istina,i na to sam racunao ali ipak se bolje raspitat prije
Kazem ti uzmi komp zazalit ces,realno laptop ti nece tribat nes posebno za fax osin za seminare a kad selis najmanji problem je komp preselit..tvoja odluka ali ja i dosta ljudi koje znma su se oparili na laptopu....
Uzmes, desktop komp, i poželji kupi eksterni hdd od 500 gb i riješen problem.
Ako hoćeš nešto manje onda uzmi neki stick od 16 gb samo za dokumente.
Taman san to ja tija napisat,uzmi flash i rijesija si fax s tim....
to sam vec rijesio prije 2 mjeseca hehe
kupio sam eksternu ladicu icy box i disk od 1 tb na kojem je ostalo jos nekih 450 gb ali mislim kupit upravo takav disk od nekih 500 gb pa ih izmjenjivat po potrebi
Da, pa mora kupit jedan kompjuter za doma a drugi za tamo gdje studira. I lijepo taj externi usteka gdje mu padne na pamet, u autobusu, u menzi, u parku....
Slažem se, može se naigrati.
Ali onda postavi pitanje, kakav tek desktop komp on može dobiti za 6k kuna?
Sigurno jedno 2x jači nego taj laptop.
Nema smisla uopće mjeriti snagu prijenosnog i stolnog računala, ali ako mu prijenosnik nije neophodan, bolje da ide na stolno računalo.
Pa evo bas sam sada diskutirao sa frendom,ide na elektrotehniku u rijeci,pa je rekao da mu je laptop dobro dosao par putta kada su on i njegov kolega iz razreda crtali nesto u autocadu...Moj faks ne zahtjeva autocad,vecinom je to neko programiranje....Tako da sam sad jos vise u dilemi...Laptop bi dobro dosao u jednu ruku recimo na satu za pribilježavanje nekih radnih grupa,samo se spojim preko wirelessa na skolin net i prijavim se recimo u neku grupu za rad....I jos bi bila prednost sta ga mogu nositi sa sobom kuci...
Ali sad evo trenutno,kod kuce imam jedan komp,star oko 3-4 godine...I sada,posto ce se vecinom raditi na programiranju na mom faksu,ovaj komp je sasvim dovoljan za programiranje,tj mi necemo imati neka crtanja u cadu ili neka ekstremna 3d modeliranja pa da mi treba neki stroj biti kod kuce.Trenutno imam jos dobar stari pentium 4 na 3.75 ghz , 3 gb rama , 160 gb harda , jedan eksterni od 1 tb i graficku od 256...programiranje ne predstavlja neko vece opterecenje...I vecinom se radi u officeu,programiranju i tako...uglavnom nikakva veca naprezanja za komp...A za faks ne mislim u dom ici,jer se tesko upadne u dom,tako da sam vec nasao cimera za stan...A u stanu bi volio imati neki komp koji bi mogao koristiti,ajmo tako reci,u rekreativnu svrhu povremeno...bacit koju igricu kad se nade vremena i tako slicne stvari....A opet ne bi htio previse dat za njega....Negdje do 6 tisuća cijene...
Ovo je jako lose slozeno.. Sad slazem pa cu editirat post..
Evo, plus ostane ti 200Kn za pocastit curu il sta vec oces..
1 x Asrock 770 EXTREME3 - AMD 770, AMD SB710, ATX, FSB 2600, Dual Ch
1 x DDR3 4GB (2x2GB) Corsair, 1333MHz, 9-9-9-24, TW3X4G1333C9A
1 x Palit GTX460/1024MB, NVIDIA GeForce, GTX460, PCIe x16, 1024 MB
1 x HDD SAMSUNG SpinPoint F3 1Tb 7200rpm 32MB cache Serial ATA II
1 x Napajanje CORSAIR 450W, VX Series CMPSU-450VXEU, 12cm vent.,ATX2
1 x DVD upisivač LG GH22NS, DVD±RW, 22x DVD±R ,8x DL , 40x CD-R
1 x Coolermaster CM690 Pure Black, crno, 213x482x525mm (š/v/d)
1 x Procesor AMD Phenom II X4 955 Black Edition, socket AM3, BOX,C3
1 x LG Flatron W2240T 22" ,black, full HD, LCD, DFC 30000:1, new !
7.296,99Kn
Hmm....
Sve je ok...Ali nekako bi rade onu radeonku koju sam naveo...Neznam kolika je razlika izmedu nje i ove gtx-ice u cijeni i performansama....mozes mi to usporedit mozda? :)
GTX460 pere 5750 samotako
hmmm...vidi se da je gtx puno bolja...a kolika je razlika u cijeni ove 2 kartice?
i sad recimo da se to nalazii u jednom kucistu ova konfa...ako to nece razvalit gta 4 i recimo mafiu 2 onda nezz šta če :D
hmmm...vidi se da je gtx puno bolja...a kolika je razlika u cijeni ove 2 kartice?
i sad recimo da se to nalazii u jednom kucistu ova konfa...ako to nece razvalit gta 4 i recimo mafiu 2 onda nezz šta če :D
Razlika u cijeni je poveća, ali će to sve past (zbog čega sam rekao da nema smisla sad slagat konfe)
Razvalit ga (GTA IV) neće sigurno, ali da će ići bez prevelikih problema, ići će.
