Slaganje računala - odabir komponenti izdvojena tema

poruka: 1.602
|
čitano: 708.772
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Slaganje Računala - Odabir Komponenti
12 godina
Re: Slaganje računala - odabir komponenti
hahhaajaads kaže...
prc12 kaže...

Grafa trenutno je stara 3060, ali kazem, to je samo privremeno dok se i sam ne odlucim kud dalje ici po pitanju nove grafe. A i ova ce durat jos neko vrijeme. Nisam sad doma pa nezz tocan model, ali imam nekakav dell-ov full hd monitor, 165hz (GSync + FreeSync)

Nemoj dugo razmisljat o novoj grafi jer ces pozalit... pogledaj samo cijene rama. A za undervolt procesora, najlakse bi bilo curve optimizer i stavit negativno tipa -15, pokrenes aidu na tipa pol sata-sat i igraj par igri da vidis jel se bude sta crashalo...

Znam, RAM mi je i je bio inicijalni razlog za požurim sa svime.... AMD je već najavio da će dignut cijene procesora nekih 10%... i kao što si i rekao, grafe će isto brzo ponovo poletit. Nevezano za to, meni je ovo prvi AMD procesor (kupujem komp jednom u 6-8 godina, sve Intel do sada). Nadam se da nikoga necu razljutit, ali nikada mi se nisu sviđale temperature sa AMD procesorima... kad vidim 45C idle, želudac mi se stisne (zato sam inicijalno i pitao za undervolt). El ima tko ikakva iskustva sa 9800X3D i zracnim hladjenjem? Znam znam, ti procesori "su dizajnirani da rade non stop na visokim temperaturama" itd itd. al ajmo realno, koja su vaša mišljenja oko temperatura? cak i generalno na Ryzen procesorima. Da li pretjerujem kad kažem da mi nema smisla da procesor kuri na tako visokim temperaturama?

11 godina
prc12 kaže...
hahhaajaads kaže...
prc12 kaže...

Grafa trenutno je stara 3060, ali kazem, to je samo privremeno dok se i sam ne odlucim kud dalje ici po pitanju nove grafe. A i ova ce durat jos neko vrijeme. Nisam sad doma pa nezz tocan model, ali imam nekakav dell-ov full hd monitor, 165hz (GSync + FreeSync)

Nemoj dugo razmisljat o novoj grafi jer ces pozalit... pogledaj samo cijene rama. A za undervolt procesora, najlakse bi bilo curve optimizer i stavit negativno tipa -15, pokrenes aidu na tipa pol sata-sat i igraj par igri da vidis jel se bude sta crashalo...

Znam, RAM mi je i je bio inicijalni razlog za požurim sa svime.... AMD je već najavio da će dignut cijene procesora nekih 10%... i kao što si i rekao, grafe će isto brzo ponovo poletit. Nevezano za to, meni je ovo prvi AMD procesor (kupujem komp jednom u 6-8 godina, sve Intel do sada). Nadam se da nikoga necu razljutit, ali nikada mi se nisu sviđale temperature sa AMD procesorima... kad vidim 45C idle, želudac mi se stisne (zato sam inicijalno i pitao za undervolt). El ima tko ikakva iskustva sa 9800X3D i zracnim hladjenjem? Znam znam, ti procesori "su dizajnirani da rade non stop na visokim temperaturama" itd itd. al ajmo realno, koja su vaša mišljenja oko temperatura? cak i generalno na Ryzen procesorima. Da li pretjerujem kad kažem da mi nema smisla da procesor kuri na tako visokim temperaturama?

Nema smisla da procesori poskupljuju sa trenutnim stanjem tržišta,čista navlakuša.Mogu inicijalno poskupit ali zalihe ostaju i cijena će padati

14 godina
ZGamer kaže...

Ploča+proc+kučište je skoro keku eura...očekujem minimalno toliko i za gpu

Zgamer Rekao sam 100 puta kupuju 9800x3d a imaju RTX 3000 serije iz starih konfi i onda jos preplacuju mbo, napajanje itd..I sta je najgore imaju onda iste performanse kao netko sa istom RTX 3060 i i5 14600k.

prc12 

Imas maticnu za 130e ili 160e   znaci obe su bolje opcije nego ta Aorus za 210e.Tu si usparao dobrih 50e samo na ploci.

Umjesto 9800X3D uzmi 7800x3d  tu si usparao 100e samo na CPU.

Napajanje taj corsair je isto bacanje love 180e uzmi si ovaj asus prime ili BeQuiet 850w , 1000w ti ne treba osim ako ne ides na RTX 5090.Ustedio si dobrih 60e.

Na kucistu isto mozes ustedjet 50e

Sve skupa 250e mozes ustedjet i da prodas 3060 za 180 imas 450e nadodaj jos 400e i imas za 5070ti.

Dobri su AMD ryzen x3d procesori i uz blagi undervolt nema pregrijavanja.Gledaj si grafu sto prije uzet jer poslje nove godine budemo meme ovdje ljepili i o grafama kad cijene podivljaju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.12.2025 21:21 (MGloc).
12 godina
prc12 kaže...
 AMD je već najavio da će dignut cijene procesora nekih 10%...

Koliko sam citao, to je bio rumor koji se pokazao da nije bio istinit. AMD je jedino rekao da ce povecat cijene grafi, 40$ za 16gb model.

Za temperature, 9800X3D ce bit hladniji od 7800X3D. Ali po meni, radije uzmi 7800X3D i arctic 240mm vodeno i imat ces SUPER temperature, 80 stupnjeva ces vidjet jedino u cinebenchu... Moj 7800x3d se hladi sa 360mm vodenim (ali je zesce limitirano, 40% pumpa i 15% ventovi) i u igrama sam na 55 stupnjeva, u cinebenchu sad dok je unutarnja temperatura malo manja nejde iznad 77c.

12 godina
hahhaajaads kaže...
prc12 kaže...

Koliko sam citao, to je bio rumor koji se pokazao da nije bio istinit. AMD je jedino rekao da ce povecat cijene grafi, 40$ za 16gb model.

Za temperature, 9800X3D ce bit hladniji od 7800X3D. Ali po meni, radije uzmi 7800X3D i arctic 240mm vodeno i imat ces SUPER temperature, 80 stupnjeva ces vidjet jedino u cinebenchu... Moj 7800x3d se hladi sa 360mm vodenim (ali je zesce limitirano, 40% pumpa i 15% ventovi) i u igrama sam na 55 stupnjeva, u cinebenchu sad dok je unutarnja temperatura malo manja nejde iznad 77c.

Gledao sam i 7800X3D jer je dosta jeftiniji... al opet, star je preko 2 godine pa nisam siguran bas.. koju maticnu koristis? Vidim daje za 9800X3D preporuceno uzet neku od B850 maticnih, ali one su dosta skupe, i vec tu mi cijena cijele konfiguracije odlazi dosta gore...

12 godina
prc12 kaže...
hahhaajaads kaže...
prc12 kaže...

Gledao sam i 7800X3D jer je dosta jeftiniji... al opet, star je preko 2 godine pa nisam siguran bas.. koju maticnu koristis? Vidim daje za 9800X3D preporuceno uzet neku od B850 maticnih, ali one su dosta skupe, i vec tu mi cijena cijele konfiguracije odlazi dosta gore...

Ja osobno imam B850 Aorus Elite wifi7, prvo gledao Tuf B650 za 140€ tad ali ova aorusica mi se svidjela i bas je clean look + ima top audio. Iako, 9800x3d mozes stavit na bilo koju plocu i ne moras stavit na b850.. glavno samo da nije asrock i to je to. Ako si na 1440p, uzmi 7800x3d jer je cca 10% slabiji na 1080p od 9800x3d (znaci mozda 5% na 1440p u 95% igara), ako hoces B850 plocu pogledaj si isto MSI gaming plus (cca 175€), trenutni problem ti je najveci ram pogotovo ako zelis 6000 CL30...

14 godina

Morat ce dati 350e za RAM to mu ne gine, a danas sam procitao da ce navodno ram jos gore otic u 3. mjesecu kada se Micron povuce sa trzista. 

12 godina

Ja isto ciljam na Aorus jer ju imam u trenutnom kompu, ali gledao sam i tocno tu MSI-a jer je jeftinija nekih 80 eura... sta gubim zapravo ako idem na MSI gaming plus? 

12 godina
prc12 kaže...

Ja isto ciljam na Aorus jer ju imam u trenutnom kompu, ali gledao sam i tocno tu MSI-a jer je jeftinija nekih 80 eura... sta gubim zapravo ako idem na MSI gaming plus? 

Pa skoro nista ne gubis, ima jedino slabiju zvucnu i neke ostale nebitne komponente koje su tak i tak overkill, + kod MSI je sta imas clear cmos gumbic dok to aorus nema.

13 godina
Slaganje računala - odabir komponenti

Pozdrav ekipa,

Malo sam ispao iz odabira dobrih pc komponenti pa trebam pomoć

U potrazi sam za novom matičnom ali kada već nju mjenjam nadodao bi još jedan ssd i novi procesor ako baš treba promjeniti ću i rame.

Može i preporuka za drugu grafičku pa da znam kroz koji mjesec koju uzeti.

Trenutno imam Msi b350m pro vdh, ssd 1tb sn770 m.2, 2x 16gb ddr4 3400, nvidia rtx 3070 suprim i ryzen 5 5600.

Pc se koristi za 3d crtanje i igrice.

Može amd ili intel.

0 0 hvala 0
3 tjedna
cro4vranjky kaže...

Pozdrav ekipa,

Malo sam ispao iz odabira dobrih pc komponenti pa trebam pomoć

U potrazi sam za novom matičnom ali kada već nju mjenjam nadodao bi još jedan ssd i novi procesor ako baš treba promjeniti ću i rame.

Može i preporuka za drugu grafičku pa da znam kroz koji mjesec koju uzeti.

Trenutno imam Msi b350m pro vdh, ssd 1tb sn770 m.2, 2x 16gb ddr4 3400, nvidia rtx 3070 suprim i ryzen 5 5600.

Pc se koristi za 3d crtanje i igrice.

Može amd ili intel.

U Bug-u za 11.  mjesec je bila preporuka: Gigabyte X870E Aorus Master X3D ICE - Specijalist za Ryzene

- 550 Eura;

Prednosti:

- Visoka kvaliteta izrade;

- atraktivan dizajn:

- velik broj PCIe, M.2 i USB;

- odlična mrežna povezivost.

Mane:

- UEFI zahtjeva sitne dorade;

Matična ploča vrhunskih karakteristika  uz razumnu cijenu.

typing... scrolling...
12 godina
Slaganje računala - odabir komponenti

Opet novi i trolanje.. al je ljudima dosadno u zivotu...

Moj PC  
0 1 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Slaganje Računala - Odabir Komponenti
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice