Državna matura 2015

poruka: 2.293
|
čitano: 448.416
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Državna matura 2015

Ne znam znate li, ali nejednadžba se može kvadrirati samo kada su joj s obje strane pozitivni brojevi. U tom zadatku je trebalo prvo postaviti uvjete: ono pod korijenom je veće ili jednako nuli. Zatim se prebaci korijen od x+1 na lijevu stranu, kvadrira i sredi malo.

Onda dobijes opet neki izraz di moraš postavit uvjet da je jedna strana veća od 0. Na kraju dobiješ rješenje i samo ga sa sva tri uvjeta kombiniras.

10 godina
neaktivan
prikaante kaže...

Ne znam znate li, ali nejednadžba se može kvadrirati samo kada su joj s obje strane pozitivni brojevi. U tom zadatku je trebalo prvo postaviti uvjete: ono pod korijenom je veće ili jednako nuli. Zatim se prebaci korijen od x+1 na lijevu stranu, kvadrira i sredi malo.

Onda dobijes opet neki izraz di moraš postavit uvjet da je jedna strana veća od 0. Na kraju dobiješ rješenje i samo ga sa sva tri uvjeta kombiniras.

Oces pls to rijesiti i slikati?

12 godina
neaktivan

Imam neki problem sa slikama, ali objasnim postupak.

Dakle, uvjeti su x je veći ili jednak od minus 1 i manji ili jednak od 4/3. Dobijes ih tako da ono pod korijenom stavis da je vece od 0.

Dalje, prebacis korijen iz x+1 na lijevu stranu. Na taj nacin si siguran da je ono na lijevoj i na desnoj pozitivno (korijeni su uvijek pozitivni).

Kvadriras i dobijes neki izraz kojemu je s lijeve strane -1-4x, a s desne strane 4*korijen iz x+1.

Opet moras postavit uvjet da je -1-4x veće od 0, da bi se moglo kvadrirati. Tu dobijes novi uvjet da je x manje od -1/4.

Kvadriras, dobijes kvadratnu nejednazbu koju rijesis. 

I konacno kombiniras sva tri uvjeta s rješenjem te kvadratne i to ti je konacno rješenje.

Ja sam tako napravio i ispada mi točno, ako je suditi prema WolframAlphi.

Nisam, doduše, siguran je li mi postupak točan.

10 godina
neaktivan
prikaante kaže...

Dakle, uvjeti su x je veći ili jednak od minus 1 i manji ili jednak od 4/3. Dobijes ih tako da ono pod korijenom stavis da je vece od 0.

Dalje, prebacis korijen iz x+1 na lijevu stranu. Na taj nacin si siguran da je ono na lijevoj i na desnoj pozitivno (korijeni su uvijek pozitivni).

Kvadriras i dobijes neki izraz kojemu je s lijeve strane -1-4x, a s desne strane 4*korijen iz x+1.

Opet moras postavit uvjet da je -1-4x veće od 0, da bi se moglo kvadrirati. Tu dobijes novi uvjet da je x manje od -1/4.

I konacno kombiniras sva tri uvjeta s rješenjem te kvadratne i to ti je konacno rješenje.

ja sam zaboravila onaj zadnji uvjet nekako, hvala :)

12 godina
neaktivan
wandererica kaže...
prikaante kaže...

ja sam zaboravila onaj zadnji uvjet nekako, hvala :)

Opet da ponovim, nisam siguran u ovo. Možda je točno, meni izgleda sasvim logično.

14 godina
Državna matura 2015

Ovaj treci uvjet u ovom slucaju nije presudan jer je uvijet sa pocetka zadatka x<=4/3 (1.33) a taj treći uvjet je x<7/4 (1.75)

Baš mi je žao šta sam fulao negdje u kvadriranju/množenju/zbrajanju/pojma-nemam-gdje jer mi je postupak dobar

http://25.media.tumblr.com/tumblr_makcziBKrN1ryi1myo1_500.gif
16 godina
Državna matura 2015

Ako se dobro sjećam zadatka, evo ga, pa nema dileme.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
10 godina
neaktivan
power_user kaže...

Ako se dobro sjećam zadatka, evo ga, pa nema dileme.

Mislim da je tako bio da.. ako sam ja dobio oba rješenja kvadratne to znači da mi je to točno?, znači ne ispadne negativno ispod korjena?..

I ako nisam presjekao još sa početnim uvjetom.. to znači da ću dobiti koliko bodova?

Komediruzecki&amp;amp;amp;#174;™
10 godina
neaktivan
prikaante kaže...

Zadnji nije prazan skup, već je rjesenje od -1 do -3/4, a -1 je uključen.

Piramida je A. Ako koga zanima što god, neka pita.

Jel se sjecas mozda koji su zadaci bili od 11. do 15.?
Znam samo da je 15. bio taj s piramidom, i još je bilo ono sa neparnom funkcijom i to je rješenje x^3*cos(x). Ostalih se ne sjecam

Hvala

10 godina
neaktivan
schanac kaže...
prikaante kaže...

Znam samo da je 15. bio taj s piramidom, i još je bilo ono sa neparnom funkcijom i to je rješenje x^3*cos(x). Ostalih se ne sjecam

Hvala

Yea.. pogodio sam da je A haha.. imao sam predosjećaj.. i 14 i 13 su A? Tako sam stavio,a mislim da su bili oke, jedino ako nije ovaj 13 ipak nešto drugo, to je bila ona jednadžba trigonometrijska  za rješenja koliko ima rješenja.. ili se ne sjećam dobro.

Možda je jedan od 11-15 bio onaj gdje je trebalo odredit intervale rasta?

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.6.2015 12:36 (Komediruzecki).
10 godina
neaktivan
Komediruzecki kaže...
schanac kaže...
prikaante kaže...

Hvala

Yea.. pogodio sam da je A haha.. imao sam predosjećaj.. i 14 i 13 su A? Tako sam stavio,a mislim da su bili oke, jedino ako nije ovaj 13 ipak nešto drugo, to je bila ona jednadžba trigonometrijska  za rješenja koliko ima rješenja.. ili se ne sjećam dobro.

Mislim da je 14. bio onaj trigonometrijski i to ima 4 rješenja.
Moguće je da je jedan od 11-15 bio taj sa intervalima rasta. To ne znam brojeve al bilo je kao od točke A do točke B, unija od točke C do +beskonačno. Sve zagrade su neuključujuće.

Ak se netko sjeti još nekog od tih zadataka (od 11 do 15) neka napiše, hvala.

10 godina
neaktivan
schanac kaže...
Komediruzecki kaže...
schanac kaže...
prikaante kaže...

Hvala

Mislim da je 14. bio onaj trigonometrijski i to ima 4 rješenja.
Moguće je da je jedan od 11-15 bio taj sa intervalima rasta. To ne znam brojeve al bilo je kao od točke A do točke B, unija od točke C do +beskonačno. Sve zagrade su neuključujuće.

Ak se netko sjeti još nekog od tih zadataka (od 11 do 15) neka napiše, hvala.

Da taj mi je valjda dobar s intervalima, nego jel greška ako sam napisao interval rasta... i onda ispod interval pada i isto gdje pada?

15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Jel učite književnost za hrvatski, B razinu?
Toga ima puno previše..

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

ne ucim ni za a, kamoli za b..

btw kazu da ce se svima priznat onaj zadatak sa faktorijelama, navodno su dali formulu i zaboravili stavit zagradu...

srecom taj nisam znao haha

14 godina
neaktivan
foobar333 kaže...

ne ucim ni za a, kamoli za b..

btw kazu da ce se svima priznat onaj zadatak sa faktorijelama, navodno su dali formulu i zaboravili stavit zagradu...

Koji zadatak sa faktorijelama?

EDIT: Jel to onaj što je trebalo za 5. i 8. član da su jednaki?

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.6.2015 17:09 (dombak1608).
10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

je

15 godina
foobar333 kaže...

A ili B razina je to?

EUNE: Ferritin
14 godina
neaktivan
Ferritin kaže...

A ili B razina je to?

A

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
10 godina
neaktivan
Ferritin kaže...
foobar333 kaže...

A ili B razina je to?

a

zasto sad to nece bodovati? zbog koje zagrade?

15 godina
Državna matura 2015

Koji je to zadatak? Medju prvih 15 ili poslije?

EUNE: Ferritin
10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

bodovat ce al svima ce dat bod

ne znam, napisali su to na nekoj fb stranici i par ljudi je potvrdilo u komentaru..

sto je najgore vecina ljudi taj zadatak uopce nije rjesavala preko te formule, al srecom eto posto ga ja nisam rjesio..

10 godina
neaktivan
Ferritin kaže...

Koji je to zadatak? Medju prvih 15 ili poslije?

medu prvih 15, negdi 8-9

16 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Odlično ako priznaju taj s faktorjelima, on mi je kriv. :D

SpyGi je mato.
16 godina
chutac kaže...

Toga ima puno previše..

Jesi gledao testove? Jako puno toga je samo čitanje teksta(bar na A razini, B nisam gledao), tako da i nije problem ako znaš samo osnove. Još nisam ni počeo učiti, večeras ću malo prolistai i sutra riješiti koji test od prije, ništa više od toga.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

jel planira tko na farmaciju? :)

15 godina
neaktivan
power_user kaže...
chutac kaže...

Toga ima puno previše..

Jesi gledao testove? Jako puno toga je samo čitanje teksta(bar na A razini, B nisam gledao), tako da i nije problem ako znaš samo osnove. Još nisam ni počeo učiti, večeras ću malo prolistai i sutra riješiti koji test od prije, ništa više od toga.

Jako puno je, ali ima onih sranja "Tko je napisao to i to djelo?", "Poveži autore s djelima/razdobljima.".

10 godina
Državna matura 2015

foi ips ili tvz informatika/racunarstvo ?

16 godina
chutac kaže...
power_user kaže...
chutac kaže...

Toga ima puno previše..

Jako puno je, ali ima onih sranja "Tko je napisao to i to djelo?", "Poveži autore s djelima/razdobljima.".

A zavisi na što ciljaš. Za 2 ili 3 nije nikakav problem(ako je esej OK), za 4 i 5 nije lagano

15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Ha, ciljam na što više.

Budem sutra malo to radio, možda zapamtim nešto.

16 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Ovaj hrvatski je groblje od predmeta, samo da to još završi. 

SpyGi je mato.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice