Pojačalo Techniks SU-7100K

poruka: 57
|
čitano: 7.445
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Danas mi dolazi pojačalo Techinks SU-7100K,htjeo bi ga popraviti pa moli sada za vašu pomoć da kad ga donesem da počnemo s elimincijom probblema i razotkrijemo glavni problem.Situacija je ovakva.Dobio sam ga od prijatelja i njmeu nije radio lijevi kanal jer na lijevom probila struja i spržila zvučnike.Imao sam ga 1god i jednoog dana kad sam htjeo malo pojačat sad balance potenciometar okrenuo u desno tako da desni skroz svira,taman prije nego što došao do kraja s okretanjem je počela distorzija na zvučnicima,pa uber jako brujanje i nakraju tišina popračena smradom zapaljenog papira,plastike i dima...

Strm
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina

Donijeo sam pojačalo i napravio par slika da vidite o čemu se radi.Prvo bih htjeo isprobati sve potenicometre da vidim dali su ispravni.Kako ih provjeriti??

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

strm imas

http://www.audiofil.net/

za te stvari!{#}

||| Core™ inside ||| ;http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/SoldierStippy/ ; http://nl.xfire.com/profile/2fu2l/
Moj PC  
1 2 hvala 0
14 godina
Re: Pojačalo Techniks SU-7100K
Stjepanj kaže...

strm imas

za te stvari!{#}

hvala!,ali sam više naučio na bug...

EDIT: Ništa od toga kad se nemogu registrirati s gmail-om

Strm
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2013 21:31 (Strm).
13 godina
protjeran
Strm kaže...
Stjepanj kaže...

strm imas

za te stvari!{#}

hvala!,ali sam više naučio na bug...

EDIT: Ništa od toga kad se nemogu registrirati s gmail-om

je mogu misliti,

da bas cudno kak se nemres regat s free mailom{#}..

||| Core™ inside ||| ;http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/SoldierStippy/ ; http://nl.xfire.com/profile/2fu2l/
14 godina

Nisam ni pokušao kad piše da se nemogu regati s free mailom..

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Strm kaže...

Nisam ni pokušao kad piše da se nemogu regati s free mailom..

{#}

15 godina

strm imas i onaj link sta ti dao u onoj temi tamo se regaj. ekipa isto zna jer i pola sa audiofila su i tamo... kad pogledas koja pojacala se rade na onom forumu ces past na guzicu...

na bug.hr mi ti mozemo pomoc ali nas 4 il 5

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Odlemiš žice sa potenciometra, naravno zapamtiš kako su bile zalemljene, pogledaš koja je vrijednost potenciometra i provjeriš otpor. Ako ti pored vrijednosti otpora stoji slovo A onda je to linearni, a ako je B, onda je to logaritamski potenciometar i njemu će u početku otpor sporije rasti kako pomičeš dugme i onda kako prema kraju dolaziš, otpor se naglo poveća. 

Kod linearnog ti samo ime kaže, linearni rast otpora kroz cijeli hod potenciometra.

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina

Ma kakvi potenciometri {#} ...nesjećam se da je to ikad otišlo tj. pregorilo...

Provjeri kad uključiš da li je sve u redu sa naponima +/- i tim velikim elektrolitima.

Ako su naponi ok pogledaj ta dva crna hladnjaka, na njih je učvršćeno integralno kolo STKxxx i jedno od njih ti daje kratki spoj pa su vjerovatno i osiguraći izgorili.

Kad utvrdiš koje je izgorilo (možda se vidi na plastici od kola)...odlemi ga tj. izvadi i probaj sa ispravnim osiguračima kako radi taj jedan kanal. Kolo ćeš morati nabaviti za taj kanal koji nevalja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2013 13:44 (AF139).
14 godina

Osigurači su čitavi,samo bi molio nekoga da mi pokaže gdje točno izmjeriti napon((imate slike pa ih uredite)).Čipovi su SDK0039 i obadva nemaju nikakva vidljiva oštećenja.

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Može mi netko dati link nekog foruma,ali da se na nj. mogu registrirati s besplatinm email-om

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pogledaj http://www.elektroda.pl/. Problem je jedino što je na poljskom, ali ako se dobro sjećam ima i dio na engleskom. Možda tamo nađeš neku sličnu temu. Probaj i na usenetu na hr.sci.elektronika. još ima dobre ekipe tamo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
AF139 kaže...

Ma kakvi potenciometri {#} ...nesjećam se da je to ikad otišlo tj. pregorilo...

Provjeri kad uključiš da li je sve u redu sa naponima +/- i tim velikim elektrolitima.

Ako su naponi ok pogledaj ta dva crna hladnjaka, na njih je učvršćeno integralno kolo STKxxx i jedno od njih ti daje kratki spoj pa su vjerovatno i osiguraći izgorili.

Kad utvrdiš koje je izgorilo (možda se vidi na plastici od kola)...odlemi ga tj. izvadi i probaj sa ispravnim osiguračima kako radi taj jedan kanal. Kolo ćeš morati nabaviti za taj kanal koji nevalja.

Nikad nisi vidio da je krepao potenciometar ili preklopnik na pojačalu ? Upravo oni rade probleme na pojačalima koja su tako stara...

Imao sam pojačalo na popravku kojemu su se trebali svi potenciometri promjeniti jer je naprosto bilo nemoguće išta kontrolirat s njima. Čovjek je pitao kako se oni provjere i ja sam mu objasnio, nema potrebe da se ti tu lupaš po glavi radi toga, ako ih želi provjeriti to je OK, i ja bi to napravio na tako starom pojačalu.

@Strm Drži se ti sheme, hvala bogu pa ti je dostupna, napone češ izmjeriti tako da prebaciš multimetar na DC područje, 200V je dovoljno, kada rastaviš pojačalo i vidiš pločicu sa donje strane, vidjet češ da su vodovi označeni sa +, - i jedan ima znak uzemljenja, e crna pipalica na taj vod mase, a crvenu na +, a zatim na - vod i ako je sa naponima sve uredu trebao bi imati oko +/-39V prema service manualu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2013 9:15 (Gigabyte091).
15 godina

takoder nakon sta provjeris potove. i nakon sta provjeris napone na ulazu kod elektrolita. onda uzmes i provjeris napone na IC

na IC plus ti je pin 9 a minus pin 2 one napone koje imas na elektorlitima priblizne il iste moras imat na IC

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Lacko kaže...

takoder nakon sta provjeris potove. i nakon sta provjeris napone na ulazu kod elektrolita. onda uzmes i provjeris napone na IC

na IC plus ti je pin 9 a minus pin 2 one napone koje imas na elektorlitima priblizne il iste moras imat na IC

Hvala! Kako se računaju pinovi tj. imate gore slike pa mi označite koji je koji,evo vam slike backplatea,lnemoram uopce raszavljat pojačalo,samo ga okrenem i odvrnem 4 šarafa :))

Strm
14 godina

Prvo,koju funkciju trebam na multimetru okrenuti? Tj. to mi je novi sada jer mi je prošli izgorio pa se baš nesnalazim...

EDIT:NAšao sam plu i minus,kao to sada spojiti??

EDIT":Ovako sam ga spojio i pokazujem mi ~82V

Strm
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2013 14:37 (Strm).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

82 V između pozitivne i negativne strane napajanja je u redu, to ti govori da imaš oko +/- 41V kada mjeriš napone u odnosu na masu, nemaš 39 kao u shemi jer je pojačalo napravljeno vjerojatno za 220V a danas je mreža 230V pa su automatski i naponi malo povišeni, ali ništa opasno.

Što se tiče pinova, moraš se potruditi čitati shemu i datasheet, po datasheetu pinovi ti idu s lijeva prema desno, znači prvi pin je s lijeve strane, a dalje znaš i sam :)

Elektrolite bih ja sigurnosti radi promjenio jer nominalni napon im je 42V kolko vidim, a pošto ti imaš već tu negdje 42V po railu oni su skoro pa na granici s naponom, a uzimajući u obzir starost i temperaturu koja se razvije u pojačalu ja bih stavio 6800uF/50V 105°C ili još bolje ako fizički stanu, 6800uF/63V 105°C da budeš siguran, prvi ti je 20 kn komad, a drugi 27 kn u elmatisu.

Još jedna stvar, preklopnik ti ima opciju 220 i 240V, preporučujem ti da ga prebaciš na 240V jer kod nas napon, oviso gdje može varirati od 235 pa čak do 243 V, pa je povoljnije i za trafo i ostatak pojačala da se preklopnik prebaci na viši napon

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2013 16:21 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte091 kaže...

82 V između pozitivne i negativne strane napajanja je u redu, to ti govori da imaš oko +/- 41V kada mjeriš napone u odnosu na masu, nemaš 39 kao u shemi jer je pojačalo napravljeno vjerojatno za 220V a danas je mreža 230V pa su automatski i naponi malo povišeni, ali ništa opasno.

Što se tiče pinova, moraš se potruditi čitati shemu i datasheet, po datasheetu pinovi ti idu s lijeva prema desno, znači prvi pin je s lijeve strane, a dalje znaš i sam :)

Elektrolite bih ja sigurnosti radi promjenio jer nominalni napon im je 42V kolko vidim, a pošto ti imaš već tu negdje 42V po railu oni su skoro pa na granici s naponom, a uzimajući u obzir starost i temperaturu koja se razvije u pojačalu ja bih stavio 6800uF/50V 105°C ili još bolje ako fizički stanu, 6800uF/63V 105°C da budeš siguran, prvi ti je 20 kn komad, a drugi 27 kn u elmatisu.

Još jedna stvar, preklopnik ti ima opciju 220 i 240V, preporučujem ti da ga prebaciš na 240V jer kod nas napon, oviso gdje može varirati od 235 pa čak do 243 V, pa je povoljnije i za trafo i ostatak pojačala da se preklopnik prebaci na viši napon

Snašao sam se vezano pinova,elektroliti su mi 6800uF,42V,84C i mislim da njih nebi trebalo mjenjati.Sada smo eliminirali napon tj. on je u granicama normale,bio sam potencio mtre mjerio ali mi multimetar nije prikazivao išta na onome od balance,trebam li odsječi žice da ga odspojim od elektronskog kruga ili?

Strm
16 godina
moderator
Strm kaže...
elektroliti su mi 6800uF,42V,84C i mislim da njih nebi trebalo mjenjati.

Krivo misliš, promjeni ih.

Ako ništa drugo, dovoljno su stari da izgube kapacitet.

Strm kaže...
ali mi multimetar nije prikazivao išta na onome od balance,trebam li odsječi žice da ga odspojim od elektronskog kruga ili?

Odlemi ga, nemožeš mjeriti dok je spojen {#}

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
14 godina

Neču ga odlemit nego ču samo žice poodsjecat što sam i napravio i svi kondenzatori su po mom mišljenju uredni.Znači elektrolite promjeniti...Šta još mogu isprobati/promjeniti prije nego što kupim chip,nije baš da želim baciti 50Kn...

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Bilo bi lakše da imaš osciloskop... Onda bi mogao više stvari provjeravat, ali kvar je vjerojatno u izlazu, promjeni čipove i kondenzatore i proradit će.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte091 kaže...

Bilo bi lakše da imaš osciloskop... Onda bi mogao više stvari provjeravat, ali kvar je vjerojatno u izlazu, promjeni čipove i kondenzatore i proradit će.

Pitanje,dali bi mi bilo sigurno prvo chip klupiti i vidjeti dali radi? I tek onda ako radi kupiti kondenzatore,jer sam mislio samo jedan chip i ako svwe bude radilo kupiti dva elektrolita i drugičip? Nisam baš pri nekim parama pa zato..

Strm
13 godina
neaktivan

bolje štedi pa onda sve odjednom kupi. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte091 kaže...

bolje štedi pa onda sve odjednom kupi. 

Ok,i šta ako izgori?{#}

Strm
13 godina
neaktivan

Zato postoje postupci prilikom prvog uključenja pojačala ;) bilo nakon popravaka bilo nakon svježe samogradnje

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte091 kaže...

Zato postoje postupci prilikom prvog uključenja pojačala ;) bilo nakon popravaka bilo nakon svježe samogradnje

Pretvorio sam se u uho :)

Strm
13 godina
neaktivan

Meni se neda pisati ono što je tu jako dobro objašnjeno, ne reklamiram stranicu nego je ovdje stvarno svašta što bi za početnika bilo važno, vjerojatno svaki samograditelj pojačala zna za ovu stranicu

Prelistaj si stranicu, a što se tiče ovoga, to ćeš naći pod Audio> Tutorijali> Opšta procedura kod prvog uključenja izlaznog stepena audio pojačala. 

To si dobro pročitaj

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Budem sad uskoro kupio0 te komponente.Jel zna tko šta bih još mogao provjeriti?

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa kad ti se baš provjerava, imaš service manual, i svi naponi su ti označeni pa malo napone onda mjeri... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice