Državna matura 2012

poruka: 465
|
čitano: 147.593
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Državna matura 2012
captain_soap_McTawish kaže...

Ne vidim smisao da ti ja ovdje sada pisem primjere i analize necega sto je vec dobro razradeno. Tvoj browser koji koristis je primjer da je sva ta teorija dobro primjenjiva. Zatim imas masu softwarea koja ne bi mogli postojati bez dobro razradenih algoritama, arhitetkure i svega toga sto ti smatras filozofiranjem(npr igre).

vidi, neke stvari su prvo nastale eksperimentom pa teoretski potvrdjene, a neke prvo teoretski izvedene, pa zatim potvrdjene u praksi, te dvije stvari su prakticki nerazdvojne i znanstveno je jedno s drugim povezano. ali ti kazes da je jedan algoritam bolji od drugog zato sto je to netko vec izvea i dokaza, to je primjena necega, znanost bi bila kad bi ti napravia treci algoritam koji je jos bolji i dokaza da je to tako...

Algoritmi spadaju u racunarsku znanost(computer science), a i samo prvi primjer spada u algoritme. Drugi primjer u sebi sadrzi vise podrucja poput teorije automata i formalnih jezika.

algoritam ne mora nuzno bit vezan uz racunalnu znanost, pa cak ni uz matematiku... najobicniji recept za kolac ili jelo moze se donekle smatrat algoritmom, uostalom, algoritmi su postojali i prije pojave racunala...

Rekao sam i ostajem pri tome da elektronika sa cistom racunarskom znanoscu( eng. computer science) nema nikakve veze. Ali nikada nisam rekao da je to okosnica faksa, vec naprotiv slazem se sa tobom da nije. Uz racunarsku znanost, tu jos imas elektrotehniku, elektroniku itd. No ovime sam htio pobiti tvrdnju jednog forumasa koji je tvrdio da je elektrotehnika nuzno povezana sa svim strukama na FER-u sto nije.

mislim da cak i u izvorno racunalnom smjeru (struci) na fer-u elektronika nije odbacena, i postoje predmeti koji se bave upravo tim aspektom... reci da u niti jednom predmetu tog smjera nema elektronike stvarno mi ne ide u glavu... jesi na feru pa da to doista potvrdis??? znam da na fesbu rade i s mikrokontrolerima (doduse u simulatoru), ali elektroniku samim time ne mogu izbjec...

Racunarska znanost ne obuhvaca samo algoritme, tu ima i drugih oblasti poput teorije automata i formalnih jezika. Nigdje nisam rekao da student mora nesto novo izmisliti, ja smatram da on nauceno mora znati primjeniti. Isto kao matematici, ti ne moras izmisliti neki novi teorem poput pitagorinog, ali moras znati primjeniti to.

po tome ispada da su i srednjoskolci znanstvenici jer znaju primjenit neke algoritme (dobro, teoriju automata ne obradjuju)... racunalna znanost (a draze mi je ono computing - racunanje) je opet siroki pojam podlozan razlicitom tumacenju, ali isto tako ga nebi stavia kao dio racunalstva, prakticki mi je vise dio matematickih fakulteta... jednom kad spomenes racunalstvo u uzem pojmu, a ne kao matematicku disciplinu, tu mi jednostavno elektronika pripada... sad mi mozemo raspravljat jeli ili nije, tebi nije, meni je, ali samo cemo se ponavljat... let's agree not to agree :-)

15 godina
wifi kaže...

mislim da cak i u izvorno racunalnom smjeru (struci) na fer-u elektronika nije odbacena, i postoje predmeti koji se bave upravo tim aspektom... reci da u niti jednom predmetu tog smjera nema elektronike stvarno mi ne ide u glavu... jesi na feru pa da to doista potvrdis??? znam da na fesbu rade i s mikrokontrolerima (doduse u simulatoru), ali elektroniku samim time ne mogu izbjec...

Pogresno si me shvatio tj. ja se nisam dobro izrazio. Elektronika i elektrotehnika nisu odbacene vec sam mislio da nije samo elektrotehnika nuzna za studij.

wifi kaže...

let's agree not to agree :-)

Najbolje je da bude tako.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan

Pogresno si me shvatio tj. ja se nisam dobro izrazio. Elektronika i elektrotehnika nisu odbacene vec sam mislio da nije samo elektrotehnika nuzna za studij.

ovako slozena recenica je sasvim u redu sto se mene tice, napokon da se ipak slozimo... naravno da sama elektronika nije sama sebi svrha, i naravno da je nuzno poznavanje optimizacija kroz algoritme i sl., tek to zajedno cini racunalstvo cjelinom...

16 godina
Državna matura 2012

ev rez. iz informatike mi  nekih 60% , a ono moglo je i bolje :/ al šta je tu je :D

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
15 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Ne te skolopve..., logički sklopovi!

Računarska znanost izučava računala i algoritamske procese, uključujući njihove principe, sklopovske i programske realizacije, te njihov učinak na društvo.

Računala nisu neka imaginarna stvar nego elektronički uređaj.

http://beterz.com/?Referer=179629
13 godina
gadget kaže...

Naravno, ali ne mora jedan softverski inžinjer / programer poznavati elektroniku.

17 godina
neaktivan
Državna matura 2012

Vjerojatno su gotove sve mature, pa imam pitanje: kada izlaze rezultati? (ne rjesenja, da si sami bodujemo, nego bas rezultati)

Nothing is true, everything is permitted...
15 godina
Assassin kaže...

Vjerojatno su gotove sve mature, pa imam pitanje: kada izlaze rezultati? (ne rjesenja, da si sami bodujemo, nego bas rezultati)

Cini mi se da su konacni rezultati 9.7.

15 godina
neaktivan
royalhero kaže...
gadget kaže...

Naravno, ali ne mora jedan softverski inžinjer / programer poznavati elektroniku.

Za korisničke programe u večini slučajeva ne ,ali za sistemske mora.

http://beterz.com/?Referer=179629
13 godina
gadget kaže...

Za korisničke programe u večini slučajeva ne ,ali za sistemske mora.

Zavisi o potrebi... i šta ti spada u sistemske.

BTW, šta nije ovo tema o maturi?

17 godina
neaktivan
Državna matura 2012

Imam 610,4 bodova za TVZu , sta mislite je bi mogao biti među 140 prvih?

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them .
13 godina
neaktivan
Državna matura 2012

Kako se ti bodovi zbrajaju?!

If there's one thing I can't tolerate, it's cheap imitations of my work - Red John
15 godina
Volvox kaže...

Kako se ti bodovi zbrajaju?!

Dakle prvo imas max 400 bodova iz srednje. Dakle izracunas svoj prosjek kroz sve 4 godine, podijelis to sto si dobio sa 5, i onda to pomnozis sa 400 i dobijes broj bodova koji si dobio na temelju ocjena iz srednje.

Zatim imas 400 bodova na matematici.Uzmes postotak uradenosti testa iz matematike i pomnozis to sa 400 i dobijes broj bodova koji si dobio na temelju  matematike. Ako si visa razina mislim da taj dobiveni broj onda pomnozis sa koeficijentom pretvorbe 1.6 i dobijes broj bodova.

Zatim imamo 100 bodova na strani jezik. Uzmes postotak i pomnozis ga sa 100 i dobijes broj bodova. I opet ako si visa razina taj broj pomnozis sa 1.6

I onda 100 bodova na predmete informatika i fizika. Uzmes postotak uradenosti predmeta koji si polagao, ili ako si polagao oba, uzmes onaj sa vecim postotkom. Taj postotak pomnozis sa 100 i dobijes broj bodova.

I ne zaboravite postotak pisati u obliku decimalnog broja.

Sve bodove zbrojite i dobijete broj bodova koji imate na tvz-u.

16 godina
neaktivan

A šta znači npr. za ekonomski u Osijeku ovo

Hrvatski jezik, vrednovanje 20%

Matematika, vrednovanje 20%

Prosjek, vrednovanje 20%

...

. .
Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 21:04 (cuspajz).
13 godina
neaktivan
Državna matura 2012

Ja sam 2. razred, računam da cu vjerojato svaku godinu prolazit sa 3,25, manje više. Imat cu prosjek od ocjena iz škole 260, jel to moguće il sam nešto krivo izračuno, i jel to dovoljno il bi za tvz malo morao podignut prosjek(nije problem neki).

If there's one thing I can't tolerate, it's cheap imitations of my work - Red John
15 godina
cuspajz kaže...

A šta znači npr. za ekonomski u Osijeku ovo

Hrvatski jezik, vrednovanje 20%

Matematika, vrednovanje 20%

Prosjek, vrednovanje 20%

...

To znaci da ti 20% ukupnog broja bodova otpada na taj jedan dio. Npr. ako je ukupni broj bodova 1000, onda po 200 otpada na Hrvatski jezik, matematiku i prosjek itd. Sada po postupku kao maloprije.

Nades prosjek sve 4 godine/ podijelis sa 5.0  i onda to pomnozis sa 200. Tako dobijes bodove putem ocjena.

Za ove predmete PiG,Hrv, Mat i strani  jezik se sve svodi na isto. Postotak rjesenosti u obliku decimalnoga broja( npr 68% je u obliku decimalnoga broj 0.68) pomnozis sa 200 i dobijes broj podova po odredenom predmetu. Sve te bodove zbrojis i dobijes ukupan broj bodova.

14 godina
neaktivan
Moj mladi brat sad je bas pisao dm i jos sam s njim gledao i na tvz su 40% ocjene,50 % mat niza i 10 % inf ili fizika.Nigdje ja mislim ne gledaju strani jezik. Koji smjer mu preporucujete, imat ce oko 900 bodova pa ce vjerojatno moci upasti na sve
15 godina
MSN kaže...
Moj mladi brat sad je bas pisao dm i jos sam s njim gledao i na tvz su 40% ocjene,50 % mat niza i 10 % inf ili fizika.Nigdje ja mislim ne gledaju strani jezik.

Na matematiku i ocjene otpada po 40%, a na strani jezik i infi ili fiziku otpada po 10%. Tako pise na njihovoj stranici:

Rang-lista prijavljenih kandidata za upis na Stručni studij informatike sastavlja se prema sljedećem sustavu bodovanja:

a) Na temelju uspjeha u srednjoj školi …………………do 400 bodova
b) Na temelju položenih ispita na državnoj maturi

• Matematika (osnovna*) ……………………………..do 400 bodova
  • Strani jezik (osnovna*) ……………………………….do 100 bodova
  • Fizika ili Informatika** ……………………………….do 100 bodova

c) Na temelju dodatnih učenikovih postignuća

• Osvojeno jedno mjesto od prva tri mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima iz predmeta Matematika, Fizika ili Informatika

Ukupno (izravan upis)…………………………………………..1000 bodova

*Više razina se preračunava pomoću koeficjenta pretvorbe kako bi bila ekvivalentna osnovnoj

**Uvjet je za upis na studij položen bar jedan od navedenih predmeta. Ako je kandidat položio oba predmeta,za bodovanje se uzima onaj predmet iz kojeg je kandidat ostvario bolji uspjeh.

Volvox kaže...

Ja sam 2. razred, računam da cu vjerojato svaku godinu prolazit sa 3,25, manje više. Imat cu prosjek od ocjena iz škole 260, jel to moguće il sam nešto krivo izračuno, i jel to dovoljno il bi za tvz malo morao podignut prosjek(nije problem neki).

Dobro si izracunao. Podignuti prosjek je pozeljno u svakome slucaju jer nitko ne zna kakva ce situacija sa upisima na TVZ biti za dvije godine.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 21:13 (captain_soap_McTawish).
16 godina
Državna matura 2012

Kako se racunaju bodovi za faks? Mislio sam na gradevinu upisat ( drugi razred sam trenutno ) pa da mogu vidit unaprijed kako sta :)

Nothing lasts forever
14 godina
neaktivan
ma drugacije smo gledali, mi smo gledali mehatroniku i elektrotehniku, tamo je mat 50% dok sad vidim na infi i racu je i strani jezik 10%
13 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Kako se racunaju bodovi za faks? Mislio sam na gradevinu upisat ( drugi razred sam trenutno ) pa da mogu vidit unaprijed kako sta :)

Imas 3 posta iznad:)

15 godina
Fake_Alert kaže...

Pa ovisi o fakultetu. Pogledaj na stranici fakulteta koji zelis studirati koji su kriteriji i onda racunas bodove prema tim kriterijima.

14 godina
neaktivan

Dobro si izracunao. Podignuti prosjek je pozeljno u svakome slucaju jer nitko ne zna kakva ce situacija sa upisima na TVZ biti za dvije godine.

Još veća nego sad. Za par godina će problem biti upasti baš kao što je bilo prije 30 godina. Sve je više i više djece generacijom, ratna generacija je najgora (92-94), tj. malobrojniji su naspram mlađih, a što znači da ih i manje upisuje.

Ionako nemojte se veselit faksu previše jer tko upiše tehnicki faks/medicina/pravo/farmacija/stomatologija/kemija/matematika/fizika/veterinar doslovno poludit ako nije u stanju barem 5-6 sati dnevno učit koliko je potrebno da bi se postigao zadovoljavajuci uspjeh.

14 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

Još veća nego sad. Za par godina će problem biti upasti baš kao što je bilo prije 30 godina. Sve je više i više djece generacijom, ratna generacija je najgora (92-94), tj. malobrojniji su naspram mlađih, a što znači da ih i manje upisuje.

Uf, da vidis sad moju generaciju ('96), u ZD je uvijek bilo debelo viska mjesta u srednjim skolama a ove godine ako su ostala 1-2 mjesta dobro je. Tako da ocekujem povecu navalu na fakultete kroz par godina.

--------------------------
17 godina
Izgleda kako će se na FOI i ove godine dosta lagano upadat.
Gledam na studij.hr i broj prijava je najmanji od 2010 god.
Pa ako ne upadnete na FER ili nešto drugo Varaždin je jako lijep grad :)
14 godina
neaktivan
unknown kaže...

I fakultet je kvalitetom sasvim pristojan i dobar.

13 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...
unknown kaže...

I fakultet je kvalitetom sasvim pristojan i dobar.

Da ali mi se čini kao da oni imaju samo smjer informatika,a ne računarstvo.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
14 godina
neaktivan

Da i što fali informatici? Pa nije sve u tehnici i elektrotehnici kao što FER gura. FOI kombinira društvene znanosti (ekonomiju kao npr.) u informatici i time daje jedan novi pogled na informatiku kao općeniti pojam.

To je odlično zanimanje za nekoga tko želi misliti kako radi logički sklop ili kako glasi Einsteinova relacija mase i energije, već ih zanima konkretno kako napraviti što bolji tržišni uspjeh i kako organizirati sam rad za poslovan uspjeh u informatici.

Što se tiče težine, vrlo vjerojatno je nešto lakši od FER-a, ali je i dalje težak. Onaj tko prolazi sa tricama ili nategnutim četvorkama kroz gimnazije ne mora ni pomišljati na takav faks jer će u startu morat učiti jako puno što je vrlo vrlo teško ostvariti.

Stjecajte naviku u srednjoj, poslije nećete moći 5 sati dnevno učiti, znam iz iskustva - Jednostavno počmete padati i smantavati od tolikog buljenja u bijeli papir.

13 godina
neaktivan
Državna matura 2012

Ja bi na taj FOI išo, nekako mi se najbolji čini, ali Varaždin? Varaždin? Iz sela u selo da idem, no way.

16 godina
neaktivan
Volvox kaže...

Ja bi na taj FOI išo, nekako mi se najbolji čini, ali Varaždin? Varaždin? Iz sela u selo da idem, no way.

odakle si?
sto smeta varazdinu? ljepsi, mirniji, cisci nego zagreb 10x. curka ima, kafica ima.

Mjera čovjekova stvarna karaktera je ono što bi učinio kada za to nitko ne bi saznao...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice