Premalo IDE konektora na maticnoj ploci

poruka: 37
|
čitano: 11.545
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Hitno, Hitno POMOZITE
pitanje

Spajam prijatelju comp., uzeja je matičnu gigabyte GA-MA78G-DS3H, koja ima samo jedan ide utor i nekoliko sata utora. Kako da spojim sad hard disk i dvd-rw. Ni hdd ni dvd nema utor za sata.

Drugi problem: Kaže mi prijatelj pribaci mi podatke koje iman na hdd ako ti nije problem. Meni je najlakše bilo spojiti njegov hdd u svoj comp i kopirati, ali mi nije htjelo očitati ni startati windows iako sam njegov hdd stavio na slave. Kažen kome brika nema veze sve ću izbrisat ko će se sad zaj. tim. Sad kada idem upaliti svoj comp. neće da se upali. Prene uvodni ekran sve uređaje očita i kada krene očitavati windows, znači onaj uvodni ekran od windowsa (windows is starting-ili tako nešto) samo se resetira, šta da radim.

Predpostavljam da je to zbog toga što sam instalirao neki win borg 21, a upisao sam svoj org. cd key.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hitno, Hitno POMOZITE
autorov komentar

Mogu li napraviti išta ili moram kupiti novi hard disk. Da je dvd spojit na utor od flopija bili radilo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Hitno, Hitno POMOZITE

Na prvo pitanje: Ide kabl ima 2 đeka za spajanje, pa 1 na HDD a drugi kraj na DVD spoji i stavi jumpere tamo gdje staviš kraj kabela mislim da ide master a đek sa sredine kabela je slave koliko se sjećam.

Kad si spojio njegov HDD nisi pazio koji dio kabla si priključio i prema tome postavio jumpere.

Topla preporuka REINSTALL windoza.

Sretno

17 godina
protjeran
Hitno, Hitno POMOZITE

Ma nisu SATA pržilice skupe 200kn.....Brže su i pouzdanije od IDE/ATA...Ma vidi u nekoj trgovini da nemaju SATA/ATA Converter i kupi ga (dođe oko 80kn)

Intel Celeron D331 2,66Ghz, 1GB DDR2-667Mhz RAM, nVIDIA GeForce 8400GS 256MB, Hitachi 80GB HDD, MBO MSI P4M900M2-L

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nećeš moći spojiti DVD na FDD.

Jeftinije je da kupiš novi sata DVD (neki do max. cca 200 kn).

Ili ako kupiš novi HDD, za ovaj stari uzmi ladicu i koristi ga kao vanjski.

Šteta ga je prodati za male novce.

Probaj format C: i instaliraj windoze na čistu particiju, samo moraš dobro spojiti DVD i HDD.

17 godina
octavia77 kaže...

Da je dvd spojit na utor od flopija bili radilo

Fizički nemoguće, Floppy kabel je manji.
Kublach
17 godina
neaktivan
Hitno, Hitno POMOZITE

@ UPDaTEa ŽeljaN

nisu ni brze ni pouzdanije. nema razlike izmedu ide i sata osim u konektoru. ne siri dezinformacije.

@ octavia77

mozes kupit karticu da dobijes jos ide kanal ili dva.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hitno, Hitno POMOZITE
autorov komentar

Znam da na ide utor mogu spojiti dva uređaja, ali ja mislim da se mogu spojiti ili 2hard diska ili 2optička uređaja. Ja mislim da se nemogu kombinirat hard disk i pržilica ako znate(ne mislite) sigurno da može recite pa ću probati.

Što se tiče drugog problema. Bootam cd od windowsa stavim da mi formatira stari windows i instalira novi. Tako i napravi formatira disk, kopira sa cd od windowsa i resetira se. Sada treba početi instalacija, ali ne očita mi se prvi prozor gdje se očitaju uređaji, dođe do drugog ekrana di pišu neka sranja flopi učini svoj poznati zvuk i krenu windowsi, tj u ovom slučaju bi trebala krenuti instalacija vindovsa, ali se ne događa nego samo tako stoji ekran i nakon nekoliko trenutaka neka slova postaju obojene u zeleno, plavo, ljubičasto. itd. pravi light show.

Kažem možda je do biosa uđem u bios i vratim na standardne postavka ali opet isto

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar
r420r kaže...

mozes kupit karticu da dobijes jos ide kanal ili dva.

di se ima kupiti ta kartica i kako se zove, možda se više isplati uzeti novi hdd, jel ovaj ima samo 80gb.

Iman osjećaj da  mi ne na drugom comp. znači drugi problem sjeb. hdd kada stavim ponovno cd od windowsa kaže mi da hdd ima jednu particiju od 6gb a drugu od 240gb iako mi je uvjek bio podjeljen na 40-200.
16 godina
neaktivan
autorov komentar
drugi problem je riješen

CUNO kaže...

Kad si spojio njegov HDD nisi pazio koji dio kabla si priključio i prema tome postavio jumpere.

Topla preporuka REINSTALL windoza.

Sretno

Što se tiče prvog pitanja

CUNO kaže...

Na prvo pitanje: Ide kabl ima 2 đeka za spajanje, pa 1 na HDD a drugi kraj na DVD spoji i stavi jumpere tamo gdje staviš kraj kabela mislim da ide master a đek sa sredine       

kabela je slave koliko se sjećam.

Mogu li se spajati 2 različita uređaja na jedan ide ili samo dva ista tj. mogu li na istome kabelu biti dvd i hdd

16 godina
neaktivan
Hitno, Hitno POMOZITE
autorov komentar

Ma dajte ljudi bilo tko, znam da znate.

Može li se na jedan utor spojiti skupa hdd i dvd i ako može kako.

Molim pomozite!

SAmo napišite da ili ne

0 0 hvala 0
17 godina
octavia77 kaže...

Ma dajte ljudi bilo tko, znam da znate.

Može li se na jedan utor spojiti skupa hdd i dvd i ako može kako.

Molim pomozite!

SAmo napišite da ili ne

DA, može. Stavi HDD na master, a DVD na slave i rješio si problem (kojeg nije ni bilo, al dobro)...
Da se Facebook server srusi 90% mladih bi palo u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sig...
16 godina
neaktivan
Hitno, Hitno POMOZITE
autorov komentar

još samo ovo i više ništa nepitam.

Cuno je gore spomenuo da je komponenta na kraju kabela direktno master, a u sredini slave. Sada ja mogu staviti da mi je u sredini hdd a na kraju dvd drugačije nemogu jer mi kabel nemože doteći. Ako stavim tako i na dvd uboden na  slave hoće li onda raditi iako je dvd na kraju, a hdd u sredini.

Puno hvala unaprijed

0 0 hvala 0
17 godina
octavia77 kaže...

još samo ovo i više ništa nepitam.

Cuno je gore spomenuo da je komponenta na kraju kabela direktno master, a u sredini slave. Sada ja mogu staviti da mi je u sredini hdd a na kraju dvd drugačije nemogu jer mi kabel nemože doteći. Ako stavim tako i na dvd uboden na  slave hoće li onda raditi iako je dvd na kraju, a hdd u sredini.

Puno hvala unaprijed

Konponenta na kraju je master, na sredini slave i to ne možeš mjenjat. Ako ti je HDD na sredini, stavi ga na slave, a DVD onda na master. Ako si stavio obrnuto nije čudo što ti ne radi...
Da se Facebook server srusi 90% mladih bi palo u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sig...
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2008 0:27 (Sused).
16 godina
neaktivan
Hitno, Hitno POMOZITE
autorov komentar

Sve uredno složeno iden upaliti kada nema slike na monitoru. šta da radim. predpostavljam da me zaj. to što su na jedan ide spojeni i hdd i dvd, jednostavno izvučem napajanje sa dvd i uključim pa resetiram komp. Nakon toga uredno očita hdd master, dvd slave ubacim cd od windowsa i stavim da se instalira. Napravim 2 particije i stavim da prvu formatira i tu se instalira. Kada se formatira i krene kopirati sa cd na početku ili na pola kako kad jednostavno stane i nema nikakvog pomaka jednostavno slika stoji, comp radi, a dvd ne kopira ništa nego samo stoji. Jedanput mi je čak i kopiralo sve počelo instalirati windows i stalo na zadnjih 20min.

Ja mislim da ga zafrkaje to što je hdd i dvd spojem na jednom.dvd mi je na kraju kabela, a hdd u sredini. Na dvd-u sam stavio jumper u sredinu što bi značilo slave, a na hdd nisam stavio ništa. Što da radim

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2008 10:16 (octavia77).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Što da radim

0 0 hvala 0
17 godina

Ajde stavi HDD na master. HDD u principu ide na master. DVD na slave. I jumpere i kabel. Mada to nebi smio biti nikakav problem ako je HDD slave.

Kublach
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Stavljeno je to tako samo mi nije jasno zašto mi u sredini kopiranja sa cd stane i nemiče se, nije do cd-a cd je sigurno dobar(iman više komada)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Sigurno hdd i dvd smetaju jedno drugom u radu. Kada su oba spojena hdd na master, a dvd na slave, kad upalim komp. neman slike na monitoru, a kad izvadin dvd-u napajanje tada dobijen sliku i onda vratin napajanje dvd i očita normalno dvd slave hdd master, ali mi kao što sam gore napisao jednostavno stane prilikom instalacije windowsa.

Ajde recite šta je nemogu više ovako. Jeli moguće to da smetaju jedan drugome ili nešto drugo.(nevirujen da san krivo spojia)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Premalo IDE konektora na maticnoj ploci
prihvaćeno rješenje

Da smetaju, ako rade istovremeno (što je kod tebe slučaj). Optički diskovi rade na UDMA 2 ili 4, a hardovi na UDMA 5, tako da je u ovom slučaju hard prisiljen raditi puno sporije dok je optički uređaj u pogonu... Ovako se mogu kopirati filovi na gotov OS, ali izgleda da je instalacija nekog OSa nemoguća.

ili novi hard ili dvd-drive.

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Znači to je to. Kada spojim drugi hdd onda mi ga i očita ali kad formatira hdd i počme kopirati sa dvd-a za instalaciju tada na nekih 70% ili prije jednostavno stane i to je to kao da bloka.

Hvala puno si mi pomogao uzeti ću novi hdd sa sata priključkom i nadam se da će to biti to.

Šta se tiče napajanja ono je 20 pinsko, a na  ploči 24pinsko. Koliko sam vidio ona zadnja 4 su nebitna pa mislim da ga neću trebati mjenjati.

Evo slika pa pogledajte.

Kad uključim računalo u struju ono automatski se pali bez da stisnem na gumb, jeli to do napajanja ili do čega.

0 0 hvala 0
17 godina
octavia77 kaže...

Kad uključim računalo u struju ono automatski se pali bez da stisnem na gumb, jeli to do napajanja ili do čega.

Do postavki u biosu
Kublach
16 godina
neaktivan
autorov komentar
Kublach kaže...
octavia77 kaže...

Do postavki u biosu
 Odlično hvala.
Znači što mi neće instalirati xp tj. što jednostavno stane na nekom postotku je zbog toga što su spojeni skupa hdd i dvd, ali će se riješiti kada stavim novi hdd i spojim ga preko sata. Prva liga, hvala svima!!
17 godina
neaktivan

Ja bi samo htio napomenuti da nitko nema pojma ovdje.... nakon par postova više nisam mogao čitati od muke

totalno je svejedno na kojem djelu kabla je master a na kojem je slave

da, uvijek mogu raditi različiti uređaji na istom IDE kanalu, pod uvijetom da su dobro podešeni master i slave. ukoliko ima sumnje, postavi se jumper na 'cable select' u tom slućaju, uređaj na srednjem konektoru je MASTER a na drugom konektoru je SLAVE

topla preporuka je da se kupi sata hdd.

ukoliko se ne pali bios, jedan od uređaja nije ispravan. ukoliko su krivo podešeni, računalo če se upaliti ali neće detektirati niti jedan drive, i još k tome, jako dugo češ čekati da dođeš do informacije da nije detektirao niti jedan drive.

struja i komunikacija se apsolutno nikada ne preštekavaju dok je računalo upaljeno

procedura kada se stroj ne pali je da se povade sve komponente iz računala i računalo se pali sa po jednom komponentom uključenom. Ukoliko sve komponente same za sebe rade, probavaju se kombinacije. doći će se vrlo brzo do kvarne kombinacije ili komponente.

s obzirom da se niti jedan konektor ne može okrenuti naopačke, ljudi, probavajte sve kombinacije, ništa ne možete skuriti! (konektori koji se mogu priključiti na više strana, neće ništa skuriti, no takvih više nema) to je jedini način da naučite. ovako će samo na jedno uho nutra a na drugo van.

ima li pitanja (ili primjedbi?)

Dolje Matija Gubc
17 godina
neaktivan
octavia77 kaže...

Znači to je to. Kada spojim drugi hdd onda mi ga i očita ali kad formatira hdd i počme kopirati sa dvd-a za instalaciju tada na nekih 70% ili prije jednostavno stane i to je to kao da bloka.

Hvala puno si mi pomogao uzeti ću novi hdd sa sata priključkom i nadam se da će to biti to.

Šta se tiče napajanja ono je 20 pinsko, a na  ploči 24pinsko. Koliko sam vidio ona zadnja 4 su nebitna pa mislim da ga neću trebati mjenjati.

Evo slika pa pogledajte.

da nije medij za instalaciju kvaran? nije li jeftinije uzeti drugi medij?

nije 24 pina bez veze na ploči
kupi adapter. pusti to što se ploča pali, postoji vrlo dobar razlog zašto je tako.
Dolje Matija Gubc
16 godina
neaktivan
autorov komentar
franjo tahy kaže...
 da nije medij za instalaciju kvaran? nije li jeftinije uzeti drugi medij?

nije 24 pina bez veze na ploči
kupi adapter. pusti to što se ploča pali, postoji vrlo dobar razlog zašto je tako.

do medija nije sigurno. Malo me buni što sam teško dobio sliku na monitoru, tek na kraju kad sam spojio hdd i dvd skupa.
kad san spojio sam hdd nisam imao sliku na monitoru, čak prvi put kad sam upalio comp. nakon 7-8sek se ugasio, poslje se nije gasio,ali nisam imao sliku na monitoru.
onda sam spojio još dvd i resetirao bios na matičnoj i onda je normalno upalilo i došla slika na monitor.
samo što neće da se windows instalira kao sto sam već napisao.

Što se tiče napajanja zadnja 4 pina tj. 11,12,23,24 su

11=+12V(only for 3x12-pin ATX),

12=3.3V(only for 2x12-pin ATX)
23=+5V(only for 2x12-pin ATX),

24=GND(only for 2x12-pin ATX)

Stoga mislim da nebi trebali imati veze ako imaju samo recite.

17 godina
neaktivan

ta četri pina su dodatno napajanje.

računaj ovako: sav taj hardwareaj zahtjeva određenu amperažu struje. s obzirom na niski napon, ta amperaža je velika.

A za tu amperažu treba debela žica. Iz tog razloga se struja dovodi na više vodića (govorim o istom naponu).

I onaj dodatni konektor sa 4 pina (onaj izdvojeni na ploči) je isti napon koji je već spojen na ploču pa je opet potrebno spojiti i taj konektor.
Često se desi da se PC upali bez tih konektora spojenih no problemi se manifestiraju kasnije kada potrošnja poraste i to na različite načine...

ukoliko ti puca instalacija pri kopiranju, imaš još nešto što možeš probati....

otvori google i upiši 'drive fitness test'

dobit ćeš među prvim linkovima stranicu sa ISO image-om od alata za testiranje diskova (alat je hitachijev ako se ne varam ali radi manje-više na svim diskovima) spržiš na cd, bootaš sa tim medijem i pusti neka testira (ne basic nego advanced). taj komad software-a ti ćak zna reć kada ti kabel ne valja. u svakom slućaju, pusti da izvrti pa vidi da li ti jedisk ispravan.

Dolje Matija Gubc
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Stavija sam nove kabele koji su došli sa matičnom. Probao sam sa prijateljevim i sa svojim hdd. isto sam prova sa prijateljevim i sa svojim dvd-romom.

Šta bi triba napravit sa napajanjem da ostavim ovako ili...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar
franjo tahy kaže...

da, uvijek mogu raditi različiti uređaji na istom IDE kanalu, pod uvijetom da su dobro podešeni master i slave. ukoliko ima sumnje, postavi se jumper na 'cable select' u tom slućaju, uređaj na srednjem konektoru je MASTER a na drugom konektoru je SLAVE

Zašto onda meni ne radi. Očita mi hdd kao master, a dvd kao slave stavim da mi je frst boot device: dvd-rom, Normalno bootam sa dvd-a ali mi u jednom trenutku jednostavno sve, kada se treba instalirati windows stane, mislio sam kako su i neki rekli da trebam uzeti sata hdd, ali sada nisam suguran treba li što ako bude opet isto
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice