Pomoć oko matematike

poruka: 443
|
čitano: 213.534
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Pomoć oko matematike
ferovca1 kaže...
Luuka kaže...

Ne trebate biti toliko impresionirani, ovo je gradivo 1. srednje, a to se koristi i stalno dalje... već sam dobrano izdrilan da takve stvari vidim i da ih mogu brzo riješit... moći ćete i vi za koju godinu :D

p.s. Ja sam ipak na PMF Matematici, i rijetko koji odličan ferovac zna bolje od prosječnog PMFovca. Njih više drilaju sa programiranjem u milijun različitih jezika, elektrotehnikom i sličnim, matematika je tu samo kao alat i jako puno toga se preskače ili samo zagrebe po površini... dok se kod nas sve razrađuje do najmanjih detalja :D

Ok, prvo sam vidio tvoju opasku o ferovcima, pa rekoh, aj da vidim o kojim se tu zadačićima radi.. mislim, kolega, malo ste nas podcijenili.. istina je da nismo učili matematiku kao vi na pmfu, ali ipak se ovdje radi o zadacima srednje škole.. za to ne treba ni fer ni pmf..  ;)

To definitivno, nisam rekao da ovo ne znate riješit. Govorim o znanju i razumijevanju matematike općenito. Ovakve zadatke bi po meni svaki gimnazijalac kad izađe iz srednje škole trebo imat u malom prstu

Glory Glory Man United !!
17 godina
neaktivan
Luuka kaže...

To definitivno, nisam rekao da ovo ne znate riješit. Govorim o znanju i razumijevanju matematike općenito. Ovakve zadatke bi po meni svaki gimnazijalac kad izađe iz srednje škole trebo imat u malom prstu

Istina, za mene je matematika alat i ništa više.. teorija matematike je na faksu bila izbjegnuta u širokom luku (bila je na ispitu, ali to nisam učio ni pod razno.. ;) )

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.6.2010 12:59 (ferovca1).
16 godina
protjeran
Pomoć oko matematike

Koja glupa rasprava. Pa naravno da onaj koji studira matematiku zna više matematike od FER-ovca (barem oni koji su dobri). Samo riječ "matematika" bi trebala pojasniti neke stvari Smijeh

Da odgovorim nekom tko je napisao da li ima puno matematike na PMF: Prirodoslovno-Matematički-Fakultet.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
16 godina
protjeran
ferovca1 kaže...

Istina, za mene je matematika alat i ništa više.. teorija matematike je na faksu bila izbjegnuta u širokom luku (bila je na ispitu, ali to nisam učio ni pod razno.. ;) )

Bez teorije ne možeš razumijeti matematku. Nikako razumijeti.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
16 godina
ferovca1 kaže...

A za vas kampanjce koji postavljate zadačiće, SVE vam piše u knjigama.. samo treba čitati..  sa razumijevanjem..  malo vam je kasno sa kruškama i jabukama u srednjoj školi, ali ako ništa drugo ne preostaje, i to je metoda.. :)

i na kraju, kako je moj profa iz srednje govorio.. bolje riješiti 5 zadataka koje ne znaš, nego 20 koje znaš, a koji su na istu temu..  ;)

Mislim da se ovdje forumasi obracaju pretezito @luuki jer im osim rijesenih zadataka obavezno napise objasnjenje, sto im (mi) pomaze shvatiti zadatak, da ne bi opet slican trebao postavljat za 5 minuta...

Iako ima sve u udžbenicima, nisu svi oni tako jednostavni i savrseni.. vecina su komplicirani ili sto se netko ne razumije u matku ili su autori stvarno iskomplicirali stvar

Google IS your friend!!!
15 godina
neaktivan

ferovca1 sorry, ali da ti sad pokažem svoju knjigu iz matematike, apsolutno je UŽAS!!
nema ništa u njoj, formula A2+2AB+B2 i takve forice.. nigdje primjeri kak luka objašnjava, katastrofa od knjige!;)

15 godina
hammettesp kaže...

ferovca1 sorry, ali da ti sad pokažem svoju knjigu iz matematike, apsolutno je UŽAS!!
nema ništa u njoj, formula A2+2AB+B2 i takve forice.. nigdje primjeri kak luka objašnjava, katastrofa od knjige!;)

odavno je poznato da su knjige iz matematike strasnoooooooo loseeeeeeeeeee, ako hocete slikam vam stranicu neku, ja sam pokusao jednom citati i o.0, kao da je pisana za nekog sa doktorskom titulom,a ne za srednjoskolca o.000, ja ipak mislim da najvise 'pali' metoda slusanja na casu

dore 2 cuo
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.6.2010 19:55 (pirat01).
15 godina
neaktivan

Ma ja sam se bio zahebao sa matematikom, imo sam duzu bolest pa je nisma pratio ;)

B

15 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Koje knjige vi koristite da su tako loše? Mi koristimo Dakić/Elezović (Element) i stvarno sam zadovoljna. Pregledan sadržaj, zadaci poredani po težini, tu i tamo ubačena neka zanimljivost...sve 5.

A samo sam se u želje do besvesti razumeo...
17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Imam ja sad jedan zadatak, valjda ce se nekome dati to rijesitiSmijeh :

Metodom raspolavljanja nađite nultočku funkcije f(x) = 3ln(x) - 2 + x    na intervalu [1,2] s točnošću ε = 10-2 .

Mene muci ovaj naziv "raspolavljanje", da li postoji jos jedan naziv za tu metodu jer u materijalima s predavanja taj naziv ne mogu naci?

Every time two people have sex, an angel gets a boner
17 godina
neaktivan
Abdomen kaže...

Koje knjige vi koristite da su tako loše? Mi koristimo Dakić/Elezović (Element) i stvarno sam zadovoljna. Pregledan sadržaj, zadaci poredani po težini, tu i tamo ubačena neka zanimljivost...sve 5.

Ja sam veoma nezadovoljan spomenutim udžbenicima. Lekcije su pisane s ciljem da budu što kraće, pa su mnoga objašnjenja kratka umjesto jasna. Uz to, kao manje bitan ali ipak primjetljiv nedostatak, nerijetko se daju zadaci čije je rješavanje dovoljno jednostavno da se u teoriji mogu riješiti dobrim povezivanjem lekcije, no dovoljno komplicirano da se u praksi za njihovo rješenje trebaju tražiti drugi izvori. Nešto bitniji nedostatak koji slijedi iz zadnje-spomenutog je učenje rješavanja zadataka napamet. Kompliciranost tih težih zadataka je takva da malo tko razumije zašto se oni rješavanju onako kako se rješavaju, pa većina samo memorira postupak.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
AA-d00d kaže...

Metodom raspolavljanja nađite nultočku funkcije f(x) = 3ln(x) - 2 + x    na intervalu [1,2] s točnošću ε = 10-2 .

Mene muci ovaj naziv "raspolavljanje", da li postoji jos jedan naziv za tu metodu jer u materijalima s predavanja taj naziv ne mogu naci?

Bisekcija ;) Ako ne možeš nać materijale dam ti ja pokoji link ;)

17 godina
neaktivan
Luuka kaže...
AA-d00d kaže...

Bisekcija ;) Ako ne možeš nać materijale dam ti ja pokoji link ;)

A evo, bisekciju sam nasao :D

idem sad to rijesit pa ako negdje zapnem cu te traziti pokoji link ;)

16 godina
AA-d00d kaže...

Evo ti link za provjeru :D (samo dolje klikni na approximate form)

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.6.2010 18:48 (Luuka).
17 godina
neaktivan
Luuka kaže...
AA-d00d kaže...

Evo ti link za provjeru :D (samo dolje klikni na approximate form)

Sta mi je W tu? o.O

NVM :D Ugl ja sam dobio x= 1.2734375, wa mi je dobio 1.27386, razlika je na 4. decimali pa je to valjda to onda

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.6.2010 19:11 (AA-d00d).
16 godina
AA-d00d kaže...

Sta mi je W tu? o.O

Nemam pojma. Kaže "product log function" ,pa kad ideš na definition dobiš neku boleštinu :D Inverzna od f(z)=z ez , pa vjerojatno nije elementarna funkcija (prikaziva kao kombinacija onih "standardnih" ). Tebi je bitna približna vrijednost nultočke, pa se nemoj zamarat :D

edit : i da, to je to, ti tražiš točnost 10-2 , to su dvije deimale, a to si i dobio :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.6.2010 19:13 (Luuka).
17 godina
neaktivan
Luuka kaže...

Nemam pojma. Kaže "product log function" ,pa kad ideš na definition dobiš neku boleštinu :D Inverzna od f(z)=z ez , pa vjerojatno nije elementarna funkcija (prikaziva kao kombinacija onih "standardnih" ). Tebi je bitna približna vrijednost nultočke, pa se nemoj zamarat :D

edit : i da, to je to, ti tražiš točnost 10-2 , to su dvije deimale, a to si i dobio :D

Jadan ti ako ces to morati na faxu uciti :D

zgodan je ovaj wa, uopce mi nije palo napamet da provjeravam rezultate tamo.

16 godina

Bez brige, najvjerojatnije neću :D I meni je sasvim dovoljno napisat programček kaj računa aproksimaciju rješenja, pa ga gurnem na 10-16što je otprilike strojna točnost i amen.

17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Mogu li se na wolframu racunati i metode najmanjih kvadrata, zadaci pomocu simpsonovih i trapeznih formula, lagrangeovi interpolacijski polinomi itd??? Cisto radi toga da provjerim tocnost jer nemam rjesenja iz ovoga sta trenutno vjezbam.

16 godina

Fine stvari radiš... lijepa numerička, samo fuj na ruke...  Koji fax?

A ono kaj možeš je napisat si programček koji će ti to računat. Tak sam si ja (konkretno za ove formule za numeričku integraciju)

Al mislim da ne možeš to na wolframu, ali potraži... nisam se puno koristio s njom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.6.2010 22:36 (Luuka).
17 godina
neaktivan

Da, zanimljiva je numericka pogotovo na FSB-u gdje su zadaci brutalno jednostavni. Jos statistiku da provjezbam a to mi je tlaka :D

Rađe bi vektorsku analizu radio (cini mi se dosta zanimljivim).

16 godina
AA-d00d kaže...

Da, zanimljiva je numericka pogotovo na FSB-u gdje su zadaci brutalno jednostavni. Jos statistiku da provjezbam a to mi je tlaka :D

Rađe bi vektorsku analizu radio (cini mi se dosta zanimljivim).

Ja sam imao više numeričkih, na 2.godini je kolegij Numerička matematika, di se sve radi na ruke (ovo što ti radiš uz LU faktorizaciju, Choleskog, Newtonova metoda...) i sama teorija nije bila toliko bitna (nije bilo usmenog). Sad na 4.godini (tj prvoj diplomskog) sam odslušao Numeričku analizu 1 i 2, i tu je tek teorija došla na svoje, i više se pažnje tome pridodalo jer je matlab rješavao probleme sa računanjem :D

Inače, ja obožavam numeričku, tak da ako zapneš viči :D A što podrazumijevaš pod vektorsku analizu?

ps. Još kad veliš da ti je statistika odvratna, još si mi draži :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.6.2010 23:32 (Luuka).
17 godina
neaktivan
Luuka kaže...

Ja sam imao više numeričkih, na 2.godini je kolegij Numerička matematika, di se sve radi na ruke (ovo što ti radiš uz LU faktorizaciju, Choleskog, Newtonova metoda...) i sama teorija nije bila toliko bitna (nije bilo usmenog). Sad na 4.godini (tj prvoj diplomskog) sam odslušao Numeričku analizu 1 i 2, i tu je tek teorija došla na svoje, i više se pažnje tome pridodalo jer je matlab rješavao probleme sa računanjem :D

Inače, ja obožavam numeričku, tak da ako zapneš viči :D A što podrazumijevaš pod vektorsku analizu?

ps. Još kad veliš da ti je statistika odvratna, još si mi draži :D

Mi uopce nemamo usmeni iz mat :D Tj. sluzio nam je samo da ocjenu upisemo u index a od sljedece akademske godine se uvodi bas ono usmeni zbog idiota od brucoša koji su se bunili zasto ga nema. A koliko glup trebas biti da ti ne padne na ideju da lijepo pitas profesora da li mozes odgovarati za visu ocjenuNeodlučan (naravno nisu svi tako glupi bili ali velika vecina je, strasno)

A ono, vektorske i skalarne funckije, njihove derivacije i integrali, plohe i plošni integrali, parametrizacija prostora i to :D

A statitistika ne da mi je odvratna nego ju mrzim na stanicnoj razini, evo bas se sad mucim s jednim zadatkom kojeg ne znam ni zapoceti :D

17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

vidi ove matematicare sta se raspricali :D...moze meni ko dat primjer kako da rjesim obican sustav za srednju skolu ???

VITIS NEMO SINE NASCITUR - Nitko nije rodjen da ne pogrjesi.
16 godina
AA-d00d kaže...

A ono, vektorske i skalarne funckije, njihove derivacije i integrali, plohe i plošni integrali, parametrizacija prostora i to :D

A statitistika ne da mi je odvratna nego ju mrzim na stanicnoj razini, evo bas se sad mucim s jednim zadatkom kojeg ne znam ni zapoceti :D

To su kod mene 2 kolegija : Diferencijalni račun funkcija više varijabli i Integrali funkcija više varijabli. Tu ima opakih stvari (tm o zamjeni varijabli, tm o inverznoj fji, tm o implicitnoj fji, Stokesov tm...)

Meni puno ljepša Kompleksna analiza, ali ne znam dal ćeš se s time sresti (funkcije kompleksne varijable). Tim metodama se daju riješit i neki integrali koji se realnom analizom ne mogu, i još puno toga :D

A da, statistika je fuj :D

@gforce : metodom suprotnih koeficijenata ili supstitucijom :D Ako je sustav veći od 3x3 onda ćemo drugim metodama :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.6.2010 23:49 (Luuka).
17 godina
neaktivan
GeForce kaže...

vidi ove matematicare sta se raspricali :D...moze meni ko dat primjer kako da rjesim obican sustav za srednju skolu ???

pa daj neki zadatak ;) da imam razlog da se odmaknem od ovog smeca :D

Luuka kaže...

To su kod mene 2 kolegija : Diferencijalni račun funkcija više varijabli i Integrali funkcija više varijabli. Tu ima opakih stvari (tm o zamjeni varijabli, tm o inverznoj fji, tm o implicitnoj fji, Stokesov tm...)

Meni puno ljepša Kompleksna analiza, ali ne znam dal ćeš se s time sresti (funkcije kompleksne varijable). Tim metodama se daju riješit i neki integrali koji se realnom analizom ne mogu, i još puno toga :D

A da, statistika je fuj :D

Kompleksna analiza se radi na Mat4 (4. semestar) koji imaju samo neki smjerovi, moj konkretno nema. Ali imam neku mat9 (znaci u 9. semestru) kao izborni kolegij pa cu to mozda raditi tamo.

17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

evo recimo

2 + 3(2x+y) = 9

4 + 6(5x + 2y) = 8

jos ide ona viticasta zagrada ispred ove dvije

17 godina
neaktivan
GeForce kaže...

evo recimo

2 + 3(2x+y) = 9

4 + 6(5x + 2y) = 8

Kakva viticasta, cini mi se da je to to.

Rijesi se tih zagrada prvo:

2+6x+3y = 9

4+30x+12y = 8

Drugi korak: pomnozi prvu jednadžu sa -5 i zbroji sve clanove sa drugom jednadžbom

-10 + 4 -30x + 30x -15y + 12y = -45 + 8

y ces dobiti 31/3, a x=-4

17 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
GeForce kaže...

evo recimo

2 + 3(2x+y) = 9

4 + 6(5x + 2y) = 8

Kakva viticasta, cini mi se da je to to.

Rijesi se tih zagrada prvo:

2+6x+3y = 9

4+30x+12y = 8

Drugi korak: pomnozi prvu jednadžu sa -5 i zbroji sve clanove sa drugom jednadžbom

-10 + 4 -30x + 30x -15y + 12y = -45 + 8

y ces dobiti 31/3, a x=-4

hvala...trebo sam se samo podsjetit onih metoda supstitucije i suprotnih koeficijenata..

e sad imam jos jedno pitanje

imam zadan pravac recimo p....3x + 5y = 2

a) moram pravac nacrtat 

b) nac jednazdbu pravca stogod to bilo ^^

tako nekako ide zadatak

17 godina
neaktivan
GeForce kaže...

hvala...trebo sam se samo podsjetit onih metoda supstitucije i suprotnih koeficijenata..

e sad imam jos jedno pitanje

imam zadan pravac recimo p....3x + 5y = 2

a) moram pravac nacrtat 

b) nac jednazdbu pravca stogod to bilo ^^

tako nekako ide zadatak

5y = 2 - 3x /:5

y = -3x/5 + 2/5 - jednadžba pravca

a nacrtas ga pomocu 2 tocke i to tako da si nastimas da ti x i y budu cijeli brojevi ili bar dovoljno veliki da ih precizno mozes oznaciti na osima, npr za tvoj zadatak dobit ces tocke A(4,-2) i B(2,0.8).

Naravno linije nastavis vuc i poslje tih tocaka, inace dobijes dužinu ;)

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.6.2010 0:22 (AA-d00d).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice