Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.148
|
čitano: 8.776.987
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Rast mišića i visina

e super, hvala ti.

sad me samo zanima, spomenuo si jaja, na koji nacin da pripremim?

i kad idem popodne u skolu, kako da si organiziram dan? ja odem oko 1 i vracam se oko 7 doma, sta pojest u skoli?

17 godina
Re: Rast mišića i visina
mar123 kaže...

ja dosad za pwm nisam uzimao nista, sad cu nabavit whey. Gle za hranu ce bit problem jer sam maloljetan pa jedem za rucak sto mama skuha, sad mozes mi rec sto bi mogo pojest za dorucak i veceru?

Pa to što mama skuha isto ima neku nutritivnu vrijednost. Tebi je bitno da uneseš više nego što potrošiš ako hoćeš dobiti na masi.

sHOCKER ti je dao super primjer jelonvika. Ti sam, s obzirom na svoje mjere, potrebe i ciljeve moraš odrediti količinu (odnos unos makronutrijenata). Nije dovoljno hranit se po nekim principima, puno važnije je o kojim količinama mi pričamo. Možeš se ti ubijati u teretani, jesti najzdravije što postoji, i ako unosiš kalroija dovoljno samo za održavanje ili si čak u deficitu, nećeš niti grama dobiti.

Sve dokle ti zadovoljavaš 2g P po kg tjelesne mase i min 50g M, nije uopće niti bitno odakle čupaš kalorije - jel to tuna ili možda nutella (barem što se tiče ovog dijela oko dobivanja na masi).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
neaktivan
mar123 kaže...

e super, hvala ti.

i kad idem popodne u skolu, kako da si organiziram dan? ja odem oko 1 i vracam se oko 7 doma, sta pojest u skoli?

kuhana najbolje, al ja ih nemogu tako jest jer su mi odvratna pa napravim kajganu ili na oko ali sa doslovno 2 kapi maslinovog ulja samo premazem tavu tek tolko. za tak spec moras imat dobru tavu (onu bijelu keramicku najbolje) jer ce ti se na druge zaljepit sve i zgorit.

izmedu 1 i 7 ti je prevelika rupa. nosi si od doma sendvic dimcek+razeni kruh i jogurt ili kupi u ducanu putem. ko sto rekoh, svaka 3 sata bi trebo jest.

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina
Gdje se ima kupit glukoza? i jel mi netko moze preporuciti whey koji da uzmem i u kojem ducanu? Hvala!
Ljubomorne duše mogu da mi puše
17 godina
Bukva kaže...
mar123 kaže...

ja dosad za pwm nisam uzimao nista, sad cu nabavit whey. Gle za hranu ce bit problem jer sam maloljetan pa jedem za rucak sto mama skuha, sad mozes mi rec sto bi mogo pojest za dorucak i veceru?

Pa to što mama skuha isto ima neku nutritivnu vrijednost. Tebi je bitno da uneseš više nego što potrošiš ako hoćeš dobiti na masi.

sHOCKER ti je dao super primjer jelonvika. Ti sam, s obzirom na svoje mjere, potrebe i ciljeve moraš odrediti količinu (odnos unos makronutrijenata). Nije dovoljno hranit se po nekim principima, puno važnije je o kojim količinama mi pričamo. Možeš se ti ubijati u teretani, jesti najzdravije što postoji, i ako unosiš kalroija dovoljno samo za održavanje ili si čak u deficitu, nećeš niti grama dobiti.

Sve dokle ti zadovoljavaš 2g P po kg tjelesne mase i min 50g M, nije uopće niti bitno odakle čupaš kalorije - jel to tuna ili možda nutella (barem što se tiče ovog dijela oko dobivanja na masi).

kuzim, znaci moram izracunat kolko tijelo trosi, i onda uzimat vise od toga ako zelim kile. samo pitanje, ocu li ja tako dobit sala? jer to nikako ne zelim, radije onda ostanem na trenutnoj kilazi.

sHOCKRE kaže...
mar123 kaže...

e super, hvala ti.

kuhana najbolje, al ja ih nemogu tako jest jer su mi odvratna pa napravim kajganu ili na oko ali sa doslovno 2 kapi maslinovog ulja samo premazem tavu tek tolko. za tak spec moras imat dobru tavu (onu bijelu keramicku najbolje) jer ce ti se na druge zaljepit sve i zgorit.

izmedu 1 i 7 ti je prevelika rupa. nosi si od doma sendvic dimcek+razeni kruh i jogurt ili kupi u ducanu putem. ko sto rekoh, svaka 3 sata bi trebo jest.

znam da je velika rupa, to mi je i problem, imamo veliki odmor nakon 3. sata pa je to onda tih "svakih 3 sata" a odma prije odlaska u skolu isto pojedem nesto i odma poslije. ovo jogurt, koji?

15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

glukoza u DMu pol kile mislim da je 11-12kn. samo se nemoj zeznut i uzet fruktozu jer je to bas ono kaj ne zelis. pitaj tetu radije da ti kaze koje je koje posto stoje jedno pored drugog. traubenzucker je glukoza.
jogurt i mlijeko, ovisi o tebi kolko si sklon dobivanju sala. preporuka je light oboje, meni je recimo svejedno, mogu pit i 0.5 i 3.5 masno i nis mi se nece primit dok je kod nekih ogromna razlika. posni sir ti je najbolje milbona u lidlu, 10kn pol kile i prefin je.
ak ces jest ovak kak sam ti napiso neces dobit nikakvo salo, nema sanse.
i da, sve se pece u pravilu bez ulja. moze tek tolko da prebrises tavu. salata isto, bez obicnog ulja, ali sa maslinovim uljem. maslinovo ulje treba, cak i 2-3 zlice bas ciste popit. ili pit omega 3 kapsule.
za kupit whey, imas na hrpu mjesta po gradu i hrpa webshopova ima kaj ti dostave doma na vrata, al najbolje ti je preko njuskala ima par ljudi koji prodaju jeftinije jer drze teretane pa dobe popust. npr ovaj koji ja uzimam je 370kn kod tog covjeka, a u ducanu oko 500kn za 2.25KG. ova manja pakiranja vam bas i nema smisla uzimat.
ak ne znate koji da uzmete, uzmite Optimum Nutrition Gold Standard od cokolade, s tim nemrete fulat.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.8.2012 9:18 (sHOCKRE).
17 godina
mar123 kaže...

kuzim, znaci moram izracunat kolko tijelo trosi, i onda uzimat vise od toga ako zelim kile. samo pitanje, ocu li ja tako dobit sala? jer to nikako ne zelim, radije onda ostanem na trenutnoj kilazi.

Da, moraš izračunati koliko tijelo troši i onda prema tome si ravnati prehranu. Važi se otprilike jednom u tjedan dana, prati kroz mjesec-dva i vidi jel ti računica štima. Odmah da napomenem, vrlo vjerojatno da ćeš na početku nešto zeznuti (jednostavno odstupanje kalkulator - tvoje realno stanje).

Da, vrlo vjerojatno da ćeš dobiti salo. Jednostavno to tako ide.

Kalorije kada ih uneseš u tijelo, onda (karikiram, ali samo da dobiješ osjećaj što se dešava) prvo odu na potrebe za samoodržavanje organizma, drugim riječima prvo se zadovolje potrebe da ostaneš živ. Nakon toga ono što je ostalo ode u mišić tamo gdje je potrebno da se on izgradi. Na posljedtku sve ono što je višak, krene u salo. Možeš odmah lako zaključiti da ako tijelu ne dovedeš dovoljno kalorija, nema ti smisla niti trening (jer tijelo neće potrošiti energiju na izgradnju mišića, već na održavanje).

Koliko ćeš se ti umastiti, ovisi prvenstveno o genetici, o količini suficita u kojim si, te kakve treninge radiš (što su treninzi teži, to će mišić više trebati kcal za izgradnju).

Eh sada, iako stvarno ima ljudi koji izgledaju ko krme preko zime kada su na masi (btw, takvi najčešće, nakon što se srežu, imaju definitivno najviše mišićne mase na sebi i najbolje izgledaju), ima i ljudi koji to naprave puno čišće i koji su cijelo vrijeme, da se tako izrazim, lean. 6-pack i žile na svakom ćošku možeš zaboraviti, ali isto tako ako to neće biti preveliki suficit (300 kcal recimo), ne možeš ti napraviti neku veliku, ajmo reći, štetu. Neće ti škemba narasti preko noći (isto kako ti neće niti mišići narasti nakon 2 treninga).

Samo da ti dočaram, ako si gledao Dark Knight Rises, Bane je definitivno masan, ali kada gledamo kroz prizmu "običnog čovjeka" (da se tako izrazim) Bane je mišićava zvijer.

Ako se bojiš da se malo omastiš, onda definitivno samo bacaš novce na whey. Nakon početnog impulsa (kojeg si možda već prošao ako treninraš u teratni neko vrijeme) jednostavno ćeš udariti u plafon i svi proteini ovoga svijeta ti neće pomoći da dobiješ na masi i mišićima.

EDIT: Ovo bi te moglo zanimati

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.8.2012 18:40 (Bukva).
16 godina
neaktivan

da pitan vas sta uzimate whey, koliko vam traje pakiranje jedno u prosjeku?

Nakon lita bi ponovo krenia u teretanu i nisan nikad do sad koristia nista od toga a ima san zadovoljavajuce rezlutate pa valjda bi bilo jos i bolje kad bi uzima malo tih dodataka al neman para na bacanje a taj whey je skuplji od same teretane

14 godina
odjavljen
badboycro kaže...

da pitan vas sta uzimate whey, koliko vam traje pakiranje jedno u prosjeku?

Nakon lita bi ponovo krenia u teretanu i nisan nikad do sad koristia nista od toga a ima san zadovoljavajuce rezlutate pa valjda bi bilo jos i bolje kad bi uzima malo tih dodataka al neman para na bacanje a taj whey je skuplji od same teretane

Ovisi koliki si potrošač :)

Ako ti je problem,ko i meni, malo češče izdvajati 200+kn za whey onda ga je dovoljno uzeti kao pwm i trajat ce ti dosta dugo.Pogotovo ako pikneš onu malo veću kantu od 2kg koja ti je sad na akciji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 16:19 (Zin8).
15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina
isti taj whey kupit prek njuskala za 370kn (nov, zapakiran naravno) i traje ti 2 mjeseca cca. samo kaj jos moras dat pare i za glukozu - cca 11kn pol kile..
kad se sve zbroji, 200kn mjesecno.
17 godina

Ili kupiš 1kg Myproteinovog za 100 kn...

16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

kupi si myprotein 5kg unflavored za 500 kn i miran si neko vrijeme,meni se zgadila čokolada(uvijek pijem sa vodom).

e ekipa jel ima od vas tu itko home gym,ja bi si kupio to,pa kakva su vaša iskustva s tim.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 19:45 (crack).
17 godina

Pa s obzirom da je "home gym" naziv za osobnu teretanu koju imaš u svojoj kući / stanu, nije mi baš pitanje najjasnije...

16 godina
neaktivan

pa ono tipa bench klupa,olimpijska 25mm,ez,2 male ,nekih 100kg utega lat ili sipka za zgibove..ono otprilike na to sam mislio.

18 godina
Rast mišića i visina

Nego pice, kako se vi hranite dok radite? {#}

Ja doručkujem, zatim ručam oko pola 12,12, ubacim koji keks prije treninga, za PWM uzmem proteine+glukoza, večera mi bude ili dimcek+kruh ili posni+jogurt, ugl ništa teško. Voće ubacim ili prije treninga ili navečer.

Ovo je onak odokativno, ali to su uglavnom ti obroci (broj obroka dnevno).

Najviše me zanima šta jedete prije treninga, kako se snalazite ako ste na poslu? Bi li se tu uklopili bademi/grožđice ili je to bolje jesti navečer uz posni npr?

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein
15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

kakav je taj unflavored? ja pijem cokoladni s vodom i ok mi je.. glupo mi dat 500kn pa da mi bude odvratno.
kaj se tice home gyma, imam podesive bucice od 15 kg (znaci 30 obje) i sipku za zgibove. to + trim staza sasvim dovoljno za odradit trening, ako nemos/nemas kad u gym.

@pero dinamit, na prosloj stranici zadnji post ti je moj jelovnik. grozdice moze ujutro sa zobenim i wheyem i mlijekom, a bademi, kikiriki i te orasaste stvari prije spavanja sa posnim. bez kruha, naravno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 20:18 (sHOCKRE).
17 godina
Rast mišića i visina

ne kuzim kakva bi iskustva neko s tim trebao imat? to sve kupis i sve sto radis u teretani radis doma, nema tu filozofije.

16 godina
neaktivan
mar123 kaže...

ne kuzim kakva bi iskustva neko s tim trebao imat? to sve kupis i sve sto radis u teretani radis doma, nema tu filozofije.

pa neznam,mislim si kupit sad to jer zas bi bezveze iso do teretane ak mogu imat doma,nakraju godine te izadje malo vise nego clanarina a imas sprave doma :) nemam pojma bas jucer sam kontaktiro ovog sta prodaje mailom al se nije javio jos,al nevjerujem da je odvratniji od(whey cokolada+grožđani+creatine)tako da prezivit cu. jedino me brine za home gym da nadjem dobre male sipke za bucice sa onim navojima jer vecinom radim s bucicama.

17 godina

Hmm, mislim ako imaš love na bacanje, dapače. Teretana ti je doma pod nosom. Samo, ne znam koliko se to isplati gledamo s financijske strane...

Za funkcionalnu teretanu ti treba olimpijska šipka, dvije male šipke (ručne), utezi koji će ti zadovoljiti tvoje potrebe, osigurači za utege, šipka za zgibove, bench klupica s podesivim naslonom, neka konstrukcija za dipseve, konstrukcija koja će ti držati uteg za čučnjeve (dizati uteg s poda s težinom s kojom radiš čučnjeve... zaboravi). Možeš nabaviti obične gimnastičke trake tako da ti ta konstrukcija (squat box) s trakama može donekle glumiti i spravu sa kablovima. Još što mi pada na pamet je klupica za trbušnjake (na kojoj radiš i incline bench), klupica za leđnjake (na kojoj možeš sve žive varijente za ramena raditi) i klupica za inverted bench (uteg vučeš od poda prema sebi). Pada mi na pamet još par stvari bez kojih ja ne bih mogao živjeti (pr. power tower), ali bi se dalo odraditi trening bez njih.

Sve u svemu, definitivno ti se članarina u teretani više isplati. Pogotovo kada dođeš do stadija u moraš pogađati mišiće s izolirajućim spravama. Mislim, imam i ja doma 2 para bučica, traku, swiss loptu i evo planiram nabaiti 3. par bučica i rusko zvono, a svrbe me prsti i za šipku za zgibove, iako se nekako bojim da štok ne sje***. I da, teretanu doma jako puno koristim, 5-6 dana u tjedno. Međutim to je samo nadopuna "pravoj" teretani (3-4 puta tjedno). Ja osobno bih trebao kupiti još jedan stan da strpam negdje sve što tražim od teretane... Tako da, moj savjet - troši lovu na članarinu. Ako imaš mogućnosti drži neke stvari kod sebe doma "za prvu pomoć" (swiss lopta, gimnastička traka, relativno lagane bućice), za ostalo, ne... 

Osim toga, kako god da okreneš, za dosta vježbi trebaš i spottera (ili čak više njih), a do njih najlakše dođeš u teretani.

17 godina
sHOCKRE kaže...

kakav je taj unflavored? ja pijem cokoladni s vodom i ok mi je.. glupo mi dat 500kn pa da mi bude odvratno.

Trebaš se deifnitivno naučiti. Sa mlijekom ili jogurtom uopće nije loš. Sa vodom je takav da mi se želudac okrene, iako dosta ekipe tvrdi da ima okus ko po mlijeku u prahu.

Dobra stvar je da možeš zamaskirati okus recimo kakao prahom, žlicom meda, ili recimo što ja radim je skuhano i blendirano voće dodam u shake i samim time imam okus koji hoću (na 300ml dovoljno ti je 10 g voća da da okus).

Ja uzimam bezokusni jer je čišći i ima veću koncentraciju P, doduše, kako rekoh okus nije baš bajan, i nakon treninga kada ga pijem samo s vodom (glukozu uzimam u obliku grožđica) malo mi je... A mislim nije da baš uživam u okusu.

S druge strane, kada ga dodam u doručak, imaš 501 način kako mu dodat okus i niti ne skužiš da ga jedeš.

16 godina
neaktivan

dobro ima stvari koje stoje u tvom postu ali,s moje strane previse toga mi je napuhano(ubiti zavisi koji program treninga imas) al koliko sam ja gledao treba mi klupica sa pomičnim naslonom kontrakosi, ravni, kosi(radim benc sa bucicama,bolje mi odgovara),sipka velika(cucanj,dl,veslanje),bucice podesive za ono prakticki 80% vjezbi,klupica za trbusnjake(mada moze se i bez nje),lat masina ili sipka za zgibove.nemislim sad bacat lovu na to ali ono mislim da bi mi nekih 4k kuna bilo ok za tih par stvari.sta se tice trcanja to mogu vani al mi netreba jer imam manjka kila,sta se tice spotera neznam di bi mi pomogo :) to sta kazes da se ti nadopunjavas doma poslje gyma kako to tocno mislis jer znas da misicnu skupinu moras odmarat 48h nakog dobrog treninga,time si cinis vise loseg nego dobrog.

17 godina
crack kaže...

to sta kazes da se ti nadopunjavas doma poslje gyma kako to tocno mislis jer znas da misicnu skupinu moras odmarat 48h nakog dobrog treninga,time si cinis vise loseg nego dobrog.

Lagani trening pomaže regeneraciji mišića. Radiš dan nakon isti mišićnu grupu ali sa ultra lakom likažom samo da pojačaš cirkulaciju.

Švicarska lopta ti je odlična za kralježnicu i vježbe ravnoteže.

Lagani i kratki trening direktno nakon ustajanja boosta metabolizam.

Ukoliko se dogodi da mi u teretani jedna sekundarna mišićna grupa otkaže, doma mogu završiti trening (pr. triceps i ramena).

Kardio s utezima u dane odmora.

Razbuditi organizam nakon dugotrajnog sjedenja za računalom / učenja.

16 godina
neaktivan
Bukva kaže...
crack kaže...

to sta kazes da se ti nadopunjavas doma poslje gyma kako to tocno mislis jer znas da misicnu skupinu moras odmarat 48h nakog dobrog treninga,time si cinis vise loseg nego dobrog.

Lagani trening pomaže regeneraciji mišića. Radiš dan nakon isti mišićnu grupu ali sa ultra lakom likažom samo da pojačaš cirkulaciju.

Švicarska lopta ti je odlična za kralježnicu i vježbe ravnoteže.

Lagani i kratki trening direktno nakon ustajanja boosta metabolizam.