GTX 460 ce sigurno razvalit oboje.. A cijena? Razlika između GTX 460 i HD 5850 je 400Kn, a dobijes 5 +/- fpsa..
hmmm...a uz t sam i razmisljao...definitivno zelim prozirno kuciste kao npr thermatlake m9,zelim da svijetli jako hehehe :D
da se vratim na ono sta sam htio rec....mozda za 300 kn vise bi se isplatilo uzet phenom II x6
Hmmm...Pa neznam recite mi ovako
CPU : AMD Phenom ( 6 jezgri @ 2.8 GHZ )
RAM : 8 GB DDR3 Corsair 1333 mhz
VGA: Nisam odlucio izmedu ATI HD 5750 ili nvidia GTX 460... :D
HDD : Hitachi od 1 TB ( imam jos 2 eksterna na ovom kompu svaki od 1 TB )
Kuciste : Thermatlake M9 ( jos u njega bi natrpao 2 venta koja svjetle malo hehe i 2 neonke plave )
Napajanje: Corsairovo od 450 ili 550 W
Ekran: LG ili Phillips 22 ili 23 inca Full HD
Maticna : Neka ovako solidna za overclock i da podrzava sve novije stvari)
Do kakvih 7500-8000 kuna...
Taj komp bi mi stajao u stanu kad mi faks pocne...
Za programiranja,igranje igrica kad se nade vremena,gledanje filmova u full hd-u itd hehe ;)
A ostalih 5 jezgri ce da vrti prstima.
pa dobro ne mislim igrat tetris covjece...bit ce i crtanja u autocadu i 3d modeliranja vjerovatno....
:D
Kakav ce tada biti x4 955?
Zar je Q6600 danas slab procesor za igre?
Previse ljudi razmislja na ovaj nacin a to je potpuno pogresno. Igre sa multicore podrskom su pred vratima, a da ne govorimo o koristi u aplikacijama. x4 955 i x6 1055T jednostavno nisu ista klasa procesora. Vecina aplikacija prije 2 godine nije mogla iskoristit 4 jezgre a danas ih mogu iskoristit 24.
U prijevodu sta vise jezgri to bolje ;)
Hehe
Nisam shvatio da konfu tek kupujes za cirka 1 god.
Mislim bezveze otvaras teme nema logike sad trazit da se nesto slozi kad ces za kojih 10 mjeseci opet otvoriti temu u kojoj ces traziti da ti neko nesto slozi.
A za tu godinu ako budes kupovao PC sve ce se izmjeniti i ono sto si sada slagao nece biti vise isplativo i moci ce se sloziti nesto bolje.
Tako da bi po mojem skromnom misljenju na ovu temu trebao ici lock.
Nisam shvatio da konfu tek kupujes za cirka 1 god.
Mislim bezveze otvaras teme nema logike sad trazit da se nesto slozi kad ces za kojih 10 mjeseci opet otvoriti temu u kojoj ces traziti da ti neko nesto slozi.
A za tu godinu ako budes kupovao PC sve ce se izmjeniti i ono sto si sada slagao nece biti vise isplativo i moci ce se sloziti nesto bolje.
Tako da bi po mojem skromnom misljenju na ovu temu trebao ici lock.
Potpuno se slažem s tobom, to sam i sam rekao na prošloj stranici
Hmmm...Pa neznam recite mi ovako
CPU : AMD Phenom II x6 1055T
RAM : 8 GB DDR3 Corsair 1333 mhz - DDR 2x2GB Corsair XMS3 1333MHz
VGA: Nisam odlucio izmedu ATI HD 5750 ili nvidia GTX 460... :D - Nemas se sta odlucivat, Palit GeForce GTX 460 1GB
HDD : Hitachi od 1 TB ( imam jos 2 eksterna na ovom kompu svaki od 1 TB ) - Uzmi Samsung umjesto Hitachi
Kuciste : Thermatlake M9 ( jos u njega bi natrpao 2 venta koja svjetle malo hehe i 2 neonke plave ) - Napravis sam prozirnicu, al kad bas hoces uzmi ga (dobivas vec ventove s neonkama)
Napajanje: Corsairovo od 450 ili 550 W - Corsair VX450w ce bit i vise nego dovoljan.
Ekran: LG ili Phillips 22 ili 23 inca Full HD - Uzmi koji ti oces, ne kuzim se bas u monitore
Maticna : Neka ovako solidna za overclock i da podrzava sve novije stvari) - ASRock 770 Extreme3
Do kakvih 7500-8000 kuna...
Taj komp bi mi stajao u stanu kad mi faks pocne...
Za programiranja,igranje igrica kad se nade vremena,gledanje filmova u full hd-u itd hehe ;)
Ja bih ovako uzeo.
Komp+netbook?
Kupiš komp kakav ti treba, a onda lako kupiš neki jeftini netbook ako vidiš da ti treba(a ako ti treba nešto jače, preko VNCa se spojiš na desktop)
preveliki trosak...
uzet cu desktop i mir hehe
imao sam dilemu zbog laptopa i desktopa ali na kraju ce desktop biti :)