Radna stanica za Autocad

poruka: 27
|
čitano: 9.700
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Radna stanica za Autocad
pitanje

Poštovani forumaši
molim vas za pomoć oko narudžbe računala koje će biti namjenjeno za rad u Autocad 2009 MAP-u.

Radit će se sa jako velikim hatchevima i raznim podlogama (orto-foto, katastar, HOK i dr.), znači fajlovi će biti jako veliki.
Pretpostavljam da mi treba jako puno radne memorije 4 GB, e sad što dalje da li će mi zumiranje bolje raditi sa nekom QuadroFX karticom?

Ima li razlike za rad u Autocadu između Dual Core procesora i Quad Core?

Da li ići na 64 bitnu platformu, ima li tu kakvih ubrzanja?
Kako podesiti Autocad? Koji monitor 24 incha?
Hvala unaprijed!

Ovakvu ponudu sam trazio - sto mislite:
Molim te ponudu za konfiguraciju računala (RADNA STANICA ZA OBRADU GRAFIKE) koja mora sadržavati slijedeće:
• MBO: QuadCore, BUS 1333MHz DDR 3, PCIe II,SATAII, LAN - BRAND NAME
• CPU: Intel Core 2 Quad Q8200 2,66GHz, 1333MHZ
• RAM: 8 GB DDR 3 - BRAND NAME
• Grafika: Quadro FX 1700
• HDD: 1 TB, serial ATA-II 7.200, 32 MB cache – 2 kom
• Pržilica: DVD-+RW
• Optika: DVD rom
• Kućište: Midi tower + kvalitetno napajanje min 500w
• Tipkovnica – Genius slim
• Miš za dešnjaka: Logitech MX 400
• Miš za ljevaka: nešto kao Logitech MX 400
• LCD: 24 inch best buy

Računalo će se koristiti za rad u Autocadu 2009 MAP sa jako velikim fajlovima, na OS WinXP 64 bit zbog adresiranja veće memorije od 3 GB.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Radna stanica za Autocad

Evo tih mojih problema i konfiguraciju koju sam ja složio. Nije 4GB DDR3 nego 6. Isto se koristi za CAD programe.

Jer znanje treba da bude besplatno.
16 godina
neaktivan
autorov komentar
Smooth Operator kaže...

Evo tih mojih problema i konfiguraciju koju sam ja složio. Nije 4GB DDR3 nego 6. Isto se koristi za CAD programe.

E hvala ti samo mi fakat nije jasno zašto 6GB Rama na win XP 32 bitni, kada znamo da oni nisu u stanju progutat više od 3 ili 3,5GB?
17 godina
neaktivan
Radna stanica za Autocad

U biti razlika između Dual i Quad core procesora nećeš puno vidjet u CAD programima, jer su to operacije koje ne možeš paralelizirat (lagano), ali opet ako radiš više stvari odjednom, ili imaš više CAD/CAM programa otvorenih ti dosta koristi.

Po meni bi ti najbitnije u cijeloj konfiguraciji bila grafička - znači neka profesionalna Quadro ili neka druga kartica. U svakom slučaju sa profi. karticom ćeš osjetit više razlike nego da dodaješ 8GB memorije ili quad core procesor...

Memorije ti je čisto dosta 4GB, a kad si se već odlučio na 64-bitni OS, onda se pobrini da imaš i 64-bitni AutoCAD.

Šta se monitora tiče najbolje bi bilo da nađeš neki 21" ili 24" sa omjerom 4:3 ili 5:4. Samo danas se uglavnom rade 16:10 monitori pa ćeš se vjerojatno morat sa time zadovoljit.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...

Šta se monitora tiče najbolje bi bilo da nađeš neki...sa omjerom 4:3 ili 5:4.

Zašto?
- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
17 godina
neaktivan

MBO: Asus P6T WS Professional

CPU: i7 920

RAM: G.skill F3-10666CL9T-6GBNQ 6GB, 1333 MHz

GPU: nVidia Quadro FX 1700 (po meni bolje FX 3700)

HDD: 640 GB WD AAKS

LCD: HP LP2475W ili jeftinija varijanta SM 245B+

ostalo po tvom izboru

cijena je visoka al ako je to za neki projektni ured to se brzo isplati....

If ignorance is bliss, then knock the smile off my face!
17 godina
neaktivan

Možda ti nije loše razmišljati o nekoj brand varijanti radne stanice

tipa HP xw4600, xw6600 ili nešto od Dell-ovih radnih stanica..

Prilično su kvalitetne i prije svega moćne i tihe.. (govorim iz iskustva za HP xw4600)

E sad glede AutoCAD-a i 64 bitne platforme... prvo razočaranje slijedi:

koliko sam trenutno upućen, NE postoji 64-bitna verzija AutoCAD 3D Map, samo posebna 32 bitna verzija za 64 bitna računala.

Tako da nemoj očekivati nekakvu prednost od toga..

Nadalje AutoCAD i dalje nije u "dobrim odnosima" sa quad procesorima, ne zna šta bi sa "viškom jezgri"

Evo ti par linkova o mogućem multithreadingu i multicore-u u AutoCAD-u Link1 Link2 Link3

Glede monitora... a čuj što veći to bolji.. nisu ni ovi wide toliko loši, ali ono što su ti ljudi prije mene već rekli.. 4:3 ili 5:4 ima svoje (velike) prednosti...

Wide daje puno na širini, ali visina slike je relativno mala.. što kod gledanja crteža ti možda neće odgovarati..

Ja recimo imam 22" HP-ov monitor wide sa rezolucijom 1680x1050, a uzmi recimo rezoluciju 1600x1200 na klasičnom monitoru... dakle dobija skoro 150 linija više za gotovo istu širinu..

Doduše, jako malo vidim LCD-ova sa takvim ekranom danas.. uglavnom dobri stari 21" CRT-ovi su bili takvih mogućnosti..

Moj prijedlog ti je da svakako čuješ i tuđa mišljenja i viđenja tvog problema... mislim da ti slagati grafičku radnu stanicu može izaći skuplje nego što bi kupio brand mašinu koja može imati i do 3 godine garancije...

To ti je eto moje viđenje stvari, pa ako ti pomogne super, ako ne.. zanemari moj post.

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
17 godina
neaktivan
macak kaže...
Lightning kaže...

Zašto?
veća radna površina... pogotovo u vertikalnom smjeru.
16:10 je za igre i filmove, a izgleda da su ovi proizvođači LCD-ova odlučili na tome extra zaradit pa se sad svi LCD-ovi (veći od 21") smatraju "profesionalnim" i naplaćuju puuuno više.

Da, na kraju bi i neka "brand name" radna stanica mogla bit isplativa, samo treba pogledat cijene.

Šta se 64bitne verzije tiče, ja ne radim toliko puno u AutoCAD-u, ali znam da je instalirana i da meni radi OK...
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 18:58 (Lightning).
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...
macak kaže...
Lightning kaže...

Zašto?
veća radna površina... pogotovo u vertikalnom smjeru.
16:10 je za igre i filmove...
 Pa ne bih se baš složio. Ja sam naime profesionalno vezan uz AutoCAD i navikao sam raditi u 1920x1200. Ne znam koji bi mi 4:3 monitor mogao pružiti toliku rezoluciju, toliko radnog prostora i komociju da mogu uključiti sve alate u cad-u koji mi trebaju, a da ne smetaju.
- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 21:47 (macak).
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...

Šta se 64bitne verzije tiče, ja ne radim toliko puno u AutoCAD-u, ali znam da je instalirana i da meni radi OK...
AutoCAD 2009 mislim da postoji 64-bitna verzija, ali za AutoCAD 3D Map 2009 mislim da ne, jer smo u uredu pri zadnjoj nabavci Map-a, dobili info i "posebnu" 32 bitnu verziju koja se može instalirati na 64-bitni OS, ali navodno nema čisto 64-bitna verzija.

Iskreno se nadam da si u pravu a ja u krivu, jer za tako skup sofver, mislim da je zadnja stvar o kojoj bi uopće korisnici morali razmišljati je jeli imaju nešto ili nemaju..

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
17 godina
neaktivan
johnny02 kaže...
Smooth Operator kaže...

E hvala ti samo mi fakat nije jasno zašto 6GB Rama na win XP 32 bitni, kada znamo da oni nisu u stanju progutat više od 3 ili 3,5GB?
 Zasad ćemo probat s 32-bitnim XP-om, ali ćemo čekat 7, pa da ne mijenjam svako malo... Nisam siguran koliko će se 7 dat natjerat da pročita RAMa?! Zna li itko?
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...
johnny02 kaže...
Smooth Operator kaže...

Zasad ćemo probat s 32-bitnim XP-om, ali ćemo čekat 7, pa da ne mijenjam svako malo... Nisam siguran koliko će se 7 dat natjerat da pročita RAMa?! Zna li itko?
 32-bitni 4GB. 64-bitni puno puno više...
Pa nije to stvar koji je OS, kolko čita RAM-a. SVI 32-bitni OS-evi ČITAJU MAX 4GB MEMORIJE. I to nije samo RAM...
Da se Facebook server srusi 90% mladih bi palo u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sig...
17 godina
neaktivan

Pa jel istina da SP za Vistu će moć očitat nešto više GB, iako je verzija Viste 32-bitna?!

17 godina
neaktivan
Radna stanica za Autocad

mozda da u konfiguraciju ubacis dva diska ?

tipa 320GB + 640GB , umjesto tvog od 1TB

celeron 333mhz / 64sdram / monitor u boji

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Pa jel istina da SP za Vistu će moć očitat nešto više GB, iako je verzija Viste 32-bitna?!

Ja mislim da i ovaj SP za Vistu može očitati 4GB. Ali stvar je u tome što on to očita, i piše ti 4GB, ali šta ti to vrijedi kad ih ne može koristiti? To ti samo piše da imaš 4GB, ali on svejedno koristi 3,25-3,5...
Da se Facebook server srusi 90% mladih bi palo u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sig...
17 godina
neaktivan

Neka onda tih 2GB "viška" na stanju, mijenjat ćemo kad samo OS kad do tog dođe, kad izađe neka čvrsta verzija CADa za x64.

16 godina
neaktivan
autorov komentar
jim kaže...

možeš mi obrazložit
ovo bi bila dva diska u raidu
16 godina
neaktivan
Radna stanica za Autocad
autorov komentar

eh jezi ga, evo tek sada sam vidio da ne postoji 64bitni Autocad Map 2009

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?siteID=123112&id=8447740

za poludit, pa nekak sam mislio da je prošlo dovoljno vremena da razviju 64 bitnu MAP verziju, ako već postoji 64 bitna

znači mora se instalirat ona "posebna" 32 bitna verzija koja se može instalirat na 64 bitni OS.

E sad a što je sa onom informacijom da sav 32 bitni soft radi na 64 bitnom bez problema osim drivera?

Da li postoji mogućnost dual boot-a pa da imamo dva win XP, 32 bitni i 64 bitni za sada dok se ne razvije 64 bitni MAP.

Hvala svima na konstruktivnoj raspravi!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
johnny02 kaže...

E sad a što je sa onom informacijom da sav 32 bitni soft radi na 64 bitnom bez problema osim drivera?

Da li postoji mogućnost dual boot-a pa da imamo dva win XP, 32 bitni i 64 bitni za sada dok se ne razvije 64 bitni MAP.

Evo ovak.. AutoCAD 3D Map 2009 ne postoji u 64-bitnoj verziji, to smo izgleda preko svojih leđa ustanovili, ali
zato možeš od svog dobavljača (ako imaš nekog već s kim posluješ po pitanju softvera) tražiti 32 bitnu verziju za 64-bitni OS.
Dakle ima navodno razlika između obične 32 bitne verzije i 32 bitne verzije za 64 bitne sustave (?!?)

Evo ja recimo vrtim normalno AutoCAD 3D Map 2009 na Visti x64... dakle radi :-)
Nije sve tako crno...
Ali i dual boot ti je svojevrsno rješenje...

P.S. Konstruktivna rasprava je uvijek najbolja rasprava.. uvijek svi nešto dobro (ili loše) čujemo ;-)
P.P.S. Generalno 32 bitni programi rade na 64 bitnom OS-u.. ne svi, ali jedan broj programa koje koristim radi...
možda je na XP x64 i bolja/gora situacija, ali zlu-ne-trebala Vista isto tjera dosta 32 bitnih programa.

Pozdrav.
UTERE SED NE ABUTERE!!!
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2009 13:39 (Prometej).
16 godina
neaktivan
Radna stanica za Autocad
autorov komentar

Možda glupo pitanje ali nisam već dugo radio sa više OS-a na jednom stroju.

Da li bi bilo moguće staviti trial boot (WinXP 32bit, WinXP 64bit, Vista 64bit) i na koji način?

Što treba napraviti prije prvog OS-a?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
johnny02 kaže...

Da li bi bilo moguće staviti trial boot (WinXP 32bit, WinXP 64bit, Vista 64bit) i na koji način?

Moguće je. Samo napravi 3 (ili više ako želiš) particija i instaliraj OS-eve... Sam će ti složit i boot menu i sve ostalo... Ali me zanima, zašto i XP X64 i Vista X64? Ja bih ti predložio da staviš XP X32 i Vistu X64...
16 godina
neaktivan
autorov komentar
Sused kaže...
johnny02 kaže...

Moguće je. Samo napravi 3 (ili više ako želiš) particija i instaliraj OS-eve... Sam će ti složit i boot menu i sve ostalo... Ali me zanima, zašto i XP X64 i Vista X64? Ja bih ti predložio da staviš XP X32 i Vistu X64...
Nisam siguran da li su svi programi koje mi koristimo (photoshop, adobe, Autocad, i sl) napisani i za XP i za Vistu 64 bita.
Možda si i u pravu što će mi dva XP-a, da odustajem imat ću dva.

Znači prvo instaliram XP na prvu particiju, onda Vistu 64 bit na drugu particiju i Vista će sama složit boot menu?
Ako bi baš išao na tri OS-a da li bi Vista i taj menu složila? Samo kako instalirat drugi XP da mi ne složi slučajno dual boot?
17 godina
neaktivan
macak kaže...
 Pa ne bih se baš složio. Ja sam naime profesionalno vezan uz AutoCAD i navikao sam raditi u 1920x1200. Ne znam koji bi mi 4:3 monitor mogao pružiti toliku rezoluciju, toliko radnog prostora i komociju da mogu uključiti sve alate u cad-u koji mi trebaju, a da ne smetaju.
Ja ne koristim CAD baš stalno, više ostale CAD/CAM/CAE programe, imam 2 NEC-a 2190UXi, i to mi je najbolja kombinacija, jer mi je 1600x1200 najpreglednije, a odmah imaš 2 monitora za veću produktivnost. Opet izgleda da je stvar osobnog ukusa, iako ja ne znam nikoga tko se bavi ovim šta i ja, a da koristi neki 16:10 monitor.

Prometej kaže...
Evo ovak.. AutoCAD 3D Map 2009 ne postoji u 64-bitnoj verziji, to smo izgleda preko svojih leđa ustanovili, ali
zato možeš od svog dobavljača (ako imaš nekog već s kim posluješ po pitanju softvera) tražiti 32 bitnu verziju za 64-bitni OS.
Dakle ima navodno razlika između obične 32 bitne verzije i 32 bitne verzije za 64 bitne sustave (?!?)
Da, provjerio sam, mi koristimo "običan" AutoCAD 2009 koji je 64-bit. Pa sad ne znam za ovaj tvoj.

Inace jesi probao već na Visti ili XP-64? pa da si 100% siguran da ne radi ili?
16 godina
neaktivan
autorov komentar
Da, provjerio sam, mi koristimo "običan" AutoCAD 2009 koji je 64-bit. Pa sad ne znam za ovaj tvoj.

Nisam probao još.
17 godina
neaktivan
johnny02 kaže...

Nisam probao još.
Danas bas i ne traje toliko za instalirat OS, pa sad ako imas vremena isprobaj nabrzinu neki od tih OS-ova, pa vidi gdje ti radi najbolje, i onda zadrži samo to.

Nema smisla da stavljaš dual-boot ako ti ne treba.
16 godina
neaktivan
Radna stanica za Autocad
autorov komentar

Još samo da vas priupitam koji je benchmark dobar za ovakvu radnu stanicu prvenstveno za Autocad 2D?

Našao sam nekakav benchmark u samom autocadu, ali on je samo za 3D grafiku, ja bi nešto što će mi ocjenit i mem i CPU i grafiku.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
johnny02 kaže...
jim kaže...

možeš mi obrazložit
ovo bi bila dva diska u raidu

Hm, nebi bili u raidu, nego ako radis s velikim fajlovima, mislim da je pametnije da su na jednom diski OS / program, a na drugom ti fajlovi.

nisam 100% siguran za tvoju situaciju, ali adobe cak preporucuje 1. disk OS, 2. disk Adobe programi 3. disk fajlovi
celeron 333mhz / 64sdram / monitor u boji
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice