Ne vidim smisao da ti ja ovdje sada pisem primjere i analize necega sto je vec dobro razradeno. Tvoj browser koji koristis je primjer da je sva ta teorija dobro primjenjiva. Zatim imas masu softwarea koja ne bi mogli postojati bez dobro razradenih algoritama, arhitetkure i svega toga sto ti smatras filozofiranjem(npr igre).
vidi, neke stvari su prvo nastale eksperimentom pa teoretski potvrdjene, a neke prvo teoretski izvedene, pa zatim potvrdjene u praksi, te dvije stvari su prakticki nerazdvojne i znanstveno je jedno s drugim povezano. ali ti kazes da je jedan algoritam bolji od drugog zato sto je to netko vec izvea i dokaza, to je primjena necega, znanost bi bila kad bi ti napravia treci algoritam koji je jos bolji i dokaza da je to tako...
Algoritmi spadaju u racunarsku znanost(computer science), a i samo prvi primjer spada u algoritme. Drugi primjer u sebi sadrzi vise podrucja poput teorije automata i formalnih jezika.
algoritam ne mora nuzno bit vezan uz racunalnu znanost, pa cak ni uz matematiku... najobicniji recept za kolac ili jelo moze se donekle smatrat algoritmom, uostalom, algoritmi su postojali i prije pojave racunala...
Rekao sam i ostajem pri tome da elektronika sa cistom racunarskom znanoscu( eng. computer science) nema nikakve veze. Ali nikada nisam rekao da je to okosnica faksa, vec naprotiv slazem se sa tobom da nije. Uz racunarsku znanost, tu jos imas elektrotehniku, elektroniku itd. No ovime sam htio pobiti tvrdnju jednog forumasa koji je tvrdio da je elektrotehnika nuzno povezana sa svim strukama na FER-u sto nije.
mislim da cak i u izvorno racunalnom smjeru (struci) na fer-u elektronika nije odbacena, i postoje predmeti koji se bave upravo tim aspektom... reci da u niti jednom predmetu tog smjera nema elektronike stvarno mi ne ide u glavu... jesi na feru pa da to doista potvrdis??? znam da na fesbu rade i s mikrokontrolerima (doduse u simulatoru), ali elektroniku samim time ne mogu izbjec...
Racunarska znanost ne obuhvaca samo algoritme, tu ima i drugih oblasti poput teorije automata i formalnih jezika. Nigdje nisam rekao da student mora nesto novo izmisliti, ja smatram da on nauceno mora znati primjeniti. Isto kao matematici, ti ne moras izmisliti neki novi teorem poput pitagorinog, ali moras znati primjeniti to.
po tome ispada da su i srednjoskolci znanstvenici jer znaju primjenit neke algoritme (dobro, teoriju automata ne obradjuju)... racunalna znanost (a draze mi je ono computing - racunanje) je opet siroki pojam podlozan razlicitom tumacenju, ali isto tako ga nebi stavia kao dio racunalstva, prakticki mi je vise dio matematickih fakulteta... jednom kad spomenes racunalstvo u uzem pojmu, a ne kao matematicku disciplinu, tu mi jednostavno elektronika pripada... sad mi mozemo raspravljat jeli ili nije, tebi nije, meni je, ali samo cemo se ponavljat... let's agree not to agree :-)