Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.440.137
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Matematika - pomoć

kako najlakse rijesiti ovakav tip zadatka

x^4-4x^3+3x^2-2x+2

samo napisite u par rijeci kako rijesiti a ja cu se dalje snaci, to je gradivo(jednadzbe koje se svode na kvadratne)

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall
13 godina
neaktivan
Pomoć s vektorima!

Trebam pomoć oko vektora, točnije oko skalarnog i vektorskog umnoška.
Skalarni umnožak (ili produkt, valja se i tako kaže), sam shvatio. kad što, gdje kut ubacim, kako što dobijem, sve čisto.

Ali vektorski, nemam sve posloženo do kraja.

Jel' se označava uvijek a*b (doslovno jel' na papiru pišem zvjezdicu)? Što znači desni kvadrant prostora?
Aspolutnu vrijednost razumijem, brojno jedna površini paralelograma razapetog, nije problem.

Ali kad treba računati, nisam u sve 100% siguran.

Pa ako netko može samo razjasniti ono i uraditi ova dva mala zadatka.
____

1.) Treba odrediti vektorski umnožak a*b ako je   a=6, b=5, kut je 30 stupnjeva.

2) U ovom zadatku...
vektor p= 2a+3b (a i b su vektori :) )
vektor q= a-3b
ako je a=3

b=4

kut= pi/6

Potrebno je izačunati skalarni umnožak pq i vektorski umnožak pq? 

Skalarni mi je jasan, izmnožio zagrade, uvrsio vrijednosti, ubacio kosinus kuta i sve super.
A vektorski ne znam je li mi šta dobro. Pa samo ovdje vektorski da mi netko razjasni kako bi se trebao odraditi.

Unaprijed hvala, tko god da uradi ;) fakat mi ovo treba

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Koliko se sjećam, ne bi trebala biti zvjezdica nego znak x.

Znači umnožak vektora a i b je vektor c:

axb = c

Ono što je bitno znati da je vektorskim množenjem dobiješvektor, dok se kod skalarnog dobije samo jedan broj (skalar, je li). Znači množenjem dva vektora treba dobit trećeg koji bi imao svoje xyz komponente, a to se radi preko računanja determinanti matrice. Ako ne znaš što je to (nisam ni ja znao dok sam to učio, heh) samo nauči postupak: http://lavica.fesb.hr/mat1/predavanja/node60.html

Zadatak ne bi zna rješit, stvarno se ne sjećam toga {#}

Još jedna zanimljivost, dobiveni vektor c će biti okomit na oba vektora istovremeno. Tako da uvijek možeš provjeriti rezultat na kraju -- pomnožiš a*c (obično množenje, ono koje se označava s točkom), pa zatim b*c, i ako rezultati budu nula rješenje je točno ;)

13 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Hvala ;)

Determinantu znam riješiti, a zadatak, ako sličan dođe, kako bude bit će :)

15 godina
Re: Matematika - pomoć
win4crazzy kaže...

x^4-4x^3+3x^2-2x+2

samo napisite u par rijeci kako rijesiti a ja cu se dalje snaci, to je gradivo(jednadzbe koje se svode na kvadratne)

itko

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall
17 godina
neaktivan
win4crazzy kaže...
win4crazzy kaže...

x^4-4x^3+3x^2-2x+2

itko

Možeš grupiranjem:

x4 - 3x3 - 2x - x3 + 3x2 + 2 = 0

(x - 1)(x3 - 3x2 - 2) = 0

Iako ovime nije dobivena kvadratna jednadžba... Da ne ide možda ovako zadatak: x4 - 2x3 + 3x2 - 2x + 2 = 0 ili x4 - 4x3 + 3x2 - 4x + 2 = 0 ?

Shun the non-believer
15 godina
i_rambo_plache kaže...

Možeš grupiranjem:

x4 - 3x3 - 2x - x3 + 3x2 + 2 = 0

(x - 1)(x3 - 3x2 - 2) = 0

Iako ovime nije dobivena kvadratna jednadžba... Da ne ide možda ovako zadatak: x4 - 2x3 + 3x2 - 2x + 2 = 0 ili x4 - 4x3 + 3x2 - 4x + 2 = 0 ?

treba mi bas kvadratna pa da mogu obaviti onu zamjenu x2=t

sad ne znam koji je to zadatak, al eo jedan slican, vjezbam to za maturu pa ne znam tocno gdje sam ga nasao jer sam presao stotine zadataka

x4-4x3+3x2+2x=0

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
12 godina
neaktivan

Tu odmah možeš izvući x pa ostaje x(x3-4x2+3x+2)=0

A izraz

x3-4x2+3x+2

možeš napisati kao

x3-2x2-2x2+4x-x+2 = x2(x-2)-2x(x-2)-(x-2) = (x-2)(x2-2x-1)

Tako da će ceo izraz biti

x(x-2)(x2-2x-1)=0

16 godina
Matematika - pomoć

Hola svima.

Imam neke zadatke sa funkcijama, ništa toliko teško, samo ja nisam imao vremena za pripremu :)

1) If f(x+1)=2f(x)-xf(x-1), f(0)=1 and f(1)=3, find f(3)

2) If f(x)= x/3, g(f(x))= (x+1)/(x-1), h(g(x))= 1/3x then find h(x) function

Bilo kakva pomoć bi super došla :D

Hvala puno

12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Kako naći nul točke?

x^3-129x-520=0

16 godina
neaktivan

x izlučiš pa dođe x(xΛ2-129)=520

x1= 520

x2,3 su rješenja  xΛ2-129=520

xΛ=649

x2,3=√649

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

sutra imam ispit pa me zanima kako riješiti 4. i 5. zadatak

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 9:19 (luka7).
15 godina
imho kaže...

Tu odmah možeš izvući x pa ostaje x(x3-4x2+3x+2)=0

A izraz

x3-4x2+3x+2

možeš napisati kao

x3-2x2-2x2+4x-x+2 = x2(x-2)-2x(x-2)-(x-2) = (x-2)(x2-2x-1)

Tako da će ceo izraz biti

x(x-2)(x2-2x-1)=0

trebam dobiti jednadžbu koja ce biti oblika x4+x2+C=0 i onda primjeniti pravilo t=x2

ovo sto si ti pisao to je faktorizacija

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
12 godina
neaktivan

Rješenja su x1= -8, x2=-5, x3= 13. Može mi netko objasniti postupak?

12 godina
neaktivan

nije točno

15 godina
neaktivan
luka7 kaže...

sutra imam ispit pa me zanima kako riješiti 4. i 5. zadatak

malo kasno, ali za cjelobrojne probavas djelitelje od 6, dakle 1 2 3 6 i njihove negativne parove, a ti vidis da je cijeli polinom pozitivan tako da ce samo negativni doc u 'uzi krug'.
cini mi se da je -2 prva, pa podijelis sa polinomom x-nultocka, onda dobijes kvadratnu

za racionalne probavas isto tako kao u prethodnom, a nakon toga (ako nijedna nije) takve da je brojnik djeljiv sa slobodnim clanom, a nazivnik sa najvecim koeficijentom

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 11:55 (ouchh).
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Trebam pomoć oko ovih zadataka, ako može i postupak rješavanja. Hvala!

TCP/IP - tri crna piva / i pelinkovac
17 godina
neaktivan
win4crazzy kaže...

trebam dobiti jednadžbu koja ce biti oblika x4+x2+C=0 i onda primjeniti pravilo t=x2

Ama brate kad ne ide. Možeš ti mjenjati x2=t, ali ostaju ti x3 i x koji ti smetaju. Ako ne vjeruješ imho, pogledaj si na wolfram alphi pod alternate forms. Osobno se ne mogu sjetiti slučaja da sam ikad dobio bikvadratnu jednadžbu s polinomima koji nisu bili višekratnici drugome (npr. x8 x6 x4 su višekratnici x2 gdje onda lagano možeš napravit supstituciju x2=t).

Shun the non-believer
15 godina
i_rambo_plache kaže...
win4crazzy kaže...

Ama brate kad ne ide. Možeš ti mjenjati x2=t, ali ostaju ti x3 i x koji ti smetaju. Ako ne vjeruješ imho, pogledaj si na wolfram alphi pod alternate forms. Osobno se ne mogu sjetiti slučaja da sam ikad dobio bikvadratnu jednadžbu s polinomima koji nisu bili višekratnici drugome (npr. x8 x6 x4 su višekratnici x2 gdje onda lagano možeš napravit supstituciju x2=t).

e pa znam da ne ide, jer upravo x na trecu i x smetaju, ali nije mi jasno kako u 2 razredu mogu staviti 20-tak takvih zadataka kad se ne mogu rijesiti

12 godina
neaktivan
razvan_rat kaže...

Trebam pomoć oko ovih zadataka, ako može i postupak rješavanja. Hvala!

Kad imaš i na neki visok stepen, kao npr. i^155, treba za stepen da uočiš koji mu je najbliži broj deljiv sa 4, pa ga napišeš kao zbir tog broja deljivog sa 4 i onoga što ostaje. Znači, i^155= i^(152+3)=(i^152)⋅(i^3). Pošto je i kad se digne na broj koji je deljiv sa 4 jednak jedinici, ovde nam ostaje samo i^3, a to je -i.

Slično i sa i^353 u prvom zadatku.

A da bi odredio realni i imaginarni deo, treba brojeve da napišeš u obliku (a+ib), a to postižeš tako što racionalizuješ nazivnike tako što i brojnik i nazivnik pomnožiš konjugovanim parom nazivnika. Npr. za drugi zadatak, to bi bilo:

5i/(2-i^155) = 5i/(2+i) = [5i/(2+i)]⋅[(2-i)/(2-i)] =(5+i10)/(4+1) = ...

Vrlo slično radiš i prvi, samo što u njemu treba prvo da izmnožiš to što imaš u nazivniku, pa zatim da racionalizuješ.

Što se derivacija tiče, u prva tri ne znam da li je y neka funkcija od x, ili je i y nezavisna promenljiva kao i x. Evo rešenja 4. zadatka:

f'(x)=[ln(sin x)-(1/2)(3x⁵-12)⁴]'

f'(x)=(1/sin x)⋅cos x-(1/2)⋅4(3x⁵-12)³⋅(3x⁵-12)'

f'(x)=(cos x/sin x)-2(3x⁵-12)³⋅3⋅5x⁴

f'(x)=(cos x/sin x)-30x⁴(3x⁵-12)³

15 godina
Matematika - pomoć

Moze pomoc oko ovoga

17 godina
neaktivan
pirat01 kaže...

Moze pomoc oko ovoga

Funkcije polovicnih argumenata, tj. cosx^2 zapises kao (cos2x + 1)/2 i onda imas dva prakticki tablicna integrala.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Moze i parcijalnom: u=cosx dv=cosxdx pa se dobije ciklički integral.

Shun the non-believer
14 godina
neaktivan

1. Jedna kateta pravokutnog trokuta je tri puta dulja od druge? Koliki je veći šiljasi kut tog trokuta? 

Ovako sam postavio zadatak i ne znam kako dalje, kada uvrstim drugu for,ulu i prvi dobijem 3*a=tgB*a

tgB=b/a

b=3*a

2. Zadana je alfa(57°30') i površina(44.8cm2). Trebam dobiti katete i hipotenuzu trokuta.

15 godina
neaktivan
Defa.psd kaže...

1. Jedna kateta pravokutnog trokuta je tri puta dulja od druge? Koliki je veći šiljasi kut tog trokuta? 

Ovako sam postavio zadatak i ne znam kako dalje, kada uvrstim drugu for,ulu i prvi dobijem 3*a=tgB*a

tgB=b/a

b=3*a

2. Zadana je alfa(57°30') i površina(44.8cm2). Trebam dobiti katete i hipotenuzu trokuta.

1. Pa imaš tg(beta)=3, pa je beta=tg-1(3)

2. P=a*b=44,8*2 - a=2*44,8/b,   tg(alfa)=a/b=(2*44,8/b)/b -b2=2*44,8/tg(alfa)

mislim da ćeš dalje znati

Potrudi se dobiti ono što voliš jer ćeš inače biti prisiljen voljeti ono što si dobio
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.2.2013 20:07 (ilija2010lukic).
17 godina
neaktivan
Defa.psd kaže...

tgB=b/a

b=3*a

1.

tgβ = 3a/a = 3   |   arctg

β = 71,56°

α = 90°-β = 18,44°

β/α = 3,88

2.*

P=ab/2 -> ab/2=44,8 -> ab=89,6

α=57,5°

β=32,5°

tgα = 1,5697 = a/b -> a=1,5697b

ab=89,6

a=1,5697b

1,5697b2 = 89,6

b=7,55 cm

a=11,86 cm

*uz uvjet da se radi o pravokutnom trokutu

Shun the non-believer
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.2.2013 20:02 (i_rambo_plache).
15 godina
neaktivan
mod može obrisati
Potrudi se dobiti ono što voliš jer ćeš inače biti prisiljen voljeti ono što si dobio
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.2.2013 20:07 (ilija2010lukic).
13 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Kolika je duljina najveće stranice trokuta ABC ako je polumjer upisane kružnice r=25cm, β=50°, γ=74°?

Hvala unaprijed :)

Vi neznate tko sam ja, ja neznam tko ste vi i ne zanima me.
12 godina
neaktivan

Na osnovu sinusne teoreme zaključujemo da se najduža stranica nalazi naspram onog ugla koji ima najveću vrednost sinusa.

Uglovi β i γ su dati, a ugao α će biti α=180°-β-γ=56°.

Znači, najduža stranica će biti naspram ugla γ, tj. to je stranica c.

Ako nacrtaš sliku ovog trougla i u njemu upisane kružnice, sa slike se lako može videti da je

c = r⋅ctg(α/2) + r⋅ctg(β/2)

16 godina
protjeran
Matematika - pomoć

Kakva je razlika u grafu ako je druga derivacij u nekoj točki veća od jedan i kada je druga derivacija u nekoj točki <0,1>?

A complex man drawn off of simplicity.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice