Pomoć oko matematike

poruka: 443
|
čitano: 213.368
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Pomoć oko matematike
dr. zlo kaže...
Luuka kaže...
dr. zlo kaže...

Zna bi ga ja rješita nego mi nije jasno kako da izračunam površinu raznostr. trokuta Nevinašce

Heronova formula :D

s=(a+b+c)/2

pa je

P=korijen( s(s-a)(s-b)(s-c) )

taj Heron mora da je lud kad se ovoga sitita!

Ufff, nekad sam ja znao to i izvest :D Čak nije bilo ni teško, tehnički dosta izvod... :D

17 godina
Pomoć oko matematike

zar neide prije korijena još 1/2?

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
16 godina
Hyperion kaže...

zar neide prije korijena još 1/2?

Nejde. Evo i dokaz sam našo (prvi rezultat gugla, pa kog zanima)

17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Sta vas uce na matematici u srednjim skolama kad nikad niste culi za Heronovu formulu....

Svaka cast Lukiiiii na rjesavanju tih zadacicaSmijeh

Every time two people have sex, an angel gets a boner
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
hammettesp kaže...

(a+b)^2 - (a-b)^2

^ - označava potenciju!

(a2 + 2a + b2) - (a2 - 2a + b2 ) =

a2 + 2ab + b2 - a2 + 2ab - b2 =

4ab

Mislim da si pogriješio. Nadodao sam što nedostaje. Inače, zadatak se može riješiti i pomoću razlike kvadrata:

(a+b)2 - (a-b)2=

=(a+b-(a-b))*(a+b+(a-b))=

=(a+b-a+b)*(a+b+a-b)=

=2b*2a=

=4ab

4chan always finds a way!
17 godina
neaktivan
Horagio kaže...
Paolo2612 kaže...
hammettesp kaže...

(a+b)^2 - (a-b)^2

^ - označava potenciju!

(a2 + 2a + b2) - (a2 - 2a + b2 ) =

a2 + 2ab + b2 - a2 + 2ab - b2 =

4ab

Mislim da si pogriješio. Nadodao sam što nedostaje. Inače, zadatak se može riješiti i pomoću razlike kvadrata:

(a+b)2 - (a-b)2=

=(a+b-(a-b))*(a+b+(a-b))=

=(a+b-a+b)*(a+b+a-b)=

=2b*2a=

=4ab

Sada i ja vidim da jesam. Nisam ni pogledao što sam napisao u brzini

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.6.2010 23:51 (Paolo2612).
15 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...

Sta vas uce na matematici u srednjim skolama kad nikad niste culi za Heronovu formulu....

Svaka cast Lukiiiii na rjesavanju tih zadacicaSmijeh

heronova fomula je zakon

uvelika olakša stvari

ovo polugodište smo počeli raditi geometriju nakon nekog vremena aritmetike

imao sam 3 strane raznostraničnog trokuta i nijedan kut

trebao sam izračunati površinu

mislio sam se nekoliko minuta i onda sjetio heronove formule Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.6.2010 0:38 (patch123).
15 godina
neaktivan

Ovak stvari stoje, trebo sam prijašnji tjedan pisat test, no profe nije bilo. Danas pišem sto posto (jer svaki sat ispravljamo).. meni osto još jedan test..
Nabavio sam pitanja, pa ak netko ima vremena do 12:20 danas riješit nešto zadataka bio bi zahvalan..

2. (-3)^-3 - (-2)^-4             [ovo mi   je još najshebaniji zadatak!]

3. (1/3a^3-3/2b^2c)^2
4.(3a^3-1/2)^3

Rastavi na faktore:

5. a^8b^8 - 16/81
7. 27a^6-125b^12
8. 12a^b2c-3a^2b^3c^2+9a^3b^4c^5

9. 15a^3-3ab-10a^2b^2+2b^3

10. 8a^3b-24a^2b^2+18ab^3

evo to je to, nadam se da će netko imat vremena, hvalaaaaa..

P.S. ja sam već 1. riješavao test i imo sam 3/10.. -_-'

15 godina
neaktivan

riješio sam sve osim 2. i 5.
:)

16 godina
hammettesp kaže...

2. (-3)^-3 - (-2)^-4        [ovo mi   je još najshebaniji zadatak!]

Rastavi na faktore:

5. a^8b^8 - 16/81

Ajmo!

2. kod ovakvih zadataka naprije se riješit svih negativnih potencija, pa onda računat:

(-3)-3 - (-2)-4 = -3-3 - 2-4 {jer neparna potencija ostavi minus, a parna ga ubije } = - 1/33 - 1/ 24 = -1/27 - 1/16 = razlomke zbrojit znaš :D

5. razlike kvadrata, samo ih treba prepoznat ;)

a8b8 - 16/81 = ( a4b4 )2 - (4/9)2 = ( a4b4 - 4/9 ) ( a4b4 + 4/9) = {razlika kvadrata u prvoj zagradi} = ( a2b2 - 2/3 )( a2b2 + 2/3 )( a4b4 + 4/9

sad bi se prva zagrada još mogla kao razlika kvadrata, ali dođu korijeni pa sumnjam da je to cilj :D

Glory Glory Man United !!
15 godina
neaktivan

E legendo, puno ti hvala!! Cijenim ovo..:)

Samo mi je najasan ovaj 10. zadatak kaj sam postavil, znam da trebam množit sa brojem zagradu, al zadnji broj je kub! :)

16 godina
hammettesp kaže...

10. 8a^3b-24a^2b^2+18ab^3

Pa ajmo i tog :D

8a3b-24a2b2+18ab3 = { izlučimo 2ab, to nam je zajednički u svima } = 2ab ( 4a2-12ab+9b2 ) = { u zagradi je kvadrat razlike } = 2ab (2a-3b)2

15 godina
neaktivan

Nemam rijeci. :)

16 godina
hammettesp kaže...

Ja imam... Sta mu Einstein dođe?

Google IS your friend!!!
15 godina
neaktivan

Mislim da mu je neki rodak.. :P

-1/27-1/16=-43/432 jel? :D:D

16 godina
passat kaže...
hammettesp kaže...

Ja imam... Sta mu Einstein dođe?

Einstein je bil loš :D Euler, Gauss, to su face :D

15 godina
neaktivan

J anisam čul za nikog od njih 2 :P

ajde Luuka izračunaj kosinus i sinus od 17 korijena iz a^3+b^2:)

16 godina
hammettesp kaže...

J anisam čul za nikog od njih 2 :P

ajde Luuka izračunaj kosinus i sinus od 17 korijena iz a^3+b^2:)

po mnogima 2 najveća matematičara svih vremena... Einstein je prvenstvaeno fizičar, i poznat po teoriji relativnosti, dok su ova dva koja sam naveo dali ogroman doprinos mnogim granama matematike, i puno veći geniji od Einsteina ;-)

a ako ne zadaš a i b, to samo ostaje cos(17korijen(a^3+b^2)) Izlanuo se

I ne možeš sigurno smislit teže zadatke od onih koje rješavam na faxu ;)

15 godina
neaktivan

kakav car si ti!!!! hahahah frajer sve zna ;))))
vjerovo ti ii ne još nisam upozno čovjeka koji s lakoćom riješava..

bratić mi na FERu pa nezna OVOLIKO ko ti.. sam kaj on nezna niš objašnjavat pa moram ko debil na forumima pitat ;)
a udžbenici su užasno loši!!

16 godina

Ne trebate biti toliko impresionirani, ovo je gradivo 1. srednje, a to se koristi i stalno dalje... već sam dobrano izdrilan da takve stvari vidim i da ih mogu brzo riješit... moći ćete i vi za koju godinu :D

p.s. Ja sam ipak na PMF Matematici, i rijetko koji odličan ferovac zna bolje od prosječnog PMFovca. Njih više drilaju sa programiranjem u milijun različitih jezika, elektrotehnikom i sličnim, matematika je tu samo kao alat i jako puno toga se preskače ili samo zagrebe po površini... dok se kod nas sve razrađuje do najmanjih detalja :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.6.2010 12:02 (Luuka).
17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

jeje..ja se tu borim za 2 iz mat u 1.srednje :D

VITIS NEMO SINE NASCITUR - Nitko nije rodjen da ne pogrjesi.
15 godina
neaktivan

ista stvar GeForce!! 

čček, znači, na PMF-u se najviše radi matematika? jel to samo na MATEMATICI ili npr. na molek. bio. isto? xd 
sorry, al nebi nikad upiso PMF!! respect, ali matematika - no way iako ču se potrudit da ju razumijem, potrebna je!

16 godina
hammettesp kaže...

ista stvar GeForce!! 

čček, znači, na PMF-u se najviše radi matematika? jel to samo na MATEMATICI ili npr. na molek. bio. isto? xd 
sorry, al nebi nikad upiso PMF!! respect, ali matematika - no way iako ču se potrudit da ju razumijem, potrebna je!

Na PMF-Matematici je 80% predmeta matematičkih Izlanuo se Ostatak su računarski predmeti. Na ostalim odjecima PMFa naravno ima matematike, ali puuuno manje, mislim da na Biologiji nema više od dvije matematke, tako i na Kemiji... ali nisam siguran.

A itekako je potrebna... tek kad dođeš na fax vidiš gdje se sve koristi a da nisi ni znao... od Gugla, CD playera, regulacije prometa, financija, navigacija, medicina, ... do sutra bi mogo nabrajat :D

15 godina
neaktivan

Katastrofa, kaj ti znaš onak najbolje matišu na PMF-u? :D

16 godina
hammettesp kaže...

Katastrofa, kaj ti znaš onak najbolje matišu na PMF-u? :D

Ni blizu. Ima stvarno puno genijalaca, koji imaju strašan talent, a to se najbolje vidi na natjecanjima i posebno Matematičkim olimpijadama. Ja nikad nisam bio ni blizu toga.

15 godina
neaktivan

Zanima me jedna stvar, jel ovakvo znanje koje ti imaš, radi RADA ili RAD+prirođeno znanje..

16 godina
hammettesp kaže...

Zanima me jedna stvar, jel ovakvo znanje koje ti imaš, radi RADA ili RAD+prirođeno znanje..

Svako znanje u životu je rad+talent, pa tako i matematika. Mene je oduvijek zanimala i bila mi je zabavna, i dan danas uživam u njoj, bilo na ovakvoj priprostoj razini iz srednjih škola, bilo na faxovskoj razini. A kad te nešto zanima nije problem raditi na tome da budeš bolji. Isto tako, mislim da ovu srednjoškolsku matematiku svatko može imati bar 3. Ne mora imati talent, niti zanimanje, samo treba uključiti ozak i razmišljati. Matematika nije predmet koji sse uči napamet, to je predmet koji kad skužiš i malo provježbaš, znaš. Kome fali talenta ili zanimanja, taj će morati više raditi, ali uvijek postoje kolege koji kuže, pa se pita njih. Ili na forumima raznim. I nikako si ne dopustit da se matematika radi dan prije testa. To je onda sigurna jedinica. Matematici treba vrijeme da sjedna, malo po malo ako se radi, svaki test je pozitivan, garantiram. U zadnji čas ak se radi nećeš skužit ništa, uz to nemaš vremena za provježbat i adio. Imam takvih slučajeva sa ljudima kojima držim instrukcije milijun.

Glavni savjet je radit redovito i nikako ne ostavljat za zadnji čas, koliko god ti odvratna bila. Jer tek onda će postat još odvratnija i bit će s njom problema.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.6.2010 12:25 (Luuka).
15 godina
neaktivan

Kaj si instruktor? :)

16 godina
hammettesp kaže...

Kaj si instruktor? :)

Naravno :D Većina pmfovaca drži instrukcije. Nama laka lova, dobro dođe za ponavljanje starog gradiva, a i većina volimo pomoć drugima pa se sve lijepo posloži

17 godina
neaktivan
Luuka kaže...

Ne trebate biti toliko impresionirani, ovo je gradivo 1. srednje, a to se koristi i stalno dalje... već sam dobrano izdrilan da takve stvari vidim i da ih mogu brzo riješit... moći ćete i vi za koju godinu :D

p.s. Ja sam ipak na PMF Matematici, i rijetko koji odličan ferovac zna bolje od prosječnog PMFovca. Njih više drilaju sa programiranjem u milijun različitih jezika, elektrotehnikom i sličnim, matematika je tu samo kao alat i jako puno toga se preskače ili samo zagrebe po površini... dok se kod nas sve razrađuje do najmanjih detalja :D

Ok, prvo sam vidio tvoju opasku o ferovcima, pa rekoh, aj da vidim o kojim se tu zadačićima radi.. mislim, kolega, malo ste nas podcijenili.. istina je da nismo učili matematiku kao vi na pmfu, ali ipak se ovdje radi o zadacima srednje škole.. za to ne treba ni fer ni pmf..  ;)

A za vas kampanjce koji postavljate zadačiće, SVE vam piše u knjigama.. samo treba čitati..  sa razumijevanjem..  malo vam je kasno sa kruškama i jabukama u srednjoj školi, ali ako ništa drugo ne preostaje, i to je metoda.. :)

i na kraju, kako je moj profa iz srednje govorio.. bolje riješiti 5 zadataka koje ne znaš, nego 20 koje znaš, a koji su na istu temu..  ;)

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.6.2010 12:56 (ferovca1).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice