Dileme jedne konfiguracije

poruka: 25
|
čitano: 2.084
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima!

E ovako! Na jednom drugom threadu sam se odlucio za proc i graficku, dakle:

AMD Phenom II X4 940 s.AM2+ 3,0GHz  1380kn

i

ATI Radeon HD 4890  1560kn

Imam par dilema kod odabira memorije i matične odnosno chipseta

1. Kako se bira memorija? Prema procesoru ili prema matičnoj?

2. Koju memoriju podržava ovaj procesor DDR2 ili DDR3 i koja frekvencija?

- čitao sam na onom sticky threadu da DDR3 naspram DDR2 nema neke značajne prednosti, a skuplja je

3. Koju matičnu odnosno chipset izabrati AMD790GX (koji ima intgriranu grafiku) ili AMD 790FX (koji nema integriranu grafiku i kako sam sam ja razumio podržava 2 proca (dual-socket))?

- evo koje matične preporuča AMD ATX veličine: http://products.amd.com/en-us/recommendedmbresult.aspx?f1=AMD+Phenom™+II+X4&f2=940&f3=C2&f4=&f5=&f6=&f7=ATX&f8=125.000&

- i ovo je MSI najjeftinija od onih sa AMD 790FX chipsetom: http://www.msicomputer.com/product/p_spec.asp?model=K9A2_Platinum&class=mb

4. Koliko mi napajanje treba i kako se to izračunava?

Ovo me do sada košta 2940kn, te imam na raspolaganju još nekih 3500kn, a treba mi još matična, memorija, napajanje i kučište.

Kompjutor se koristi za igranje igrica. Vjerujem da ce objasnjenja na ovom threadu pojasniti neke probleme koji imaju i ostali laici poput mene.

Zahvaljujem na pomoći!

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.6.2009 19:34 (freekic).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Dileme jedne konfiguracije

1. Memorija se bira prema matičnoj odnosno chipsetu iako neki procesori imaju memorijske kontrolere za DDR3 memoriju,pa samim time povećavaju učinkovitost.

2. Za ovaj procesor bi ti najbolje bilo uzeti DDR2 memoriju frekvencije 1066 MHz ako planiraš kasnije clockat (bilo bi šteta da to ne uradiš pošto je BE)

3.Najbolja matična za tu konfiguraciju bi bila ova

4. Napajanje uzmi Corsair HX520 ili VX550.

Music is my life :)
16 godina
neaktivan

evo jedna konfiguracija,kućište po želji

90% forumaša ima u potpisu nešto sa 90% ovoga i 10% onoga,ako si među 10% onih koji to nemaju stavi ovo u potpis.Ko zna da ne zna - najveći je

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

@pod009

Zasto DDR3 ako mi je makaweli preporučio DDR2?

@makaweli

Zasto ta matična? Zasto ne ova koju AMD preporučuje: http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2887

Nemojte se ljutit ako pitam vama besmislena pitanja, meni su to sve nepoznata područja :)

16 godina
neaktivan

I jos jedno pitanje

Zasto tu ne piše koji je chipset na maticnoj koju je makaweli preporučio

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ProductID=3038

17 godina
neaktivan
freekic kaže...

@pod009

Zasto DDR3 ako mi je makaweli preporučio DDR2?

@makaweli

Zasto ta matična? Zasto ne ova koju AMD preporučuje: http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2887

Nemojte se ljutit ako pitam vama besmislena pitanja, meni su to sve nepoznata područja :)

Pod je stavio 955 BE koji je u rangu s i7 i ima ugrađen DDR3 kontroler kao i i7 za razliku od 940 BE. Ta matična je preskupa, a UD4P je najbolja matična za te novce i ima odlični OC potencijal!
EDIT: piše ti koji je chipset AMD 790X + SB750 Chipset
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.6.2009 20:11 (makaweli).
16 godina
neaktivan

Ako staviš   ovo(2X) uštediš 260 kn

EDIT: nisam vidio 955

Nemam još inspiracije za potpis!
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.6.2009 20:14 (Master Tino).
16 godina
neaktivan

Hvala na objasnjenju!

Za chipset pise samo 790x (to je onda vjerojatno 790FX) al dobro, nije bitno

Al na jednom threadu sam čitao da je i7 više možda za one koji trebaju ne igre nego neke jače aplikacije

I da dam još 300 kn za taj jači procesor?? Jel se isplati?

17 godina
neaktivan
freekic kaže...

Hvala na objasnjenju!

Za chipset pise samo 790x (to je onda vjerojatno 790FX) al dobro, nije bitno

Al na jednom threadu sam čitao da je i7 više možda za one koji trebaju ne igre nego neke jače aplikacije

I da dam još 300 kn za taj jači procesor?? Jel se isplati?

Da se mene pita ja bi išao na AMD soluciju. Prednost je to što ima veći default takt i ima otključan množitelj, a  i jeftiniji je. Na tebi je oćeš li uzeti 940BE+UD4+DDR2 ili 955BE+UD4P+DDR3 (dajem prednost drugoj opciji)
16 godina
neaktivan

Evo pokusavam si sada slozit malo kolko me izađe jedna kolko druga opcija i sada ne mogu nać onu 790XT matičnu na ADM-ovoj stranici. Kako si ju ti naso pod009??

16 godina
neaktivan

sad sam ju naso u links.hr za 1250kn što je malo too much .... :/

i u diskont24.com za 1174kn

a ima i u adm-u za 1225kn al to je sve MA790FXT-UD5P jel to ta matična mozda, ak je malo mi je ta opcija onda preskupa

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.6.2009 20:49 (freekic).
16 godina
neaktivan
freekic kaže...

Evo pokusavam si sada slozit malo kolko me izađe jedna kolko druga opcija i sada ne mogu nać onu 790XT matičnu na ADM-ovoj stranici. Kako si ju ti naso pod009??

jednostavno,izbornik PC OPREMA-KOMPONENTE-MATIČNE PLOČE-AMD AM2/AM2+/AM3 i nađeš ili možeš upisati na nabava.net ime proizvoda,određiš shop i ubaciš u košaricu
evo sad su onu matičnu što sam ti preporučio izbacili sa liste,možeš uzeti iste komonente iz drugog shopa ili uzeti DDR2 i matičnu Gigabyte MA790X-UD4P,i ostane ti za cooler za grafičku-SCYTHE Musashi
90% forumaša ima u potpisu nešto sa 90% ovoga i 10% onoga,ako si među 10% onih koji to nemaju stavi ovo u potpis.Ko zna da ne zna - najveći je
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.6.2009 21:46 (pod009).
16 godina
neaktivan

Evo ga

1. Matična:     Gigabyte MA790X-UD4P                                    790kn ADM

2. Procesor:   AMD Phenom II X4 940BE                              1.380kn ADM

3. Memorija:   DDR2 (2x2GB) PC8500 Corsair, 1066MHz         520kn ADM

4. Grafička:     Sapphire ATI Radeon HD 4890                      1.560kn ADM

5. Tvrdi disk:   Segate Barracuda 500GB SATA2, 7200 rpm     390kn ADM

6. Kučište:      Thermaltake VB1000SWS                                 455kn M-Computers

7. Napajanje: Corsair 550W VX                                              607kn ADM

8. DVD+/-RW To jedino nisam još odabrao. Htio bi da mi predlozite proizvođača

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UKUPNO (bez DVD): 5.702kn

Malo sam premašio buđet, ali šta se može :)

Puno zahvaljujem na pomoći još jednom! Jako puno ste mi pomogli. Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2009 4:29 (freekic).
16 godina
neaktivan
freekic kaže...

Evo ga

3. Memorija:   DDR2 (2x2GB) PC8500 Corsair, 1066MHz         520kn ADM

8. DVD+/-RW To jedino nisam još odabrao. Htio bi da mi predlozite proizvođača

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UKUPNO (bez DVD): 5.702kn

Malo sam premašio buđet, ali šta se može :)

Puno zahvaljujem na pomoći još jednom! Jako puno ste mi pomogli. Hvala!

mislim da bi bilo bolje uraditi neke izmjene,uzmi 2x2GB Kingmax 1066 mhz jer su isplativiji (OC-ati CPU možeš preko množitelja,tako da nema utjecaja na takt RAM-a),pržilicu uzmi neku sa SATA sučeljem npr. Pioneer DVR-216DBK,ostalo ok
16 godina
neaktivan

zamjenio memoriju i stavio pioneer 

ukupno: 5.740kn

Još jendo pitanje? Jel to teško ugraditi sve. Mislim svašta sam prije ugrađivao, osim procesora i kako čitam u jenom od zadnjih bugova proc se samo stavi u predviđeno mjesto. Nikad nisam stavljao proc kao što sam već rekao, al se sjećam da su se stavljale nekakve paste zbog smanjenja utjecaja topline. Jel to treba stavljat ili se to više ne stavlja? Kakva je stvar s tim danas i jel teško?

16 godina
neaktivan

od kud si ti ? Imas ti vemil prodavaonicu ? Tamo ti je napajanje jeftinije bar je bilo kad sam ja kupovao....a i ostale neke stvari.....

16 godina
neaktivan

Iz Zagreba. Pogledo sam i njihov cjenik ali dosta stvari od ovih gore napisanih niti nemaju, a one koje imaju su skuplje. Hvala na prijedlogu

Zanima me jel ima koji thread ili tutorial o slaganju cijelog računala. Kako sam već rekao vidio sam u BUGu broj 167 travaj 09. kako se procesor ugrađuje, ali opet ponavljam pitanje: jel se treba stavljat nekakva pasta? Htio bi probat sam to složit, ali samo trebam malu pomoć oko procesora..

Hvala!

16 godina
protjeran

Sam slagati PC nije mala stvar, pogotovo za početnika pa ti je bolje nekoga pitaj tu sa foruma (možda za mali novčani poticaj Smijeh). A što se tiče paste ona se mora namazati na dno coolera debljine makar 1-2 mm i ravnomjerno (ne smije biti nigdje deblje ni tanje-koristi nečiju vizitku ili kreditnu za ravnanje). Ako misliš overclockat proc onda bolje nabavi neku bolju pastu od one koju dobiješ sa procom ili coolerom (možda Zalman ili Thermaltake - nisku skupe; max 50-60 kn)

''Everyday above ground is a good day.''
17 godina

Ako kupuješ novi proc i stavljaš cooler koji dobijaš uz njega, ne brini ništa za pastu, ona je već nanesena na cooler kako treba...

BTW, ako kupiš cijelu konfiguraciju u ADM-u, oni ti ju besplatno slože, a i dostava je besplatna za naruđbe iznad 2000kn.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Slože ti komp u bilo kojoj ozbiljnijoj firmi za narudžbe od min neke cifre ali je on rekao da sam želi složit. A stock pasta i cooler su ok ali neki ozbiljniji overclock (a da ne govorim overvolt koji uz to ide ruku pod ruku) je nemoguć na tom - pa to već i vrapci na grani znaju

''Everyday above ground is a good day.''
17 godina
Silence1488 kaže...

Slože ti komp u bilo kojoj ozbiljnijoj firmi za narudžbe od min neke cifre ali je on rekao da sam želi složit. A stock pasta i cooler su ok ali neki ozbiljniji overclock (a da ne govorim overvolt koji uz to ide ruku pod ruku) je nemoguć na tom - pa to već i vrapci na grani znaju

Stock pasta i cooler nisu za veliki OC, to se zna, no međutim, nigdje u temi se ne spominje neki drugi cooler tako da sam predpostavio da uzima stock... A onda mu je dobra i pasta koju dobije uz to, sa boljom pastom ionako ne bi uštedio više od 2-3 stupnja...
16 godina
pod009 kaže...

evo jedna konfiguracija,kućište po želji

Ali te matične u ADM-u uopće nema.
AC Milan
16 godina
neaktivan

Znači stock cooler ima već nanesenu pastu i samo stavim proc, na njega cooler i to je to...??

Ako ću htjet kasnije overclockat jel mogu kupit novi cooler i neku pastu i to postavit na taj procesor? Jel se ta onda već stara pasta mora obrisati sa procesora?

A kako ću znat da je pasta već nanesena na cooler, jel to piše možda u specifikacijama ili se baš vidi i skužit ću da je to pasta?

17 godina
protjeran

Stock cooler ima pastu na sebi, tanak blijedo-svijetli (prozirni) sloj ako je BOX procesor.

They see it right, they see it well but they think this saves us from our hell
16 godina
neaktivan

A dobro.... Hvala svima na pomoći! Stvarno, puno ste mi pomogli. Hvala!!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice