??

pa dodjes u teretanu.zagrijes gornji dio tijela. ako radis ledja ili prsa... ..nema smisla zagrijavat noge. zar ne? ... znas i sam kako se zagrijava.... samo se nemoj istezati prije treninga, to radi poslije....

ako radis noge, onda mozes to sto si napisao, jer onda ima smisla da se zagriju koljena, zglobovi itd

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice