Home server konfa

poruka: 32
|
čitano: 3.112
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Home server konfa

Da li može neka konfa po mogućnosti 2k kn, max. 3k. Dakle služila bi samo za home server, trebalo bi mi dosta prostora. Stajao bi u podrumu i kad mi nešto zatreba samo uzmem s njega. Hvala unaprijed! Namigiva

zakon
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Home server konfa

Pa hm,iskreno,ne kužim se u home servere,no ja bih uzeo najjeftinijeg dualca/singlea (kaj ti više paše),neka pasivna 9400GT, 2TB Hitachija,Fortron 400W,EVC najjeftinije,matična,ASRock N68-S,1GB DDR3 RAMa i ko Bog ;)

16 godina
.: R32LowRider kaže...

Pa hm,iskreno,ne kužim se u home servere,no ja bih uzeo najjeftinijeg dualca/singlea (kaj ti više paše),neka pasivna 9400GT, 2TB Hitachija,Fortron 400W,EVC najjeftinije,matična,ASRock N68-S,1GB DDR3 RAMa i ko Bog ;)

na N68-S nedje DDR3 već DDR2

16 godina
neaktivan
Home server konfa

Šta kažete na ovu konfu, to sam na brzinu složio. Napajanje bi uzeo Corsair CX 400W jer ipak će komp trebat radit skroz i treba kvalitetno napajanje...

EDIT: još bi uštedio na RAMima i uzeo 2x 512 mb i sveukupno izađe oko 2300 kn... Jedino ako bi mi netko mogo složit bolju konfu sa malo više prostora za otprilike ove novce???

zakon
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.6.2010 23:47 (nidjo123).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
DodoNJa kaže...

E ybmu,mislio sam na N68C-S :D

16 godina
DodoNJa kaže...

E ybmu,mislio sam na N68C-S :D

tak već da ;)

16 godina
neaktivan
Home server konfa

Evo update konfe... Sad mi je već bolje Osmijeh

zakon
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

taj proc ce ti bit malo prespor uzmi barem dual core neki xD

[url=http://"http://www.mybannermaker.com/link.php?nurl=http%3A%2F%2Fbelisce-gaming.ucoz.com%2F"][img width=400 height=49]http://img3.imageshack.us/img3/8711/mybanner4a32b4bfe5e10.pn
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.6.2010 23:59 (FrightMare).
16 godina
neaktivan

Valjda se taj proc moze otkljucat u x2(tak sam cuo).

....SandMan_CRO....
17 godina
Y2K2 kaže...

cisto sumnjam...

[url=http://"http://www.mybannermaker.com/link.php?nurl=http%3A%2F%2Fbelisce-gaming.ucoz.com%2F"][img width=400 height=49]http://img3.imageshack.us/img3/8711/mybanner4a32b4bfe5e10.pn
16 godina
neaktivan
Home server konfa

Po meni je dovoljan ovaj single-core. Neći radit neke benchmarke, igrat Crysis itd... Smijeh, samo pohrana podataka.

zakon
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

razlika u cijenama je mala, a i bolje brze nego sporije...ali kako hoces...

16 godina
neaktivan
FrightMare kaže...
Y2K2 kaže...

cisto sumnjam...

Evo naso sam i izgleda da moze,ako je to taj proc.

....SandMan_CRO....
16 godina
neaktivan
Home server konfa

Onda mi se bolje isplati uzet ovaj samo mi je problem što ne znam gdje ima matičnih za njega...

EDIT: njega više nema u prodaji...

zakon
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 0:21 (nidjo123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Home server konfa

Može još komentar ili preporuka drugog napajanja? Da li će Corsair CX 400W biti dobar? Treba jače? Drugi proizvođač? Komentar na konfu?

zakon
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nidjo123 kaže...

Može još komentar ili preporuka drugog napajanja? Da li će Corsair CX 400W biti dobar? Treba jače? Drugi proizvođač? Komentar na konfu?

Gle, glavno pitanje je (pošto ćeš slagati storage server) je koliko diskova planiraš ubaciti unutra. Više diskova znači ujedno i više coolera da ih ohladi. Ako ćeš ići na pasivnu grafičku, opet trebaš dobro provjetravanje... Uglavnom, traži odgovarajuće napajanje prema tome. Znači, koliko će trošiti ti diskovi + grafička + cooleri. Procesor će ti uglavnom biti oko ~0 jer nema on nešto posebno raditi osim isporučivati podatke s diskova prema mrežnoj. Ne treba ti ni nešto puno memorije za to sve (jer nema procesor što računati).

EDIT:

Najbolje bi bilo da nađeš ploču s integriranom grafičkom - uštedit ćeš na grafičkoj i hlađenju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 18:11 (vlad0).
16 godina
neaktivan
Home server konfa

Grafu ni neću uzimat, nisam ju stavljo u konfu, a idu 2 diska od 1 TB (dakle 2 TB ukupno). Možda ih stavim u RAID ukoliko matična podržava...

zakon
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Home server konfa

-za opisanu potrebu i unutar cijene nećeš pronaći bolje rješenje od NASa. Cijene od 1.000-1.500 kn. + diskovi.

PC se može složiti unutar te cijene, ali kao jeftikaner, jedina prednost je što je fleksibilniji (ali i nestabilniji).

-ili ako već imaš nešto starih komponenata kao kućište i sl.

RAID na file serveru? čemu? Kao mirror sumnjam da ima stvarne potrebe, a brzinski ovisiš o mreži, ne o diskovima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 18:54 (ihush).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Home server konfa

Može onda neka preporuka i po mogućnosti link do NASa. RAID čisto iz praktičnosti da mi sve bude u "jednom komadu" iako sam rekao možda tako da ću još razmisliti.

zakon
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

evo jednog iz ADMa, za dva HDDa s gigabitnom mrežom (dakle ima i jeftinijih vjerojatno, btw NAS = mini PC). Ako uračunaš cijenu jednosg diska kojeg dobiješ u jeftikaner-PC konfiguraciji za 1.800kn nije neka ušteda. samo kao mogućnost.

Bolji razlog, nemoraš ga 'skrivati' u podrum nego ga staviš npr. ispod TVa, time izbjegavaš provlaćenje mreže i strujnih kabela, eliminiraš rizik od vlage itd.

Prava zamjena bi bio neki PC na atomu, kompletna MBO+CPU je cca 400kn. Ipak, previše ograničeno količinom rama, procesorom itd.. Ja osobno bi vjerojatno složio PC zbog ostalih mogućnosti.

Također ako ipak uzmeš PC, razmili o nekom alternativnom OSu (neki buntu, možda Myth) ili o Media Home Centru.

Kao što vidiš, nemam neki konkretan 'pametniji' savijet, jer je previše kombinacija, samo ti ih napominjem da bi ti sam odabrao što ti je pogodnije.

16 godina
neaktivan
Home server konfa

I mislio sam stavit Ubuntu ili neki linux zbog stabilnosti i povjerenja Namigiva   Hvala na savjetima!

EDIT: jesi mislio npr. na ovo?

zakon
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 19:25 (nidjo123).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
nidjo123 kaže...

Grafu ni neću uzimat, nisam ju stavljo u konfu, a idu 2 diska od 1 TB (dakle 2 TB ukupno). Možda ih stavim u RAID ukoliko matična podržava...

Moja preporuka ti je ako nećeš NAS, onda nekog polovnjaka s integriranom grafikom. Promijeni napajanje, ako ti ostala mrežna oprema podržava stavi gigabitnu mrežnu, a po potrebi i kućište i hladnjake. Ako ti ostane para, uzmi i UPS.

RAID bi ti imao smisla samo ako ti je mreža dovoljno brza. Ako želiš samo da su ti diskovi spojeni u jedan prostor, možeš staviti u JBOD. Iako ima lošije performanse, daje ti šansu spasit dio podataka ako jedan disk crkne. Ako bi imao više diskova mogao bi razmisliti RAID 5.

Što se tiće same lokacije, u podrumima je čest problem vlaga. Ako imaš vlage u podrumu ili radiš vino pa dođu mušice, onda ti nije baš nabolji izbor lokacije.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
16 godina
nidjo123 kaže...

I mislio sam stavit Ubuntu ili neki linux zbog stabilnosti i povjerenja Namigiva   Hvala na savjetima!

EDIT: jesi mislio npr. na ovo?

-da, ali to su loše cijene, jer za ispod 300kn+300kn kupiš normalnu MBO i CPU. Koji imaju više prključaka i osjetno jači CPU (prednost atoma je mala potrošnja i dimenzije, što je ovdje zanemarivo).

Stvarna cijena je bila oko 400kn, jer je intel sponzorira (jeftiniji komplet nego sam chipset), naravno trgovcima nije u interesu...

Što se tiče stabilnosti OSa, svaki je dobar. Linuxi su rođeni za mrežu (jedino je prednost winsa u podršci-multimedija...) ali svaki OS je podjednako stabilan. Puno veći problem će ti bit vlaga.

-Paradox, bolje da se CPU grije+ventilatori jer će tako održavati kućište suhljim. Prašina upija vlagu...

16 godina
neaktivan
Home server konfa

Za vlagu se ne morate brinuti, nemam problema s vlagom u podrumu.

zakon
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
ihush kaže...

prednost atoma je mala potrošnja i dimenzije, što je ovdje zanemarivo

30W manja potrošnja znači godišnju uštedu od 191 kn. S druge strane atom bi mogao biti u kući jer bi takva konfiguracija mogla biti tiša, a mogao bi se ugraditi i u ormar koji bi sa stražnje strane ima mrežicu za ventilaciju (da se ne vidi).

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
16 godina
Home server konfa

što opet vraća na NAS ili još jeftinije (jer vjerojatno ima mogućnost..) preko routera, samo dodati externi HDD

- i tako, po običaju, autoru kad je već blizu 'konačne' odluke, poremetimo planove. Namigiva

btw. vlaga nije ono kad vidiš kapljice ili do koljena voda.

Redovito čišćenje 'vunaste prašine' koja upija vlagu, bi moglo pomoći da ušteda od 191kn, nebi bio trošak jedne nule više ;-)

u takvim uvjetima napajanje često ode.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 20:14 (ihush).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Home server konfa

ja sam napravio kucni server od 10 godina starog kompa, 

pentium 3, mislim da je 256 rama i neka brutalna TNT2 graficka :D

ugl stavis gore freenas i ako mislis to koristiti kao storage jednostavno je grijeh staviti neki C2D procesor kao sto su tu neki preporucili. 

ako uzimas nesto novo stavi neki atom pola gige rama i napajanje ovisno o kolicini diskova. 

freenas je besplatan. u cijeloj prici diskovi su ti najveci trosak. 

kasnije se mozes igrati sa time i sa nekim servisom kao dyndns napravis si i pristup serveru sa neta, itd...

jedino ne mogu streamati s neta stvari na mom serveru, pa ako netko ima neki hint rado cu ga poslusati :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
FrightMare kaže...

razlika u cijenama je mala, a i bolje brze nego sporije...ali kako hoces...

razlika u cijeni nije mala ovaj dođe 250 kn a najjeftiniji dualac je 450 kn i taj sempron je zvjer puno jaci neg kaj izgleda 

metal
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 20:40 (hrvatskafarkasevec).
16 godina
neaktivan
Home server konfa

Po meni najbolja home server konfa je ona bazirana na Intel Atom CPU-u, jer ti procsori dosta malo troše, a poprilično su snažni zahvaljujući HT-u.

Jedan primjer takve gotove konfe: LINK

Evo kako bi ja to složio:

MBO + CPU: Intel 945 chipset + Atom 330 (2 cores, 4 threads) - 491kn

RAM: 1GB DDR2 - 181kn

HDD: 2TB WD Caviar Green - 1207kn (da se uštedjeti na ovome)

Kučište + PSU: Mini tower + 420W - 221kn

UKUPNO: 2100kn + neka SATA optika ako je potrebno

Q9650 @ 3.0GHz | ASUS P5Q-E | 8GB @ 800MHz | Gainward GTX480 | WD Caviar Black 640GB | Corsair HX850W | CM-690 |
Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Home server konfa

Baš sam gledo taj Asusov server neki dan, ali nisam vidio da ga ima kod nas?

zakon
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice