Poštovani forumaši
molim vas za pomoć oko narudžbe računala koje će biti namjenjeno za rad u Autocad 2009 MAP-u.
Radit će se sa jako velikim hatchevima i raznim podlogama (orto-foto, katastar, HOK i dr.), znači fajlovi će biti jako veliki.
Pretpostavljam da mi treba jako puno radne memorije 4 GB, e sad što dalje da li će mi zumiranje bolje raditi sa nekom QuadroFX karticom?
Ima li razlike za rad u Autocadu između Dual Core procesora i Quad Core?
Da li ići na 64 bitnu platformu, ima li tu kakvih ubrzanja?
Kako podesiti Autocad? Koji monitor 24 incha?
Hvala unaprijed!
Ovakvu ponudu sam trazio - sto mislite:
Molim te ponudu za konfiguraciju računala (RADNA STANICA ZA OBRADU GRAFIKE) koja mora sadržavati slijedeće:
• MBO: QuadCore, BUS 1333MHz DDR 3, PCIe II,SATAII, LAN - BRAND NAME
• CPU: Intel Core 2 Quad Q8200 2,66GHz, 1333MHZ
• RAM: 8 GB DDR 3 - BRAND NAME
• Grafika: Quadro FX 1700
• HDD: 1 TB, serial ATA-II 7.200, 32 MB cache – 2 kom
• Pržilica: DVD-+RW
• Optika: DVD rom
• Kućište: Midi tower + kvalitetno napajanje min 500w
• Tipkovnica – Genius slim
• Miš za dešnjaka: Logitech MX 400
• Miš za ljevaka: nešto kao Logitech MX 400
• LCD: 24 inch best buy
Računalo će se koristiti za rad u Autocadu 2009 MAP sa jako velikim fajlovima, na OS WinXP 64 bit zbog adresiranja veće memorije od 3 GB.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo tih mojih problema i konfiguraciju koju sam ja složio. Nije 4GB DDR3 nego 6. Isto se koristi za CAD programe.
Evo tih mojih problema i konfiguraciju koju sam ja složio. Nije 4GB DDR3 nego 6. Isto se koristi za CAD programe.
U biti razlika između Dual i Quad core procesora nećeš puno vidjet u CAD programima, jer su to operacije koje ne možeš paralelizirat (lagano), ali opet ako radiš više stvari odjednom, ili imaš više CAD/CAM programa otvorenih ti dosta koristi.
Po meni bi ti najbitnije u cijeloj konfiguraciji bila grafička - znači neka profesionalna Quadro ili neka druga kartica. U svakom slučaju sa profi. karticom ćeš osjetit više razlike nego da dodaješ 8GB memorije ili quad core procesor...
Memorije ti je čisto dosta 4GB, a kad si se već odlučio na 64-bitni OS, onda se pobrini da imaš i 64-bitni AutoCAD.
Šta se monitora tiče najbolje bi bilo da nađeš neki 21" ili 24" sa omjerom 4:3 ili 5:4. Samo danas se uglavnom rade 16:10 monitori pa ćeš se vjerojatno morat sa time zadovoljit.
Šta se monitora tiče najbolje bi bilo da nađeš neki...sa omjerom 4:3 ili 5:4.
MBO: Asus P6T WS Professional
CPU: i7 920
RAM: G.skill F3-10666CL9T-6GBNQ 6GB, 1333 MHz
GPU: nVidia Quadro FX 1700 (po meni bolje FX 3700)
HDD: 640 GB WD AAKS
LCD: HP LP2475W ili jeftinija varijanta SM 245B+
ostalo po tvom izboru
cijena je visoka al ako je to za neki projektni ured to se brzo isplati....
Možda ti nije loše razmišljati o nekoj brand varijanti radne stanice
tipa HP xw4600, xw6600 ili nešto od Dell-ovih radnih stanica..
Prilično su kvalitetne i prije svega moćne i tihe.. (govorim iz iskustva za HP xw4600)
E sad glede AutoCAD-a i 64 bitne platforme... prvo razočaranje slijedi:
koliko sam trenutno upućen, NE postoji 64-bitna verzija AutoCAD 3D Map, samo posebna 32 bitna verzija za 64 bitna računala.
Tako da nemoj očekivati nekakvu prednost od toga..
Nadalje AutoCAD i dalje nije u "dobrim odnosima" sa quad procesorima, ne zna šta bi sa "viškom jezgri"
Evo ti par linkova o mogućem multithreadingu i multicore-u u AutoCAD-u Link1 Link2 Link3
Glede monitora... a čuj što veći to bolji.. nisu ni ovi wide toliko loši, ali ono što su ti ljudi prije mene već rekli.. 4:3 ili 5:4 ima svoje (velike) prednosti...
Wide daje puno na širini, ali visina slike je relativno mala.. što kod gledanja crteža ti možda neće odgovarati..
Ja recimo imam 22" HP-ov monitor wide sa rezolucijom 1680x1050, a uzmi recimo rezoluciju 1600x1200 na klasičnom monitoru... dakle dobija skoro 150 linija više za gotovo istu širinu..
Doduše, jako malo vidim LCD-ova sa takvim ekranom danas.. uglavnom dobri stari 21" CRT-ovi su bili takvih mogućnosti..
Moj prijedlog ti je da svakako čuješ i tuđa mišljenja i viđenja tvog problema... mislim da ti slagati grafičku radnu stanicu može izaći skuplje nego što bi kupio brand mašinu koja može imati i do 3 godine garancije...
To ti je eto moje viđenje stvari, pa ako ti pomogne super, ako ne.. zanemari moj post.
Pozdrav.
Pa jel istina da SP za Vistu će moć očitat nešto više GB, iako je verzija Viste 32-bitna?!
mozda da u konfiguraciju ubacis dva diska ?
tipa 320GB + 640GB , umjesto tvog od 1TB
Pa jel istina da SP za Vistu će moć očitat nešto više GB, iako je verzija Viste 32-bitna?!
Neka onda tih 2GB "viška" na stanju, mijenjat ćemo kad samo OS kad do tog dođe, kad izađe neka čvrsta verzija CADa za x64.
eh jezi ga, evo tek sada sam vidio da ne postoji 64bitni Autocad Map 2009
http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?siteID=123112&id=8447740
za poludit, pa nekak sam mislio da je prošlo dovoljno vremena da razviju 64 bitnu MAP verziju, ako već postoji 64 bitna
znači mora se instalirat ona "posebna" 32 bitna verzija koja se može instalirat na 64 bitni OS.
E sad a što je sa onom informacijom da sav 32 bitni soft radi na 64 bitnom bez problema osim drivera?
Da li postoji mogućnost dual boot-a pa da imamo dva win XP, 32 bitni i 64 bitni za sada dok se ne razvije 64 bitni MAP.
Hvala svima na konstruktivnoj raspravi!
E sad a što je sa onom informacijom da sav 32 bitni soft radi na 64 bitnom bez problema osim drivera?
Da li postoji mogućnost dual boot-a pa da imamo dva win XP, 32 bitni i 64 bitni za sada dok se ne razvije 64 bitni MAP.
Možda glupo pitanje ali nisam već dugo radio sa više OS-a na jednom stroju.
Da li bi bilo moguće staviti trial boot (WinXP 32bit, WinXP 64bit, Vista 64bit) i na koji način?
Što treba napraviti prije prvog OS-a?
Da li bi bilo moguće staviti trial boot (WinXP 32bit, WinXP 64bit, Vista 64bit) i na koji način?
Još samo da vas priupitam koji je benchmark dobar za ovakvu radnu stanicu prvenstveno za Autocad 2D?
Našao sam nekakav benchmark u samom autocadu, ali on je samo za 3D grafiku, ja bi nešto što će mi ocjenit i mem i CPU i grafiku.