Usto ova dva teksta dobro dođu.
http://robertsontrainingsystems.com/blog/deadlift/
www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/deadlifts_which_type_is_best_for_you
E, da - još par napomena koje mi padaju napamet a koje ste možda previdjeli iz gornjih:
-mnogi misle da će zapeti sa prečkom za koljena ako su preblizu prečki pa kad je
teret dalje od težišta čovjeka, leđa jako trpe i teško je dizati veći teret.
Dakle, obratite pozornost, da prečka dodiruje potkoljenice kada rukama držite pritku
sa utezima na podu. I Tenisice nemojte koristiti povišene, kakve se koriste za trčanje.
Osim što imaju dampere koji mogu utjecati na stabilnost stopala, povisuju vas u teži
početni položaj u kojem opet križa jače trpe. Zato mnogi dižu i bosi.
-veliki tereti u deadliftu dosta izbacuju "utrobu"(abdomen), što nije ugodan osjećaj pa mnogi
koriste i zatezanje širokim remenom.
-pazite kako hvatate ručke, bez pregiba kože u dlanu, jer velike težine vrlo brzo naprave žuljeve.
Dakle cijelo vrijeme gledati da je teret što bliže težištu, te dizati sa gluteusima(mišićima stražnjice)
A ne kičmom(koja bi trebala biti u lockdownu) i jasno - nogama. To sve dođe prirodno ako se krene iz pravilnog položaja.
Ostalo je sve mislim gore (vjerojatno i ovo, ali eto to sam vidio da ljudi krivo rade u teretani, pa da naglasim)