Ukoliko se dogodi da mi u teretani jedna sekundarna mišićna grupa otkaže, doma mogu završiti trening (pr. triceps i ramena).

Kardio s utezima u dane odmora.

Razbuditi organizam nakon dugotrajnog sjedenja za računalom / učenja.

tako da,ja sam mislio da se poslje gyma ides jos doma ubit sa treningom :)

17 godina
crack kaže...

dobro ima stvari koje stoje u tvom postu ali,s moje strane previse toga mi je napuhano(ubiti zavisi koji program treninga imas) al koliko sam ja gledao treba mi klupica sa pomičnim naslonom kontrakosi, ravni, kosi(radim benc sa bucicama,bolje mi odgovara),sipka velika(cucanj,dl,veslanje),bucice podesive za ono prakticki 80% vjezbi,klupica za trbusnjake(mada moze se i bez nje),lat masina ili sipka za zgibove.nemislim sad bacat lovu na to ali ono mislim da bi mi nekih 4k kuna bilo ok za tih par stvari.sta se tice trcanja to mogu vani al mi netreba jer imam manjka kila,sta se tice spotera neznam di bi mi pomogo :) to sta kazes da se ti nadopunjavas doma poslje gyma kako to tocno mislis jer znas da misicnu skupinu moras odmarat 48h nakog dobrog treninga,time si cinis vise loseg nego dobrog.

ma kaki 4 tisuce kuna, puno manje ti treba. klupica za trbusnjake se nađe za 200-300 kn, dvije male sipkice sa raznim utezima(0.5 kg, 1.25 kg, 2.5 kg) se nađu za 300 kn, sipka za zgiibove 90 kn, velika z sipka 90 kn, i uzems onu multifunkcinalnu spravu za cca 600-700 kn u oglasniku i imas malu teretanu.

16 godina
protjeran
mar123 kaže...
crack kaže...

ma kaki 4 tisuce kuna, puno manje ti treba. klupica za trbusnjake se nađe za 200-300 kn, dvije male sipkice sa raznim utezima(0.5 kg, 1.25 kg, 2.5 kg) se nađu za 300 kn, sipka za zgiibove 90 kn, velika z sipka 90 kn, i uzems onu multifunkcinalnu spravu za cca 600-700 kn u oglasniku i imas malu teretanu.

Ili jednostavno odeš vani trenirati

trošak = 0,

čisti zrak = +∞

???

profit

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet {http://megayoutubeviews.com/register-form.php?r=15961}
16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

kako cu vani npr. benchat?

ma dobro ja si racunam da mi bucice trebaju bit fleksibillne i da idu barem do 25 kg svaka,to mi je najveca briga,ovo ostalo su jeftinije stvari.

15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Ništa bez malo smijeha...

Sigurno vas ima puno koji će prepoznati imitacije.

Your Ego Is Writing Checks Your Body Can't Cash
14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Jos trazim di bi se mogla kupit sipka za zgibove zna li netko ?

dafuq! =)
16 godina
neaktivan
BloOm3R! kaže...

Jos trazim di bi se mogla kupit sipka za zgibove zna li netko ?

evo http://www.njuskalo.hr/fitness-oprema/sipka-zgibove-oglas-5756327 solidna sipka a nije ni skupa previse.

14 godina
protjeran
puma1400 kaže...

ok..za njih imate rješenje, ajmo pokušat samnom sada :)

dakle...17 godina, 180 cm, 88kg. Nisam debeo, nego je sve u mišićima koji nisu izraženi pretjerano...treniram vaterpolo već duuuulje vrijeme, svaki dan.

Sada me samo zanima kako sredit da mi se mišići vide. Snage imam, kondicija je solidna  (nisam trenirao neko vrijeme zbog ozljede, ali nema veze ).

Ishrana je.....a sve i svašta. xD

Onda, šta preporučate ?

jos 4gb rama

LooooooL
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice